Яким чином мурахи знаходять дорогу додому в мурашник

Січень 2019

Відео: JFK Jr. His Killers and the Unbelievable Cover-up!!! (Січень 2019).

Anonim
Начинът, по който мравките се намират вкъщи, е изследван и изследван от хиляди учени. И не само това: в тази способност на насекомите са включени много механизми, които позволяват нов облик не само на насекомовия свят, но и на способността на самия човек.

Както се оказа, мравките се намират веднага в къщи по няколко начина. Те се използват за да направите това:

ориентация на слънцето, въпреки че по-голямата част от хората на техния слънце едва ли ще бъде в състояние да се ориентират в пространството

  • съхранение на пейзажи и различни предмети
  • химични методи
  • "вграден" крачкомер
  • земната магнитно поле ,
  • и колко внимателни специалисти известие мирмекологията (учени, които изучават мравките), те признават за съществуването на други механизми, които позволяват на мравките безпогрешно да намерят пътя към дома, но все още не са проучени на мъжа. Въпреки че всеки един от горните методи е много ефективен сам по себе си и може да предостави на мравки безгрешна навигация.

Забележка

Учените наричат ​​жаждата за мястото си на раждане или раждат думата "хоумдинг" (от дома на английски език). Това е особено изразен в сьомга, които са несъмнено реката, в която рибки от яйца, след години на живот в океанските простори.

Химически етикети на маршрути

Мравчетата се използват химически за ориентация. Те обикновено се характеризират с висока чувствителност към миризми и тенденция към химическа комуникация.Мравките не излъчват звуци, както и някои видове труд лица изобщо сляп и миризми за тях, са единственото средство за комуникация, търсене на храна и ориентация в пространството.

За комуникация и етикетиране мравките използват различни феромони, специфични за всеки вид и за всяка специфична ситуация.

Включително - и за маркиране на маршрутите. Интересно е да се

Парфюм използват от много мравки робовладелците и насекоми, които паразитират гнездото. Например, да се научим да произвеждаме феромони, характерни за специфичен вид мравка, те да влязат в домовете си, и има запас за захранване на мравките или техни яйца или ларви са отвлечени, или просто живеят в комфортни условия за тях.

, за да се върнете към гнездото всяка мравка като движението му води до микроскопични обонятелна марка. И пътеките, по които насекомите се движат, често се обръщат към тях, както и към хора - магистрали. Веднъж "потъпква" - като пътека в гората.

Това е много важно и topochemical чувство за мравки, чрез които те могат да определят не само миризмата на етикета, но си размери и посока. Тези тънкости на миризма не е дори и при кучета: ловно куче, се натъкнали на следите на заек, може да греши по посока на движението на производството. Ant просто се срещна химически етикета, ще знаете точно къде предишните и следващите етикетите, както и от коя страна се намира мравуняк, и до каква степен - източник на храна.

Не смятайте тази способност на мравките за рисуване с феромони със специални стрелки. Тя - визуална интерпретация на това явление, но тя работи на същия принцип: в размер на миризливите вещества и мирис на насекоми и кодирани с цялата необходима информация.

Към бележката

За да объркате мравките, достатъчно е да "разбиете" миризмата на пътната си марка с по-силен вкус. Просто пръскане на парчета с дезодорант е достатъчно за това. Въпреки това благодарение на вродената усърдие на мравките много бързо възстановява първоначалния път.

Така всяка следа от мравки е един вид път с голям брой индикатори за посоката, разбираеми за всеки работещ човек.

Физическите обекти като надеждни забележителности

Спомнянето за местоположението на различни обекти и ландшафтни елементи, разбираеми за нас, е характерно за мравките. Въпреки това, предвид размера на самите насекоми, този начин на ориентация има някои характеристики.

Мразовитите запомнят предмети от мащаба си: тревни храсти, отделни камъни, пукнатини в земята. Би било твърде безразсъдно да се очаква те да бъдат ориентирани към сгради и реки.

  • Мравката активно допълва системата от оригинални изображения на територията с навигация над небесните тела. В лабораторните експерименти беше установено, че ако мравеният фураж с мравуняк се завърти спрямо Слънцето, без да се променя положението на забележителностите, насекомите са объркани. Разбира се, в природата тези ситуации не се случват, което прави такава система много надеждна: ако промените пейзажа около мравуняк (за да изчистите например тревата), насекомите все още се ориентират към Слънцето.
  • Интересно е, че някои мравки активно обучават своите другари, за да намерят пътя си у дома и място с храна. Такова обучение изобщо не прилича на простото проследяване на един издирвач (член на мъртви, специализиран в получаването на храна) след друг: ако "ученикът" изостава от "учителя", учителят го чака и му помага да намери най-добрия начин.

Ориентация на слънцето

Способността на мравките да се движат по Слънцето е много сложна и все още се проучва активно.

Първо, мравките могат да вземат под внимание посоката към слънцето, дори при кратки и малки движения.

На второ място, тези насекоми знаят как да направят корекция за изместването на осветителното тяло във времето. Дори ако мравка бягства от мравуняк сутрин и се връщат само по обяд, той ще вземе предвид, че през това време слънцето изгря над хоризонта.

Трето, в очите на мравките има специални клетки, които отчитат посоката на слънчева светлина. Така че те не трябва да правят изчисления: самият им мозък получава информация от целевите клетки и прави необходимата корекция.

Референтен - земната магнитно поле

Повече окончателно Не е известно дали ориентацията на магнитното поле на Земята с помощта на всички мравки, или само учил специално за тази цел листо-режещи мравки. Но в резултат на експеримента разкри, че в нарушение на обонятелните марки, а при липса на слънчева светлина мравка поведение може да се промени, което прави малко шум в магнитното поле в областта на движение на насекоми.

Най-вероятно някой от мравки органи, работещи в режим на компас, улавяне на посоката на север, че когато се комбинира с други ориентират системи помага насекомите да ги намери правилната посока. С неговата помощ мравките се прибират в къщи дори привечер, когато Слънцето вече се крие зад хоризонта.

Мравките намерят къща … брои стъпките!

И това откритие в областта на поведението на мравките се оказа най-голямата изненада за етолозите: много видове мравки, за да намерят храна брои броя на стъпките, направени в определена посока.Днес учените дори смятат, че мравките броят стъпките между всеки ход.

Тази способност беше открита от изследователска група, която не проведе най-етичния експеримент: няколко мравки от същия мравуняк бяха подрязани крака, а няколко други - миниатюрни колчета бяха залепени за краката. В "късокраки" мравките приключваха пътя им към кърмата, не го достига, бандата е "мравки на кокили" успешно се завтече сайт с храна и започнаха да търсят храна по-нататък, когато това не е така.

При повечето видове мравки, когато се търси пътна настилка и като цяло при ориентиране в космоса, ако не всички от горните, тогава се комбинират няколко от описаните методи, което увеличава точността на намирането на желания маршрут. За много мравки това е особено важно. Така например, представители на вида, открити в пустинята, рискувайки изгаряне на слънце или умират от дехидратация на повърхността на земята, при температура от около 50 ° С, когато точното време ще бъде в състояние да се върне на хладно ровя.

Възможно е мравките в бъдеще да дадат на хората още няколко изненади в областта на ориентацията в космоса.

Интересно видео: пример за това как мравките влачат богата плячка