Докладно про білизняних воші, особливості їх життя і потенційну небезпеку

Грудень 2018

Відео: Докладно про наркотики (Грудень 2018).

Anonim

бельо въшка е известен като тяло въшка (Pediculus humanus Corporis) - подвид на добре познати човешки въшки. В cootie отделни подвида идентифицирани поради причината, че около 72 хиляди години съжителство с мъжа, който адаптира към живота не върху кожата на главата, което е характерно за простата човешка въшки, и дрехата, с която лицето не оставя почти цялата си цивилизованата история. В същото време по такъв относително кратък период в еволюционна гледна точка бельо въшки имат време да се развие в структурата на тялото му адаптации, които улесняват живота си само в дрехите, и на главата на човек, те не могат да живеят в действителност.

На снимката по-долу - бельо въшки по дрехите:

простир тези въшки, наречени така, защото повечето хора са го утаяват на бельо - с по-лесно и по-бърз начин да се стигне до тялото като източник на храна.

Интересно е да

В редките случаи, когато един човек се заразява и главата, и лен въшки (което се случва най-вече в скитници), те са върху човешкото тяло с друг почти никога не се случи и не се кръстосват. В лабораторията, когато се комбинират, тези паразити произвеждат плодородно потомство, което показва техния биологичен афинитет.

Ето още няколко снимки на бельо въшки:

бельо въшка достатъчно съчетани с околната среда, както и в зависимост от начина на живот на човека.Знаейки основните си характеристики, е напълно възможно дори без използването на отровни средства да изваждат ленени въшки в доста кратко време.

Как са въшки бельо: фото и видео

Спално бельо въшки изглеждат точно като на главата: това малко насекомо с дължина от около 23 mm тяло, без крила, с удължена корема на дължина. По-близък поглед към краищата на корема въшки може да се види един малък кичур отличителни гънки - те формират, когато стомахът на насекомото е освободен от предишните части на храна и корема притиска леко, набръчкана.

Картината показва бельото въшка под микроскоп:

От главата въшки да се различава на външен вид бельо по-светъл цвят на корема - те са почти бели. След насищане поради наличието на кръв в храносмилателния тракт, въшки стават червени или кафяви. Такава капка кръв в стомаха на една въшка може да се види във фотографии.

Ларвите на бельото въшки изглеждат същите като възрастни насекоми, но малко по-малки по размер.

Снимката по-долу показва цяла малка колония от въшки на дрехи:

Нигетите на бельото са практически същите като тези на главите въшки. Те обаче се намират на съвсем различни места - женската ги поставя между шевовете на дрехите, в гънките, джобовете, на гънките, където човекът не достига до яйцето. Намирането на nidus без лупа или преносим микроскоп е почти невъзможно: има дължина от около половин милиметър и е много трудно да го установите на бельото.

По-долу са показани на снимките на въшки нита бельо върху дрехите:

При случайна среща на въшки ленени дрехи изглеждат като малки дребни насекоми с характерните силни крака в предната част на тялото.

Забележка:

Характерна особеност, при която въшките могат да бъдат идентифицирани върху дрехите, е желанието им да останат на групи. Сами, те могат да се срещнат на тялото, на удобни места, които обикновено се събират на бельо за няколко души.

По-долу можете да видите на снимката как изглеждат ленените въшки в тази група:

Къде се намират ленените въшки и какво ядат?

По-голямата част от времето, ленените въшки се носят на дрехи. Тук те си почиват, мат и яйца. Само за хранене се преместват в кожата на човек. Уши на бельо, въшките са почти непосредствено близо до тялото и затова такива "пътувания" не са трудни за тях.

Единствената храна на ленените въшки е човешката кръв. За смучене те пробиват кожата със стилоидни израстъци в устата и инжектират ензимите в раната, които намаляват коагулацията на кръвта.

Към бележката

Ензимите на слюнката на въшките причиняват алергични реакции към паразити при някои хора. И по-голямата част от ухапвания, дължащи се на тези ензими на места хапки, изглеждат синкави петна.

Сходни въшки могат да оцелеят в доста широк температурен диапазон. Възрастните въшки запазват жизнеспособността си при температури от 0 ° C до + 45 ° C и нимфите от + 5 ° C до + 40 ° C. Оптималната температура за възпроизвеждане на въшките е 31-32 ° С. Ако дрехите се отстраняват от време на време и се охлаждат, насекомите могат да имат кратко забавяне на физическата активност.

Лишен въшки като влажен въздух. При ниска влажност те умират вече при температура под + 5 ° С и над + 40 ° С.

Възпалението на възрастните е 32-46 дни. При ниски температури жизненият цикъл на паразитите се опъва и въшките се разрастват.

Всяка спално бельо се хранят 4-5 пъти на ден, , пийки около половин милиграм кръв.

Интересно е

А въшките пълзят със скорост около 15-30 см в минута. Ако има много от тях на бельо и мъж, те могат да се измъкнат от него на леглото и мебелите.

Ухапвания от въшки, които се срещат най-често в горната част на космите, както и на бедрата и бедрата. В слабините, бельото хапят рядко и на главата - почти никога. Поради такава локализация на ухапвания от ленени въшки, те често са объркани с ухапвания от леглото на леглото.

