Чим небезпечні блохи для людини

Грудень 2018

Відео: Невідомі морські істоти перетворили ноги австралійського підлітка на криваве місиво (Грудень 2018).

Anonim

Чрез случайно откриване на ухапвания от бълхи на краката му, малко хора днес се чудят дали бълхите са опасни за хората като цяло. Изглежда, че такова малко същество, което трудно достига дължина от няколко милиметра, може ли сериозно да навреди на ухапването му, като иглата? Ето защо, повечето ухапан просто с досадни червеникавоцветни точки и скоро забравя за събитието.

В същото време, бълхите са опасни за хората, а лекарите и паразитология ги смятат за почти най-опасни при всички ектопаразити. Защо? Нека да се справят …

Съвет

ектопаразити - са паразити, които атакуват и да навредят на човек извън кожата, косата, като цяло - са паразитни върху външната обвивка на тялото. В допълнение към бълхите, например, те включват бъгове, въшки, кърлежи, комари и мухи.

За разлика от ендопаразити - са паразити, които живеят вътре в телата ни - червеи, протозои, най-малко - ларвите на някои насекоми.

ухапване от бълхи, техните симптоми, ефекти и отговор на тялото

Първо на всички бълхи вредни за хората, тъй като техните ухапвания причинени остра реакция на организма. Разбира се, една или две ухапване може да се окаже незабележим, но големи количества или редовни атаки тялото реагира на тях, понякога доста бързо, а именно

  • обрив около ухапване
  • лимфаденопатия
  • алергична реакция нагоре до тежко подуване и повишена температура.

И това въпреки факта, че самите ухапвания са сърбеж, сърбеж и могат да навредят. При пениране е възможно допълнително увреждане на засегнатите области, кръвта може да инфектира инфекцията, което води до подуване на малки червени точки, предизвикващи локално възпаление. При тежко пренебрегвани състояния, например при ваганти, такова възпаление на пустула може да се развие в язви и пиодерма.

ухапвания от бълхи са болезнени сами по себе си - тези паразити не се произвеждат във всички възрасти на ензим, отговорен за анестезия и жертват прикриване ухапвания. Ето защо, някои бълхи хапят много болезнено, от което децата страдат особено зле, които насекомите не позволяват да спят.

С такава тревожност и дори развитие на фобията, бълхите са вредни за човека в случай на нередовни срещи с него.

Но по време на живот в силно заразена вътрешна бълха човек се ухапва редовно всеки ден. Както показва практиката, в този случай, в отговор на постоянното дразнене на кожата в местата на ухапвания, хората често развиват невралгия и дори нервни разстройства.

Преглед

"По време на пътуване до Корсика няколко нощи спахме в гостоприемния собственик на риболовен кораб, чийто съпруг, всъщност, подредени риболовни екскурзии Поставете възхитителен. - С морето, в маслинова гора, старата къща, най-вероятно , повече от Викторианската епоха с дървени капаци всяка сутрин - .. лаврак и извара за закуска Седейки на верандата, надраскване си ухапване от бълха и осъзнаваш, че животът е добър само тук детето има страдание. - бълхи си хапе особено трудно през деня, той дори спи те не можаха, дойдоха мост да го накара да спи на улицата защо и ни остави там в продължение на три дни преди и имат малък момент от ухапвания са били само в деня на заминаване до историческата си родина … "

Татяна, Samara

Но по-горе проблеми. - това е само малка част от злините, които бълхите могат да нанесат.Бълхите са наистина опасни, защото страдат от най-сериозните човешки инфекциозни заболявания.

болести, които носят бълхи

бълхи са известни главно от факта, че те са носители на смъртоносни заболявания при хора:

  • язва, включително бубонна
  • енцефалит
  • anthracis
  • трипанозомоза
  • туларемия
  • тиф и рецидивираща треска

… както и много други инфекции, също е много неприятни - листериоза, гъбични инфекции, салмонелоза.

Разбира се, вероятността случаен бълхи ще бъде носител на даден патоген смъртоносна болест е ниска, но все пак винаги е потенциално там. И това е най-голямата опасност от бълхи за човек.

