Що таке лосині блохи і чи можуть вони кусати людини

Грудень 2018

Відео: Вши в волосах. Парикмахерам не смотреть. (Грудень 2018).

Anonim

Такова насекомо, като луо бълха, учени-ентомолози, строго погледнато, не знаят. Сред съществуващите видове бълхи липсват бълхи от елхи, а дори и в близост до животни, като елени и сърни, отсъстват свои видове бълхи.

Но в самите лосове и други копитни животни тайга всъщност може да паразитират разнообразие от кръвосмучещи насекоми са ни познати и бълхи и паразити смучещи кръв от напълно различни екипи.

Хората на обхождането и скачане кръвосмучещи паразити, които заобикалят големите животни тайгата, а понякога са атакувани и човек често се наричат ​​лоса бълхи. Сред тях са: на

  • кози бълхи често се срещат на сърна от лосове
  • alakurt, паразитни основно на овце, но могат да атакуват, а при по-големи копитни животни
  • елен въшки - паразитни мухи, след контакт с лоса на вълна или елените губят крила и преминават към постоянно обитаване на тялото на гостоприемника.

Първите два вида насекоми са типични бълхи: тяхната биология и външен вид са подобни на бълхите котки и плъхове. Кървавото еленче е само муха, но тъй като често се среща с пълзящи вълни, то е наречено и бълха.

Нека разгледаме по-внимателно всички тези насекоми и да разберете каква опасност могат да представят на човек и как да го защитите.

Alakurt или бълха овце

Alakurt известен предимно пастири алпийски пасища на Алтай и Sayan.Тази голяма бълха се чувства добре най-вече гъста и дълга вълна от домашни овце, но му беше паразитология и диви елени и сърни.

Алакюрът е забележителен главно заради неговия размер - женските с развиващи се яйца могат да достигнат дължина 10-12 мм! Поради увеличаващия се размер и светлината на корема местните наричат ​​този паразит "бял червей".

Алактурите могат да живеят на животни в големи количества. Отличителна черта на тези бълхи е, че те се намират в домакин на тялото непрекъснато, което ги отличава от останалите членове на бълхите на отбора.

Това е интересно

Повечето видове бълхи са паразитни животни, които имат постоянно легло или подслон. В гнездото на домакина паразитите прекарват по-голямата част от времето и се размножават. Такива видове включват плъх, зайци, котки, кучета и някои други бълхи.

А това са видовете бълхи, които паразитират върху копитни животни, принудени да се адаптират към постоянното присъствие в домакин на тялото - елени, лосове, елени, газели и други копитни животни рядко се върне към едно и също място за сън и затова шансовете на бълхите след почивка да намерите собственика в голяма гора или на степни пасища не са големи. В резултат на това начинът на живот на тези видове бълхи става подобен на начина на живот на въшките, които постоянно обитават своя господар.

В някои случаи, със сериозна инфекция, алакуртът може да доведе до отслабване на животното и дори до смъртта му. За човек, тази бълха не е опасна, а случаите на нейната атака срещу хората са неизвестни.

Бълхи от кози също могат да атакуват елен и лос.

Те могат да хапят и човек. Тези насекоми не се различават много от кучета и котки бълхи на, и следователно в контакт със специално внимание към човешкото тяло не се привличат.

Deer въшка, външния му вид и начин на живот

Deer въшка - достатъчно голям и мобилен муха. Нарича се и елхово акаче, елхи бълха или елипни въшки. Тя има типична "силна физика" и силни крака, дължината на тялото й е 3-4 мм.

На снимката - една бълха лосове по време на непрекъсната паразитизъм на хоста:

Целият живот на бълха лосове е разделен на два етапа. Първото е търсенето на собственика. Той започва с мухите излюпване на puparium - един вид пашкул, в който насекомото изпитва зимата и се развива през пролетта и лятото. В централната част на Русия се появява по-голямата част от младите елени овчи въшки през август и септември, но като цяло, непълнолетни освобождават период трае от юни до ноември.

Младите капани полет бъдещ собственик по клоните на един храст или трева.

