Платтяні воші: особливості їх зовнішнього вигляду і способу життя

Грудень 2018

Відео: Вши и чесотка - Школа доктора Комаровского - Интер (Грудень 2018).

Anonim

Всичко въшки са доста специфични паразити. Най-общо казано, те дори не принадлежат към отделна видове, но са просто еволюционен форма на главата въшки, да променят своите навици и начин на живот само за кратко време, че на Земята живеят хора, облечени в дрехи.

Пъпките въшки не могат да живеят в косата - лапите им не са приспособени за това и следователно те обикновено не стоят директно върху главата на човека. Но те успяха да се адаптират много добре към живота в дрехите - в гънките на нея, между шевовете в баста и джобове - уверени, прилепени към самата тъкан.

По принцип една въшка е паразит, който живее в дрехи. Тук въшките въшки получиха няколко предимства: имаха повече място за храна, бяха по-сигурни, отколкото на главата и по-удобни условия като цяло. Същевременно под дрехите се поддържа по-стабилен микроклимат в човек, отколкото на главата. Но има такава годност за паразитизиране на дрехите и недостатъците им, за които ще говорим по-долу.

Как изглежда приказката?

Арабските въшки изглеждат много приличащи на главата въшки. Това са малки насекоми с дължина на тялото от около 3-4 мм, белезникав или сиво-жълт, с характерен леко удължен корем. Картината показва cootie със значително увеличение под микроскоп:

въшки не трябва крила, което улеснява задачата на преместването им в косата си.От друга страна, поради тази особеност, те нямат способността да се движат лесно и бързо между своите господари.

На снимката - тялото въшки върху плата:

И на следващата снимка ясно се вижда външния вид на въшки след nasosutsya кръв:

Съвет

Възрастни cootie, особено след насищането на кръвта, може да бъде объркана с бълхите, тъй като коремът й потъмнява и леко набъбва. Въпреки това, въшки не могат да скачат, а ако паразитите от ухапване обхождане пространство, то точно въшки. В снимката - въшка в мястото на ухапване.

въшки ларви се различават от възрастни насекоми само в размер - те да достигнат дължина от половин милиметър до 1, 5-2 мм. По време на растежа те три пъти molt, а след това се превръща в възрастни насекоми.

По-долу на снимката, можете да видите как изглежда cootie ларви етап

Интересно е да

ларви нарича само етапа на развитие на въшки, който непосредствено следва яйцето. Ларвата след първия молт се нарича нимфа.

Яйцата на облеклото въшки се наричат ​​ницове. Специална тайна, те са прикрепени към дрехите и откъсването им от нея механично е много трудно. Всяко такова яйце има леко удължена форма и дължина от около 0, 5 мм. Обикновено гърчове на облекло въшки могат да бъдат доста трудни за визуално откриване на дрехи.

Ушите на човешкото тяло са много различни от другите паразити. Bed бъгове много по-големи и имат по-тъмен цвят, бълхи скачат високо и далеч, както и изразени в кърлежи 8 фута (въшки са само 6). Това ли е най-малката ларвите на грешки може да бъде объркана с въшки, но сам (без едновременно наличие на големи възрастни), като ларви се срещат рядко и при дрехите, почти никога не пълзи.

Характеристики на биологията и храненето на паразитите

Пъпчивите въшки са типични хематофаги, единствената им храна е човешка кръв. В този случай, от повечето други паразити, те се различават по това, че предпочитат да живеят в човешкото тяло или в непосредствена близост до него.

Главите и пубиските въшки за постоянно пребиваване в близост до хранителния източник са се научили да се придържат към косата си, затова те живеят и хапят главно в скалпа. Вътрешната кост се намира най-често във вътрешността на бельото, само за храна, която се премества в човешкото тяло. За това те се наричат ​​още въшки, както и бельо, въшки.

В-долу Снимката показва как изглежда въшки, се напил кръв:

Интересно е да

Както беше отбелязано по-горе, главата и тялото въшки - те са различни форми на един и същи вид. При естествени условия, дори върху тялото на човек, те ще обикновено не се срещат (в края на краищата, те са разделени от чисто географски), но при експериментални условия размножават и произвеждат жизнеспособни потомство. В този случай самото потомство има повече признаци на глави въшки като основна форма.

Ашумите прекарват по-голямата част от времето си между шевове, гънки и дрехи. Снимката показва натрупването на паразити на синтетична изолация:

Въудите избягват лъскави, копринени и сатенени дрехи, като вълнени и памучни тъкани.

Трябва да храня това насекомо най-малко 3-4 пъти на ден, така че въшките на тялото ви се появяват редовно и постоянно. Въпреки това, по същата причина насекомите са принудени да паразитират само на тези хора, които рядко или никога не се променят дрехите си - ако дрехите увиснала в килера за 4-5 дни, cootie не бъде в състояние да стигнем до храната и ще умрат от глад.

Това определя броя на оцелелите въшки - скитници, просяци, бежанци, войници в една война, която не може да се преоблече редовно; въшките в бельото им намерят идеално убежище. Хората, които постоянно измиват тялото и имат поне две промени на бельото седмично, не могат да живеят с въшки. В това те губят главата въшки.

Листните въшки се възпроизвеждат в дрехите. Тук гнездата се развиват в пълна безопасност и ларвите започват да водят един и същ начин на живот след освобождаването от яйцата като възрастни насекоми.

Оптималната температура за обитаване и възпроизвеждане на въшки: + 30-33 ° C. При температура от около + 15 ° С спрат нита развитие и при температура под минус 13 ° С и над 60 ° С + паразити са убити. Тази характеристика на биологията на облеклото въшки ви позволява да се отървете от тях чрез нехимични методи, например, просто като измиете дрехите в топла вода или като замразите дрехите.

