Білизняні клопи і їх укуси

Лютого 2019

Відео: Модні білизняні футболки (Лютого 2019).

Anonim

От всички паразити на човешка кръв насекоми - някои от най-забележимо и причинява най-голямо количество проблеми. И бъгове са двойно пропадане, че предпочитат да се установят най-вече в човешко присъствие, възможно най-близо до неговия основен източник на енергия. Не е изненадващо, че в особено пренебрегвани случаи те могат да превърнат уютния дом в абсолютно негоден за жизнено пространство.

дървеници бельо - те са единични грешки или вкъщи (лат Cimex lectularius .) - много общ вид на битова кръвосмучещи насекоми.

В зависимост от степента на насищане на кръвта, грешката може да се различава както по размер, така и по цвят. С появата и характеристиките на това насекомо, да се запознаем по-подробно.

Как да изглежда като бельо бъгове

Всичко в организма е адаптиран за грешката смуче кръв от човешкото тяло. В същото време при други бозайници грешките практически не са паразитни.

Широката и плосък корема, малък главата, от предната част, която се простира на хобот, тънки крака - детайлите на структурата на тялото на грешки показват високо специализация и адаптиране е да паразитизъм.

Благодарение на плоския корем на бъбрека е много трудно да се смаже дори специално. Малко по-уязвима става, когато се излива кръв. В продължение на милиони години на еволюция, дървеници са изгубили крила, които допълнително ги предпазват от щети, като хвърлят жертва в сън.

Насекомото намира на глад диета, размер обикновено не надвишава 3-4 мм и има светло червено или жълто-кафяв цвят на тялото. След сърдечен обяд размерът на тялото на бъбрека достига 9-10 мм, а цветът му става кръвнокафяв с тъмно изтичане.

Челюсти грешки са пиърсинг-смучене машина и образуват два канала: обхват, чрез които кръвни потоци и стеснен - ​​за слюнка от ухапване за да кръвта повече течност се абсорбира.

Бельо спално бельо през нощта. За една нощ насекомото успява да изпомпва кръв толкова, колкото и тежи. Кървавите и възрастни бъгове сучат, а техните ларви.

Методът на възпроизвеждането бельо дървеници напълно адаптирана не само към паразитен начин на живот, но също така да се увеличи максимално бързо придобиване на територия.

В тялото на женската след чифтосване се формират до 5 яйца дневно, а по време на живота един приемник на рода генерира до 500 яйца. Почти всеки ден ги поставя на уединени места. Развитието от яйцеклетки до възрастни се осъществява средно за 4-6 седмици.

Обикновено легло бъгове живеят цели колонии, сред жителите на което могат да бъдат намерени и ларви и възрастни, които приличат на малки версии на възрастните насекоми на по-светъл цвят, както и нови яйца. Най-често това натрупване на дървеници, при благоприятни условия за тяхното развитие, изглежда като непрекъснато бъркане на светло кафяво със сивкав оттенък на цвят.

Как да се направи разграничение бельо дървеници от други насекоми: въшки, акари, хлебарки

Сред насекоми бъгове бельо - не са единствените обитатели на човешки домове. Тук се срещат с хлебарки, бълхи, мравки, понякога с акари.Но от всички тези съседи бъговете са съвсем различни.

  • Преди всичко, бельото е леко насекомо, много малко (с по-малък размер от хлебарките). Крилата му са почти неразработени, така че бъговете не летят, което ги отличава и от хлебарки.
  • От ларви на хлебарки, също не разполагат с крила, бъгове лесно достатъчно различен едноцветен Цвят: Сив ларви хлебарка има значително светло кафяво петно ​​на главогръда и черно ларвите хлебарка почти винаги са по-големи грешки.
  • Спалното бельо не образува отделни "гнезда", като например мравки. Въпреки това, тяхната зидария най-често се намира в близост до източник на храна, на уединени места (мека мебел, легла, фуги на тапети, первази).
  • Лов на тези насекоми се случва през нощта, което означава, че за разлика от въшки, дървеници ухапвания бельо започнат да сърбят и се намират на сутринта, след нощен сън. Също така, ако въшки са паразитни е на косматите части на тялото - в главата, слабините и подмишниците, буболечки, а напротив, само една хапка на гърба, ръцете и краката - когато косата е по-малко вероятно.
  • характерните "отличието" бельо бъгове е тяхната особена миризма, отделяна от специални жлези на тези насекоми, за да отблъскват врагове. В стаята, където има най-малко едно гнездо бъгове колония бельо легло, определено има доста лоша миризма, напомняща сладкия мирис на кисело грозде.

Ухапвания от ленени бъгове и техните особености

Последствията от контакта на бельо с мъж са винаги много забележими. Все пак, не винаги е възможно да се разграничи ухапването на бъговете от ухапването на друго насекомо.

Основната разлика между ухапване от дървеници бельо от други насекоми е тяхното специфично местоположение - оригиналния пътя от 4-7 пробиви, най-често на изложени на кожата.

Тези паразити не са особено селективни, хапещи мъже, жени и деца. Обикновено, поради по-тънката кожа и в резултат на това миризмата на кръв върху жените и децата, те атакуват по-често. Нощувка в тялото на възрастен, който е в стая, заразена с ленени бъгове, може да се появи до 300 хапки!

На първо място, на мястото на ухапване, бъбрекът започва да сърбя и се появява усещане за парене. Човек често обърква тези прояви с алергични реакции, но приемането на антихистамини (антиалергични) лекарства не носи облекчение.

След това се появява розово оток с леко подуване. Ако пострадалият е склонна към алергични реакции, а след това постепенно подуване размер ще се увеличи, и сърбежа и усещане за парене дълго ще да се занимавам. Освен това, всяка нощ броят на ухапванията ще се увеличи и съответно ще се увеличи остротата на усещанията от тях.

Досега не е ясно установено дали бъговете предавате инфекциозни заболявания, като кърлежи и комари. Въпреки това, с шанс на 100% да се говори за невъзможността за предаване на болести като хепатит В, коремен тиф и дори HIV, не е възможно днес.

Къде живеят спално бельо и как да ги търсим?

грешки бельо легла са нощни, така че те се откриват предимно в резултат на жизнената дейност: ухапване по кожата и появата на малки петна от кръв и екскременти от насекоми за легла или облекло.

Ако търсите с на бельо грешки по време на деня, а след това на първо място е необходимо да се погледне в усамотени места: вътрешността на мека мебел, легла, и тапети шевове отдолу, различията между половете и стени, както и по рафтовете на магазините.Разнообразието от места за подслон на колонията на тези паразити ще доведе до факта, че ще трябва да инспектирате почти целия апартамент - от дрехи до електроника (например колони с дървен корпус). Оправдавайки тяхното име, те могат да се скрият в гънките на спално бельо и дрехи. Обикновените екземпляри обаче се намират тук по-често и гнездата се намират в по-сигурни и изолирани места (така че е практически невъзможно да се отървете от дървеници, просто като ги изстискате от време на време).

Важното е, че дори вчерашното отсъствие на дървеници в апартамента не означава защита на собствениците от тях днес. Бебетата са достатъчно мобилни и лесно се преместват от съседите. Освен това те с еднаква лекота заемат както помещенията, които са в лошо санитарно състояние, така и апартаментите със свеж модерен ремонт и редовно прибиращи се. Следователно той не е застрахован от никого.

Какви са домашните бъгове и как да разпознаете външния им вид в апартамента

Полезно видео за откриване на бъгове