Скільки воші здатні жити без людини

Грудень 2018

Відео: Ляшко, гей-катастрофа, курчапокаліпсис: #@)₴?$0 з Майклом Щуром #32 with english subs (Грудень 2018).

Anonim

въшки - да задължи паразити са високо специализирани и много човешки. Те не са абсолютно адаптирани към живота извън тялото му или върху други животни. Само в изключителни случаи, въшки могат да живеят и по някакъв начин да се размножават в косата на някои маймуни тяло, но тук те се чувстват много по-зле, отколкото човешката коса.

На въпрос за колко въшки живеят без един мъж може да се даде еднозначен отговор - толкова, колкото те могат да оцелеят без храна. И въпросът за глад за въшки трябва много, много зле - обикновено въшка да не бърза за повече от 2 дни, а само когато температурата се понижава до 10-12 ° C може да се разтегне без храна в продължение на 10 дни.

Съвет

срамната въшка още по-малко издръжливи - гладни за това при нормални 28-30 ° С, може да е не повече от 8-9 часа, а след този период, ще бъдат загубени, ако тя стигне до човешкото тяло. Но в въшки вода, срамната особено, може да оцелее в продължение на два дни и затова често се предава от човек на човек в обществен басейн.

Колко въшки живеят, толкова са непрекъснато хранени. Главните въшки се хранят 4 пъти на ден, кученца - на всеки 3-4 часа.

От по-горе причини лесно да се разбере, че за да живее дълго извън главата и като цяло - е едно живо същество - въшки глава не може.

Интересно е да

Често задавани въпроси като техните родители ", както живи нита" или "колко живи нита без лице" не е съвсем вярна. Nits не са независими насекоми, а само въшкови яйца, всяка в черупката си. Ето защо те не живеят, а се развиват.Без човек, те запазват способността си да се развиват достатъчно дълго - до няколко дни.

Спецификата на власт въшки и зависимостта им от домакина

Единствената храна на всички видове въшки, които се случват при хората - това е кръвта, която паразити смучат, кожата се пробива между космите. Неправилно е да се приеме, че въшките се хранят със самата коса: някои мислят така, защото главата въшки често се намират здраво прилепнали към космите.

Този трик се извършва само от насекоми, за да не падне от главата при човешките движения, когато се пени или измива косата. За да се хранят с паразита, все още трябва да слизат на кожата, да го пробиват със своите стилети и да сучат кръв.

Всеки вид и дори всеки подвид на въшки, морфологично много добре приспособен към тяхното местообитание. Размерът и формата на сегментите на краката за захващане косми, формата на тялото, дори и широките контури на корема на насекомо, за да се наложи да се спирам на лицето, а дори и на определена част от тялото му.

Например, някои въшки живеят от главата - въшкато се адаптира към живота на дрехите и пълзи по тялото на човек, когато дрехи облече. Зъбната кукумявка се състои изключително от космат и подмишниците. Само при деца може да зарази косата на главата.

Главата въшки живеят не само на главата, но също могат да пълзят по брадата на мъжете и дори на миглите. Въпреки че като цяло размерът на възрастни въшки не им позволява да се паразират удобно на прекалено къса коса.

По принцип, дори и на човек, въшките живеят дълго. Ако насекомото не падне от главата и не е отровен от специален шампоан или керосин, в етапа на възрастен на въшка живее не повече от 40-46 дни, нимфата се развива още 15-20 дни.По принцип една кошмат живее в главата за около два месеца, а в пубиса - около шест седмици.

Но въшките на главата не могат да отидат при животни. В лабораторните експерименти те се хранят с тялото на маймуните, но в природата приматите почти никога не се срещат. Следователно, тези паразити не могат да съществуват извън лицето. Единствените изключения са въшки, които живеят в човешкото тяло, но ядат едни и същи …

Интересно е да

неспособността му да издържи на глада въшки са много различни от други паразити. Например, бъгове за леглото могат да гладуват от месеци и акари - дори до няколко години. Бълхите в стаята могат да постят до 4 месеца, а при ниски температури - до 1, 5 години. Въшките в това отношение невероятни насекоми, но в замяна са получили възможност да гладувам за развитието на силно адаптирани към живот в човешкото тяло - почти никой ектопаразит такава висока специализация не притежава.

