Цікаві факти з життя мурашок

Січень 2019

Відео: 5 фактів про мурах (Січень 2019).

Anonim

Мравките са едни от най-добре организираните насекоми на планетата. Способността им за сътрудничество и саможертва за доброто на колонията, висока адаптивност, дейността, сложност напомня разумен - всичко това за дълго време привлича вниманието на учените. Днес науката знае много интересни факти за мравките, някои от които познава само един тесен кръг от специалисти, а някои - опровергават установените митове. Например …

мравки - най-много насекоми в света

Съгласно изчисленията на един от най-уважаван мирмекологията света на Едуард Уилсън, в света днес живеят от 1 до 10 квадрилиона мравки видове - това е, от 10 до 15 градуса за 10 16-та степен на индивидуални мравки.

Невероятно, но факт - за всяко живо същество, човек има около един милион от тези същества, а общото им тегло е приблизително равна на общото тегло на всички хора.

добавете към списъка с желания

Мирмекологията е науката за мравките. Съответно, мирмекологът е учен, ангажиран главно в изучаването на тази група насекоми. Благодарение на творбите на такива учени, станаха известни много интересни факти за мравките, което разшири представите за науката за тези насекоми.

На тихоокеанския остров Коледа, около 2200 мравки и 10 входа на гнездото на квадратен метър от повърхността на почвата. И, например, в саваните на Западна Африка, за всеки квадратен километър от района има 2 милиарда мравки и 740 хиляди гнезда!

Никаква друга група насекоми не достига тази плътност и гъстота на населението.

Сред мравките намери най-опасното насекомо в света

Може би не отровни змии или големи хищници или паяци жителите на екваториална Африка не се страхуват като армията мравки - конвой от няколко милиона насекоми, войници, които са въоръжени с мощни челюсти, унищожава почти целия живот в неговия път. Такива пътувания са гаранция за оцеляването на мравуняк.

Все още интересни факти: скитащите мравки са един от най-големите мравки като цяло. Войниците могат да достигнат дължина до 3 см, на матката. - 5 см

Когато хората на всяко село ще знаят, че чрез тяхното уреждане трябва да мине през такава колония, те напускат дома си, взимайки със себе си всички домашни любимци. Струва си да забравите козата в кошарата и мравките да я захавят до смърт. Но те унищожават и всички хлебарки, плъхове и мишки в селата.

И тук е мравка-куршумът мравка се счита за най-опасните в света: му 30 хапки на 1 кг телесно тегло са смъртоносни жертва. Болката от ухапването им е по-голяма от тази на ухапвания от всякакви оси и се усеща през целия ден.

В индийските племена Южна Америка за освещаването на едно момче в човешка длан върху започне облечен ръкав с поставена в него чрез живи мравки. След ухапване ръцете на момчето са парализирани и набъбнали в продължение на няколко дни, понякога се получава шок и пръстите стават черни.

мравка яйца - всъщност не яйца

Какво е в общ език се нарича мравка яйца, наистина - развиващите се ларви на мравки. Самите яйца на мравките са много малки и за човека от практически интерес не представляват.

Но ларвите, които с нетърпение ядат в Африка и Азия - това ястие е богато на протеини и мазнини.Освен това, ларвите на мравките са идеална храна за пилета от различни декоративни птици.

Мравки - известен деликатес

Най-известният ястие от мравки - сос направен от дърво мравки, която се използва в Югоизточна Азия като подправка.

Медните мравки са много интересни в това отношение. Във всяка от техните гърчове има от няколко десетки до няколкостотин мравки, използвани от останалата част от колонията като хранителни резервоари. Те са специално угоявани през дъждовния сезон, коремът им е изпълнен със смес от вода и захари и се надува до такава големина, че насекомото не може да се движи.

През сухия сезон, други индивиди от мравуняка облизват тайната, постоянно разпределена от тези живи бъчви и могат да направят без външни източници на храна. Такива мравки се събират активно там, където живеят - в Мексико и в южната част на САЩ - и се ядат. Те вкусват като мед.

Друг интересен факт от гастрономически характер: в Тайланд и Мианмар се използват ларви от мравки като деликатес и се продават по тегло на пазарите. А в Мексико ларвите на големи мравки ядат по същия начин, както в Русия яйца риба.

Мравките и термити - две много различни насекоми

Всъщност, мравки принадлежат към ред Hymenoptera на, и най-близките им роднини са оси, пчели, листна оса и ездачи.

Термитите са съвсем отделна група насекоми, близо до хлебарки. Някои учени дори ги включват в група от хлебарки.

Интересно е да

могила комплекс социална структура, наподобяваща тези в мравуняка - това е само един пример за конвергенция в животинския свят, развитието на сходства в представители на различни групи, които се намират в подобни обстоятелства.

Прави впечатление, че живее в екваториална Африка бозайник - гол мол плъх - чиято колония е и напомня на една мравка колония: от багери отглежда само една женска и другите лица на своята услуга, храната и разширяване на дупката.

По-голямата част от мравките - жени

Всички мравки работнички и мравки войници във всеки мравуняк - една жена, не е в състояние да репродукция. Те се развиват от оплодени яйца, докато мъжете се развиват от неоплодените.

