Що важливо знати про піщаних бліх у в'єтнамі і таїланді

Лютого 2019

Відео: Не зарекайся (93 серия) (Лютого 2019).

Anonim

Пясъчните бълхи са достатъчно опасни паразити, на места в района, създавайки сериозен проблем за местното здраве. За разлика от други биологичните си роднини, те не само хапят и смучат кръвта, но също могат да хапят в кожата и да доведе до развитието на сериозно заболяване, което лекарите наричат ​​tungiasis.

Трябва да се отбележи, че в случаите на Тайланд и Виетнам хапе летовниците на плажа по-често са свързани не с бълхи и други смучене на кръв и хапещи насекоми просто, че туристите са общо наричани бълхи. Фактът, че пясъчните бълхи във Виетнам и Тайланд са рядкост и са описани във форумите на множество ухапвания, не могат да се получат. Ето защо, когато планирате пътуване до Югоизточна Азия, трябва да са добре запознати с от така наречените "пясъчни бълхи" и насекоми, които могат да бъдат объркващи.

Преглед

"Аз бълхи хапеха само във Виетнам и по някои плажове. Като цяло те сезонността има през октомври, те са по-вероятно. В Тайланд ухапан няколко пъти на брега на морето, но те бяха комари. Те са мимолетни, обикновено дори не близо до морето, но близо до всички езера.

Олга, Москва

Как са пясъчни бълхи: детайлна снимка на

пясъчни бълхи - малки паразитни насекоми, в сравнение с обикновените руски котки и плъхове бълхи. Дължината на тялото й е около 1-2 мм, а ширината е 1 мм.Инсето няма крила и не може да лети, но скача много добре и може да се движи с 30-35 мм в един скок.

малолетни и непълнолетни пясъчни бълхи са тъмнокафява обвивка, те са брилянтни и доста солидна - пръст пада насекомо е практически невъзможно (виж снимката)..

Ларвите на пясъчни бълхи са подобни на малки бели червеи. Тяхната дължина е 3-4 мм и те живеят в тревата, на пода на селски колиби и в купища боклук.

Женските пясъчни бълхи се различават значително от мъжете, тъй като предпочитат по-сложен начин на хранене, отколкото обикновените ухапвания (виж по-долу).

Мъжки ухапвания от пясъчни бълхи са прости червени точки на тялото, болезнени през първите няколко часа и много сърбящи няколко дни след появата.

На снимката - типичните хапещите пясъчни бълхи, което ще престане да предизвика смущения на лицето, след 3-4 дни:

Но женската пясък бълха, топката се удари човек, да проникне в кожата и така разделите граничат тъканите, които ги премахнете от кожата е изключително трудна. Тук насекомото стига до кръвоносния съд и буквално расте до него, непрекъснато подхранвано от кръв.

Яйцата започват да узряват в тялото си - няколкостотин - и от 2-3 мм паразитът расте до размера на грах. Такава жена има бяло тяло и не може да се движи. Когато яйцата узреят, тя ги застрелва от яйцеклетката, а тялото й отслабва малко и бръчките. Понякога след това бълха оставя раната.

На снимката по-долу показва женски пясък бълхи napivshayasya и кръв, извлечена от тялото

човека, и много хапе:

Преглед

"Аз съм Тае гръмна малария болница до мен човек лъже., някакъв селянин, той имаше шест бълхи от краката му, които бяха извадени, толкова бели и мазни.Лекарят казал, че ако се появи горчивостта на пръста, той може да падне. Още повече, че формулиран, като samoamputirovatsya. "

Олег, Чебоксари

След влизането на насекоми под кожата на човек изпитва болка, тъканите около пясъчните бълхи се движат нагоре и се възпаляват. Най-често срещаните насекомите удрят краката на хората, които отиват без обувки, най-малко - на гърба, бедрата, задните части и ръцете най-често срещаната мястото на влизане на паразита - .. под ноктите на мястото на въвеждане на може да се появи язвата, а ако инфекция вторична инфекция може да започне генерализирана болест

в снимката по-долу са примери за инфекцията. мъж пясъчни бълхи:

Като се има предвид, че сред руските туристи в Тайланд и Виетнам, има практически е имало хора, които също предизвикват с пясъчни бълхи, можем да заключим, че това име често се споменава много различни насекоми

Къде да живеят и как. ухапан от пясъчни бълхи

пясъчни бълхи са открити в почти всички тропически страни, но повечето от тях в Карибско - Куба и Ямайка, Тринидад и Доминиканската република - и в Африка.

Пясъчните бълхи в Тайланд са редки, те са по-многобройни в Индия. Пясъчни бълхи във Виетнам е малко по-често, но тук туристите почти не оказват влияние, както намери най-вече в селските райони и бедните квартали на големите градове.

