Скільки здатні жити таргани?

Грудень 2018

Відео: Як здійснити подорож навколо світу без бюджету | Анна Морозова | [email protected] (Грудень 2018).

Anonim

За невероятни издръжливост хлебарки пеша са истинските легенди: те живеят в продължение на години, и радиация не се страхуват, а те нямат нужда от храна и вода, а дори и без глава хлебарки могат да съществуват по същия начин, както ако тя изобщо не се нуждаеше от тях.

Разбира се, при силна радиационна експозиция тези паразити умират, както всяко живо същество, само за да издържат без да навредят на себе си, могат да дозират, които са 15 пъти по-безопасни за хората. Но дали легендата твърденията, че една хлебарка живее не само без храна и вода, но без глава, и като цяло колко живи хлебарки, но трябва да се разбере …

Живот Етапи хлебарка

All Тараканов са непълни цикъл на развитие, т.е. без етап на трансформация на ларвата в куба.

  • По-голямата част от женската след оплождането поставя яйцата в ootheka (малка лека торбичка) и я носи на стомаха. С течение на времето, ooteka потъмнява и започва да набъбва от яйцата, отглеждани вътре, което отнема от две до четири седмици.

  • Женските на някои видове проливат ootheca до изолиран (топъл и влажен) се поставят по-често в някои недостъпни процеп, където от него ще се излюпват малка бяло tarakanchiki (нимфи) от около 3 mm в дължина. При други видове женските носят оotec върху себе си до излюпване на яйца и дори се грижат за тях известно време след това.

  • С течение на времето нимфите потъмняват и техните хитинови покрития стават твърди. Очаквайте molts няколко етапа, нимфа превръща в един възрастен, който е много общи хлебарки отнема около 2 месеца в топъл сезон (на 30 и повече градуса) и до шест месеца от 22 градуса. Животът на възрастен екземпляр (imago) на червено хлебарче е 20-30 седмици.

Оказва се, че от излюпването на нимфа, хлебарка теоретично живее около 9-12 месеца, ако нищо не го възпрепятства.

Има няколко вида хлебарки, които живеят в продължение на няколко години, включително черен хлебар (може да живее до две години). Общият брой на индивидите в колонията може да се увеличи хиляди пъти 3-4 месеца, след като малък брой паразити навлизат в жилището. Този интервал се обяснява с по-дългия живот на женските, отколкото с мъжете, които са много плодовити, а също и с продължителното развитие на яйцата.

Могат ли хлебарките да живеят без храна?

Тези насекоми всъщност могат да направят без храна от доста време. Червените хлебарки живеят без храна до 40 дни, докато черните хлебарки живеят до 70 дни. Това се дължи на факта, че те са студенокръвни същества (poikilothermic), което означава, че те не трябва да изразходват енергия, за да поддържат определена телесна температура.

метаболизъм в тези организми е 20 пъти по-бавно от това на топлокръвни животни, и хлебарката е достатъчно, за да вземе храна веднъж, а след това да живеят дълго време (дори няколко седмици), без да изпитвате глад. От друга страна, основният източник на енергия за poikilothermic организми са външни източници, така че хлебарките живеят само в отопляеми жилища, а при по-ниски температури техният брой е драстично намален.

Необходимостта от хлебарки във вода

Въпреки факта, че без храна хлебарките живеят в продължение на няколко седмици без вода, те загиват в рамките на една седмица. Това се дължи на факта, че водата играе съществена роля в живота на всеки организъм, тъй като тя е структурен компонент на клетката, както и почти всички метаболитни процеси, състоящ се от една верига от химични реакции, които протичат с участието на вода.

Хлебарките не живеят дълго без вода и предпочитат да се хранят с влажна храна (отпадъци), тъй като водата, необходима за процеса на храносмилането, за слюнчените жлези и кръвоносната система.

Забележителната топлопроводимост на водата също определя важната й роля като терморегулатор в живите същества. По този начин, прегряване на хлебарки прави селекция излишна течност през malpighian каналчета върху тялото, и нощна и водоустойчив хитин обвивка, обратно, да пестите вода в случай на прекалено ниска влажност и висока температура.

Хлебарките живеят ли без глави?

Независимо колко странен е този въпрос, отговорът е "да, хлебарката без главата" звучи още по-странно.

Американски учени, за да проучат способността на тези насекоми да се размножават, провеждат поредица от експерименти с тяхното обезглавяване. След това, учените са стигнали до извода, че не само тялото на една хлебарка живее без глава, но главата му (поставя на хладно място и подхранвана от специален разтвор) може да съществува без тялото. От друга страна, лишени от глави и специален восък запечатани в гърлото на тялото на хлебарки, живеещи в колба в продължение на няколко седмици, съгласно ентомолог С Tipping.

За да се разбере защо това е възможно, ние трябва да разберем, че всички системи за поддържане на живота на насекоми (нервен, кръвоносната, храносмилателната) не са подредени като хора. По този начин, загубата на главата при хора е изпълнен с лишаване от критичната количеството кръв, спадане на кръвното налягане и нарушена кислород, и с това основни хранителни вещества към вътрешните органи.

При насекомите кръвоносната система не е затворена, липсват тънки капиляри, а натискът не играе решаваща роля в нея.Според физиолог и биохимик Джордж. Kunkel, ако сълзотворен tarakanu главата, шията съдове просто запечатват съсирената кръв и кръвоносна система ще продължи работата си.

Разбира се, храната влиза в храносмилателната система на тези паразити чрез органите на устната кухина. Въпреки това, без глава хлебарка може да живее 9 дни или дори по-дълго, тъй като тя може да отиде без храна в продължение на дълъг период от време, с по-голяма вероятност да бъдат унищожени от мухъл или други микроорганизми, отколкото да умре от глад.

За да се извърши нормален дихателен процес, човек е жизненоважен за главата, тъй като съдържа устата и носа, през които всъщност се влива въздух, и мозъкът, който контролира този процес. При хлебарките дихателните процеси се извършват с помощта на специални отвори на тялото, наречени "спираловидни", и мрежа от малки тубули - трахеята. В този случай мозъкът не участва в дишането и след отстраняването на главата тялото продължава да бъде снабдено с кислород в предишния режим.

Освен това, мозъка като центрове на нерв (ганглии), отговорен за основната функция нерв на нивото на рефлексите, като не е особено необходими и хлебарки, като всяка част на тялото, те се поставят.

Без главата, хлебарки се разклащат, стават и дори се движат. Въпреки това, както е отбелязано от Ник Strosfeld университета в Аризона, ръководител на насекомото получава голям брой сензорна информация от тялото, така че мозъците им, органите, лишени, не могат да функционират правилно. По този начин, експериментите показаха, че хлебарките демонстрират умения за запомняне при обучение, когато главата и тялото са в неразривно единство. С разделянето на главата, разбира се, тези същества губят своите способности.

Така че, хлебарките са наистина невероятно упорити насекоми и могат да живеят без храна, вода и дори без глави за много дълъг период от време. Цитиновото покритие е толкова силно, че дори когато се удря с това насекомо с кран, човек не може да бъде сигурен, че след известно време няма да се отклони след удара и няма да избяга.

От друга страна, вода лишаване ги заплашва с бърза смърт, така че тези, които искат не само да се отърват от нежелани гости, но и за да се предотврати възникването им в бъдеще, трябва по всякакъв възможен начин, за да се избегне изтичане на вода от чешмите, тръби и саксии.

Популярни методи за борба с хлебарки