Людські головні воші і захворювання, які вони поширюють

Лютого 2019

Відео: Как избавить ребенка от вшей (Лютого 2019).

Anonim

Главата на човешката глава е, така да се каже, двойна неприятност. Самият той, като паразит, причинява голям брой проблеми и неудобства, хранене с кръв и предизвикване на множество сърбящи ухапвания. Нейната слюнка и общата активност по скалпа може да доведе до развитието на цял комплекс от симптоми, които поради тяхната специфичност в медицинската практика и теорията са разделени на отделна болест - педикулоза.

Само по себе си обаче педикулозата и присъствието на въшки на главата са само част от проблема. Факт е, че болестите, разпространявани от човешката главата, не са просто тежки - те също са смъртоносни.

Но всичко е наред …

Главата на човешката глава като паразит

Ушите на човек са опасни дори и като паразитни насекоми. В края на краищата основната им храна е човешката кръв, която смучат, пронизвайки кожата с челюсти, които са под формата на тънки и дълги стилети.

Като се има предвид малкия размер на паразитите и достатъчно ниска плътност на човешки въшки заразяване, фактът, че кръвно брашно в повечето случаи не води до забележимо намаляване на количеството кръв в капилярите, и още повече - в част от кръвта се променя. Въпреки това, без това множество ухапвания вече причиняват проблеми.

Преди всичко това е сърбеж, причинен от всяко отделно пробиване на кожата, през което насекомото влиза в слюнката в раната. Такава ухапване е подобна на ухапване от комари, но като цяло самите ухапвания се извършват значително повече, отколкото при нападения от комари.Специфичността на човешките въшки е такава, че всяко насекомо е принудено да яде често и постепенно. В един ден, една въшка прави четири или пет хапки, и ако има няколко десетки паразити върху главата на постоянна хранене вече е свързана със стотици дневни ухапвания.

В допълнение, въшки постоянно се движат около главата и това също дразни повърхността на кожата.

Това обаче е най-незначителното следствие от присъствието на въшки в човек. Много по-сериозни са болестите, причинителите, които страдат от въшки, и тези нарушения, пряката причина за която самите те са.

педикулоза - въшки заразяване основен резултат

педикулоза - заболяване, свързано с активността е въшки. Той представлява комплекс от симптоми, които се появяват в резултат на редовни ужилвания от паразити, по време на който въвеждането настъпва слюнка съдържащ ензими и непрекъснато стимулиране на нервните окончания.

най-характерните симптоми на въшки включват:

  • сърбеж на главата, на определен етап стане постоянно
  • появата на синкаво-сиви петна по кожата
  • постоянна надраскване на скалпа
  • прекомерно кератинизацията на скалпа и пърхот
  • и наличието на самия цвят и наличието на въшки нита (въшки яйца), прикрепени към косата на различни разстояния от повърхността на главата.

Такива симптоми обикновено се появяват един месец и половина след самата инфекция. През това време въшките, уловени в главата, успяват да дадат първото потомство и значително да увеличат броя им на главата на човек.

Интересно е да се

Периодът на хора от инфекция до появата на явни симптоми на главата въшки въшки се нарича инкубационния период.От научна гледна точка този термин е неподходящ тук.

Поради надраскване на скалпа при липса на лечение, може да се развие пустуларно възпаление на местата, където инцидентна инфекция навлиза в кръвта. Такива щети вече са болезнени и изискват от лекаря да разработи план за лечение.

Педикулозата не е животозастрашаваща болест. Но освен това въшките се носят от патогени, които по едно време доведоха до огромни масови и опустошителни епидемии.

Въглениците като носители на опасни заболявания

Болестите, разпространявани от човешки въшки, са причинени от рикетсиа - бактерии от определено семейство, някои от които са изключително патогенни. Сред тези заболявания:

  • тиф
  • повтарящ се тиф
  • Волин треска

… и някои други свързани инфекции.

Всички видове треска характеризира от остротата на потока, възможността за смърт и отслабен имунен отговор на организма: дори и след като се установи прехвърлянето на имунитета пристъпно треска за кратко време. Треската на Волин не е фатално заболяване, но е и много неприятно.

Интересно е

Според изчисленията на лекарите, по време на руско-турските войни, повече войници са умрели от тиф в война. Условията, при които войниците са живели и са идеално пригодени за развитието на болести, които страдат човешките глави и вирджии.

В повечето случаи това е опашката на носилката, която носи опасните инфекции. Вероятността за коремен тиф инфекция на главата въшки е по-ниска, отколкото на гардеробите, но поради по-голямото разпространение в световен мащаб въшки причинява различни заболявания като цяло, не е много по-малко, отколкото гардероб.

Избягват ли въшките СПИН и хепатит?

