Про мурах-вбивць

Грудень 2018

Відео: Марабунта Легион огня Marabunta 1998 (Грудень 2018).

Anonim

Няма толкова много опасни мравки в света за хората. Но, както и с други животни, човешките очи са наистина голям страх: страшни истории за мравките убиец се превръща в истинска легенда сред феновете на тръпката на дивана под одеяло.

Въпреки това съществуват опасни мравки. На строго научен език, който, разбира се, не се нарича "мравка-убиец", тяхната биология се нарича по различен начин:

  • армия мравка с двете Черно континент и от Южна Америка

  • т.нар мравка-куршум, болка, че малко по-висока от тази, в химически изгаряния на умерена тежест

  • австралийски myrmecia, чието ухапване може да бъде фатално за един чувствителен човек

  • червена огнена мравка, наречен така, защото това е много болезнено ужилване за способността му.

Съвет

За лица с много тежка алергична реакция към ужилване от насекоми всеки от гореспоменатите мравки може да бъде убиец. Освен това има изолирани случаи на задушаване и смъртоносна интоксикация на човек от ухапването само на една обикновена червена мравка! Разбира се, това са изключителни инциденти и поради тях е неправилно да се наричат ​​всички мравки опасно опасни.

За онези видове, от които наистина се страхуват хора, трябва да поговорим повече.

армия мравка (SIAF)

"Всички живи същества, застава на пътя на колоната или в район, където унищожава незабавно влезе войници.Мощни извити челюстите войници хвана бръмбари, ларви, паяци, червеи и други мравки, ларви, дърво въшки, тяхното разкъсва и извършва в колоната. В случаи на поглъщане плячка по-голям - гущер, змия, мишка или птица, която не може да лети, мравките струпани черен въртейки маса и много животински престана скоро съществуват …

… Мравките са минали, оставяйки само костта се опитва да избяга от плъхове и забравени в една плевня кокошки … "

а. Тамбов, дневна начина, по света

спецификата на тези мравки, е, че те имат мравуняк, и да ги възпроизвеждат във временни биваци, образувани от мравките-работници, хванете челюстите един за друг. този бивак е сфера и изглежда абсолютно хаотично, но в действителност той е заобиколен от ясна процедура за част от живота си колония от мравки бродят в търсене на храна, за които те са получили названието

Мравки войници от всички видове армия мравка изглежда страшно: .. размера им челюст по-голям от главата, а самите насекоми са много големи - до шест сантиметра на дължина, има вид мравки войници, но наистина огромен женски африкански армия мравка: с дължина на тялото до 5 см във фазата на снасяне на яйца, това е най-голямата от известните до момента мравката ..

Интересно е да

армия мравка Женската зададете друг вид запис: по време на размножителния период те могат да определят до 130 000 яйца дневно. Тази плодовитост не се наблюдава при други насекоми.

Африканските убийци на мравки не са такива. Опасност армия мравка като цяло е силно преувеличена. Техните хапки са наистина изключително болезнени и могат да причинят тежки алергични реакции.Влизането в центъра на такава колония може да доведе до сериозни ухапвания.

Няма обаче известни случаи на смърт от номадски мравки. Освен това, на базата на диета от тези мравки и други насекоми, и само много малък брой от малки гръбначни са убити от тях - гущери, жаби, птици, пилета.

Интересно е да

Животът на африканска армия мравка (друго име - SIAF) е тясно свързана с биологията на някои птици. Например, диета Ocellated Antbird повече от половината се състои от насекоми, движещи се стресне колония от мравки. Не е изненадващо, по-голямата част от живота тези птици съпътстват колонията на номадските мравки като източници на храна.

бездомните мравки убиец - не повече от плодовете на въображението на авторите на приключенски истории (руски горски мравки не по-малко кръвожадни и като активно унищожават други насекоми с подобни размери), както и историите за опустошените селища и хапеха скелети в рамките на няколко секунди - не повече от литературно удебеляване на цветовете.

