Чому тарганів нерідко називають стасик - про походження цього прізвиська

Лютого 2019

Відео: Вусолапохвіст в АТО: в бліндажах живуть собаки, коти та гуси (Лютого 2019).

Anonim

на следващо място, ще се научите:

 • Защо хлебарки нарича Stasik и къде изведнъж имаше такъв псевдоним;
 • Тъй като наличието на роуд антени може да повлияе на появата на други смешни имена;
 • Защо в Русия са хлебарки, наречени прусанци, а в Германия - от зайци;
 • И няколко думи за "Феликс", "Танкова битка", "zhevzhikah" и други имена на хлебарки, включително научните изследвания …

В хлебарки популярно наричани не е само Stasik - всъщност популярното име за тези вредители голяма част, Често прякори мустакат съквартиранти се основават на съзвучие с тяхното научно наименование (Red хлебарка). Така например има "Танчики", "Трамва" и "Червен".

Рядко в популярните имена отразяват характерните особености на структурата на тези насекоми, по-специално мустаците. Ако някой има мухахиоиден хлебар, подобен на Дзержински, защо да не ги наричаме "Феликс".

В някои случаи тези насекоми се наричат ​​така, че дори и доста трудно, когато задълбочено търсене, за да разберете източника на псевдоним е изглеждал. Например, трудно е да се каже веднага защо хлебарките се наричат ​​stasikas. Да видим какво опции са обяснения за този псевдоним хлебарки съществуват и до днес …

История на прякора "Stasik"

За много хора, думата "хлебарка" и "Stasik" са почти синоними, а има и няколко становища днес за произхода на такова смешно име,

Едно от обясненията е свързано с произхода на името на популярните в своето време, но днес "брадат" анекдот:

Wolf с махмурлук седнал, държейки главата му, стенейки. Едно хлебарка се плъзга покрай него. Вълкът с успокоен глас го пита

- Кой си ти?

Той отговаря:

- Хлебар …

- И как се казваш?

- Стасик …

Вълкът пресича насекомото с лапа с гняв, като казва:

- Колко зле съм, Стасик!

Независимо от това, тази версия не дава убедително обяснение защо хлебарките се наричат ​​Стасики в Северна Урал, в Украйна и дори в Трансбайка. И все пак, анекдотът не беше толкова популярен …

Има мнение, че хлебарките се наричат ​​stasikas за мустаците си. В старите времена е забелязано, че мъжете, наричани "Стазис", често носят мустаци и заради това приличие те дават прякор и съседи около къщата. Съответно, мустаковият хлебар, който е малко същество, не се нарича Стас, а Стасик.

Съвет

Има дори теория, че хлебарки име Stasik име поради съзвучие "Стас" с неприлично от популярен символ на човек с различна сексуална ориентация. Кажи, понякога вредителите в апартамента толкова дразнят собствениците и те са толкова трудни да се отърват, че онези в сърцата им наричат ​​такава неразумна дума. И тогава, с децата, те не могат да си позволят да повтарят такъв шумен, и така казват "Стас". И като се чувствате добре, когато насекомото вече не изглежда толкова голям проблем, човек го нарича и по-любезно - Стасик.

Тази версия, между другото, се потвърждава от факта, че в някои украински градове и в Южна Русия са наречени стасики също така и публични въшки. В Военноморските сили и в затвора е смятало, че това е чрез хомосексуални лица за контакт по-често, заразени с тези паразити, и по този начин им се обадих на първо място, с помощта на фаул, а след това по-политически коректно "Стас" и след това много внимателно, "Стас".И в бъдеще и други синантични насекоми започнаха да се наричат ​​еднакви.

Между другото, хлебарка мустаци по различен начин, обяснява произхода на прякора "Stasik". Факт е, че в различните езици за превод на думата "мустаци" съвсем в унисон с такъв псевдоним:

 • английската дума "мустаци" завършва с "-stach";
 • италианският "мустакчи" завършва на "стадий";
 • Френски "mostaccio" - и звучи като "мост".

