Як виглядають воші: знайомимося з особливостями зовнішнього вигляду і біології паразитів

Грудень 2018

Відео: Як виглядають воші? (Грудень 2018).

Anonim

Ушите са задължителни за външни паразити на бозайници. Тези насекоми са се приспособили към живот в козината на животните и храненето изключително с кръвта си, те не могат да живеят извън капака на вълна домакин и се специализират само в една или няколко тясно свързани видове от всички животни.

Например една човешка въшка може да живее само на човек и на някои маймуни. Слонските въшки могат да ударят само слонове, а зайците - само зайците. Ушите на един вид бозайници не могат да засегнат други видове.

Така че, котешки въшки не са в състояние да паразитират върху лицето и Pediculus humanus не живеят на домашни любимци (много без да го знаят, често са сериозно подозирам, ако децата им от заразени котки или кучета). Досега учените не са открили въшки в представителите на екипа.

Това е интересно

На птиците си, собствената си група от насекоми паразитизира, наречена пухкава. Те са по-разнообразни от самите въшки и се смята, че по принцип причиняват неудобства на собствениците, отколкото паразити на бозайници. Въшките са паразитни върху животни в областта на науката, се наричат, щипки, и в допълнение към кръв някои от кожата им клетки могат да се хранят и изпълняват майсторски жлези.

Pediculus humanus за кратко в еволюционен смисъл на човешкото обитаване живота на планетата е имал време да се раздели на две форми, които са теоретично може да се превърне в различни видове.Една от тези форми живее на главата и се нарича главна мишка, а другата живее в дрехи и се нарича рокля (или пък - спално бельо).

Те могат да произвеждат жизнеспособни потомци, но понеже практически не се срещат заедно в реални условия, те не се обединяват и все повече се разделят.

В допълнение към тези форми на човешки паразит като срамните въшки, които се различават значително от главата и тялото въшки размери, начин на живот и им вид.

Как изглеждат въшките?

Въхните са доста малки насекоми. На снимката под микроскоп те могат да се видят всички атрибути, присъщи на техния биологичен вид - шест крака, телесни сегменти, главогръдът и корема, антени:

-долу са показани някои още снимки на човешки въшки. Характерно е, че те нямат криле на всички етапи на развитие, точно като техните изсъхнали роднини:

Без микроскоп въшките изглеждат като малки светлосиви насекоми. Плътните въшки са леко по-светли и изглеждат почти бели. Глухите въшки са най-тъмните, а тялото им е съкратено, поради което приличат на малки раци.

Сред космите на паразитите е трудно да се идентифицират. За да видите как изглежда въшките, можете например да направите лека тъкан, върху дланта на ръката си или върху пръста си.

На снимката - една въшка виси на пръста

и следващата снимка можете да видите външния вид на въшки в косата - нормално им среда:

Размерът на въшка на главата е максимум 4 mm - обикновено около 2-3 мм, същото е същото. Зъбната лопата е най-малката, с дължина на тялото 1-2 mm. На снимката срамните въшки са сравнително добри силни крака и масивна закръглено тяло:

Съвет

мирянин ще бъде доста трудно да се разграничат без микроскоп въшки от клещи.Винаги обаче можете да сте сигурни: ако някой паразит е уловен от човек - това е човешка или очна ябълка.

Каква е разликата между различните видове въшки?

Различните видове въшки могат да бъдат разграничени един от друг дори без микроскоп.

Ако насекомото е светло, почти бяло, то е въшка. Снимката показва как изглежда тази форма на въшки по дрехите:

Ако насекоми са прекалено тъмни и корема им значително намалява (изглежда широк) - срамните въшки. Снимките на тях на бял фон и на косата са представени по-долу:

Това е интересно

Пъпчицата и главата въшки са били много чести в древността сред хората. Известният римски император Сула страда от полови въшки. Като описва ужасяващи болести, че бил болен от разпуснат си начин на живот, всички негови съвременници със сигурност, описани хиляди паразити, които буквално са паднали от него, а останалите ден и нощ с тялото прострелян своите роби.

