Щурячі блохи в квартирі і їх укуси

Грудень 2018

Відео: Гиви: в аэропорту остались только трупы (Грудень 2018).

Anonim

плъхове бълхи - паразити, лесно приспособими към различни условия на съществуване. Паразитология тях смятат, един от най-опасните врагове на човека, и това не е изненадващо: заради бълхи плъхове в историята на цивилизацията е убил повече хора, отколкото всички други членестоноги паразити.

В същото време, тяхната биология плъх бълхи не е много по-различен от другите си роднини. Ето защо в дома на мъж, с когото се среща малко по-малко котка, куче или строго човешки бълхи.

плъхове бълхи в апартамента: проникването и носещ

Външно голи бълхи окото на плъх са почти неразличими от бълхи, паразити на котки и кучета. Само под микроскоп, можете да видите основните разлики от този вид. По-долу е снимка на бълхи плъхове при високо увеличение:

Всъщност плъх бълхи наречени не един вид, но видове от рода на паразитни насекоми, които са основните домакини са гризачи. От тях, южната плъх бълха, на известен носител на патогена на чума, паразит върху нормалните сиви плъхове и някои други видове гризачи.

Между другото, не е задължително бълхите плъхове принадлежат към рода е бълха плъх. Те могат също така да заразява хора, зайци, кучета, котки, бълхи и много други видове.

плъхове бълхи изглеждат точно като повечето от техните роднини: малкия им дължина около 3 mm сплеснати отстрани на тялото и е с тъмно кафяв цвят.Крила не са налице в бълхи, но задните им крака са много по-дълги от два чифта предни крайници. Поради тях насекомите правят огромни скокове за техния размер: до 30 см след един шок тази троха може да лети.

Бълхите плъхове са временни паразити на всичките си домакини. Те не живеят постоянно по тялото, но само скочат върху животното, за да го ухаят и да пият кръв.

В този случай самите насекоми са много привързани към местата за почивка на техния домакин, за да имат винаги източник на храна близо до него. Като правило, насекоми се установяват в отпадъци размножаване в дупки на плъхове, Gophers, джербили, Woodchucks, и тук снасят яйца.

Съвет

В допълнение към паразити плъх в човешкото у дома - често в частни домове - проникнат бълхи мишката. И отново няма особена разлика между тези насекоми и те ухапват еднакво болезнено и неприятно. Това е само в големите градове в апартамента миши бълхи почти никога не се появяват.

бълха плъх ларва развива в гнездото гостоприемник, хранене на разлагаща остатъци от трева или вълна. Когато е възможно лесно ларви се хранят изпражненията на възрастни бълхи, консерванти голям брой хаотичен кръв. Снимката по-долу показва яйцата и ларвите на бълхите

плъхове бълхи започват да пребивават в апартамента е в зависимост от наличността с натрупването на прах и мръсотия. Той е тук, зад перваз, под стари килими не са изтрити техните ларви може да се развива доста успешно, и възрастни бълхи хапят човекът без проблеми.

Ухапването на бълхите плъхове е болезнено и почти винаги забележимо. Тези насекоми нямат ензим, който има анестетичен ефект и следователно вече с ухапване човек чувства силна болка. Самото място е много силна захапка сърби, подува, и по-чувствителните хора около него се появи алергична реакция, които могат да се генерализират с висока температура и увеличени лимфни възли.

Снимката показва няколко ухапвания от плъхове на възрастни. Децата реагират на тях още по-остра:

Като правило, ухапване от бълха плъх предаде присъствието на тези паразити в апартамента. Много често тези насекоми се намират в къща, където живеят домашни гризачи - мишки, декоративни плъхове, хамстери.

Но без тях, бълхите ще се чувстват чудесно, ако могат редовно да хапят човек, котка или куче. Ето защо, веднага след като бяха открити ухапване от бълха плъх паразити трябва незабавно да се търсят и унищожават, за да ги предпази от разплод.

