Як відбувається розмноження бліх

Грудень 2018

Відео: Biyolojik Saldırıda Nasıl Hayatta Kalırsın? (Грудень 2018).

Anonim

Тъй като борбата срещу бълхи в апартамент или домашен любимец, е важно да се разбере, че бълхите се размножават бързо, ефективно и в същото време е много непретенциозни към околната среда. Те са насекоми с пълна трансформация. Това означава, че яйцата, идващи от ларвата на бълхите е много различен от възрастни насекоми външен вид, така и за начина им на живот, начин на хранене и поведение.

Този тип строителство насекомо има някои еволюционни предимства: благодарение на факта, че ларвите и възрастните се хранят с различна храна и живеят на различни места, те не се конкурират за храна помежду си и затова има по-добър шанс за оцеляване.

Връх

същия тип на възпроизвеждане бълха като специфични пеперуди, бръмбари, комари, мухи, оси и мравки. Всеки знае колко гъсеницата се различава от пеперудата. Приблизително толкова големи са разликите на възрастните бълхи от тяхната ларва.

Други видове развитие са показани от хлебарки, скакалци, бъбреци и водни кончета. Тяхната ларви, наречена нимфи, доста подобно на възрастните насекоми, а в много случаи, живеещи с тях и се хранят една и съща храна. Това развитие има своите предимства от гледна точка на достъп до голям брой храни - същите хлебарки в тропическите гори се дължи на силата на всички хора с една и съща храна в същото време може да "абсорбира" голямо количество гниещи органични остатъци.

Процесът на възпроизвеждане на бълхи е почти винаги скрити от собствениците на домашни любимци, и без специални познания и опит да се наблюдава в продължение на един човек работи напълно невидимо. Въпреки това многобройните нюанси, придружаващи такова размножаване на паразити, са много интересни, за да се говори по-подробно за тях.

Важно!

Би било погрешно да се каже, че бълхите се възпроизвеждат при котки или кучета. Възпроизвеждането на бълхи изобщо не е свързано с гостоприемни животни или дори с хора. От всички бозайници се нуждаят от кръв. След като ядат, продължават семейството си на по-спокойни и изолирани места.

Така бълхите не живеят на котки, кучета и други животни: паразитите само временно се хващат за тях за храна.

Малко биология: от яйцеклетки до възрастен паразит

Женските бълхи се срещат след много кратко време след напускане на какавидите. Свиването може да се случи както на самия животното, така и в дупката му, на отпадъците, на всяко уединено място, където двама сексуални индивиди ще се намират един на друг. След това женската трябва да се храни поне веднъж с кръвта на собственика, така че яйцата в тялото й да започнат да се развиват.

Бълхи при котки и кучета се размножават в близост до местата, където животните почиват, близо до тоалетната. Понякога женските бълхи носят дори и яйца върху козината на домашния любимец и след това яйцата се рушат на различни места в стаята на пода.

Интересно е

Бълхите могат да гладуват, без да се наранят няколко месеца. Въпреки това, по време на такава гладна стачка, женската няма да отложи яйца.

Яйцата зреят в тялото на бълхите на партиди - 4-5 парчета (до 15) след всяко хранене. След това бълхите, навсякъде, независимо къде се намират, дори на козината на животното, буквално изстрелват яйца от тялото си, така че да летят достатъчно далеч.Това е вид гаранция, че ларвите ще живеят далеч един от друг и няма да се конкурират за храна, както и гаранция, че поне някои от тях ще могат да намерят подслон и храна като цяло.

Яйцата на бълха имат малък размер - до 0,5 mm в диаметър, бели, почти невидими за окото, дори на тъмна повърхност. Те се развиват най-малко два дни (при повишена температура) и при нормални условия - около две седмици.

Интересно е

Оптималните условия за развитието на бълхи, паразитиращи домашните животни - температура около 23-25 ​​° C и влажност около 60%. Когато температурата се понижи, те могат да изгубят влагата и обратно, когато се затоплят, те лесно пренасят излишната влага.

Напротив, при високи температури и сух въздух, яйцата и ларвите изсъхват, а в студен, влажен въздух те умират от хипотермия. При висока влажност и висока температура, бълхите се умножават по най-високата скорост. В този случай средно те са по-големи.

Тежките условия - замръзване, суша - обикновено се наблюдават от бъбречни бълхи. В този случай целият размножителен цикъл на бълхите може да се проточи в продължение на няколко месеца, а понякога - до една година и половина.