В районите, където пясъчните бълхи са общи, те се срещат почти навсякъде по земята, под скалите, в етажа жилища, постеля за животни във ферми, по плажовете, под дърветата. Те могат да паразитират на голям брой животни - от плъхове и зайци, кучета, котки, кози и хората, и затова почти винаги се намери плячката си.

Преглед

"Тук, в Тобаго ме веднъж бълха ухапала. Като си спомням, така че трепери. Не е на брега на морето и в гората, на брега на реката. Има такъв лукс рафт с бяло е пясък, аз плувам и легна да си почине . събудих се от тях - в болницата режат хапеха вероятно 20 броя в същото време след това всички тези ужилване толкова зле надраскани, че останах празник отиде като отвратителен две бълхи под кожата се изкачи и започва там причинявам мехури болката беше ужасна, …. те ми казаха да не плувам в гората вече.

Игор, Киев

Но ако се случи така, че пясъчните бълхи бяха ухапани, лечението трябва да започне незабавно.

Как за лечение на ухапване от бълха в Тайланд и Виетнам

Обикновено не се изисква специално лечение от ухапване от бълхи, но само при условие, че е налице проникване на насекоми в кожата.

 • Сърбежът се отстранява с анестетичен крем. В Югоизточна Азия жълтото балсамо е много популярно.
 • В случай на подозрителен оток в мястото на ухапване, трябва да отидете в болницата. Вероятно паразитът се е установил под кожата. Ако това е просто реакция на ухапване, подуването може да се отстрани с гел Fenistil или Compound Dexamethasone Acetate Cream.
 • Ако имате алергична реакция с обрив и треска, трябва да отидете до поликлиника и да започнете да приемате антихистамини.

Да се ​​отървем от пясъчните бълхи, които проникват в кожата, е трудно. Някои се опитват самостоятелно да извлекат паразита с игла или нож, но е по-добре да се свържете с поликлиника. Фактът е, че самата бълха е в непосредствена близост до кръвоносния съд и ако е случайно смазана, съдържанието на насекомото може да попадне в кръвта.

Обикновено, ако сте започнали да хапвате бълхи на плажа, има смисъл да се преместите в близката.Във Виетнам, Индонезия и Тайланд собствениците на хотели осъзнават проблема с паразитите на плажовете и редовно пресяват пясъка там. Ето защо, най-често бълхи ухапват в дивите райони.

Кой пясъчни бълхи могат да бъдат объркани (и често объркващи)

Но това е в Тайланд и Виетнам за пясъка бълхи са като повечето от насекомите не се налага да правя с тези паразити. Например:

 • Мойсей и комари. Някои мушичка толкова бързо, че когато те летят от повърхността на тялото, те са трудно да се забележи, но ухапванията те напускат, са тези, които са много сходни с бълхи.
 • Мравки, които хапят, когато случайно се пълзят по тялото и натискат надолу, например, на ръка.
 • Кърлежи. Те могат да пият кръв много дълго и почти винаги безболезнени, но след себе си оставят големи болезнени подутини.
 • Грешки, но само в най-неудобните хотели и бунгала. Бебетата оставят няколко следи от ухапвания, но никога не предизвикват нарастване на конусите.

Обикновено пясъчните бълхи ухапват останалата част само на краката си. За тестване на горната част на крака и телешки да намазка дебел слой крем и насекоми паразита zavyaznet него. След това може да се разгледа и да се разбере какъв вид гледна точка е.

Мерки за сигурност: какво да се направи, за да се предотврати ухапване от бълхи на плажа?

На бълхи и чисти плажове на хотели във Виетнам и Тайланд, бълхите не трябва да бъдат особено опасени - тук те активно се борят.

Но ако искате да гъделичкане нерви (и краката) на див плаж или в гората, но не станат жертва на бълхи и други паразити, вие трябва:

 1. Игри. Желателно е - в панталони, риза с дълъг ръкав и чорапи. На врата е добре да вратовръзка кърпичка.
 2. Разпръснете краката, ръцете и врата си с репелент с високо съдържание на DETA.
 3. Избягвайте да се движите около места с висока трева.
 4. Опитайте се да не влезете в локвичките.

Когато слънчевите бани на плажа с първите ухапвания трябва да се преместят на слънчево място. Бълхи и други паразити предпочитат да бъдат под сянката на дърветата и обикновено не се изкачват на слънце. Също така те не са докосвани в морска вода.

Имате хубава почивка!

Във видеото - ухапвания от пясъчни бълхи (или Chigoe Flea). Рамките не са за слабите сърца

Как да се справим с местата на ухапвания от насекоми