хапещи въшки и техните симптоми

хапещи въшки - е, всъщност, е един от основните проблеми, причинени от тези паразити. Когато въшки хапят тялото, човек може да се развива на алергична реакция, силен сърбеж, обрив и петна по кожата, и ако е прекалено тежки мокус - язви, циреи и дори пиодермия.

Снимката по-долу показва типични ухапвания от въшки. Те са по-скоро много подобен на ухапване от бълха, но се различават в отсъствието на значими вериги от няколко хапки, които са специфични за ухапване от дървеници и бълхи:

За въшки характеризира с липсата на дълъг хобот към ужилване, така че те трябва да бъдат потопени в кожата на главата си. Поради това дупката в центъра на ухапването е сравнително голяма. На снимката по-долу можете да видите по време на cootie захапка:

е за наличие на повреди по повърхността на кожата хапки от тялото въшки се различават лесно от краста - на самите последните ухапвания, но има подобен сърбеж.На снимката долу - дразнене на краста, добре различава от тази на въшки:

въшки ухапване тялото главно в долната част на гърба, бедрата, страните, шията, подмишниците и бедрата. В скалпа те предпочитат да не хапят.

хапещи въшки предизвика характерен набор от симптоми, наречен в медицината Висяща въшки или педикулоза Corporis и дължи на типичните паразитни заболявания.

Характерните симптоми са външния вид на тялото въшки:

 • ухапвания, лечебни обикновено в рамките на 3-4 дни
 • сърбеж по тялото, както в областта на ухапване, и до тях
 • проява на алергична реакция обрив на общи симптоми - температура, гадене, нарушения в храносмилането, главоболие
 • появата на сини петна по кожата на малка стойност от
 • empyesis
 • неврологични заболявания, поради постоянното сърбеж.

лицето Обикновено заразени тялото въшки, не разкриваме паразитите себе си, и да се чувстват като първа тези симптоми. В същото време е важно да се вземат мерки, за да унищожи насекоми, за да се избегне появата на циреи на мястото на ухапване и развитието на гнойни рани.

Типичните симптоми на бельото инфекция въшки - не е най-лошото нещо, което може да се случи след появата на тези паразити. Това е форма на Hanging въшки най-често носителите на тиф и рецидивираща треска - епидемично заболяване, което в миналото са извършвани живота на хиляди хора по време на войни и в по-бедните райони на големите градове. Днес, избухването на тези заболявания се случи най-вече само в Азия и Африка, и те са свързани най-вече с въшки него.

Как минават съпругите?

Въпреки липсата на мобилност, облеклото въшки може да се разпространява доста ефективно сред хората.Като правило, те се предават чрез близък контакт на заразен и здрав човек, както и при използване на други дрехи. Това се случва обикновено в

 • места накацали бездомни
 • бежански лагери, заслони по време на бедствия
 • окопи и палатки по време на войната
 • детските градини и училищата
 • обществен транспорт
 • сауни и общественото бани
 • в туристически пътувания
 • детски лагери за отдих
 • мръсни евтини хотели.

Съвет

въшки могат да оцелеят във вода в продължение на 2 дни, така че те могат, в изключителни случаи, дори преминава през водата в открити водоеми. Такива случаи са регистрирани в Индия и Бангладеш.

Като цяло, всяко място на задръствания може да бъде източник на инфекция с въшки. Въпреки това, е по-лесно да бъдат прехвърлени точно когато хората споделят дрехи и бельо.

Борбата срещу тялото въшки и въшки лечение гардероб

Отърви се от въшките не е толкова трудно, както и с правилният подход може да се направи само за един ден.

Най-лесният начин е да отидете на здравна служба или специален център за задържане. Публиката там, разбира се, може да обърка и най-непоправим оптимист, но средствата и методите на лечение там са толкова силни, че ще донесе въшките само за няколко часа.

Можете да се отървете от родните въшки у дома. За да се бори с тях, трябва да:

 • всички дрехи отстранена, зареди пералнята, добавете ли някакви съвременни средства за въшки, а при липса на такива - оцет или катран сапун - и измийте проблемите на възможно най-високата температура. В идеалния случай нещата трябва да се варят или да се обработват сухи, почистени за обработка в камерата за пара и въглища.
 • Внимателно се къпят, измийте тялото си с pediculicides крем или шампоан, стойка означава върху тялото за около половин час, след което изплакнете обилно с него.
 • Носете чисти дрехи, които се съхраняват в килера или закален на открито в продължение на поне две седмици.

Препоръчително е след това да смените спалното бельо. Не можете да носите замърсени дрехи в полето за замърсяване.

Лечение на хапещи въшки се състои в лечение с тях алкохолни лосиони, балсами като "спасител", означава "звезда". В присъствието на алергични реакции, използвани симптоматични лечения (означава от главоболие, болкоуспокояващи, деконгестанти) и антихистамини.

Важно е да се помни, че борбата с тялото въшки и лечение на последиците от техните ухапвания винаги е по-сложно, отколкото първоначално се избегне инфекция. Ето защо, трябва да избягвате местата, където въшки могат да се предават без контакт с непознати и небрежен хората да не спят в съмнителни места, използвайте само своите дрехи и хигиенни средства, за да научим децата да спазват правилата за хигиена и санитарни условия за предотвратяване на въшки.

При тези условия, дори и в трудни ситуации е възможно да се избегне заразяване с въшки, и никога не се срещна с главата въшки.

Бъдете здрави!

Интересно видео: къде са въшките и как да се справят с

И тук, така че да изглежда срамните въшки върху миглите: уникални изображения