Фотографії різних тарганів

Грудень 2018

Відео: Бабченко, Порошенко та сатанинські ритуали на 1+1: #@)₴?$0 з Майклом Щуром #29 with english subs (Грудень 2018).

Anonim

Малко хора не знаят как изглежда хлебарка. Всеки човек няколко пъти в живота ми ги спазват, и може би време да спрете да търсите в тропическите им роднини в различни изложения или в терариуми.

Въпреки това, дори и добре известни и популярни хлебарки трябва да изглеждат по-подробно в снимките, за да не бъде объркан първите завоеватели апартамент със случайни гости от улицата. Освен това на снимката можете да разгледате подробно разликата между видовете хлебарки и етапите на тяхното развитие.

Фото хлебарки дома: всички видове и етапи на развитие на

Най-честите от човешко присъствие са три вида хлебарки: червено, известен още като хлебарки, в черно и американски. В тропиците, в къщата и пълзи по-екзотични приятели на човека, но и да ги наричаме синантропни видове трудно.

Помощ

сътрапезник вида животно или растение - вид, който се намира в град, село или обитаване човек се чувства по-добре, отколкото в дивата природа. Понякога такива видове не се срещат в природата изобщо. Примери за това са домашни врабчета, плъхове, бъгове, фараонови мравки. Да не се бърка с видовете синантропни видове култивирани от човека - кучета, котки или гълъби.

Обикновена червена хлебарка е известна на почти всеки жител на северното полукълбо. На снимката са няколко възрастни индивиди от този вид:

горе на снимката - мъжко, на дъното - с женската яйцеклетка (ootheca). Жените имат малко по-широк и по-плътен корем, мъжките са много тънки и по-мобилни.

Ларвите на хлебарки се различават от възрастните по размер, малко по-плътна физика и липса на крила. Цветът на ларвите също се различава до известна степен от този на възрастните насекоми: две дълги черни ивици преминават през цялото тяло от главата до края на корема. При възрастни насекоми, само две тирета на цефалотор остават от тези ленти. На снимката тези оцветяващи елементи са ясно видими:

Това е интересно

Червеният хлебарка има повече имена от всяко друго насекомо. Най-често се нарича "хлебарка" - това име е фиксирано от наполеоновите войни, когато се смята, че от Прусия са донесени хлебарки в Русия.

Но германците, напротив, наричат ​​тези насекоми "руски хлебарки". В нас те често наричат ​​още "танчики", "стасики", "тарики" и "трамваи".

Веднага след като напуснат яйцата, ларвите са много малки, не превишават милиметър на дължина и имат практично прозрачно тяло. Обаче няколко часа след раждането на малките хлебарки се втвърдява хитиното покритие и те стават малко по-тъмни. Снимката по-долу показва млад ларвите на хлебарка до бременната женска:

Съвет

хлебарки, като щурци, бъгове и листни въшки - насекоми с непълно метаморфоза и техните ларви изглежда като миниатюрни копия на възрастните. За тази цел учените наричат ​​нимфи ​​на ларви, за да разграничат този етап на развитие от типични ларви в бръмбари или пеперуди. Възрастните хлебарки, както и други насекоми, са научно наречени imago.

След като внимателно проверихме, в края на корема на всяко насекомо се виждат две малки придатъци. Те се наричат ​​cerci и свидетелстват за общата примитивност на хлебарките като цяло - в по-развитите от еволюцията насекоми липсват cerci.