Всички тези думи идват от "mustak" на гръцки (старогръцки и μύσταξ), което означава "мустаци".

По принцип, разбира се, е трудно да си представим, че някои не са особено добре запознати четец преведена думата "мустаци" в грешната транскрипцията, той ги нарича хлебарки и хората се качват този псевдоним измишльотина хлебарка. Въпреки че като вариант на произход тази версия също трябва да се има предвид.

Всъщност, най-вероятно има няколко причини за произхода на това име. Marine и затвор фолклор и специфика на неприлични изрази, формират основата на шега, но той вече се е разпространила сред хората и се превръща в пряка причина за появата на често използвани прякори хлебарка. След това учените от кабинета започнаха да търсят и намерили допълнителни потвърждения в речниците и транскрипциите.

мустаци, хлебарки и връзката им с прякори

Между другото, от хлебарки мустаци, причинени на външния вид на тези и други имена.

Например, името "Феликс" се обяснява с приликата на антените трябва хлебарки и окосмяване по лицето известен на главния служител по сигурността на пост-революционна Русия - Феликс Дзержински.

Въпреки това, учените, лингвисти, отново, има своето обяснение във връзка с това:

 • Латинска felleus е жлъчката, и обикновени хлебарки би могъл да наричат ​​тази дума любители на художествената проза-още в пост-Петровата Русия; от "стипендиантите" до "Феликс" - един батален патрул или слуги;
 • немски мустаци - Schnurrbart, както и някои Russified германци би могъл да се нарече Shurbartami насекоми и земеделските производители са приели да общува с тях и те имат навика простота променя псевдонима в Шура.

Отново обаче, тези версии не са достатъчно обосновани, и могат да се разглеждат само като допълнение. Като общо правило, компетентни хора, които знаят какво хлебарка мустаци трябва да оцелее, защото с тяхна помощ, той се докосва, миризма и дори до известна степен да чуят, а не да се правят сравнения между антените на насекомите (те се наричат ​​също антени) и мустаци при хората. Но само тези образовани хора биха могли да знаят чужди езици и да ги използват в ежедневието на едно ниво с руски върху вредните прякор остана.

Така че хлебарка или харемик?

Друг интересен нюанс, който влияе на името на хлебарки, свързани с версии на прародината им.

Известният името на обикновените хлебарки - "хлебарки" - се дължи на факта, че основната нахлуването на баленови насекоми за Русия започна през епохата на Наполеоновите войни, когато пруските войници в армиите нахлули, след което остави много градове и села в европейската част на страната, Хората остават с впечатлението, че това е от пруските войници дойдоха и малките вредители, за които тя е фиксирана, а съкратен псевдоним - хлебарка.

Symmetric ситуация в същото време е имало само по себе си Прусия, която по същото време редовно се претърколи руските войски. Тук червенокоса хлебарка плодове в големи количества, а тук местните хора решили, че насекомите са дошли да ги с руските войници, и призова този вид хлебарка заек. Подобна ситуация се проведе на Балканите, където хлебарките се наричат ​​"руски бръмбари" (bubarusami).

Въпреки това, официално в Латинска той се нарича червен хлебарка Blattella германика - "tarakanchik немски"; т.е. повече Карл Линей в 1767 беше в знак на солидарност с руските селяни, вярвайки, че източникът на разтегнат вредителите, от която е толкова трудно да се отървем от това е Германия.

Интересно е да

В източната част на германската хлебарка наречен "Руски", а на запад - "френски". Така че при замърсяването на страната с този вредител жителите обвиняват най-близките си съседи.

Интересно е, че днес наемателите на апартаменти откриване на стайна хлебарки често започват да изглежда подозрително в него на съседите си.

Ясно е, че нито руската, нито пруската версии с голяма вероятност не отразяват действителното състояние на нещата. Обикновена червена хлебарка в почти по същото време влезе и в Европа, и в Русия, и това се случи много по-рано, отколкото той се появи rashozhie имена.

