Докладно про воші у людини

Грудень 2018

Відео: Докладно про наркотики (Грудень 2018).

Anonim

Pediculus humanus - паразит биология и характеристиките на своя паразитен начин на живот не се търсят все повече прилича на никоя друга вредни за човешкото насекомо. Въшките по-внимателно вглеждане се окаже един много оригинален начин, подредени изедници, много повече от всички други "конкуренти", за да се адаптира към живота в човешкото тяло.

Повече за тези интересни особености на човешката въшка и спецификата на борбата срещу нея, ще продължим и ще разговаряме.

Интересно е да

Еволюционна въшки може да се разглежда като един вид преходен етап в паразитизъм между типичен тип "Blood Hunter" на дървеници и бълхи, всички от живота, която се простира далеч от човека, но за да го атакуват само за храна, както и вътрешен паразити - като кървене, което прекарва целия си живот под човешката кожа. Човешката въшка вече е напълно зависима от човешкото тяло, но все още не е успяла да проникне във воалите си. Това определя спецификата на проблемите с въшките и относителната простота на борбата срещу тях.

Защо човешките въшки са опасни?

Основната опасност от човешки главата въшки, присъстващи в тялото са в реакцията на организма към ухапване от паразити и патогени при прехвърлянето на въшки някои опасни заболявания.

Обикновено въшките при хората предизвикват комплекс от отговори на тялото, наречени в медицината чрез педикулоза. Тези реакции се изразяват в появата на

  • тежък сърбеж на мястото на ухапване от
  • обрив по тялото, а не само на тези места, където са локализирани ухапвания, но и в околностите на кожата
  • се появява синкави петна поради преразпределението на пигменти
  • Понякога - генерализирана алергична реакция с повишаване на телесната температура, главоболие и гадене.

в управлението като въшки може да бъде причина за язви, циреи, и появата на дълбоки белези върху кожата.

В допълнение, дрехи въшки при хора са носители на микроорганизми от класа на Rickettsia, някои видове от които са причинители на тиф и рецидивираща треска. В миналото тя е смъртоносната болест, разпространявана от въшки, повален войници в руската армия, а днес техните епидемии продължават да избухне в някои страни от Африка и Южна Америка.

В бележката

главите и пубиските въшки много рядко страдат от тиф. Въпреки това, поради потенциалната опасност от тях активно работят в детски групи и здравните заведения.

И тук е как да се направи разграничение между различните видове човешка въшки - отделяне на големия въпрос …

Видове въшките при хора

Най-общо казано, човек само два вида въшки - т.нар срамната и на хора. В този случай човекът за цялото време на квартала с човек успя да се раздели на две форми - глава и опашка.

В снимката по-долу - главата въшки по-силно замърсените цвят:

И после - снимки срамните въшки:

още по-ниска - Фото гардероби (бельо) въшки по дрехите:

Интересно е да

въшки - паразити , много силно привързан към един господар. Human въшки не могат да живеят на други животни, и следователно да се зарази с въшки може да бъде само от народа. От друга страна, животните в поколенията никога не са паразитни при хората.

срамната въшка е известен като се намери главно в пубиса, от време на време - в подмишниците. Вижте човешкото срамните въшки са доста специфични - те имат много кратко багажника и дълги, силни крака. Тук е още една снимка срамните въшки:

Размер на срамните въшки - до 2 мм.

Човешките въшки имат малко по-дълъг торс от пубисните въшки. Главите въшки са малко по-тъмни, а гардеробите са почти напълно бели. В насищане корема въшки потъмнява поради кръв в стомаха и всеки насекомо става малко като бълха или кръв napivshuyusya ларва дървеница а (виж снимката).

Дължината на човешката въшки достигне 3-4 мм, но се дължи на факта, че те живеят между косата или гънките на дрехите, те рядко идват в очите си. Снимката по-долу показва възрастни насекоми:

Независимо от вида и формата, въшките се хранят само с кръв. Те не могат да проникнат в човешката кожа и не могат да живеят дълго извън тялото. Шушулките и главата въшки прекарват по-голямата част от времето си върху косата, а дрехите са предимно върху дрехи, които хората практически не излитат.

Как изглеждат човешките въшки?

Човешката въшка е много малко насекомо. Снимката по-долу показва въшки и техните яйца (nits):

Максималната дължина на възрастни въшки е около 4 мм. Въушите приличат на човешки малки безкрили бъгове. В този случай, главата и паяжината въшки имат тяло от светло-бял цвят с полупрозрачни корици, и pubic louse - кафяво.

В човешката коса въшките не се забелязват: те най-често се намират в основата на косата и на скалпа. По-видими тук са ницовете - те приличат на много малки бели точки, разположени на различни разстояния от основата на косата. Nits са въшки, които са здраво прикрепени към космите от жена.