Ларвите излизат от яйцата на бълхите, подобни на белите полупрозрачни червеи. Отначало те са доста малки - около милиметър на дължина - но те растат три пъти molt и на последния етап достигат 4-5 mm. По това време в тялото им се вижда хранопровода, изпълнен с основната си храна - органични останки, парчета кожа на животни-гостоприемници, екскременти на възрастни бълхи, съдържащи неразградена кръв.

След три или четири седмици (най-малко 7-8 дни), ларвата се заплита с тънък копринен пашкул и се превръща в какавида.В тази форма той не се храни, не се движи, диша малко и може да изпита силни промени в температурата и влажността, липсата на източник на храна.

Това е интересно

възрастни бълхи могат да издържат кратко спад в температурата на въздуха около него до минус 40 ° С Какавите също са стабилни, но яйцата и ларвите умират вече при почти нулеви температури и при слаба слана.

На етапа на пукане насекомите остават от 5 дни до една година, в зависимост от условията. В тропиците и апартаментите, възрастни бълхи напускат pupae много бързо. По време на размножаването на насекомите в гнездата на птици и животни в умерения и високите ширини са кукли, които се появиха в гнездото, след като напусна собствениците, ще се размила в тази форма до следващата година, когато жителите на приюта ще бъдат отново.

В специален научен видео детайл показва как се умножават бълхите и как развитието на насекомите се развива на всички етапи. Бълхите при котките и кучетата се възпроизвеждат по този начин, независимо от конкретните видове.

Как бълхите се умножават - пълен цикъл

Колко бързо се умножават бълхите?

Като цяло можем да кажем, че бълхите се възпроизвеждат много бързо. При определени условия, на един цикъл, през който се излюпи яйцето ларвата molts три пъти, се превръща в какавида, от него идва един възрастен индивид, половинка и положи нов съединител (наречена цикъла "от яйце до яйце") се провежда в продължение на 9-10 дни.

Просто казано, промяната на поколенията се случва в бълхите за малко повече от една седмица. Но това е доста рядък случай. Често в нормални жилищни условия в рамките на носилката в котката (или в дупки лисици и лалугери в природата) бълхи изпитват един цикъл от три до четири седмици.

По принцип в апартаментите или в задните помещения, където комфортната температура се поддържа целогодишно, бълхите се възпроизвеждат най-бързо.

Екзотични бълхи, екзотична репродукция

Различни видове бълхи са известни със специфични подробности за тяхното възпроизводство.

Така женската от пясъчните бълхи, обикновено на плажовете на Индия и Карибските острови, ухапва кожата на жертвата си и се засмуква в кръвоносния съд. За няколко дни постоянно хранене, тялото му набъбва до размера на грахово зърно. Но това не е резервоар на кръв. Това е голям набор от яйца, които се развиват, докато насекомото има източник на храна.

Няколко дни по-късно всички яйца се изхвърлят от пясъчната бълха от раната и тя или загива, или напуска жертвата. Лице или животно на мястото, където е прикрепена бълха, развива възпаление, жертвата изпитва много силна болка. Понякога в резултат на многократни атаки хората развиват гангрена.

И обитаващи Тян Шан в вълна от овце бълхи alakurt в момента на снасяне на яйца е надут до 7 мм дължина и наподобява райета червей. Местни овчари я наричат ​​"пъстър червей". Съществуват случаи на смърт на овце до смърт при сериозна инфекция с алакини.

Бълхи, котки и плоски: възпроизвеждане на бълхи при тези условия

Бълхите в апартамента се размножават на места, където те са в най-голяма безопасност. Обикновено техните ларви се развиват в продължение на цокли, под мебели, кошчета, килери, която събира боклук и мръсотия, боклук в местата за отдих котки под паркета.

В частни къщи, ларвите на бълхите могат да се развият точно под къщата на улицата и бълхите идват да се хранят в къщата.

Познаването на тези характеристики на бълхи в тяхната унищожение трябва да бъде

  • внимателно се справят инсектициди подове, килими, кушетки кучета и котки, подови настилки, цокли, рафтове в килера;
  • особено внимателни, мокро почистване, както и че е желателно не само след преследването на бълхите, но и всяка седмица на всички - заради боклук от апартамента, ще бъдат премахнати голяма част от по-младото поколение на паразити;
  • , за да повторите залата за лечение с инсектицид две седмици след първото преследване - това ще убие бълхи, което ще доведе оцелелите от първия преследването на какавиди.

Също така е полезно да разгледаме подробно как ларвите на бълхите изглеждат да ги посрещнат случайно в или около къщата, да вземат своевременни мерки и да защитят себе си и семейството си от паразити.

Интересни снимки: ларвите на бълхите, които се гмурват в отпадъците

Сравнете различните видове средства за защита срещу бълхите с ефективност