Въпросът тук е, че мащабни военни действия е просто съвпадна по време с увеличаването на броя на хлебарки население в Европа, и в Русия - в този период от време, обикновено хлебарка започна да измести своите черни роднини (Blatta orientalis). Хората също взеха хлебарка нахлуване в следствие на войната, а те самите - нашественици за сателити.

Въпреки това, поради местонахождението на предполагаемата му родина, други видове хлебарки имат имената си.

Как иначе се наричат ​​хлебарки в различни страни?

с по-дълга история на взаимодействие с мъж, черен бръмбар научно нарича ориенталски хлебарка. В латинското си име - Blatta orientalis - думата blatta означава хлебарка, orientalis - ориенталски.

Но в Германия и Сърбия същият черен хлебарка се нарича немски. Точното му име в Сърбия - bubashvaba, което се превежда като "германски бръмбар", въпреки че в Германия се разпространява от Азия.

Има други имена, които говорят за действителни или възприема дома на насекоми:

 1. хлебарка. Това заглавие е изначално грешен: в Европа наистина започна да прониква насекомото от Америка, но само по себе си Америка тя падна по време на колониалните войни в Африка на кораби с роби;

 2. Мадагаскарски хлебар, който наистина се среща в природата само в Мадагаскар;

 3. туркменски хлебар, живеещ в Централна Азия;

 4. Лапландска хлебарка, широко разпространена главно в Скандинавия;

 5. Австралийски гигантски хлебарка - идва от, както подсказва името, от Австралия.

Това са само официалните имена на тези насекоми. В общ език вкъщи баленови вредители в Русия сама се наричат ​​по много различни начини (освен тези, които вече обсъдено по-горе опции):

 • "Танкова битка" - просто защото на съзвучието на думите;
 • "трамвай" - по същата причина;
 • "zhevzhikami" - етимологията на това име не е известна.

Самата дума "хлебарки" най-вероятно има тюркски корени. Жителите на древните казахски степи са нарекли тези насекоми "кара-хан", което се превежда като "черен господар". Но има и други версии. Например, на езика на чувашката, tar-aqan означава "човек, който бяга", което много прилича на поведението на хлебарките, когато се появи минимална заплаха за тях.

С чужди имена на хлебарки всичко е по-лесно. Латинската дума blatta идва от дорик и йонийски гръцки, което се превежда точно като "хлебарка". Английското хлебарче идва от испанската кукарача (кунарача), която първоначално се нарича боровинка, а едва по-късно - бананови хлебарки.

Оригинални научни имена на хлебарки

Съществуват също интересни и същевременно доста научни имена за някои други видове хлебарки.

Например, хлебарката Dead Head е наречена така за оригиналния черен модел на светло сиво, почти бели крила.

Друго хлебарка се нарича носорог за характерно израстване на предното рамо на цефалотора.

Има и хлебарки-avtomobilchiki, получили името си за две ярки салатни петна върху цефалостата, с които се страхуват от враговете си. Тези петна, дори със скромно въображение, приличат доста на фаровете на колата и поради това името на насекомото не отнема много време да чака.

Като цяло има много видове с хлебарки сред хлебарки.Тази пепел хлебарки с сивите крила и банан, обитаващи бананови плантации и в различни открити сред бананови гроздове, както и мебели, които се установяват по-близо до дървени структури в стаята …

Но толкова много прякори, което е достъпно за прости закрито насекоми повече няма други видове.

Каквото и да е - мустаци дали има "виновен" или място на произход - толкова дълго, колкото хлебарка ще живее "рамо до рамо" с един мъж, за да се отървете от различни прякори (и дори, може би, появата на нови такива) то не успее …

Интересно видео: Мадагаскар хлебарка "ражда" огромен брой малки бели tarakashek

Някои хлебарки не само тичам бързо, но също така може да лети …