Котячі блохи: як вони виглядають і небезпечні для людини

Грудень 2018

Відео: How we're harnessing nature's hidden superpowers | Oded Shoseyov (Грудень 2018).

Anonim

котешка бълха - близък роднина на бълхите на плъхове и кучета, от който се различава някои характеристики на външния вид и размер. Обикновеният човек, който не е запознат с ентомологията, едва ли ще забележи разликите между тези паразити.

Като цяло, обаче слабо познаване на особеностите на биологията на бълхи и техния начин на живот, понякога може да имат много нежелани последици за причината, че котка бълхи са носители на много заболявания, опасни за хората. Статистиката сочи, че само 1 от 10 има повече или по-малко вярна представа за това, как да се размножават тези паразити, както и какви са техните значими разлики, например, власоеди и въшки.

Забележка

Така наречените котешки въшки и котешки бълхи са съвсем различни насекоми, рядко срещани на едно животно. Те ясно се различават по външния вид, но още повече различия в начина си на живот: котешката коша постоянно живее върху животното, а само бълха се хвърля върху него за хранене. Но за един човек е важно, че въшките котки не могат да променят домакина си и да живеят само на котки, но котките бълхи са опасни за хората - лесно могат да го атакуват.

Ето няколко снимки на котка бълхи на:

В повечето случаи в градове и села за хора и домашни любимци атака е котешки бълхи. Този вид е един от най-често срещаните и многобройни при домашните животни като цяло и е способен да се храни с кръвта на най-голям брой гостоприемници: от гризачи до хора.А котката не винаги е за него са основен домакин …

Интересно е да

Ако котката бълхите атакуват плъховете, а след това идват тук, за да се конкурира с бълхи плъх, и в повечето случаи, на мястото на последния.

Какво е бълха котка: погледнете под микроскоп

бълхи котки приличат много малък тъмен цвят насекоми, които буквално моменти се появяват сред коса на животното и веднага се крият в кожа. Cat бълха на мъжа по-очевидна, не само защото не може да се скрие в косата и ухапване предпочита за обезкосмените части на тялото - краката, бедрата, гърба и стомаха. Тук тя изглежда като една малка ярки насекоми, които са много трудно да се хване - бълхи голям скок разстояние до 30 см

По-долу на снимката показва бълха котка върху човешкия организъм:

Съвет

От момента, в който започва бълха. скок, тя изчезва почти веднага - човешкото око не е в състояние да следват движението на насекомо с такава скорост. Тъй като бълхи са създаването на един вид оптична илюзия: изглежда така, сякаш насекомото просто изчезна.

Бълхите от котки са много малки насекоми. Дължината на тялото, в зависимост от диапазона на от 0 8 до 4 мм, по-често - 2-3 мм. Оцветяване - тъмно кафяво с ясно видим блясък.

Допълнителна снимка - котешки бълхи под микроскоп:

и следващата снимка - котешки бълхи в козината на животното:

В котка бълхи не разполагат с крила, но има и много мощен бутам задните крака, като се гарантира тяхната способност да скачат страхотно разстояние. Тялото на насекомите се сгъстява отстрани и се простира до височината. Това адаптивен механизъм:

  • поради него бълха може бързо и пъргаво се движите в приемащата вълна сред космите
  • самолет твърдо тяло е по-трудно да смаже с механична компресия на
  • самолет тялото опит по-малко съпротивление на въздуха, докато скокове.

Интересно е да

Плътни завеси за тяло и сплескана форма по-скоро ефективна защита на котешки бълхи да бъдат притиснати, например, дори и след улавяне на насекоми смаже пръстите му невъзможно, както и за унищожаването на ноктите трябва да се използва. Частично благодарение на тази неуязвимост, паразитите не маскират ухапването си с анестетични ензими: бълхите хапе много болезнено.

От близки видове - плъхове и кучета - котешката бълха е малко по-малка по размер. Освен това, при плъховете, задната част на тялото е леко прибрана и главата на кучето е голяма. Но такива подробности невидими за невъоръжено око е много трудно (виж снимката).

Лайфстайл и възпроизвеждане на котешка бълха

котешка бълха - активни ектопаразити бозайници. Те живеят на места за натрупване на боклук, под камъни и купчини суха трева, гнезда на диви животни в природата. В къщата на един човек или в пристройки котешки бълхи често се срещат в носилката, която спи домашен любимец, под килими, зад цокли, в ъглите, натрупване на боклука ( въпреки че много погрешно вярват, че бълхите живеят само върху животното ). В такива уединени места паразитите почиват и се размножават.