Налице е широко разпространено мнение, че насекомите, които са смучещи кръвта, могат да носят вируси, причиняващи СПИН и хепатит. Съответно, при прехвърлянето на тези ужасни болести понякога въшките се подозират.

Въчностите не могат да понасят СПИН или хепатит. И двете болести са причинени от вируси, които увреждат клетките на вътрешните системи на човешките органи. СПИН вирусът се въвежда в клетките на имунната система, а хепатитният вирус влиза в чернодробните клетки. И тези вируси всъщност присъстват в кръвта на болен човек.

Тези вируси обаче не могат да убиват въшки и да ги използват като междинни хостове. Първи заедно с човешка кръв в храносмилателния тракт на насекомите, вирионите - вирусни частици - доста бързо, разбити по ензими на насекоми и престават да съществуват.

В вируси на устата за дълго време не се запазва и се измива далеч слуз, слюнка изпълнява функциите на паразитите. Съответно, дори и след като е ухапан от болен човек в частиците на паразити вирусни престане да съществува, а на следващата хапка, дори и от друга страна, един здрав човек, въшка ще има "чисти".

Забележка:

По същия начин СПИН и хепатитът не се толерират от комари и кърлежи. Паразитите могат да търпят само онези заболявания, причинителите на които в своя жизнен цикъл са свързани помежду си с тези паразити. Например - енцефалит, породен от кърлежи, малария (причинена не от вируса, а от протозоите), сънна болест. С въшки, свързани рикетци, носещи тиф и свързани с тях заболявания. СПИН вирусите и всички патогени на хепатита (включително бактериите) не са свързани с въшките и не се разпространяват от тях.

Досега в медицинската практика няма известни случаи на предаване на вируси СПИН и хепатит на въшки. Всички спекулации за такъв начин на предаване се смятат за въображаеми опасности и не са потвърдени от никакви проучвания.

В бележката

Друго погрешно схващане е митът, че с помощта на въшки можете да лекувате хепатит. Това също е глупаво - вишнецът не се отразява на хода на заболяването, особено след като хепатитът може да се появи по различни причини.

Първите признаци на заразяване с въшки и тиф

Винаги помни, че коремен тиф и други заболявания, които са носители на въшки има инкубационен период от по-малко от времето за развитие на въшки. Просто казано, след инфекция с въшки, човек се разболява от тиф (при условие че самите въшки в конкретния случай са носители на патогена), преди да започнат да изпитват сериозни признаци на въшки.

Инкубационен период на тиф - около 2 седмици и периодичен - около 18 дни. Първите симптоми на заболяването са болка в главата и гърба, треска, студени тръпки, треска. През първата седмица на проявата на тези симптоми, тифът също развива розов обрив по цялото тяло, с връщане на жълтеникавост на кожата. Обикновено и двете заболявания се характеризират с няколко атаки, след което възстановяването става.

Забележка

Срещу тифус е разработена ефективна ваксина, която помага за предпазването на ваксинирано лице в продължение на няколко години. Тази ваксина не е включена в задължителния списък, но когато посещавате региони, където съществува голяма вероятност за заразяване с болестта, се препоръчва тя да се приложи.

Фаталните случаи на тиф се причиняват от смущения в кръвоносната система, повечето от които възникват поради запушване на белодробната артерия.Честите усложнения на заболяванията са нарушения на нервната система и тромбофлебит.

Волин, или тревната треска, продължава по подобен начин, но без изразени прояви на кожата. След втората трета атака обикновено възниква пълно възстановяване.

При първите такива симптоми и наличието на въшки на главата си, трябва незабавно да отидете в лечебно заведение. Самостоятелното лечение на такива заболявания може да доведе до сериозни усложнения през целия живот.

Всички болести, разпространявани от човешки въшки, са много редки днес. Тифът и разнообразната рикетсиоза се проявяват почти изключително в развиващите се страни в условия на нехигиенични условия и прекалено плътно уреждане на хора. Те са типични за страните от Африка и Южна Америка.

Това е интересно

Една от формите на тиф е болестта на Брил, която е опасна за рецидивите му, понякога се регистрира в източната част на САЩ.

В съвременните условия основната гаранция за безопасност срещу болести, носени от въшки, е предотвратяването на инфекция от самите паразити. За да направите това, избягване на случайно близък физически контакт (прегръдка, целувка, секс) с непознати, не се опитват да бъдат на места с голямо струпване на хора и ясни признаци на нехигиенични условия, не използвайте гребени, хавлии и инструменти на други хора за грижа за косата.

Ако не давате на въшките шанс да попаднат на главата си, тогава инфекцията със съответните инфекции може да бъде избегната.

Полезно видео: опасност от въшки за хората и как да ги защитите