Крот звичайний (Європейський): опис і середовище проживання

Крот звичайний є одним з найцікавіших тварин, яке може поселитися на території фермера. Незважаючи на те, що ці тварини створюють для садівників проблеми, прориваючи під землею складні системи ходів, вони також приносять і певну користь. Тому ми більш детально розповімо нашим читачам про особливості життєдіяльності кротів, місцях їх проживання, чим вони харчуються, а також про їх користь і шкоду для людини.

Як виглядає

В першу чергу, необхідно знати, як виглядає кріт звичайний, щоб його можна було впізнати серед інших норних тварин.

Звичайний, або європейський кріт є маленьким пухнастим звіром, у якого подовжене витягнуте, злегка округле тільце і дрібні оченята. Все його тіло вкрите густим, оксамитовим і рівним хутром. У його вовни є одна незвичайна особливість - ворс росте завжди прямо і не має певної спрямованості, як це буває і практично всіх ссавців. Така особливість дозволяє кроту з легкістю переміщатися під землею в різні боки, не створюючи для себе дискомфорту. Рухаючись в різних напрямках, його шерсть вільно змінює напрямок ворсу, лягаючи вперед або назад.

Переважно у кротів однотонний колір шерсті. Він може бути темно-бурим, темно-сірим і чорним.

Зазвичай у цього звірка спостерігається линька три рази за рік. Він змінює свій волосяний покрив раз в сезон, крім зими, коли йому потрібно зберігати тепло. Така частота линьки пояснюється тим, що звірятко втрачає багато вовни, постійно пересуваючись через вузькі підземні ходи. Через стабільного тертя, яке виникає при зіткненні з грунтом, його шерсть рідшає або випадає.

Так як більшу частину свого життя ця тварина проводить під землею, куди не потрапляє сонячне світло, то він практично нічого не бачить цими очками (в їх будову немає сітківки і кришталика). Зате у крота дуже розвинений дотик і нюх. Використовуючи ці почуття, він добре орієнтується під землею, а також здатний уникати загрози, яку представляють більші хижаки.

У крота звичайного невелика маса. В середньому його вага становить близько 100-120 грамів. Довжина тіла зазвичай досягає 16-18 сантиметрів, а довжина хвостика 2-4 сантиметри. Як і годиться, самці трохи більше самок.

Оскільки кріт досить довго пристосовувався до життя під землею, то у нього і розвинулася характерна для норних тварин форма тіла. Завдяки їй і лапок, він здатний досить швидко пересуватися під товщею грунту і при цьому ще й полювати на комах. У крота є короткі, але при цьому потужні передні лапи. Вони мають Лопатоподібний форму, широкі, великі. Вони розташовані "долонями" вперед, щоб було простіше розгрібати ґрунт перед собою. Також на них є великі кігті, що дозволяють поліпшити зчеплення з ґрунтом під час риття і просуванні по тунелях. Задні кінцівки у нього іншої форми, і за силою поступаються переднім.

На маленькій морді у крота є витягнутий носик, який зовні схожий на хоботок. У нього повністю відсутні вушні раковини. Зовні у нього можна не помітити чітких обрисів шиї.

Будова черепа має конічну форму з тонкими вилицями. Протягом життя у нього може вирости до 44 зубів, в залежності від виду або роду кротячих.

Навколишнє середовище

Європейський кріт найчастіше зустрічається на території Європи і західної частини Азії. Інші види цієї тварини досягли великої популяції в Америці, Канаді, а також північній частині Мексики.

У звичайного крота вийшло добре заселити правобережну частину України. Часто зустрічається в Поліссі, Карпатах, лісостепу, а також на території річкових долин.

Щодо вибору місця для житла кроти не надто вибагливі. Звичайно, вони намагаються вибрати територію, яка має родючий грунт, а також досить зволожена (але не болотисті землі). В таких умовах завжди є достатня кількість рослинності, а відповідно і комах, якими вони харчуються. Для житла відмінно підходить грунт на відкритих луках і полях, в листяних лісах.

