Головні воші: докладні фотографії та особливості біології паразитів

Січень 2019

Відео: В Одесі жінка спалила доньку, аби вивести воші (Січень 2019).

Anonim

Главата е дълго познат и доста специфичен човешки паразит. Това насекомо е "избран" за местообитанията им е кожата на главата, успешно заразяване на деца и възрастни, така и поради това цялата главата въшки се считат за по-широко разпространени и многобройни в сравнение с други сродни видове - срамните въшки.

В допълнение към хората главните въшки не могат да паразитизират други животни . Причината за това е много висока степен на адаптивност към живия въшки и да го възпроизвежда върху човешки косъм, с такава изключителна адаптивност, както е показано във външния вид на въшките, и особеностите на тяхната биология като цяло.

в снимката по-долу - въшки близък план

Интересно е да

срамната въшка в последните няколко десетилетия се превърна в доста рядко, както и много експерти дори смятат, че той може да се превърне скоро в застрашен вид. Това се дължи на подобряването на санитарните условия на живот на все по-голям брой хора, както и популярните прически "бикини" срамната, поради което въшките са основно лишени от нормалните места на техните местообитания. Но модата на обръснатите глави не е особено разпространена и следователно нормалното местообитание за главните въшки се среща почти навсякъде, където има хора.

Интересен еволюционен феномен е появата на отделни форми на главата въшки, който се премества в дрехите, и човешкото тяло се движи само за хранене - т.нар тяло въшка (в противен случай - пране въшка).В продължение на много векове, хората носят дрехи, тази форма на паразита е имал време да придобие някои промени в структурата на краката, както и общ начин на живот, които позволяват то да се чувства чудесно на облекло.

В лабораториите на гардероби и въшки може успешно размножават и произвеждат плодородна потомство. Въпреки това, при естествени условия върху човешкото тяло, те почти винаги се изолират един от друг и следователно стават все по-малко и по-малко един от друг.

Интересно е да

Разделяне на въшки в две форми - уникален прецедент, което позволява на учените за мониторинг в реално време на процеса на формиране на нови видове насекоми. Още по-интересно, че това е човешката дейност и на външния вид на дрехи е от съществено значение за изолиране на тялото въшки. Доста вероятно, главата и тялото въшки нужда доста време се опитва да се превърне в напълно различни видове - в този случай, можете спокойно да се каже, че човек с начина им на живот несъзнателно зареди нов паразит.

Знаейки как да изглежда по главата въшки човек, можете да сте в състояние да се определи наличието на паразити, преди те да причини много неприятности. -Долу са показани няколко снимки на главата въшки и гниди, които обикновено са първите, които хващат окото на главата на жертвата:

Преглед

"Първият път, Даша училище донесе въшки, аз бях в шок аз имам родители на детето. изваден въшките, но си мислех, сега този проблем не е от значение се появява редовно на училище появяват лоши деца, особено - .. след лятната ваканция през първите няколко седмици може да не виждат въшките и след това детето започва да се почеше главата му, се появяват неговите бели такива термини ,Това е нит. И детето е неудобно да каже, че въшките му - всички ще се смеят. Те обикновено нямат дори право да ходят на училище, преди да бъдат излекувани. Добре е, че е лесно да ги изведете. Взех MediFox, направих всичко според инструкциите и за три дни почесах косата на Даша със специален гребен. Но ако се случи някъде в селото, тогава трябва да използвате керосин, който е опасен - детето може да повреди косата му. Добрите родители с момчетата, те могат просто да обръсне главата на детето, както и всички проблеми ще бъдат решени от само себе си "

Анна, Новосибирск

Как въшки: Снимки и снимки

Ръководителят въшки - малки насекоми дължината на тялото за възрастни .. е 2-4 mm, и нимфи ​​(т.нар ларва въшки) - от 0, 7 до 2 mm въшки са светло кафяво на цвят, което им позволява успешно да се маскира по скалпа и косата

в снимката по-долу показва .. възрастни глави въшки и няколко яйца (nits):

След пълнене с кръв, тялото на въшка става червено:

крила в то не е, нито да лети, нито далеч, за да скочи, те не могат. Но в същото въшките доста бързо се движи и косата и скалпа, така че дори и с къси игли за коса в различните хора имат време да се премине към нова жертва.

