Маленькі стрибають комахи в квартирі і методи боротьби з ними

Грудень 2018

Відео: Our Miss Brooks: The Auction / Baseball Uniforms / Free TV from Sherry's (Грудень 2018).

Anonim

малки скокове инсекти в апартамента, особено ако ги срещнат, дори и през деня, и хапещи хора и домашни животни - една бълха. Никой друг от кръвоносните паразити, проникващи в човешката обител, не може да скочи. Обратно, други подскачащи насекоми не хапят човек.

В природата има около 1000 различни вида бълхи. Повечето от тях са паразитни на някои видове животни, но ако е необходимо, лесно смени собственика си (например, котешки бълхи може лесно да се въдят кучета и кучета - при котки). котка, куче и плъх бълхи са толкова безразборно в избора си жертва, че "много лесно" захапка хора.

Блъскащите ухапвания са доста болезнени и могат да причинят сериозни алергични реакции. В допълнение, непрекъснато променяйки собственика, това скокообразно насекомо кръвотечение може да толерира патогени, които са смъртоносни за хората и животните.

Съвет

Бълхи са върху тялото на животното само по време на хранене, а останалата част от живота си в топли закътани места. В къщите на такива места стават кошчета за животни, ъгли и пукнатини в пода, където се натрупва прах и вълна, които представляват перфектна среда за развитие на техните яйца и ларви.

Външният вид и структурата на бълхи

Малки скокове кръвопийците имат доста отличителен външен вид и въпреки малкия си размер се различават лесно от други насекоми.Имат тесен, плосък страничен корпус с дължина 2-5 мм. Неговият цвят е кафяв, почти черен, повърхността на четката е гладка, блестяща. Под микроскоп върху тялото на бълха се виждат отделни гънки и косми:

Краката на последната, задната двойка са значително уголемени и имат мощна мускулатура. Благодарение на тях тези малки насекоми могат да скочат надалеч, така че в апартамента лесно да се движат между приютите и в случай на опасност да скочат толкова бързо, че самият скок не се забелязва от човешкото око.

Това е интересно

Бълхите са носители на световни рекорди на скокове. Средно лице с дължина на тялото 3 мм може да скочи на разстояние 30 см, т.е. 100 пъти по-голямо от дължината му. Ако хората имаха такива способности, би било нормално човек да скочи на 160 метра дължина.

Очите на бълхите са прости, почти не функционални. Основна информация за околната среда от бълхи се получава с помощта на малки антени и специален сензорен орган, който може да хване въздушни вибрации.

Най-общо казано, бълхите се отнасят до крилати насекоми и липсата на крила в тях - адаптация към паразитния начин на живот. Без крила е по-лесно да се движат във вълна и да избягат от зъбите на жертвите си.

Кой и как бълхите смучат кръвта

Бълхите могат да се хранят на голямо разнообразие от гостоприемници - от птици и прилепи до хора и добитък. За разлика от други кръвоспиращи паразити, бълхите не са строго специализирани и лесно преминават от един хост към друг.

Освен това, бълха, която днес бие човек, може да се храни с плъх или куче преди няколко дни. И на тялото й, в мундщука или в червата може да има вируси и бактерии, които тя събира върху всичките си хранителни източници.

устата апарати бълхи пиърсинг-смучене тип, е снабден със специални четина, която лесно насекоми пробива кожата. Въпреки това, поради относително малкия размер на бълха челюсти принудени да буквално потопи главата си в кожата, за да стигнат до кръвоносен съд:

бълхи, хранещи се основно през деня, така че апартаментът е лесно да се види тях тя скача през деня. Когато се напада, насекомото обикновено прави няколко ухапвания на разстояние 1-2 см един от друг. Обикновено следите от тях се подреждат в една верига, поради това, което ухапвания от бълхи понякога могат да бъдат объркани с бъгове.

Как опасни прескочите изедници

В процеса на подскачащи малко ухапване кръвопиец пронизва кожата, едновременно инжектиране под кожата екскрециите слюнчените жлези, което причинява възпаление и сърбеж по тялото на жертвата. В някои случаи дразненето може да достигне размера на алергичната реакция и се нарича пулсикоза. В този случай, да се включат мукозни лезии (появата на язви и абсцеси), лимфната (лимфен възел подуване), а дори и на нервната система.

Най-голямата опасност обаче е в способността на бълхите да носят патогени на различни заболявания. The чума, енцефалит, туларемия, pseudoerysipelas, pseudotuberculosis, бруцелоза, melioidosis пастьорелоза, антракс, тиф - това е просто един кратък списък от заболявания, които могат да се възнагради човека скачане кръвосмучещи насекоми.

Контрол на бълхи

Агентите за контрол на бълхи са разделени на два вида. Първите са предназначени за лечение на животни и обикновено съдържат инсектициди в ниски концентрации. При втория обработка пространство за пълното унищожаване на бълхите и тези лекарства не са най-вече съдържа инсектициди в достатъчно високи концентрации, следователно подходящи за преследване на бълхи на домашни любимци.

Препарати за лечение на животни, се произвеждат предимно в една от следните форми:

 • пада върху холката - са най-известен с Stronghold, Hartz, Барове, Front Line
 • спрейове срещу бълхи - Hartz, Blohnet, Advantix, Байер
 • protivobloshinye нашийници - Kiltix, барове, Bolfo, Hartz
 • шампоани от бълхи, кърлежи - Луговой, Fitoelita, Ролф клуб.

