Від чого на голові з'являються воші

Грудень 2018

Відео: Лікарі-дерматологи про проблему прищів (Грудень 2018).

Anonim

Като цяло, причините за които се появяват въшки по главата доста: тези паразити не са в състояние да лети, доколкото скок (като бълхи) и не могат да се движат бързо. Въпреки това, способността им да се появи дори и в хората, които живеят чисто и с добри условия е невероятно, и така да се знае, където има въшки върху главата ви, е необходимо най-малко, за да се предпазят от тази напаст и предпазва от инфекция на техните близки. Особено - деца.

Основните и единствени причини за появата на въшки са различни случаи на прехвърляне от заразен човек на здрав човек. При въшките, за разлика от например хелминтите, няма други домакини, различни от хората, и затова те не могат да бъдат заразени с храна и дори с природата.

Но начините на предаване на въшки от един човек на друг доста: по принцип, появата на въшки на главата си е пряко свързано с конкретната ситуация и обстоятелствата, които получава нов потенциален носител на тези паразити.

Съвет

въшки не се появяват от нищото, те не могат да останат в латентно състояние под кожата, или още повече - в един бум на главата, въпреки че тези идеи са широко разпространени дори и днес. Ушите са външни паразити и те са или върху кожата и косата, или върху дрехите. Също така човешките въшки не се появяват от кучета, котки и други домашни животни: поради тяхната тясна специализация те могат да живеят само на човек. Съответно, кучешки и котешки въшки никога не се появяват при хората.

Преглед

"Бях шокиран. Когато има въшки в човек, ако детето ми никога не е все още нито кучета или котки, не хващат на улицата винаги облечени нищо през устата не взема. Във всеки случай, въшки, подадена за ден, дори сега знаем как е направено. "

Юджийн, Петропавловск Камчатски

Важно е да бъде в състояние да разграничи въшките от собствените си яйца - нита. Ушите са мобилни и приличат на малки бъгове. И гърдите са бели точки на косата, здраво залепени и трудни за унищожаване. Те са един вид чанта, във всяка от които е яйце.

Ниц се появяват почти веднага, след като възрастната жена пада върху косата на жертвата си. Ниц не се разпространява сам по себе си и не се предава от човек на човек. Само в изключителни случаи, коса с нит от един човек може да стигне до главата на друг, но дори и така, вероятността от по-нататъшно развитие на въшките от заразения практика елиминира (отделен човек не могат да се възпроизвеждат).

Начини за прехвърляне на въшки

Има много начини за прехвърляне на въшки. Главният и водещ в разпространението на педикулозата е близък физически контакт на заразените и заразените. Ръководителят въшки настъпи по главата, например, чрез целувка, сексуални действия, кооперативни игри, борба, и други случаи на главата на един човек се докосва главата на друг.

Забележка

Важно е да се помни за различните видове въшки и форми на всеки вид. Поровите и въшките въшки се появяват по причини, които са малко по-различни от тези за главните въшки.

Ушите при децата често се появяват в съвместни игри, постоянни сбивания и просто с директна комуникация. Практиката показва, че паразитите в детските групи се разпространяват бързо.

Важно е да се разбере, че причините за появата на въшки при децата не винаги се състоят в нарушаване на някои хигиенни правила: паразитите също така лесно заразяват и двете деца с чиста глава, и тези, които не са миели дълго време.

Понякога въшките се засаждат с други средства за предаване. Например, причините за появата на главата въшки може да бъде:

 • предаване на възрастни насекоми, нимфи ​​и nits чрез общи гребени, кърпи и възглавници.
 • За къпане в бани или вани, без да се променя водата между къпането. Ушите леко търпят престой във водата и могат да оцелеят без кислород достатъчно дълго, така че много паразити могат да плуват в банята след лош човек.
 • Споделяне на шапки, особено - кожа. В тях въшките не могат да разграничават човешката коса и козината от главата и да останат на главата след носенето.

Видеоклипът по-долу подробно обяснява как въшките се появяват при хората и какво могат да доведат до:

Забележка

Вълевите въшки се създават почти изключително след предаване чрез дрехи. Причините за предаването им в телесен контакт се извършват по изключение. Също така, разпространението на въшки за бельо рядко се случва чрез хигиена и ежедневни предмети. Бельото се смята за основен спътник на хуманитарните бедствия и войни: най-често тези въшки се засаждат в бежански лагери, с мошеници и войници.

Понякога lulis разбират, че въшките им се появяват почти веднага след сексуални действия. Но повече това е характерно за пубисните въшки: върху човешкото тяло те живеят главно на пубис и в подмишниците. Не е изненадващо, че полова педикулоза се нарича понякога венерологична болест.

Интересно е

Имаше много случаи, когато се появиха публични въшки след съвместна вана в естествени водоеми. Най-многобройни такива прецеденти в пренаселените райони на Индия, Камбоджа и Лаос. От всички въшки публиката най-активно се разпространява във водата. Основната опасност е фактът, че след такава предаване въшките често се появяват при деца, а понякога и в нетипични места за тях: върху веждите, миглите и главата.