Ако насекомото е тъмно и има дълъг корем, принадлежи към типичните главни въшки. На снимката по-долу, въшки в косата са ясно различими:

Още по-лесно е да се разграничат въшките от мястото на тялото, където са били открити или уловени. Вишки в космите на главата - само глави, кухини, слабини и анусови участъци, в мишниците и в изключителни случаи - в веждите. Паразитите върху дрехите и косата на гърдите обикновено са дрехи.

Трудно е да се забъркваш с други паразити на въшки, защото изглеждат съвсем различни. Бебетата са много по-големи от въшките и не се срещат в човешкото тяло през деня, а бълхите са почти черни и скачат добре.

Но основната разлика между всички тези паразити, както и акари срещу въшки, е, че те избягват космите части на тялото. Вишки в косата и предпочитат да паразитизират - лапите им са идеално пригодени за прикрепяне към снопчета за коса.

На снимката - въшки в косата:

и следващата снимката по-долу можете да видите как изглежда в гънките на дрехите въшки:

Размножаване и жизнен цикъл на въшките

въшки са насекоми с непълно цикъл на реализация. Това означава, че техните ларви, излизащи от яйцата, са много подобни на възрастни насекоми, различаващи се само по размер и невъзможност за възпроизвеждане.

Снимките въшки могат да различат по-големи от възрастните - зрели паразити - и ларвите

Съвет

Насекоми с непълно цикъл включва още хлебарки, щурци, скакалци, бръмбари. И насекомите с пълна трансформация включват например пеперуди, бръмбари, комари, мухи, ларви, подобни на червеи, които изглеждат доста различни от възрастните.

Въплиците от въшки се наричат ​​нимфи, а възрастните хора са изображения.

Яйцата от вида се наричат ​​ницове. Те са неподвижни и предадени от човек на човек, тъй като се смятат от особено предпазливи граждани, в повечето случаи не могат.

Характеристика на нита е, че на изхода от яйцепровода на женския яйцето е покрита с дебел слой на черупките секрети и непосредствено в контакт с косата, към който прилепва. Тайната бързо се втвърдява и нишките са толкова здраво прикрепени към косата, че е много трудно да се откъснат от нея - по-лесно е да издърпате самата коса.

Възели и ницове съществуват един до друг, но обикновено нитките са по-забележими, тъй като възрастните насекоми често седи на кожата в основата на косата, а гърдите се намират директно върху косата.

На снимките по-долу можете да видите по-подробно как изглеждат nits и въшки:

Въушите възпроизвеждат много бързо. Всяка жена прекарва около 10 яйца на ден, от които ларвите напускат след няколко дни.

След това ларвата расте и избледнява три пъти, което отнема около 14-16 дни. След последния молт, нимфата става възрастен човек и почти веднага се среща с представител на противоположния пол. Цикълът от яйцето до яйцето е около 18-22 дни, в идеални условия - 16 дни.

при понижаване на температурата въшки и гниди се развиват много по-бавно, и продължителността на цикъла на отглеждане, те може да се удължи до един месец или повече. Оптималната температура за възпроизвеждане на въшки е 32-33 ° C.

Снимките по-долу показват въшките и нитовете на косата:

Съвет

При достатъчна дължина на косата на главата и през зимата температурата навън е около цвят на кожата едва ли падне под 25 ° С, и следователно въшки върху лицето тихо се възпроизвежда през цялата година.

Възпроизвеждането на въшки е добре демонстрирано във видеото по-долу. Е, можете да видите как да изглеждат като възрастни въшки, гниди и ларви в различни етапи на развитие:

За възпроизвеждане на въшки, както и някои интересни подробности за живота си

различни видове въшки нита се различават съвсем леко. При половите косми изглеждат малко по-малки, дрехите са по-големи и обикновено са в шевовете на дрехите. Nits на перални въшки могат да бъдат напълно унищожени, например, чрез кипене на дрехи.