Преглед

"Моят Иван вдигна първи път въшките от две години - той е бил тогава все още в детската градина не отида и да се зарази, най-вероятно от едно от децата на улицата, където всички ходим заедно. Вече се разтърсих, когато ги видях. Такава мръсотия! Все още мислех, какво е това заедно с въшни бълхи, които седят - онези, които са бели, са въшки, а тези, които червени са бълхи. Едва тогава ми се стори, че червените са въшки, само с кръв в корема си. Боже, аз тогава истерия беше добре-в-закон е наблизо, а аз се утеши, и всичко, направено бързо - отиде в аптеката, купил кукуряк вода след себе си седях в банята с Vanechka докато въшки трева … "

Албина, Москва

Главните въшки имат по-скоро характерна форма на тялото - удължен корем и предни крайници напред.Когато невъоръжено око въшките на главите си да изглеждат като малки мравки, но по-внимателно вглеждане става ясно, че те имат огромен корем. На следващия Снимката показва как изглежда главова при високо увеличение под микроскоп:

въшки ларви (нимфи) се характеризира с леки и прозрачни воали тялото. В резултат на това след насищането на кръвта в средата на корема се появява тъмно петно ​​- полупрозрачен съдържанието на стомаха. От възрастни въшки нимфите също се различават по-малки размери.

Ето няколко снимки на въшките по главата:

Интересно ще бъде да

Изграждане въшки - типично за насекоми, но тя и възможности. Краищата й имат краища на края, което позволява на насекомото лесно да вземе купчина коса. Картината показва главова при високо увеличение: намира се на главата на малката си мустаци и корема насекомо има назъбени ръбове. Интересно е, че въшките са недоразвити очи, а от техните сетива разчитат основно на усещането за миризма.

Но най-вече известни яйца са яйца от вида. Те са много малки - малко над половин милиметър и са залепени за косата от женски въшки. Всъщност, това е гнида първия улов на окото, и така за тях най-лесният начин да се определи това, което човек е заразен с въшки.

Преглед

"Аз съм първият не въшките видя детето, и им акане. Кошмар, че това е само част боклук, но и в действителност постоянно се появява. Такива малки черни точки, които, ако косата е по-дебел и те няма да забележат Старт дълго обикаляне в Лида предвид -. и е установено, нита за косата на първо място, а след това и себе си въшките отвратително шоу - .. те са бели, полупрозрачни.Не знам как другите момичета след това все още четат нещо в интернет, ще разберат. Имам десет минути в аптека закупени шампоан за тези неща в дъщеря о … "

Елена, Ярославъл

Ръководителят въшки при деца изглеждат точно същите, както при възрастни. В много случаи на деца са заразени възрастни . тези паразити в детски градини, училища и зони за отдих

, когато заразяването въшки главата често е отличителен помия външен вид, независимо колко деликатно или имате въшки, да ги нита с голям брой удари наведнъж. - те изглеждат като пърхот или просто бял пясък в косата

На следните снимки но тя изглежда като въшки и гниди на косата:

От други паразити въшки се различават основно по размер - акари и легло бъгове по-големи от тях (не малко като въшки малки ларви на бръмбари, също с полупрозрачни хитинови воали тялото) Бълхи само малко. като въшки, скача добре и никога не се възпроизвеждат цвят

като цяло, заразяване на въшки, понякога е по-скоро не за наличието на паразити в главата, и до известна заболяване на кожата. - родителите често бъркат симптомите на наличието на въшки в едно дете с алергия.

По-долу на снимката е показано на главата въшки при дете

Лайфстайл и хранителните навици на въшка на главата

глава въшка човека - типичен кръвосмучещи. С други думи, единствената храна, подходяща за този паразит, е човешката кръв. Върхът го гаси, прониква кожата и стената на кръвоносния съд със специален устна орган.