Децата като основна рискова група

За децата е характерна повишена честота на въшки. Има няколко причини за това:

 • липса на ваксинирани хигиенни умения - въшките при децата често се появяват, след като са споделяли едни и същи дрехи, легло, играчки.
 • Склонност към по-близки контакти - за децата, абсолютно нормално е да имате прегръдки, смачквания, игри с постоянен контакт на главите. При такива условия, въшките при децата са бързи и се разпространяват, дори когато не са особено забележими при основния източник на паразити.
 • по-голяма склонност и честотата на контакт с връстниците си - цялата гама от комуникация при деца е по-широк от този на възрастни, както и вероятността, че ще "gnidonosets" като цяло е по-висока сред децата на приятелите. Ето защо въшките се появяват при деца в много случаи, независимо от социалния статус на родителите.

Освен това причината, поради която въшките при деца се появяват по-често, отколкото при възрастните, е по-малката селективност на децата при избора на познати. Децата също така лесно влизат в контакт с добре поддържани връстници, както и с онези, които живеят в бедни санитарни помещения и дори са омагьосани.

Важно

Причината за появата на въшки при малки деца може да бъде доста незначителна - едно дете може да се зарази от болна майка.Този контакт не може да бъде избегнат и всичко зависи от това как самата майка се доближава до въпроса за гарантирането на нейната безопасност.

Оптимални условия за разпространение на въшки

Важни причини за появата на въшки при голям брой хора включват съответните социални и санитарни условия, в които живеят хората. Това обяснява защо днес въшките са особено разпространени в развиващите се страни.

Разпространението на вредители и болести, причинени от тях особено силно подкрепяни от следните фактори и причини за въшки при хора:

 • ниско културно ниво на обществото като цяло, липсата на утвърдени правила за строга лична хигиена
 • промискуитет, от което най-вече се въдят срамната въши
 • утвърдени и добре оформени групи и групи от хора. Във връзка с намаляването на бариерите за контакт в такива групи и, като следствие, приета като целувки нормативните, обхваща, други телесни контакт, въшки са особено многобройни и са обект на много висока скорост.
 • Обстоятелствата, които допринасят за обединението на голям брой хора - в затворите, полеви лагери, лагери за бежанци, резервации въшки от всеки човек се появява в реда на нещата - е изключително трудно да се избегне контакт с инфектирани или предмети от бита.

По принцип главите на въшки на главата често се появяват при хора през зимата, когато населението прекарва по-голямата част от времето си в помещенията в достатъчно близък контакт един с друг. В страните с по-висок стандарт на живот са видими и другите върхове на броя на заразените въшки: в началото на есента, когато летните заразени децата идват на училище, в началото на пролетта, когато децата започват да се случи по улиците и да си взаимодействат с не-социални елементи.

Като въшки не изглежда точно

Заедно с доказан научни методи въшки заразяване, има голямо разнообразие от популярни митове и стереотипи, които се опитват да обяснят, от това, което се появява на въшки на главата. Сред тях:

 • "Въсъдите се появяват от нервите" е много известен мит, който дори днес е привързан да обяснява всеки случай на инфекция с въшки.
 • "въшките се носят в скалпа и пълзят с отслабен имунитет или тежък стрес" - не по-малко глупост. Въсъдите не могат да живеят под кожата и като цяло те не се интересуват от кого да хапят - човек с отслабен имунитет или абсолютно здрав.
 • "Ръководителят въшки може да скочи от кучета и котки" - Pediculus humanus не е в състояние да живее при животните, и въшки заразяване на котки и кучета не могат да се хранят с хора. Следователно, такава причина за появата на въшки при хората също е неправилна.

Във всеки случай, независимо от причините за въшки и въшки от нещо или се появяват на облекло и легло, което трябва да знаете няколко прости правила за превенция, които ще осигуряват защита срещу тези паразити.

Anti-въшки: как да се избегне появата на паразити

съвети за предотвратяване на въшки са съвсем проста инфекция, но да следват се оказва, че не всеки:

 • , за да се избегне близък контакт с непознати хора, особено тези, чиито социален статус е под въпрос ,
 • Липсата на инцидентно полово сношение е надеждна гаранция за живот без епидемични въшки и намаляване на риска от инфекция с глави въшки.
 • Не можете да използвате четки за коса, дрехи, спално бельо, косми и ленти за коса.

Децата редовно трябва да се провери състоянието на косата - често дори когато силно заразен, те не го призная, от страх да не подиграват връстници.

Първите признаци на появата на въшки - сърбеж е на първо място - слаб достатъчно, както и появата на бели петна по косата и ухапвания - по скалпа. Едва тогава, с възпроизвеждането на въшки, има петна, обриви и алергични реакции.

Ако имаше въшки, трябва да бъде не направил толкова много - да си купите в местния аптека шампоан въшки или, в най-лошия (ако нямате пари), да вземе керосин и старателно мокро с един от тези агенти главата до издържат найлонова торбичка около часове и измиване.

Понякога, за да се отървете от въшките, те препоръчват използването на специални метални гребени. Такива лекарства изискват по-продължителна борба, но избягват употребата на инсектициди, които могат да бъдат от значение за хора, които са склонни към алергии.

Така че, от всичко, което се появява във всеки отделен случай, начините да се отървем от тях са добре познати и развити. Но е по-добре да не позволявате и да се предпазите от себе си и да се затваряте хора.

Интересно видео: от какво има въшки на главата ти?

Откъде обхождат въшките? !