По-долу е снимка на срамните въшки и гниди на косата:

и следващата снимка - нита Висящи форми на въшки:

начин на живот и оптимални условия за съществуването на въшки

Знаейки всичко за въшки, сравнително лесно да се развиват и прилагат мерки за унищожаването им.

Въчностите постоянно се намират върху тялото на човека или дрехите му. Достатъчно е да се променят редовно дрехите и да се измиват дрехите при високи температури, а дори и да се заразят, бомбата ще умре.Шапките и ножовете на униформа могат да се възпроизведат нормално само ако човекът не променя дрехите си месеци и не се мие. Това е типично за пришълци и бездомни хора.

Пъпките и главата са силно зависими от дължината на косата. На безконечната част на тялото изобщо не могат да живеят. Най-добрият начин да се отървете от тях е да си бръснете косата, където са открити паразити. В началото на миналия век, за да се бори с въшки първи обръсна главата си, и така мисля, че бръснат плешив мъж страдал въшки.

Това е интересно

През последните години учените са наблюдавали рязко намаляване на инфекциозността на пъпките по целия свят. Те свързват това с модата при бръсненето на кучетата както мъже, така и жени. На беззъбени везикудни въшки въшките не могат да живеят и дори след сексуален контакт с заразен човек, те не са прикрепени към нова жертва.

Понякога въшките могат да заразят напълно неочаквани места. Например, подмишниците и миглите. Знаейки как да изглежда като въшки и гниди, те понякога са лесно да се идентифицират, но премахването на паразитите на тези места се нуждае от известно усилие:

Съвет

Известно е, че понякога срамните въшки, които се предават от майка на дете, може да зарази вежди на бебето. Това трябва да се има предвид при предотвратяването на педикулозата в голямо семейство.

По-долу е на още няколко снимки от въшки и гниди на мигли:

въшки се хранят няколко пъти на ден: при нормална температура, дори и три дни гладна стачка от тях фатално. При ниска температура те могат да постят до една седмица.

Пъпки въшки постоянно се преместват от облеклото в тялото на човек. Ако дрехите дори се премахнат за една седмица, повечето от въшките и техните ларви умират.

Ушите умират при температури под 0 ° С и над 45 ° С.С постепенно понижаване на температурата те могат да попаднат в състояние на суспендирана анимация и да гладуват в продължение на няколко седмици.

Разпространение на въшки между хората

Въплисите се предават в повечето случаи с директен физически контакт на заразен с неинфектирано лице. Най-често заразните са хора с предучилищни деца, които играят и се бият заедно.

Понякога въшките се предават чрез обща употреба на продукти за грижа за косата и грижа за косата. Но този трансфер играе много по-малка роля в разпространението на въшките.

По принцип въшките могат да бъдат заразени на всякакви обществени места, където е възможно да има близък контакт с дрехи и хора. Например, в обществения транспорт или при различни масови събития.

Интересно е

Въушите могат да останат във водата дълго време и следователно понякога се появяват инфекции в басейни и природни резервоари. Но такива случаи са изключително редки и особено не трябва да се страхуват.

В този случай въшките се страхуват от остри миризми. За да се предпазите от тях е достатъчно, за да стане публична лак за коса одеколон или парфюм с аромат на евкалипт или мента, и насекоми са по-малко вероятно да се скитат на косата, когато се занимават с деца и възрастни.

Забележка

Не предполагайте, че главните въшки могат да се появят само при бездомни и небрежни хора. Опасността от тези насекоми е, че те могат лесно да предава на деца и възрастни, независимо от нивото на културата, и те могат да се заразят у дома или дори в елитна детска градина. И преди те да се размножават в количества, които ще причинят неприятни чувства, те могат да имат време да се разпространят в колектива или семейството.

Но наистина спътник на нехигиенични условия е въшка.

Но ако настъпи инфекцията, въшките трябва да бъдат премахнати незабавно. За правилната борба срещу тези паразити, прочетете в други статии на нашия уебсайт в раздела "Как да се отървете от въшките".

Интересни видеоклипове: как се заразяват въшките и тяхната потенциална опасност за хората

Детайли за човешките въшки и методи за справяне с тях