Интересно е

Близките роднини на главата въшки са холката на животни. Те се хранят както с кръвта, така и със секрециите на кожните жлези на техните домакини, както и с парчета умираща кожа.Тези паразити обикновено са по-лесно да се хранят с кръв, отколкото с главата въшки, тъй като повечето животни имат вълна, покрита с кожни участъци с голям брой кръвоносни съдове под него. На човешката глава, кръвоносните съдове не са навсякъде еднакво лесно достъпни и затова въшките обикновено са най-многобройните в шията и зад ушите.

В един момент бомбата е гадно около 0, 5 мг кръв и трябва да яде на всеки четири до пет часа. Когато кръвта смучене въшки инжектира слюнка в раната, ензими, които пречат на съсирването на кръвта и да се улесни потока на хобот й на насекомо. Тези ензими в много случаи причиняват появата на характерни сини петна в местата на ухапвания от въшки, както и алергични реакции в жертвата.

Снимката показва външния вид на въшките по главата, когато те хапят:

Преглед

"Ние отдавна забелязах, че малко е постоянно се почеса по главата, но мисълта, че е пърхот или някаква алергия Аз дори медикаментозни го шампоани. купих веднъж върху кожата в косата си забелязал някои сиви петна, а след това прочетох, че тези въшки отпуск започнах да търся -… и наистина, това е най-въшки не са много, но те се намира, и нитовете са били на косата Преди това никога не съм. Не знаех как изглеждаха въшките на главата на детето, но тук самите те седяха на косата си.

Лидия, Ростов на Дон

Освен това видео показва как кръвоносната система на главата въшки (под микроскоп):

Интересни видео: кръвоносната система на въшките

Оптималната температура за въшки - 31-32 ° C, която се поддържа в гъстата човешка коса. При тази температура, въшки умира без храна в продължение на 2-3 дни, и температурата се понижава до + 10 ° С, може да гладуват за 10 дни

Това е интересно

въшки устойчиви на хипоксия и може да оцелее до два дни, попадащи във водата ,Ето защо, за да убие паразити от измиване на косата не може, както и да ги задуши, гмуркане под вода.

Ушите на главата на човек живеят постоянно, без да променят местоположението си. За разлика от други паразити, обхождане на човешкото тяло само за хранене, главата въшки са адаптирани към постоянното присъствие на главата, и тъй като те са много чувствителни към температура, така и за глад удари.

Ето още няколко снимки въшки и гниди по главата:

Интересно е да

Друг паразит, който се предава на завършване, в зависимост от човешкото тяло - това сърбеж кърлеж. За да реши проблема с консервирането на яйцата, той се подава под кожата и там яйцата се поставят.

Възрастните въшки живеят от порядъка на 30-40 дни и ларвите се развиват около 15 дни. С намаляването на температурата на околната среда тези термини се увеличават.

Ушите на главата се държат главно близо до корените на косата, в зоната с най-високи температури. Само женските им пълзи косата си за полагането на яйца, катерейки на височина 2-3 см от кожата. Най-общо, паразитът се чувства по-уверен точно върху космите, към които може да се прикрепи много плътно. При това положение, въшка на главата (и най-вече малки нимфа) изглежда точно като малка застроена и trudnozametna.

Преглед

"Аз не знам, където има всички тези лекари са на служба в лагерите гледам - ​​и аз и трима приятели на децата са пристигнали от лагера с въшки И те дори не е потърсил нужда в косата си. - Всичко коса като сняг поръси при всеки баланс виси на NIT. ужаса от него. Обадих се на организаторите на пътуването, всичко пълнени, заяви, че в лагера ще се оплаче на ЕЕН. Така че те се извини и след това всеки от своя страна, от директора на водача на автобуса лагер.Изпратиха ми кутия шоколади и някакъв крем от въшки. Е, не, не е подигравка? "

Лили, Одеса

Възпроизвеждането въшки

въшки лежеше нита върху косата. Благодарение на лепкавите тайни, които бързо се втвърдява във въздуха, яйцето твърдо се придържа към косата, осигурявайки по-добро съхранение на бъдещето потомство. Някои въшки продукти, включително оцет и сок от червена боровинка, омекотяват лепилото, което позволява на гребен на нитовете от косата след такова лечение става по-лесно.