Това може да бъде опасно плъх бълха

Заедно с човешки, кучешки и котешки бълхи на плъх може да предизвика pulicosis - кожен доста често срещана форма на заболяването, което е реакция на бълха ухапване.

Симптоми на ухапвания от бълхи плъхове са доста характерни за цялото семейство на тези насекоми като цяло:

  • подуване при ухапване
  • изобилие твърд валеж
  • силен сърбеж
  • афти в устата и гърлото
  • треска < > Главоболие и леки нарушения на нервната система.
  • Ако поне някои от тези симптоми започват да се появяват, след като е ухапан от бълхи плъх, трябва да отидеш на лекар. Не е желателно самолечение, тъй като подобни симптоми показват развитие на алергия. Никога не може да се предвиди какво ще доведе до това - последствията могат да бъдат дори нервни разстройства и анафилактичен шок.

И все пак основната опасност плъх бълхите - болест агенти, които потенциално биха могли да пътуват в тялото на паразита.

Сред тях - Yersinia Pestis, патоген енцефалит антракс и бруцелоза, салмонелоза и сънна болест. Освен това бълхите плъхове носят огромен брой яйца от червеи. Не е изненадващо, като всяка бълха ухапване може да стане един вид инжектиране на набор от чужди биологични агенти, някои от които човек не може да бъде имунизиран.

Интересно е да

Ученият, който е описано в южната Бълхата плъх - същата, поради която почина в Средновековие една трета от населението на Европа - Чарлз Rothschild. Той беше банкер и се занимаваше с ентомология като хоби. Умира, страда от енцефалит и решава да се самоубие. Може би един е изучавал бълхи и стана причина за неговото договаряне на смъртоносната болест …

методи за контрол на вредителите

Отърви се от бълхи плъхове в стаята е проста, но неприятен. Възрастни насекоми са убити чрез повърхностна обработка вид инсектицид аерозол или ларви Raptor Kombat в допълнение този метод може да бъде разрушена от специални средства - прахове и микрокапсулирани лекарства тип получи, се прилагат срещу хлебарки и мравки.

Най-ефективният начин за борба с бълхи плъх е да се обадите на специални дезинфекция услуги. Служители на тези компании използват в работата си много професионално мощни инсектициди, един курс на лечение е достатъчно за един апартамент, че пълното унищожаване на всички паразити.

Показване на бълхите от плъхове или други гризачи дома е лесно: можете да използвате средствата от бълхи, кърлежи за котенца или кученца - спрейове, капки за холката, шампоани. Тя е само важно да изберете правилно концентрация, която не надвишава допустимата граница за животни от определено тегло.

ефективни лекарства срещу бълхи на плъх

За борба с бълхи плъхове най-често се използват:

аерозолни почистващи средства - за съоръжения за третиране и за отстраняване на бълхи от домашни любимци.За първа цел служат Combat, Raid, Raptor, Medilis Ziper, Carbophos, Microphos, Tetriks. За втория - спрейове Hartz, Frontline, Advantage.

  • Инсектицидни прахове, при които ларвите са отровени - Pyrethrum, Fas, dust Clean house.
  • Шампоани, с които се къпят домашните любимци - г-н Kiss, Purity, Frontline и други.
  • Капки за животни на холката - например Stronghold, Hartz, Barsik.
  • Как можете да се предпазите от бълхи

В случаите, когато, волю-неволю, трябва да се предоставят в области, които заплашват да атакуват от бълхи, трябва да използвате специални средства за защита срещу вредители. Най-ефективният и широко разпространени от тези аерозолни репеленти, основани на DEET вещество - мощен инсектицид, който може да изплаши не само бълхи, но и кърлежи.

В допълнение, за да се повиши нивото на защита срещу бълхи може, пускането на екскурзии панталони до глезените му и се опитва да не бъде дълго време за Настаняване с животни или гризачи дупки. Пътувайки в тропиците (където плувските бълхи също са многобройни), човек трябва да избягва да пребивава в твърде евтини хотели, често заразени с паразити.

Жителите на жилищна сграда страдат от ухапвания от бълхи