Види комах, які можуть жити в квартирі, і їх фотографії

Грудень 2018

Відео: Певица (33 серия) (Грудень 2018).

Anonim

Насекомите живеят почти във всеки дом. Това е факт: дори и ако собствениците на помещения не виждат, това е почти винаги само да кажа, че такива "съквартиранти" просто много успешно скрита от човешки поглед. В някои случаи, насекомите в апартамента могат да бъдат напълно безвредни, но някои от техните видове са сериозна заплаха не само за продуктите и неща, но за самия човек.

Също така е важно много насекоми, които могат да живеят в апартамент, са абсолютно безразлични към санитарното си състояние. Например, безкрило може да се срещне дори елитен апартамент с добра ремонт (виж снимката по-долу.):

Друг показан гнездо на дървеници - те са добре в състояние да се размножават в мръсни бордеи и в най-модерни и удобни апартаменти:

Ето защо не трябва да очаквате, че ако апартаментът е постоянно поддържан ред, няма да има никакви насекоми в него. В редица случаи това практически е без значение.

Разбира се, в едно примерно прибран стая едва ли zavedutsya вездесъщите хлебарки или мокрици в банята, но някои insektofauna и да го овладеят. Ето защо, всеки собственик на имот ще бъде полезно да се знае кои са основните видове насекоми са открити в апартамента, какви са техните функции и колко трудно е да се справят с тях. Това беше по-нататък се говори …

Разнообразието на насекоми в апартамента

Според степента на опасност и опасност от синантропни насекоми могат да бъдат класифицирани в няколко групи.Първият е паразитите, които смучат кръвта, които представляват непосредствена опасност за хората (а понякога и за домашните любимци):

 1. Бебешки грешки - те почти винаги захапват само един човек. Те нямат крила, се настаняват в големи групи в мека мебел, под матраци, под первази, в различни пукнатини. Ухапвания хапят главно само през нощта и с масивни ухапвания могат да причинят сериозни алергични реакции, особено при деца. Котките и кучетата почти никога не хапят.

 2. Бълхи - но изобщо не са избрани за избор на домакин. Това са много малки скокове насекоми в апартамента, хапене най-вече през деня. Те могат да паразитират котки, кучета, домашни гризачи, активно да хапят човек. В някои случаи бълхите могат да бъдат доста трудни за излизане от стаята. Понякога те влизат в апартамента от мазето (сутеренни бълхи).

 3. Възели - малки бели или сивкави насекоми, които постоянно обитават бельо или на скалпа на човек. В апартамента самото въшки се срещат в изключителни случаи, когато случайно падат от жертвата си.

Втората група е насекоми вредители, развалящи продукти или други имоти в апартамента. Сред тях можем да отбележим следните видове насекоми:

 1. Чушници - може би най-известните и лесно разпознаваеми. Те се установяват най-често в кухни, хранят се с различни хранителни отпадъци и могат да носят различни мръсотия с патогени.

 2. Фараоновите мравки са едни от най-трудните прибирани насекоми. Техните колонии могат да бъдат взаимосвързани и да обхващат няколко апартамента, в които подреждат гърба си, като събират в себе си различни хранителни отпадъци.

 3. Комарите обикновено се установяват на приземните етажи в баните и тоалетните. Най-общо казано, въшките не са насекоми (се отнасят до ракообразни), но те водят приблизително същия начин на живот като хлебарки.

 4. Моле - бич на резервоари за съхранение и кухненски шкафове. Нейната незабележим пеперуда размахва му много досадно, и ларвите в този момент грайнд хранителни стоки или да направите дупка в дрехи от естествени и полу-синтетични материали.

 5. Бръмбари, кожеди, много малки, размери на бълхи. Техните ларви могат да ядат голямо разнообразие от органични вещества, включително и някои токсични вещества.

 6. Вредители от домашни растения - thrips, whiteflies, springtails, chervets. Ако имаше бели насекоми в цветните саксии в апартамента, то това най-вероятно е един от тях.

На снимката по-долу показва безкрили в саксия със земята:

Фото въшки на стайни растения:

Живот в апартаменти и насекоми не причиняват значителна вреда. Например, тук са:

 1. Везни, които ядат парчета хартия и органични остатъци в праха.