Всяка жена в живота му определя на около 100-120 яйца, около 4 яйца на ден Развитието на яйцето продължава Аз бях на 5 дни, за още 15 дни отглеждане произлезли от неговата ларва. Ларвата е много подобен на насекомото за възрастни и се различава от него само при липса на полови органи и по-малък размер на тялото.

Тук на снимката ясно показва, изглежда като въшки яйца по главата (нита )

целият цикъл отглеждане при 32 ° с продължава около 18 дни, най-малко - 16. в неговата продължителност влияе на температурата (през зимата на развитие кратко нита коса като цяло може да бъде спряно, и целия цикъл да се простират по продължение на месеци), и наличието на храна , Известно е, че хората, страдащи от кожни заболявания на кожата на главата, за да образуват плътен кора, развитие въшки трае по-дълго.

Картината по-долу показва жизнения цикъл на главата въшки:

Методи за предаване на въшки и тяхното разпределение между мъжете

Ръководителят въшки се предават само от човек на човек - обикновено чрез пряк контакт. То може да бъде игри на деца, секс, целувки на среща, прегръдки, класове спортове за контакт.

Характерно, че активното въшки зарази нов човек, дори ако броят на паразити в медиите е малък, и не са наблюдавани симптоми на инфекция.Ето защо паразитите активно се разпространяват в детските групи: докато откриват въшки на главата на детето, той вече има време да зарази някои от приятелите си.

Това е интересно

В хората има мит, че въшките в даден етап могат да бъдат под кожата и не се проявяват по никакъв начин, докато лицето силно не се натрапва. След "нервите" паразитите вероятно се изтласкват от под кожата и започват да се размножават интензивно. Разновидностите на този мит са многобройни, до историите за конуси, пълни с въшки и паразити в самия мозък. С появата на нови знания тези приказки стават по-"научни" - днес въшките под кожата причиняват рак. Разбира се, нищо общо с реалното състояние на такива предразсъдъци никога не прониква в кожата и с състоянието на човешката нервна система, тяхната дейност не се свързва.

По-рядко по-рядко, въшките се предават на гребени, шапки, косми и обръчи, които се използват от няколко човека. И в много изключителни случаи въшките могат да се предават с вода, случайно в баня или басейн.

Следната снимка показва главните въшки до невидимата:

Важно!

Въушите могат да се движат от буйната коса на заразен човек в обществения транспорт или в тълпата. Ето защо, в такива места трябва да бъдете внимателни.

Защо главите на въшки са опасни?

Най-честата последица от инфекцията с въшки е педикулозата. Това е набор от симптоми, причинени от изобилие от ухапвания от въшки. Сред тези симптоми - сърбеж, следи от ухапвания, синкави петна по кожата, алергични реакции. При пренебрегвани случаи, лицето развива абсцеси на кожата и дори пиодерма.

Главата въшки рядко носят инфекциозни агенти. В редки случаи те причиняват тиф и така наречената тревна треска, но през последните години тези заболявания се свързват почти изключително с въшките.

Ушите не понасят СПИН, хепатит и други заболявания, предавани с кръв и лимфа.

Ухапвания от въшки и педикулоза са изключително неприятни явления и когато се появят за пръв път, те трябва да започнат да се борят с паразитите възможно най-скоро. За това как да го направите правилно и да не навредите на здравето или здравето на вашето дете - прочетете в други статии на нашия сайт в раздела "Как да се отървете от въшките".

Полезно видео: къде детето получава въшки и какво да прави, за да ги унищожи

И така, в косъма на бебето има огромно количество въшки