Това е интересно

Котешка бълха се разпространява по цялото земно кълбо и се намира на гризачи дори на отдалечени тропически острови.

Гладният паразит започва да търси топлокръвно животно за хранене. Ориентирано бълхи, когато използвате големи очи и обоняние като атакува първата жертва, която идва в рамките на обхвата си, независимо дали това е котка, куче, плъх или човек. Zaprygnuv на жертвата, бълха прави пътя си към кожата на животното и прави няколко ухапвания.След това паразитът скача от животното и се крие на удобно място.

Бълхите от котки могат да постят дълго време и те първо се нуждаят от кръв за поддържане на репродуктивния цикъл. Женската, не наситена с кръв, яйца не се развиват.

Ако насекомото е пълно, няколко часа след храненето жената започва да яйце.

При много силна инфекция на приюта за животни голям брой паразити могат да си хапе да доведат до развитието на анемия жертва и изтощение, а понякога и да я доведе до смърт.

Интересно е

Женска бълха не забавя, но буквално изстрелва яйца от корема. Това е вид адаптация към разпространението на яйца на възможно най-голямо разстояние: ларвите попадат в различни условия, където шансовете за оцеляване поне на няколко от тях ще бъдат по-големи.

След няколко дни ларвите на яйца бълха като бели прозрачни червеи, които се хранят с различни органични остатъци - отпадъци в гнездо животното, парчета от кожата му и изпражненията на възрастни бълхи от оцеляване в кръвта им. Ларвите се развиват от няколко дни до няколко седмици, в зависимост от температурата на околния въздух и изобилието от храна, след което кърмеят. След 1-3 седмици, възрастни насекоми излизат от какавида.

По-долу има снимки на яйцата и ларвите на котешката бълха:

Към бележката

На етап змиорка бълхи могат да зимуват в средата на Русия в студа. Развитието им при тези температури спира, а бълхите от какави излизат само през пролетното затопляне.

Цикълът на възпроизвеждане от яйце до яйце в котешка бълха при подходящи условия трае около 10 дни. Такава висока скорост се наблюдава само при високи температури и изобилна храна.Понякога поради замръзване и липса на храна цикълът може да продължи до 2 години.

Бълхите за котки са опасни за хората

Бълхите за котки са опасни за хората. Те носят патогени на опасни заболявания - бруцелоза, чума, енцефалит, салмонелоза, хепатит - и могат да причинят епидемии.

Но дори и ухапванията на котешка бълха са много болезнени и причиняват раздразнение на кожата, сърбеж, обриви и при пениране - пустуларно възпаление. Заедно, всички тези симптоми в медицината се наричат ​​пулсикоза и се считат за паразитна болест.

Не може да се каже, че човекът е най-предпочитаната плячка за котешка бълха. Въпреки това, поради сравнително малката си мобилност и големия размер на тялото, тя често идва в очите на бълхите, обитаващи жилищни помещения, и затова често се кълца.

На снимката по-долу - бълха върху човешкото тяло по време на ухапване:

Как да се справим с котешка бълха?

Поради доста специфичния начин на живот, борбата с котешка бълха може да бъде трудна.

За надеждно отстраняване на котешки бълхи от апартамент е необходимо:

  • Обработвайте антипаразитни препарати от домашни любимци, на които могат да присъстват възрастни насекоми. За да направите това, можете да използвате инсектицидни спрейове, яки, шампоани, както и специални капки на холката.
  • Офорт от бълхи цялата стая, в която са намерени. Това може да стане чрез специални препарати Kombat тип Raptor, Изпълнител, получавате средства и др. Днес особено популярни са концентрати на инсектициди, включително получаване на желаната концентрация и след това разтворът се разпръсква от конвенционален спрей апартамента.
  • На места, където могат да оцелеят ларвите на бълхите, трябва да се разпространят и прахове за инсектициди.

Важно е да запомните, че често бълхите влизат в апартамента или къщата на домашни любимци. Ето защо, като се грижим за защитата на помещенията от паразити, на техните домашни любимци трябва първо да се провери наличието на бълхи.

Отърви се от котешки бълхи в апартамент - това е само половината от проблема, но не предотвратява повторното им влизане в помещението е, от време на време, много по-трудно. За да направите това, да се чисти в къщата, през лятото, носят домашни яки за домашни любимци, редовно се измиват и се разклаща легла и килими.

Такива, макар и обезпокоителни, но ефективни мерки ще осигурят достатъчна степен на надеждност за защита на помещенията от бълхи.

Сравнение на ефективността на различните видове средства за защита срещу бълхите: важно е да се знае