След като са видели или обоняние плячка насекомо лети бавно към него (въшка - маловажни Flyers) и удря здраво вълната от нея вкопчване и след известно време се връща към фланговете. Влиза вторият етап от живота на паразита - храненето и възпроизводството.

За овчи въшки характеристика на живота по двойки - мъже и жени, след като се срещнаха на животното, те винаги са в непосредствена близост. Така че, ако на кучето си след разходка в гората е една муха, е вероятно някъде в вълна може да се намери и втора.

След чифтосване, женската започва активно да се хранят и в матката й от своя страна се развива ларва. Keds характерен за живо раждане - жени ражда формират и развиват какавида, която падна на земята и ще продължи да се втвърди своето развитие само след шест месеца - през пролетта.

В козината на животното мухите са активни през зимата и продължават да отлагат кърменето.Като правило, пролетните паразити загиват.

По-долу има картина на крилатна бълха:

Елк бълхи атакуват животни и хора само през деня, когато могат да видят жертвата. Особено често те атакуват ловци, когато се справят със сериозно замърсени трупове на лос или елени.

ухапване от бълхи, кърлежи, които паразитират върху лосове и елени

Bite лосове бълхи е много болезнено, особено за човек, необичайна. Онези, които често ходят в гората и са нападнати от комари, понякога дори не усещат ухапвания от кръв.

Интересно е да

Женската въшка, за да раждат на всеки няколко дни, които разработват ларва трябва да смучат кръвта на гостоприемника 15-20 пъти на ден, всеки час и половина. За една хапка, насекомото изсмуква 0, 5-1, 5 мг кръв. Мъжът се храни по-малко интензивно.

В някои животни са отстреляни от ловците намерена 1000 лосове бълхи - на всеки час, така че армията на паразити смучещи кръвта на гр животни, а освен това постоянно напусне сърбящи ухапвания, които могат да се заразят с бактерии и причинявам мехури. Често кръвосмещите носят болните животни до пълно изтощение.

Ако говорим за опасност за хората, трябва да се отбележи, че лошите бълхи атакуват почти изключително на възрастните. Децата са по-малко "интересни" - може би размерът на жертвата играе роля тук.

Според някои оценки ловците в гората понякога атакуват до 100 паразита в минута. В този случай, мухата се опитва да стигне под дрехите или в косата. Премахването му от повърхността на кожата е трудно поради малкия размер и плоското тяло.

На мястото на ухапване на бълхи от елк се появява червено петно ​​в лицето, а малко по-късно - характерна папула. Понякога се появява сърбеж, но обикновено не се наблюдават обриви и алергична реакция.

Елките бълхи не могат да понасят патогени, които са опасни за хората.

Трябва да се отбележи, че колкото повече човек ухапе кръв, толкова по-остро реагира на последвалите си атаки.

Как да избегнем ухапвания от бълхи от елк?

Избягвайки атаките, кръвопролитието в гората е почти невъзможно. Ако някое насекомо е видяло или почувствало човек, то непременно ще му се изплъзне. Но за да се гарантира, че паразитът не удари кожата и не хапва - това е напълно възможно.

За да направите това:

  • носете дрехи, които покриват цялото тяло;
  • Поставете панталони в обувки или чорапи;
  • Използване на мрежа против комари;
  • използвайте мощни репеленти въз основа на DETA. Съдържанието на DETA в тях трябва да бъде най-малко 20%, за предпочитане - до 100%. Усещайки това вещество, мухите не смеят да хапят.

Много е полезно да отидете в гората с партньор, който редовно ще проверява косата и шията за бълхи и други паразити. Между другото, в гората е полезно да се проверяват взаимно и по въпроса за смучене кърлежи.

След като сте прекарали в гората, особено след успешен лов, трябва да се къпете и да измиете тялото и главата си с катран от сапун. Това ще премахне от него вече уреден кръвосмешник.

Интересен видеоклип: това е начина, по който еленът прави или елхи бълха

Какво да правим с алергия към ухапвания от насекоми: експертни съвети