Една въшка не е адаптирана към живота без човешко същество!

Структурата на тялото и начинът на живот на въшките свидетелстват за факта, че по време на своето развитие са успели напълно да се адаптират към живота на човека. Лапите им се променят по такъв начин, че не могат да направят нищо, освен реализацията на куките от косата. Ротационният апарат на въшките е адаптиран само за кръвоспиране.

Но най-забележимата годност на репродуктивните органи въшки за човешкото тяло: женската снася едно яйце в черупката изобилие лепкава, и това е така, просто се движат около космите. В резултат яйцето остава прикрепено към косата. След като напусне яйцето, ларвата веднага пада върху скалпа и може да се храни.

Интересно е

В природата човешката въшка не живее.Техните близки видове паразитират примати, но човешкият паразит се намира изключително на човека.

Извън мъжки въшки живеят само дрехите си. Така се образува специален тип въшки, които вече не могат да живеят на главата, но са напълно приспособени към живота на дрехите (въшки-въшки). Тук те слагат зърната, свързват се тук, а за храна се промъкват в човешкото тяло. Ушите, които живеят в дрехи, имат леко различна конструкция на крака, което им позволява да поддържат уверено почти всички текстилни продукти.

Интересно е, че въшките, които живеят извън човешкото тяло, не са дългогодишни - възрастните им живеят колкото главните въшки - в продължение на около 40 дни. Веднъж извън човешкото тяло, козината живее до 3-4 дни и умира от глад, ако човек не облече дрехи.

Това е интересно

В лабораториите учените използват въшки за плъхове, за да хранят въшки или просто да ги култивират при маймуни. Тук всяка кошара живее без човек, колкото да живее върху самия човек.

Но въшките, които живеят на животни, нямат нищо общо с хората. Съответно, е невъзможно да се заразят от домашни любимци от тези паразити.

Уши на кучета

Специални кучешки въшки живеят на кучета (по-точно - по холката). Те имат малко по-дълги стилети за пробиване на по-дебела кучешка кожа, а също и лапи, пригодени да бъдат прикрепени към кучешка коса. Кучешки въшки не могат да паразитизират човек и дори в случаите, когато случайно падат върху главата или тялото на човек, умират в рамките на няколко дни.

Това е интересно

Кучешки въшки са семейство от холката, малко по-различно от типичните въшки.Но, като въшки, те се отличават с тясна специализация и могат да паразитизират само един вид животни.

Котешка котка и нейните характеристики

Така наречената котешка котешка кука, подобно на кучето, принадлежи към групата на холката и е само приспособена да паразитира котките. При всички котки тези насекоми причиняват сериозни сърбеж и кожни лезии и могат също да носят яйцата на опасни хелминти.

За човек котешки въшки не са опасни. Ушите, които живеят на котки, дори не могат да се прикрепят към човешката коса.

Засягат ли въшките на възглавници и одеала?

Разбира се, въшките не живеят на възглавници и спално бельо. Ако само защото тук нямат какво да разберат и няма къде да поставим ницове.

В някои случаи главните въшки могат да се качат на възглавниците от косата на заразеното лице и да останат там няколко часа, чакайки възможността да се промъкнат отново в главата на човека. Вишневите въшки могат дори да се утаят в гънки на одеяла и листове, но тези насекоми не формират постоянни популации.

Но въшките могат да се предават чрез хавлии, гребени и косми. За да предотвратите появата на инфекция, първо трябва да проверите хигиенните продукти и лицето, с което се осъществява комуникацията.

Интересно видео: подробности за въшките и методите за справяне с тях

Как е заразяването с въшки и какво е важно да се знае за методите за предотвратяване на педикулозата