За да се отървете от бълхи животно с нормална коса обикновено се прилага спрейове или капки за холката. Шампоаните са подходящи за домашни любимци с много чувствителна кожа и дълга коса. Яки не са често използвани за убиване на насекоми на заразения домашен любимец, както и за защита на животните от тяхното нападение (паразити могат лесно да скочат върху изложени яка котка или куче, например, на улицата).

Съставът на съоръженията за обработка на помещения включва предимно органофосфатни инсектициди и пиретроиди. Когато се използва правилно, те причиняват смъртта на всички насекоми в стаята, но грубо боравене може да предизвика алергия и отравяния при хора и домашни животни.

Най-ефективни и достъпни от тези средства по получим, Lambda Zone, Delta Zone, Екзекуторът, Cucaracha, Hlorpirimak, Форсайт, Tetriks, малатион и др.

Преглед

"През лятото на вила пиш на всички ухапан. Тя дойде, гледайки , ръцете и краката са подути и ме хапе, особено когато съм в сестрата на следобедното спане веднага идентифицирани бълхи като те скачат спешно се втурнаха да се справят с котки измити, нашийници поставени -…. нищо бълхи не по-малко, още по-голям скок в стомана дома. Трябваше да обработвам цялата къща с "Карбофос", отворих мазето и имаше ужас като цяло. но поне през последния месец на лятото обикновено почива. "

Елена, Чебоксари

Какво става, ако апартаментът скачане паразити

Ако не се намери апартамента скачане кръвосмучещи насекоми, трябва да се придържат към следната последователност от действия:

 • първо да се определи източника на инфекция;
 • след това извършват обработката на животни;
 • след това вече обработва цялата стая.

Основният източник на инфекцията обикновено е два: или да бълхи при домашните любимци на улицата или членове на семейството (на дрехи) или бълхите се да проникнат в апартамента от мазета и тавани, които първоначално са паразитни върху плъхове, или, по-рядко, на птици.

Домашните любимци трябва да се лекуват съобразно тяхната възраст и здравословно състояние. За телета, както и за отслабени животни, трябва да се използват специализирани лекарства за леко, леко токсично действие.

Това

 • Шампоан елиминира съществуващите бълхи, но не предпазва от появата на нови, така че след плуване трябва да използвате protivobloshiny яка.

 • Използването на спрейове се извършва след 2-3 часа след третирането, след което животното трябва да се измие обилно. Остатъчното действие на спрея ви позволява да правите без използването на якички.

 • Капките се нанасят по посока, по холката, по-рядко - по гръбнака. Те не могат да се измият няколко дни и да продължат да действат дълго време.

След обработването на животното основното е да го защитим от бълхите в стаята. В противен случай, част от скачане паразити все още ще бъде на руното, а след убиване на насекоми в жилищна част от тях могат да оцелеят в животното.

Съдовете за кучета и котки подлежат на задължително лечение и вентилация: в тях се концентрира голям брой възрастни и бълхи, понасящи яйца. Можете да се срещнете дори развиващите се ларви - безкраките червей, прозрачни същества тен до 4 мм дължина:

бълхи презаселване, обхванати пода и стените на ниво "до кръста". Рискът от падане на легла, килими за стени и подове, меки играчки.Инсектите се чувстват свободни да се чувстват в топла и влажна пукнатина, под пода, зад цокъла - на местата, където се натрупва най-големият прах. При тези условия, яйцата се развиват бързо, а паразитите безопасно преминават през всички етапи на развитие.

Същият лечение от апартаменти скачане насекоми се среща в следната последователност

 • на къщата показва всички жители, включително домашни любимци.
 • Меките неща трябва да бъдат внимателно изсмукани, преди да се праши прах, за да се премахне прахът.
 • Повърхността на пода също трябва да бъде вакуумирана, мокро почиствана.
 • Съгласно инструкциите напръскайте самия продукт.
 • Оставете стаята в това състояние в продължение на няколко часа, за да отстраните резултата.
 • Преди да се върнете хора и животни в къщата, апартаментът трябва да бъде внимателно проветряван, ако е необходимо, измийте обработените повърхности.

Ако в апартамента има много бълхи, може да не е достатъчно лечение. В този случай, след 2 седмици, лечението трябва да се повтори.

Basement бълхи: опасност и специфичност на борба

Така наречените мазе бълхи, често прониква в апартамента на първия етаж, най-опасни. Често те паразитират на плъхове и могат да носят себе си причинителите на тежки човешки заболявания.

Забележка:

Белите плъхове причиниха смъртоносната епидемия на бубонната чума в средновековна Европа. Поради тях, според различни оценки, до 60 милиона души са загинали след няколко години.

Ако бълхите дойдат в апартамента от мазето, дори висококачественото лечение на жилището ще има временно действие. Паразитите трябва да бъдат изведени на първо място, където са най-много - в мазето. За да се обработва отделна изба, особено в жилищна сграда, е доста трудно и е по-разумно да се нарекат специални услуги за контрол на вредителите, за да се унищожат паразитите.

И накрая: най-сигурната защита срещу бълхите е превенцията. Основният превантивен инструмент е да предпазва домашните любимци от бълхи на улицата. Домашните любимци не трябва да се допускат да се отклоняват от кучета и котки, след разходка на полето те трябва внимателно да се перат, а през лятото - да носят якички върху тях.

С цел защита на помещенията от проникване тук само бълхи трябва да се измива редовно с добавянето на вода отвара от пелин, и около прозорци и входни врати, висящи раздел репелент против насекоми. Това значително ще намали риска от инфекция с бълхи.

Пример за нашествието на бълхи в сградата високи

Полезни Видео: 5 основни грешки, допуснати при обработката на домашен любимец от бълхи, кърлежи

И тук илюстрира как бълхите да влязат в апартамента и как тя се размножават