Интересно е да

Това е една бълха, по-специално - Южна плъх бълхи - започва през Средновековието, причинени един от най-смъртоносните пандемии в човешката история - пандемията на бубонна чума. Тогава заболяването изисква повече от 15 милиона живота. Тя дойде на първо място в Крим на китайски кораби - с бълхи в вълната на сивите плъхове. И вече от Крим започна своя шествие на континента. Днес в Казахстан и Централна Азия, причинителят на чума продължава да се гради в колонии от дупки на лалугери и джербили заразени от същите бълхите плъх.

Не само бълхите, които се срещат при плъхове, са опасни за хората. Поради факта, че тези паразити не са особено избрани за вида на гостоприемника, те могат да атакуват други видове животни.

Например, ако котката хваща бълхи плъхове с последното просто се скитат да мърка домашен любимец, а заедно с него - до къщата, където те ще хапят хората. Следователно, бълхите в котката са опасни по същия начин, по който бълхите са опасни при плъхове, кучета или зайци.

И най-накрая, бълхите са активни носители на червеи и огромни екземпляри от видовете им. Тези бълхи също представляват опасност за хората.

Ако случайно или по-конкретно да смаже една бълха, а след това се яде храна, без измиване на ръцете, може лесно да се направи, за да тялото яйцата на тенията, метили, аскариди и други червеи. И вероятността за инфекция с хелминти по време на атаката на бълхи е по-висока от вероятността от получаване на патогени на инфекциозни заболявания.

Какви са опасните за деца бълхи?

За децата бълхите са дори по-опасни от възрастните. Децата реагират по-рязко на ухапвания от паразити, имат по-чести алергични реакции. По този начин самата алергия след ухапвания маса води до по-сериозни последици, най-често се проявява обрив и подуване, генерализирани симптоми като мигрена, както и увеличени лимфни възли.

Бълхите са особено опасни за деца, които все още не са ваксинирани. Те са изложени на риск от възникване на някои инфекции, от които са защитени стандартните ваксини.

За бременни бълхи са толкова опасни, колкото и за други хора. Но ние трябва да помним, че на пръв поглед незначителен неразположение до банална алергия може да повлияе на позицията на плода - особено в ранните етапи на бременността.

Ето защо не е желателно бъдещите майки да се срещат с паразити навсякъде.

Бълхи в екзотични страни: двойна опасност

Екзотичните бълхи са екзотична опасност за хората. Така широко разпространена в Карибите, Виетнам и Индия пясъчни бълхи хапят един пирон или просто кожата, придържайте се към кръвоносния съд, и след няколко дни се увеличили значително в размер .

Това са женски, в чийто корпус яйцата узряват. Кухината, в която се намират в такъв паразитизъм, се възпалява и причинява остра болка на човек. Като се има предвид, че най-често те заразяват краката, техните жертви дори губят способността да ходят за известно време.

При напреднали случаи или при масова инфекция при хора може да се развият генерализирани възпаления и гангрена.

Малък процент от населението на тези райони се дължи на пясъчни бълхи, които стават хора с увреждания.

Кои са най-опасните бълхи?

Най-опасните за хората бълхи трябва да се считат за бълхи плъхове, по-специално - южните плъхове бълхи, най-често носител на чумата. Птичи бълхи също са опасни, които са типични източници на причинителя на салмонелозата.

В тропиците пясъчните бълхи са по-опасни, което само по себе си може да доведе до загуба на способност за работа, а понякога - и способността да се движите.

Интересното е, че най-големите бълхи, които паразитизират едър рогат добитък, рядко са засегнати от хората и почти никога не са източник на инфекциозни заболявания. Следователно, трябва да се помни, че най-опасните бълхи са дребни кръвопийци, които често живеят точно до нас - в сутерените и дупките на плъхове и мишки. Те трябва да се страхуват най-вече от всичко.

Интересен видеоклип: бълхи в мазето като опасни източници на всякакви инфекции

Живот на бълхи под микроскоп: редки кадри