Това е cerci - най-надеждният начин да се разграничи хлебарка от бъг. Снимката виждал хлебарка на макро края на корема му и в снимката по-долу - в края на грешката на корема легло:

Черно хлебарки се различават от червения цвят и размер. Прусаните са съвсем малки до възрастни екземпляри на черните братовчеди, които едва достигат половината от дължината на тялото си. На снимката можете да пресметнете размера на възрастните от този вид:

Както виждате от снимката, в цвета на черния хлебар има само въглищен цвят. В нимфите на този вид има кафяви напречни стрии, очертаващи сегменти на корема. Разликата в цветовете на инфо и ларвите ясно се вижда на снимката:

Много къси криле и широк корем на женски черен хлебар. При мъжете крилата почти покриват целия корем. Въпреки това, черни хлебарки не знаят как да летят, само мъжете са в състояние да скочат далеч и да използват крилата, за да увеличат дължината на скока. На снимката вляво - мъжки, нали - жени: Съвет

Prusak също не може да лети, но ако пада от тавана или голяма надморска височина, може да се махат с крилата си и до известна степен се контролира падането. Сред тропическите видове хлебарки има хора, които летят много добре и могат да летят през нощта на светлината на лампите.

Американският хлебарка е по-малко "опитомен" от черното и червеното. Той може да живее в горите и на полето, но попадайки в условията на града, лесно преминава към храната на човешката храна и активно се размножава.

Беше с човека и товара му този вид разпространен по целия свят и днес се смята за космополитен. Картината показва имагото "американски", което е само малко по-дебел от женски пол мъжки

… и тук - нимфи ​​на различна възраст:

имат хлебарки още няма гнезда, но те предпочитат да се събират на групи в най-удобното място.След като е намерил такъв подслон, човек може да го вземе за гнездо за хлебарки или за колония от хлебарки и дори да мисли, че в такава колония има кралица като пчела. Това не е вярно: в това селище няма организация.

Видео рамки с различни хлебарки

Яйца на хлебарки: как изглеждат те?

Възпроизвеждането на хлебарки е доста специфично. Те не отделят отделни яйца, както повечето други насекоми, но ги пакетират в специална камера - ooteca, която жената носи в края на корема. Снимката показва естрада на хлебарката:

Женски от различни видове носят оotheki различни времена.

В хлебарки този период е 20-30 дни, в зависимост от температурата в стаята. И почти веднага след ototekaniya ootheki от него са изведени ларви. При черни хлебарки "бременната" жена поставя месо след около седмица след началото на нейното развитие и 2-3 седмици от яйцето се развиват без надзор. Това се използва от прусаните, които ядат ootecs на черни хлебарки и по този начин ги унищожават. Може би, поради тази причина, червеният хлебар изгони черно от апартаментите.

показва снимка подуване черна хлебарка:

Много тропически видове женските хлебарки не са само ootheca преди края на този вид на бременността, но след няколко дни, за да защитават и да се грижат за нимфите. Тяхната ootheca обикновено е много мека, бяла и дълга.

Например, на снимката е представен ootheca Мадагаскар хлебарка:

Необичайни хлебарки, открити в апартамента

От необичайно внимание към правата на хлебарки в апартамента привличат предимно бели хлебарки. Това не са албиноси, а просто просто възрастни нимфи.

В първите часове след изхвърлянето на хитиновото покритие те имат меко бяло тяло, което постепенно втвърдява и придобива цвят, характерен за възрастните.През този период насекомото се опитва да бъде на усамотено място, но понякога все още идва на окото.

Всеки хлебар е бял веднъж в живота. На снимката по-долу - бяла хлебарка:

В южната част на Казахстан, Туркменистан и Узбекистан в човешки жилища могат да се срещнат кафяво и малко по-голям туркменски хлебарка. Той много харесва играчите на терариума, защото не може да пълзи по стъклото. На снимката - една малка група от насекоми:

И на следващия Снимката показва пепел хлебарки, наричани също египетски:

Те са интересни с това, че те са в състояние, като термити ядат дървесина и хартия. Те живеят в Близкия изток, Северна Африка и Средиземноморието.

И разбира се, човек не може да не се възхитя на отделните тропически хлебарките - известния Мадагаскар:

… банан, същите, които летят добре:

… и гигантски:

… за да сте сигурни, че дори такива привидно неприятни съседи на планетата може да бъде изключително красива и интересна.

Защо хлебарки не може да се отърве от

Мадагаскар гигантски съскащи хлебарки