 2. Пеперудите са малки мухи, чиито ларви се развиват в боклука и канализацията. Най-често се срещат в бани и тоалетни.

И последната група е насекоми, гледащи в една или друга периодичност на апартамента, но не живеят постоянно тук. Те включват комари, мухи, бъгове, щитове, лакеи, горски мравки и много други. Инсектите в стаята не могат да бъдат наименувани.

След това ще разгледаме по-отблизо представителите на най-вредните насекоми, които са постоянни обитатели на апартаменти.

Хлебарки и вредите, които причиняват

Основната опасност, свързана с наличието на хлебарки в апартамент - е разпространението на патогенните микроорганизми и мръсотията от парашутите.Постоянно се движат около масата, хранителни продукти, ястия, те значително влошават санитарната ситуация в стаята.

Представете си: хлебарка първо пълзи върху гниещи отпадъци в боклука, а след това се отправи в апартамента и се затича през хляба оставено на масата в кухнята …

Хлебарките - това е може би една от най-известните насекомите, които живеят в апартамента, така че всички ги познават, както казват те, "лично". Така например, в снимката по-долу - червен бръмбар, малка, но невероятно лесно да се адаптира към различни условия на съществуване:

И след това на снимката - черни хлебарки, които не всеки трябва да види. Те са големи. - до 4 см Така че, ако се срещна в апартамента на голям черен насекоми, като хлебарка, то е почти сигурно, че е точно Blatta orientalis (както в Латинска името на този вид насекоми)

Хлебарките особено лесно може да се получи в апартамент, в който има възможност да стигнете до храна, има водоизточник и места за подслон. Ако, обаче, много усърдно, за да се поддържа чистотата в стаята и възможно най-бързо, за да унищожи извънземните от първите съседи, вашия апартамент може да се окаже само не хлебарки, дори ако те са били гъмжеше всички съседни апартамента.

, за да контролира хлебарки не е трудно, но изисква инвестиция на време и пари: хлебарки унищожени разнообразие от инсектицид, и са особено ефективни в тази борба специални гелове и микрокапсулирани лекарства (Get, Lambda Zone, Delta Zone, и др.)

дървеници в апартамента

Леглото на леглото (Cimex lectularius) - най-неприятните кръволинещи насекоми в апартамента. Те атакуват човек през нощта, пълзят в леглото и хапят за всички открити части на тялото.

Честит дървеници крият в мебели, зад цокли, матраци, домакински уреди, за килима по стените. Понякога те са объркани с хлебарки, особено млади ларви.

Снимката показва ларва Дарвеница

Поради факта, че бъговете се храни само с човешка кръв, те, за разлика от хлебарките, не е възможно да се унищожи различни капани и отровни примамки. Най-ефективният начин за борба с бъговете е чрез инсектицид спрей и спрейове.

Мравки: най-малкият и най-упоритите

Начало мравките (наричани още фараона) - много високо организирани насекоми. В апартамента или извън него организират гнездо, в което няколко женски яйца се хранят, а работниците им служат и съхраняват храна. Такива резерви могат да изгният, а самите насекоми могат да се движат както в рамките на стените на домашния боклук, така и в кухнята в един ден.

На снимката по-долу показва апартамент насекоми, които са открили лечение на кухненската маса:

Поради способността му да организира няколко свързани помежду си гнезда, мравки може да улови няколко апартамента и prikvartirnyh помещения. Това е свързано с някои проблеми в развъждането им: дори убива мравки в апартамента, не можете да бъдете сигурни, че те няма да започнат да го колонизират отново седмица по-късно, идващ от съседите.

Тези вредни малки насекоми се отстраняват по същите начини и методи като хлебарки. Въпреки това е важно да се има предвид, че матката на домашните мравки все още не е била унищожена - колонията ще живее.

Бълхи: опасност, биология, специфичност на битката

Бълхи - друг хапещ паразити от насекоми в апартамента. По-голямата част от времето те прекарват в приюти близо до зоните за отдих на домашни любимци, често дълги в вълна от котки и кучета.Ларвите на тези малки насекоми за кръв могат да се намерят на местата, където има загнили органични остатъци: в боклука, канализацията, леглата за животни.