Оскільки людина створює сам вельми комфортні умови для життєдіяльності кротів, то нерідко вони переселяються на поля, де фермери вирощують урожай. Тут грунт завжди пухка, так як це важливо для рослин, досить зволожена, а також поблизу людини значно менше великих хижаків, які полюють на кротів (дикі кішки, лисиці).

Більшу частину свого життя ці тварини проводять під товщею грунту, створюючи для себе мережі складних вузьких проходів. Зазвичай вони знаходяться на глибині від 5-7 сантиметрів, і можуть досягати до півметра від поверхні.

Звичайний кріт також чудовий плавець, його ходи іноді закінчуються біля річки, тому перебратися на інший берег йому не складе ніяких труднощів. А ось на поверхні землі його побачити дуже складно, адже його лапки не призначені для ходьби, а пересуваючись поповзом, він стає легкою здобиччю для лисиць, куниць або пугачів.

Харчування

Оскільки кріт проводить свій звичайний день за вириванням підземних тунелів , то він витрачає дуже багато енергії і калорій, які потрібно заповнювати. При веденні звичайної життєдіяльності, при великій витраті енергії, звір повинен з'їдати протягом доби більше, ніж важить сам. Оптимальний обсяг споживаної їжі становить в два рази більша за масу крота.

Тривале голодування гарантовано призводить до загибелі тварини. З цієї причини кріт не може проводити без їжі більше, ніж 17-19 годин.

Так як цей звір є дрібним хижаком, він харчується безхребетними. Зазвичай в їжу йдуть дощові черв'яки, личинки і лялечки комах, самі комахи і жуки, дрібні павуки, стоноги, равлики і подібна фауна. Якщо в землі кроту зустрінуться миші або невеликі ящірки, то він їх теж з'їсть. Ці тварини активні протягом цілого року, тому їм доводиться постійно шукати їжу. А пошуки їжі в такій кількості завжди вимагають відкриття нової території.

Розмноження

Опис способу розмноження досить простий. Процес розмноження проходить також, як і у більшості ссавців тварин.

Однак, перш за все, кроти створюють гніздову камеру, яку вистилають сухою травою або мохом. Також для утеплення гнізда можуть бути використані сухе листя. Зазвичай їх розміщують на глибині понад півтора метрів під землею. Найчастіше вони знаходяться під кореневищем строго дерева або густих чагарників. Таким чином, гнізда знаходяться під захистом. Іноді вони можуть вириватися під сухими пнями або навіть приватними будинками (або іншими будівлями людини).

Самка перебуває в стані вагітності протягом 40 днів, народжуючи за один раз від трьох до десяти дитинчат. У них з перших днів життя ще немає густого хутра, і вони безпорадні. Однак малюки здатні дуже швидко рости, і незабаром самі стануть шукати їжу. За кілька тижнів вони можуть бути в довжину вже 10-12 сантиметрів (трохи більше половини тіла матері). Потім вони самі виходять з гніздовий камери, і починають свою самостійне життя. Вже у віці двох місяців молоді кроти починають рити неглибокі тунелі.

Користь і шкода

Якщо на території з'явилися кроти, то цього будуть свідчити деякі ознаки. На поверхні землі протягом деякого часу будуть з'являтися невеликі пагорби. Це місця, де звір вирив тунель на поверхню. Але у них немає відкритого отвори, так як вони заривають невеликим шаром грунту вихід для того, щоб в норах не було протягу прохолодного повітря.

Зазвичай присутність крота означає, що вони будуть сильно рити грунт, де зростає урожай. У зв'язку з цим рослини починають втрачати контакт із землею, що призводить до погіршення їх харчування. До рослині надходить менше вологи, мінералів та інших поживних речовин, тому вони поступово починають в'янути.

Вириваючи свої ходи, кроти можуть засипати молоді саджанці або грядки з розсадою, здатні пошкоджувати кореневу систему.

Однак при цьому кроти можуть приносити певну користь. Оскільки вони харчуються комахами, то вони здатні позбавити селян від досить великої кількості шкідників, зберігши урожай від пошкоджень верхньої частини рослин.