В ухапванията на ленени въшки при хората:

Най-често въшките обитават дрехите на пришълци и хората, които не променят бельото си месеци. Така че под дрехите се създават идеални условия за възпроизводство на паразити.

В този случай, еднократното пране не унищожава въшки - те могат да оцелеят във водата в продължение на два дни. Но дори и с редовна смяна на ленени въшки може да зарази гардероб и да захапе човек колкото е възможно повече. Те ще се размножават в този случай по-бавно, но няма да загинат, ако заразените неща се носят от лицето поне веднъж на няколко дни.

На леглото и възглавниците въшките не се установяват. Срещи с тях тук - рядък инцидент (така че няма паразити като леговидни въшки, но има бъгове за леглото, малки ларви, понякога погрешно объркани с въшките).

Каква е разликата бельо въшки от други човешки паразити

бельо въшки е лесно да се отличи от други паразити:

  • От бълхи са различни ярки цветове и неспособност да скочи. В допълнение, бълхите рядко хапят под дрехите.
  • От въшките самите въшки са много по-малки и по-светли. В допълнение, черупките ухапват човек само през нощта, въшките също го галият през целия ден, докато е облечен.
  • От акари въшки могат да бъдат разграничени от цвета на светлината и Colonial - кърлежи рядко се намират в групи. В допълнение, кърлежи 8 фута, и въшки в цялата си 6

От въшки за дрехи, за да се направи разграничение на практика е доста трудно. Но срамната въшка е много различна: паразитът има кратък и широк корем, напомняйки цялата микроскопичен рака (виж снимката).

Заболявания, които носят бельо въшки

Гардероби (или лен) въшки - най-опасният от всички им роднини. педикулоза Corporis се характеризира с множество лезии в тялото, по-чести и тежки алергични реакции, по-висока честота на усложнения като язви и пиодерма. Това до голяма степен се дължи на факта, че въшки са по-чести при изгаряния, които не предприемат никакви действия, за да се отървете от тях и да се подобри тяхното физическо състояние, самата много навечерието въшки заразят драскотини и други инфекции.

Като се обезопасени от паразити ухапвания причиняват силен сърбеж и често водят до алергични обриви по цялото тяло. По някои наблюдения, при деца, те да предизвика промени в настроението и постоянна раздразнителност.

бельо въшки по-често, отколкото сред други видове въшки носи коремен тиф - и пристъпно - треска и Волин. Това е така, защото той е убил войниците по време на двете световни войни, както и че той се разпространява тези болести днес между азиатски и африкански популации.

Възпроизвеждането бельо въшки

бельо въшка се отнася за насекоми с непълно метаморфоза: ларви му изглеждат като възрастни, и се различават само по размер и слабо развита полова система. Тези ларви се наричат ​​нимфи, те също се хранят с човешка кръв.

Женските въшки живеят 35-45 дни, мъжки - малко по-малко. По време на живота си, женската отдава от 100 до 140 яйца, около 3-4 яйца на ден (те се наричат ​​ниц). Инкубационният период на въшките при постоянен престой близо до човешкото тяло при температура около 32 ° C е около 5 дни. Ако дрехите се отстраняват, тогава при охлаждане развитието на яйцата спира и се възобновява при следващото нагряване. Така че развитието на яйцето може да продължи до 2 месеца.

След като напуснат яйцето, ларвата веднъж изсмуква кръв, молци и се превръща в нимфа от първо поколение. Развитието му продължава 5-6 дни, след което настъпва следващият молт, следващият молт се извършва след още 8-9 дни, а след третия молт нимфата става възрастен насеком.

При оптимални условия насекомото преминава през цикъл от яйце до яйце за 16 дни. След два месеца броят на паразитите върху дрехите може да се увеличи стотици пъти.

Как се разпространяват ленените бонбони и какво да правя, за да ги взема?

Вълелевите въшки се предават от човек на човек по няколко начина:

  • При физически контакт - прегръдки, целувки - в дрехи.
  • В претъпкани места - в тълпата, обществен транспорт, детски групи, преместване от дрехите на един човек в дрехите на другия.
  • Когато споделяте дрехи - една кошара може да остане на тялото и след това да се премести на непокрита риза или риза.
  • Когато съхраняват дрехите заедно, въшките се преместват от едно нещо в друго. Това е опасно спонтанно втора ръка, на което нещата не се обработват.
  • Много рядко - във водата. Линийските въшки могат да оцелеят във водата до 2 дни, а в басейна или в естествен резервоар могат да се преместят от заразен човек в здрав.

За да се предотврати заразяването с ленени въшки, местата трябва да се избягват, където могат да бъдат присъствани лица с деклалограми, да се пази дрехи и да се внимава в обществения транспорт. И най-важното - стойте далеч от хора, които очевидно не спазват правилата за хигиена.

Интересно видео: бельо под микроскоп. Тя се разглежда като работата на нейните вътрешни

Подробности за въшки и гниди: как се случва инфекция и как да се защити

Редки кадри: раждането на една прозрачна ларви на въшки нита