представен на снимката по-долу насекомото върху килим - Бълхата котка (за незапознатите това изглежда почти не се различава от други видове от бълхи - кучешки, плъх, човешки …):

бълхите се хранят изключително с кръвта на хора и животни. Но техните ларви като храна са подходящи като хранителни продукти, както и изпражнения от възрастни бълхи или домашни любимци.

Всички сложности на борбата с бълхите са свързани с факта, че те могат да бъдат намерени в животинска вата или навсякъде в стаята. От всички насекоми, които живеят в един апартамент, бълхи изискват по-цялостен подход при извеждането: ги унищожи първо върху животни, а след това - в стаята и накрая отровиха оцелял ларвите.

Mole като основен разрушител на храна и облекло

Moli - летящи насекоми в апартамента, пеперуди, които често могат да се видят на тавана, прозорците, вътре шкафове. Има много видове, някои от които увреждат хранителни продукти (молци за храна), а някои - козина и вълнени неща (дрехарски молци).

Ларвите на молец са всъщност вредители. Пеперудите в повечето случаи не ядат изобщо, а само яйца. Мъбните гъсеници могат да проникнат в затворени кутии, опаковки и кутии в ранна възраст и след това да ядат продукта, в който се намират.

Облекло или кожуси могат да повредят дори полусинтетичните тъкани, но те не могат да ядат чисти синтетични материали.

На снимката по-долу - типични жилищни вредители: плевня молец и дрехите от молци:

Комарите в апартамента

Комарите - страхотни летни насекоми, често летяха към апартамента.На следващия Снимката показва женски комари, смучат кръвта и демонстрира, за това, което тези насекоми са склонни да влязат в домовете ни:

Човекът постоянно живеещи комари не живеят, тъй като те се нуждаят за рибарници. Въпреки това, в апартаментите те се появяват в търсене на жертва, летейки вечер на светлината на лампите.

В повечето случаи те са много по-лесно да се предпази от апартамента, висящи в мрежата на прозорци комари, или otpugnuv специални устройства (лицата, извършващи фумигация, ултразвукова Repeller), отколкото да се търси по тавана и стените, и да унищожи.

Mokritsy - не съвсем насекоми

В повечето случаи въшките се засаждат само в тези апартаменти, където е постоянно влажна, например течове от тръбите. Тези насекоми са отлични индикатори за различни повреди на водопровода и понижаване на налягането на фланците.

Photo мокрици

Понякога въшки също може да проникне в банята или тоалетната през вентилационните отвори на тавана или от съседи. Те не причиняват никаква специална вреда, те са доволни от различни боклук на влажни места, но те са много неприятни навън. Те се получават по същия начин като хлебарки.

Beetle-bugs

Beetles-kozheedy в апартаментите понякога развалят дрехи и хранителни продукти. Те са особено опасни, защото ядат зърнени храни или други хранителни продукти, които са отровни за хората. В допълнение, ларвите на тези бръмбари могат да развалят скъпите продукти от кожа и трикотаж.

Тези насекоми рядко са многобройни, но могат да се срещнат почти навсякъде: в книги, бельо, храна, боклук. Трудно е да ги изведете и в повечето случаи борбата е да изхвърлите замърсените продукти и редовно да почиствате рафтовете и шкафовете в апартамента.

В снимка - бръмбар аптека (известен още като килим бръмбар), бръмбар с размерите на бълха:

Други закрит насекоми - молец мухи, сребристо, книга въшки - ако те причиняват вреда, а след това леко и много дискретен. Книгата въшки, например, се хранят с лепило в свързването на книгите.

Ненужните вредители също са насекоми на домашни растения, което може да доведе до тяхната смърт поради увреждане на корените и листата. Често това са малки насекоми от бял цвят, заседнала и лесно разрушена от специални инсектицидни агенти за растителна обработка. Най-общо казано, видовете вредители много и въшки, безкрили и белокрилка - само една много малка част от тях

По принцип, за предотвратяване на почти всички насекоми в апартамента, че е необходимо да се провери внимателно всички закупени продукти и стайни растения, защита срещу опаразитяване на животни и Контролирайте, че децата не се заразяват с въшки. И самият апартамент трябва да бъде внимателно почистени и поддържани в него чистота, която с определена надеждност ще осигури защита от най-разпространените вредители.

Как да направите смъртоносно стръв за битови насекоми, използващи инсектициден означава получите

5 до правила насекоми услуги унищожаване подбор на