Як виглядають личинки бліх і де їх шукати в будинку

Січень 2019

Відео: Спасаем комнатные растения от вредителей и болезней - Все буде добре - Выпуск 282 - 05.11.2013 (Січень 2019).

Anonim

бълхи, както и много други видове насекоми, в тяхното развитие се подложи на пълна трансформация. Всъщност те се наричат: насекоми с пълен цикъл на трансформация. Това означава, че яйцата, които женската снася бълхи, се излюпват ларви, много различен от бълхи подобни външния си вид и начин на живот.

Този вид развитие осигурява определени предимства за ларвите на насекоми бълхи и възрастни не се конкурират помежду си за хранителни източници и местообитания, и, съответно, на всеки етап от развитието на паразити има по-голям шанс за оцеляване.

Но за тези, които се опитват да се борят срещу бълхи, например, в един апартамент или къща, този тип развитие паразит създава някои трудности: в някои случаи, да унищожи необходимостта ларви с допълнителни средства и дейности. Но преди всичко те трябва да бъдат в състояние да открият, за да знаят къде да се справят с инсектициди.

Как изглежда ларвата на бълхите?

Ларвите на бълхите приличат на малки бели червеи с бял цвят с полупрозрачно тяло. Дори внимателно внимателно, те не виждат лапите - те просто не го правят. Но тялото на ларвата е покрито с раздразнени косми, ясно разпознаваеми под лупа или микроскоп.

относно увеличението на няколко пъти снимки - Ларвите на бълхите

В тялото й се вижда ясно, пълен с хранопровода несмилаем храна - различни органични остатъци.

Максималната дължина на ларвите на бълхите, които могат да се появят в жилищни райони, е 4-5 mm, обичайната дължина е 2-3 mm. Те лесно се бърка с ларви на мухи, които живеят в други подобни места, но личинка е по-мобилни и не е толкова прозрачна обвивка.

Ларвата на бълхите има доста голяма глава и 13 сегмента. Еволюционно, първите три сегмента служат за закрепване на краката, но постепенно крайниците атрофират като ненужни. Ларвите на бълха са добре разработени остъргващи челюсти, които им позволяват да ядат доста груб фураж.

Тук на снимката показва, яйцата и ларвите на бълхите

Интересно е да

Най-малката Ларвите на бълхите, просто излиза от яйце, са в короната на малко яйце зъб - твърд израстък, като им помага да пробие черупката на яйцето и се появява на светлина. При първия молт зъбът изчезва заедно с хитиновата мембрана на тялото.

Без значение на кого паразитни бълхи - на котки, кучета или плъхове (котка, куче и бълхи плъхове) ларви на насекоми изглеждат почти идентични. Ето защо, при откриването на ларвите на бълхи при котки на носилка или на място за почивка, човек никога не може да бъде сигурен кои видове принадлежат. И няма особена нужда от това - начинът на живот на всички тези видове е сходен и е необходимо да се борим със същите методи.

В снимка - Ларвите на бълхите в големи количества в клетка от гризачи:

начин на живот и хранене на паразити бъдещи

Най-общо казано, бълха ларви не са паразитни. храната им се основава на различни разлагащото органична материя от растителни остатъци, за изпражнения на възрастни бълхи, които остават хаотичен кръв жертва. Самите ларви не захапват нито животни, нито хора.

Забележка

Ларвите на бълхи от котки и кучета не живеят на вълна. Ако домашният любимец има някакви вермиформни паразити, това не са ларва на бълхи.

Развитието на ларвата продължава, в зависимост от наличието на условия на хранене и температура, от 9 дни до няколко месеца.

При оптимални условия - температура около 23 ° С и влажност на въздуха от 60%, ларвите се развиват приблизително три седмици. През това време те molt три пъти, постоянно растат и се хранят. На последния етап ларвата се заплита с тънка копринена пашкула и се превръща в какавида.

При твърде високи температури ларвите на бълхите изсъхват - при ниска влажност това се случва вече при 34-36 ° С. При висока влажност на въздуха (до 90%) температурата на растящия непълнолетен опит съвсем нормално.