На снимката по-долу показва изобилие от нита върху главата на жертвата:

и следващата снимка показва как изглежда въшки при хора по време на хранене:

Съвет

Pediculus humanus е особено забележителен, защото тя изглежда като тя има пълното крак.Когато се гледа под микроскоп, можете да видите, че последният сегмент на крака е кука, добре пригодена за улавяне от косата. На самият структурата на краката могат да бъдат лесно разпознати въшки и щипки от други паразити, но без мощните оптиката не са достатъчни.

Най-често срещаните паразити на човек, въшките са доста добри:

  • Буболечките са по-големи и имат кафяв цвят. Ларвите им може да приличат на въшки, но те се движат много по-бързо и не се появяват в онези части от тялото, където въшките обикновено са паразитирани при хората.
  • Ушите и бълхите при хората обикновено не се появяват на едни и същи области на кожата - бълхи предпочитат да хапят краката си, понякога - зад страните на тялото. В близост до космите части на тялото, бълхите практически не хапят.
  • кърлежи ухапване човек главно от краката и са различни от въшки тъмния цвят на тялото, 8 крака (въшки от 6) и много дълго смучене кръв.
  • Коремът е много по-малък от въшки и живее изключително под кожата. Той причинява сърбеж, но неговата дейност не предизвиква ухапвания, характерни за въшките.

Photo дървеница:

Photo Flea:

Photo Мите:

И тук е сърбеж кърлеж:

От други кръвосмучещи паразити от човешкото въшки могат да бъдат разграничени по външен вид и да се хапе. Да дървеници и бълхи, кърлежи ухапване често са разположени на една и съща линия - при ухапвания от насекоми няколко пъти, движейки се на няколко сантиметра от предишния мястото на кръвосмучещи. Въудите не правят това. И червените червеи оставят след себе си доста голям конус - ухапвания от въшки са много по-малки.

Ето още няколко снимки на човешки въшки, което позволява да научите повече за появата на тези паразити:

Преглед

"Когато през септември, детето започва да се почеше главата ми, аз мислех, че той е отново дървениците хапят, - преди шест месеца, това беше , само те хапят за гърба и страните.Отново апартаментът беше измъчван от Карбофос, всичко беше добре направено и крастата не мина. Те започнаха да се вглеждат внимателно и открили ницове. Отначало не вярвах, мисъл, въшки отдавна са изчезнали, реших да видя как изглежда Pediculus humanus, и по-точно - на главата на Андрей е точно са били. Трябваше да купя шампоан, да поставя пакетчета от главата и отрова. Най-вероятно вдигна ", той ги имаше в летния лагер

Мария, Вологда

Възпроизвеждането въшки и техните нита и ларви

Целият живот и възпроизводство на въшки се случва в човешкото тяло (или върху дрехите си. - В случай на тялото въшки .), в този случай, няма разлика, има въшки в един възрастен или дете - най-вече тяхната биология остава една и съща Pediculus humanus

възрастни живеят до 40 дни и женски снасят яйца още от първия ден на живота на възрастните си яйце, то е едно и също .. - нит, закрепен със специална лепкава тиня към линията на косата, а след 5-6 дни от гърдите се отделя ларва Подобно на копие от въшки възрастен с две думи

До 20-25 дни ларва въшки фуражи, сменяне на перата по няколко пъти и да се превърне в един възрастен насекоми

В следващия Снимката показва как изглежда ларвата на човешкото въшки: ..

въшки яйца са посочени в гънките на облеклото има случва и развитие на ларви

ларви въшки емисия на кръв, както и възрастни насекоми

интересно е да се

при температура под 22 ° с и над 40 ° с, човешки въшки не възпроизвеждат … - От яйцата им, ларвите не се екскретират.

Ларвите на всички видове човешки въшки под микроскопа изглеждат прозрачни и изглеждат така, сякаш са били лишени от крила.

В пубертета и главата въшки, възрастните стават малко по-тъмни, докато дрехите на децата остават толкова леки, колкото нимфите.

Как се разпространяват и предават човешките въшки?

В повечето случаи въшките се предават чрез тесен контакт с заразен човек. Особено силно склонни към инфекция с въшки, деца, които лесно влизат в контакт помежду си и не са особено ограничени в игрите и сбиванията.

Също така главата въшки могат да бъдат предавани чрез гребени, еластични ленти и фиби. Вирусите от вирус могат да пълзят от едно нещо на друго, когато съхраняват дрехи заедно.

Пубските въшки се предават почти изключително по време на сексуални действия. Само понякога те могат да заразят човек, като падат върху спалното бельо и се придвижват до този, който ще лежи на леглото. Такива случаи се извършват, например, в евтини хотели.

Забележка:

Изключително редки са случаите на носене на въшки на вода в плувни басейни и места за обществено къпане. Ушите са устойчиви на липса на кислород и могат да оцелеят в продължение на 2 дни във вода.

Сега, знаейки как изглеждат въшките, ще бъде лесно да определите факта, че сте заразили себе си или вашите деца и да вземете подходящи мерки навреме. Също така е полезно да се помнят за прости превантивни мерки, които ще ограничат познаването ни с човешки въшки само с теоретична информация.

За човешките въшки и болести, които те могат да търпят

Полезно видео за въшките и начините за справяне с тях