Скільки важить мураха і яку масу він може підняти

Грудень 2018

Відео: КАКОЙ ВЕС МОЖЕТ ПОДНЯТЬ МУХА? (Грудень 2018).

Anonim

почти всички мравки, свързани с упорита работа, саможертва и способността да работят ден и нощ за благото на колонията. Дори има думите: "Работете като стотици мравки". В допълнение, учените са открили, че мравките могат да се похвалят не само със завиден "работохолизъм", но и с удивителни физически способности. И знаейки колко мравки тежи, човек може да се чуди как го управляват.

Дори в училищата студентите са казали, че мравките могат да повдигат товар повече от собственото си тегло 10 пъти по-голяма от собственото си тегло. Но както се оказа, и това не е границата - като изучаването на мравки разбрах, все повече и по-впечатляващи факти за своите способности …

Как тежък е мравката и всички мравките по принцип?

Средното тегло на мравка варира в зависимост от вида от 1 до 150 милиграма. Обикновено нашите черни и червени мравки мравки тежи около 5-7 милиграма.

Най-леките мравки са фараоните, всички познати домашни вредители и някои видове тропически мравки са също толкова малки. Масата на мравките от каста на работниците при тези видове е 1-2 милиграма.

И някои от най-големите видове мравки са южноамериканската мравка и африканските скитащи мравки. Първата работна мравка тежи до 90 милиграма, а през втората матката по време на уречения период старателно се напълва и може да тежи до 10 грама!

По това време такава утроба може да спести всеки ден до 120 000 яйца, което също е едно от записите не само на насекомите, но и на другите животни като цяло.В допълнение, мравка и скифри са сред най-опасните в света.

Оказва се, че една кралица на скитаща мравка тежи около 200-700 работници. Въпреки че съществуват видове - например скачащи мравки - при които матката от работничките мравки е практически същата големина или тегло. Но тези мравки имат много други отличителни черти. Например дори обикновените работни мравки могат да се възпроизведат.

Това е интересно

Най-големите мравки, живеещи на Земята, са с дължина на тялото до 7 см при кралицата. Ако екстраполираме тяхната маса, се оказва, че такива чудовища тежат около 20 грама.

Като цяло, мравките са толкова широко разпространени и многобройни, че общата им маса на планетата е по-голяма от тази на всяка друга група насекоми. Според учените всички мравки на Земята тежат около една и съща, каквато всички хора тежат - около един милиард тона. В същото време за всеки човек има около 10 милиона мравки.

Но при мравките не е интересно дори колко тежат, но способността им да вдигат много тежки предмети в сравнение с теглото на телата им.

Колко струва една мравка?

Днес се проверява дали средната мравка увеличава теглото си с 50 пъти по-голяма от собствената си - например до 100 мг се прехвърля от всеки работещ фрезов нож. Знаейки колко мравки тежи, можеш да разчиташ на това, което е способно да направиш, като тежест.

Интересно е, че войниците с ножчета за мулчиране на мравките тежат десетки пъти повече от обикновените работници, а матката - 700 пъти! Разбира се, този вид войници се появяват само в тези гърди, чийто брой надхвърля 100 хиляди души - по-малко работници трудно се хранят с такава армия.

По принцип, войниците от този тип може да се сложи по-изключителен рекорд, но никога не прави: неговата задача не е да превозва товари, както и да защити "зареждане".

Съвет

Ако някой може да се вдигне на тежести в същите пропорции, както мравките, че е лесно да се изцеди над главата на поста до 5 тона. Това означава, че силата на мравуняка надвишава тази на човек с около 25 пъти. Както математиците умело изчисляват, около един милион мравки ще трябва да носят възрастен и около 10 000 за прехвърляне на бирени чаши. Разбира се, резултатите от тези измервания зависят от типа мравка и колко тежи всеки.

Разбира се, колкото по-малка е мравката, толкова по-малко тежи. Същевременно съотношението на теглото, вдигнато към масата на самата мравка, намалява с нарастващия размер на насекомото.

Това е интересно

При съвместното прехвърляне на тежести способността на мравките е още по-голяма. По време на лабораторните експерименти самият мравка развива сила при 24 erg / s, а две мравки заедно развиват мощност при 63, 2 erg / sec. Това означава, че мравка може да вдигне в сътрудничество с приятел толкова, колкото и те не повдигат и двете самостоятелно взети заедно.

Защо са толкова силни мравките?

Трябва да кажа, че не само мравките са толкова силни: като цяло, всички насекоми могат да развият много висока мощност. Същите бълхи бързо изтласкват тялото си на разстояние 150 пъти по-дълго от тялото си. Скарабните бръмбари могат да повдигнат тегло, което е повече от 850 пъти над теглото им. Преди такива способности дори силата на мравка не изглежда толкова голяма.

Причината за такива феноменални способности на мравките и насекомите като цяло отдавна се обяснява от учените. В животинския свят, има закон, който намалява с геометричните размери на тялото на живо същество, неговата маса намалява пропорционално на дължината на тялото на трета степен, а площта на мускулна напречно сечение - пропорционално на квадрата на дължината на тялото.

Малко трудно, но това означава, че мравките на единица маса на мускулите са 100 пъти по-силни от мъжете. И това съотношение се наблюдава и за други живи същества - ракообразни, риба, бозайници. Освен това външният скелет и леко различната мускулна структура допринасят за тези изчисления със своите допълнителни такси.

Като цяло това не означава, че най-малката мравка е най-силната. Всъщност малката фараонова мравка увеличава теглото, повече пъти теглото, което повдига гигантската блудница. Но абсолютното тегло на товара в случай на домашен вредител е по-малко. Ето защо най-силната мравка е най-голямата.

Артистични способности

Силата на мравките обаче се определя не само от теглото, което те могат да повишат. Мравките използват физическите си способности по други начини.

Например, мразови мостове са много добре известни, които се организират от работещи индивиди от африкански номадски мравки, които носят ларви и маточници чрез водни препятствия. Няколкостотин мравки грабват тялото си толкова твърдо, че бозайник с размерите на котка може да потече по мост, който е направен от другата страна на потока. Вярно е, че нито едно животно не се опитва да направи това - тези мравки са изключително опасни поради болезнените си ухапвания.

И същите листоизрязващи мравки могат да плъзгат по земята тежест от 30 пъти теглото на телата им. Необходимостта от това може да възникне, когато насекомото, поради нестандартния размер на даден обект, не може да го повдигне над главата му.

Интересно е, че много подобни способности на мравките, особено находчивите представители на Homo Sapiens, са се научили да използват за собствените си цели.

Мравките изграждат мост (видео)

Мога ли да използвам "мрачна сила"?

В Централна Африка, мощните челюстни мравките се използват за зашиване отворени рани по тялото: двата края на раната се притискат един към друг и към него, сякаш телбод се прилага глава ядосан мравка. Инсектът незабавно компресира челюстите и плътно притиска двата ръба на кожата. Няколко такива мравки - и шевът е готов. Важно е само да отрежете главата на мравка с ножица колкото е възможно по-скоро: след това челюстите няма да бъдат смачкани.

Понякога в една и съща Африка местните жители прибират от анилози вкусни семена и малки ядки, използвайки мравки като събирачи. Въпреки това местните жители в това отношение са невероятно етични - вместо да се вземат от мравуняците, те оставят насекоми парчета сушено месо или плодове. Те знаят, че ако природата не е ограбена, но равномерно разделена с нея, тя ще изплати многократно.

Интересно видео: пример за огромна мравка