Ларвите от бълхи могат да се движат достатъчно дълго - до 3-4 седмици. В този случай те не се развиват, не растат, но не попадат в анабиоза. Ларвите развиват така наречената негативна фототаксия - където и да се окажат, те се опитват да стигнат до най-малко осветеното място. Въпреки че очите на ларвите на бълхите почти не се развиват, те усещат наличието на светлина и се опитват да избягат от осветено място.

Къде да търсите ларви на бълхи в апартамент или къща?

Ларвите на бълхите обикновено останат там, където има незабавен достъп до храна и може да бъде в удобни климатични условия - в кошчето, уединени топли места, в животински клетки - в килера и под пейката. В природата - в гнездата и дупките на бозайници и птици.

В ларви апартаменти и къщи бълха трябва да се търси преди всичко в зони за отдих и поддръжка на котки, кучета и други домашни любимци, за боклук купове в килери и шкафове, включително запаси от старите хранителни продукти.

върху парцела в къщата на кокошка и местата на ларви бълхи животно живее директно в носилката и мъртъв носилката. Тя е под слой прах и отпадъци в същия курник бълха ларви пълзи понякога буквално хиляди.

Въпреки това бълха ларви могат да бъдат намерени на неочаквани места - в вази с цветя, кофа за боклук, в кутия, в която да се съхраняват зеленчуци. Важно е да се разбере, че сами по себе си те не започнете от тук, а за да ги гледам, за да бъде само, когато са открити бълхите на възрастни в апартамента.

Снимката по-долу показва Ларвите на бълхите под микроскоп - може лесно да се съпоставят си размер с дебелина котка коса

Инструменти и методи за унищожаване на ларвите на бълхите

унищожаването на ларвите на бълхите в помещението трябва да бъдат едни и същи инструменти, които се използват срещу бълхи

  • може да бъде като концентрати за разреждане като палач, или Tetriksa Cucaracha, аерозоли или Raptor борба;
  • , както и микрокапсулирани агенти като Dana или Get (последните почти нямат мирис);
  • и дори народни средства - терпентин, керосин, оцет.

са ефективни срещу ларвите на бълхите и традиционни вещества като дихлорвосът или малатион, но и за тяхната сигурност и лекота на използване са значително по-малък от съвременните лекарства.

Праховете също са ефективни срещу ларвите на бълхите, които практически са безполезни срещу възрастните. Въпреки това, използвайте пудра инсектицид е малко по-сложно, защото те трябва да се изсипе в местата на ларвите, понякога е трудно, а понякога - когато ларвите на цокли или под пода - не и невъзможно.

Много е важно в пръстта се появи непременно край на ларвите, защото тя действа само когато вредителите го ядат заедно с друга храна.Затова борбата с ларвите обикновено е по-трудно, отколкото с възрастни бълхи - дори и аерозоли в борбата срещу тях трябва да бъдат третирани на мястото, където е много трудно да се вземат и където бълхите не се срещат.

Няма смисъл да се приспадат нарастващите млади екземпляри от паразити с естествени препарати, които могат да ги изплашат. Например, ако една и съща или пелин вратига може да изплаши помещения възрастни паразити, ларви, дори и в атмосфера на тези билки е къде да отидат, и те просто да свикне с такъв възпиращ ефект.

Това е интересно

С постоянно отстраняване на бълхи от насилници, те бързо развиват съпротива срещу тях. Така, например, документирани случаи на резистентност при бълхи на градински чай, евкалипт, мащерка - билки, които традиционно се използват като средство за премахване на паразити от помещенията. Тази стабилност почти винаги се развива на ларвите.

Ларвите на бълхите не влизат сами в помещението, на котки или кучета. Тук могат да се появяват само от яйца, поставени от възрастни насекоми. Ето защо единственият начин да се предпази апартамента от ларвите на бълхите е да се предотврати влизането на възрастни ухапващи паразити в стаята.

Пример килим, буквално се заразяват с ларви на мухи

видео клипове за разплод бълхи от яйца, ларви и възрастни до