Интересно видео: африкански мравка-убиец за атака мъже на техните същите видове

Ant-куршум

Името на тези мравки преодоля ужасни болки от ухапване: в тяхната отрова съдържа един от най-силните токсини в света на насекомите - poneratoxin , Остра болка след ухапване от мравки се усеща най-малко 24 часа, за което този вид е наричан още "мравка 24 часа".

Видео пример: работник мравка-куршум хванат скакалеца

Според специална скала на болка Schmidt смъдене болка от тези мравки достига най-високото четвърто ниво и надвишава този от изгаряния и хапе всеки друг насекомо.

Ant-куршум - един от най-големите мравки като цяло: дължината на работа индивидът е 2-2, 5 см, женски - до 3 cm.

Те живеят в Южна Америка, както и някои индиански племена използват, за да се притеснявате през ритуала мъжете: на момчето за ръка ръкав рокля с прикрепен към него от живи мравки.

След такъв тест ръцете за няколко дни могат да бъдат парализирани, да изгубят чувствителност и да зачервят.

Интересно видео: Killer мравки в ритуала на посвещение в тест мъжественост

Черно myrmecia

Тези мравки са достатъчно големи, но ако не и за техните ухапвания, те едва ли ще станат много известни. Според статистиката, в Тасмания от техните ухапвания myrmecia умират всяка година повече хора, отколкото от нападения на акули, отровни паяци и змии заедно.

ухапване черен myrmecia причинява тежки алергични реакции при хора - повече от 3% се ухапани в състояние на анафилактичен шок.

В този случай, преди никога не знае как да реагира тялото ухапване на това насекомо: активните съставки в него са различни от тези на други свързани с насекоми - оси и пчели - и дори на човек обикновено реагира на пчелни ужилвания, той може да стане жертва на тези мравки.

Трябва да се отбележи, че еволюционно булдогът на мравките е много примитивен. Може би това е причината за тяхната силна вирулентност.

Fiery red ant

Огнените мравки се считат за най-опасните мравки като цяло. Не толкова заради силната отрова и изключително болезнено ухапване, но поради способността му да свикне с новите условия бързо се разпространява по целия свят и се счупи съпротивата на много от биоценози.

Оригиналният родното място на огнени мравки - Бразилия, но на търговски кораби, тези насекоми успешно преместени в Съединените щати на юг до Австралия и Китай.Днес те се борят усърдно и във Филипините, Хонконг и Тайван, но успехът досега е от страна на мравките.

Когато ухапване, огнена мравка вкарва отрова в раната с съдържащия се в нея токсин, физиологичен разтвор. На скалата на Шмид, болката от ухапванията на червената огнена мравка е същата като болката от изгаряне на огън, което е причината за името на насекомото. Навсякъде по света няколко хиляди души насекоми тези насекоми всяка година и няколко смъртни случая от анафилактичен шок: почти всяка хапка има остра алергична реакция.

Тези насекоми страдат от ухапвания и животни, както домашни, така и диви. Според прогнозите бюджетът на САЩ за пожар причинява годишни щети от 5 милиарда долара, включително разходи за медицински грижи и ветеринарни грижи.

Интересно е да

червени огнени мравка се смята за един от най-опасните инвазивни насекомите в света, тя е да се вкорени в повечето места, които получава на човека, както и поради агресивното поведение в голяма степен се отразява на структурата на биологичните популации в места за заселване.

Трябва да се помни, че всички мравки, независимо от степента на опасност за хората, са необходими за биоценозата, в която първоначално живеят природата. Почти всички мравки са отлични бойци с растителни вредители, а същите скитащи мравки също много ефективно очистват пътя на изместването си от всички умиращи и болни животни. Поради това концепцията за "опасни" и "вредни" не трябва да се бърка и дори за особено страшни насекоми трябва да се третират като важни участници в взаимосвързани процеси в природата.

Интересно видео: паяк срещу номадска мравка - кой кой? …