Интересен факт за мравки: нарасне от яйце работник мравка или бъдеща кралица, в зависимост от това как ларвата се храни. Работещите мюсюлмани могат да решат как да хранят птиците и колко бъдещи дами да дадат храна.

Някои видове мравки нямат матка като такава, но всички жени могат да се възпроизвеждат. Има и такива видове, в гнездата на които живеят няколко царици. Класически пример са гнездата на домашните мравки (фараоните).

Ant кралица могат да живеят до 20 години

Нормалната срока на годност на матката, която е в състояние да създаде колония, е 5-6 години, но някои живеят до 12 или дори 20 години! В света на насекомите това е рекорд: повечето единични насекоми, дори по-големи, живеят извън сила за няколко месеца. Само при някои цикади и бръмбари общата продължителност на живота, като се вземе предвид ларвата, може да достигне 6-7 години.

Този интересен факт от живота на мравките не означава, че такава продължителност на живота имат всички на матката: по-голямата част на оплодените женски умре след края на лятото, както и значителна част от колония също умира поради различни причини, дори и през първата година от съществуването си.

Има мравки робовладелците

Връзки с различни мравки помежду си толкова разнообразни, че дори хора, понякога ги завиждат.

Например, за цялото семейство мравки, мравките не знаят как да се хранят и да се грижат за гнездото сами. Но те могат да атакуват гнездата на други, по-малки видове мравки и да откраднат ларви от тях. Мъжете, развиващи се от тези ларви, по-късно ще бъдат ухажвани не за матката и войниците си.

С други видове, подобно поведение отиде толкова далеч, че матката просто попада в странна мравка-убиване, живеещи там кралица и работници мравки признават собствените си и да се грижи за нея и я потомство. Сам мравуняк тогава обречен: женска яйце ще се развива само жените са в състояние да улови още вида мравки, и със смъртта на цялата работа мравка колония е празен.

Има и скрити случаи на робство. Така например, на матката до базата колония отвлича няколко какавиди и нововъзникващите икономики мравки й помагат на много ранен етап от развитието на колонията. Освен това колонията се развива от потомците на самата матка.

Мравките могат да бъдат обучени

Интересни факти за мравките, свързани с феномена на живот, привличат вниманието на много учени.

Например, при някои видове мравки, тези, които са успели да намерят храна, учат други да намерят място с храна. И ако, например, пчели, тази информация се предава в специален танц, специално мравка обучението други по конкретни маршрути.

Видео: мравки изграждат телата си жив мост

експеримент също уверил, че по време на обучението мравка учител достига желаната точка в четири пъти по-бавно, отколкото би достигнала сама.

Мравките са в състояние да участват в селското стопанство

Това е една страхотна възможност на мравки, известни от дълго време - южноамериканските листоядни Мравките използват най-сложните хранителната верига в света на животните:

  • сред членовете на колонията отхапват голямо парче дърво лист и да го отведе до мравуняка

  • по-малки екземпляри, без да откъсва колонията, дъвчат листата, те се смесват с изпражнения и специални части на мицел
  • получената маса се формира на конкретните области на мравуняка - реални легла - къде са го развили гъбите, за ефективността на мравка протеин храна.

Интересно е в мравките, че не ядат самите плодови тела - те се хранят със специално разрастване на мицела. Някои от членовете на колонията постоянно ухапват възникващите плодови тела, предотвратявайки мицела да изразходва полезни вещества върху безполезни крака и шапки.

Интересно е

Когато оплодената млада жена напусне гнездото, тя взема малко парченце мицел в специален джоб на главата ми. Това е такъв резерв - основата за благосъстоянието на бъдещата колония.

В допълнение към мравките, само хората и термитите са се научили да култивират други живи организми за свое собствено благо.

Връзки мравки и листни въшки

Herding наклонности мравки са известни на мнозина: някои мравка толкова зависими от стада от листни въшки, които също загинаха най-после да изчезне. Учените вярват, че секретността на тайните в своето време е била отбранителна реакция на листни въшки от атаките на врагове, само самата тайна е била ужасна и токсична.

Но след като природният подбор предложи на вредителите, че мравките не могат да бъдат уплашени, а примамка и да ги принудят да се защитят. Така че имаше един уникален пример за един вид симбиоза между две напълно различни групи от насекоми: листни въшки са разделени мравки сладки, полезни и подхранващи течности и мравките ги защитават.

Екстрактите от афиди, които привличат мравки, се наричат ​​"угар". В допълнение към листни въшки, тя споделя раздели, червеи и някои цикади с мравки.

Интересно е, че много насекоми са се научили да различават мрачна атрактивна тайна, за да проникнат в гнездата си. Някои бръмбари, гъсеници и пеперуди се хранят запаси самите мравки в мравуняк, мравките не ги докосват поради способността им да споделят медена роса. Някои такива гости в мравуняците постепенно поглъщат мъртви ларви, а самите мравки са готови да им простят за предателство за капка сладка тайна.

По-горе са само някои интересни факти за мравките. В биологията на всеки вид от тези насекоми можете да намерите нещо уникално и оригинално.

Благодарение на тази уникалност и изобилието от специфични адаптивни характеристики те са успели да се превърнат в една от най-многобройните и напреднали групи от артроподи като цяло.

Интересно видео: битката между две мъртви колонии