Гниди у людини: фотографії, особливості розвитку та методи боротьби

Лютого 2019

Відео: [Сожжение] ГОМОФОБОВ (Лютого 2019).

Anonim

на нитовете - въшки яйца е опакован в специално покритие от лепило и втвърдяващи агенти във въздуха. Всяка нишка съдържа едно яйце и се намира на отделна човешка коса.

за сметка на тайния въшки NIT придържа към косата, както и няколко минути след това се закрепва така здраво, че не може дори да се премахне ноктите. На диаграмата е показан такъв гнида прикрепен към косата близък план

Съвет

нита в косата въшки е много по-големи поради причината, че поради своя светъл цвят често хващат окото от самите паразити. С богат инфекция на главата въшки нита брой е толкова голям, че косата ви е заразен, дори и измити, изглеждат така, сякаш поръсени със зърна.

В същото време, въшки възрастни и ларви се движат през повечето време върху кожата на главата и очите не е заловен. Ето защо, във всекидневния живот често не каза дори до заразяване с въшки и гниди за инфекцията, което не е правилно.

Само яйца нита в научната общност не се наричат ​​се дължи на факта, че значителна част от нитовете е именно неговата обвивка, която не участва в развитието на ларвите и не предоставя своята сила. Най-правилно е да се определят ниците като етап на развитие на паразита.

Проявление нита

Когато невъоръжено око като въшка на белия кръг в човешки косата. По-долу е представен нита са представени в големи количества, както и първото впечатление, те приличат на пърхот проста:

При разглеждане на едни и същи при нитовете микроскоп се появи като малка продълговата капсула, прикрепена към косата.В този случай, публичните лисици изглеждат малко по-различни: те са по-къси и по-закръглени.

По-долу е дадена снимка на ниците под микроскоп:

Размерите на гнездата са доста малки. В главата и разплод въшки те имат дължина от около 0, 7-0, 8 мм, диаметър - около 0, 4 мм. Нитовете на полови въшки са дори по-малки и достигат дължина 0, 6 mm.

Всяка нишка изглежда като малка кръгла форма с форма на вал. В долната половина има малка формация, образувана от същото вещество, от което се състои черупката и наподобяваща широка лента, плътно обвиваща косата. В горната част има плосък капак, който ларвата изтласква при излюпването.

Интересно е да

Според формата на капсули и нита от начина, по който се грижи за ларвите от специалист яйца ентомолог може да каже това, което вид принадлежи към конкретен въшки нита.

На снимката по-долу - гнида в момента на излюпването въшки:

просто око, е много трудно да се разгледа много гнида капачката и да кажа, е разработването на ларва, вътре в капсулата, или вече е излюпени, не е възможно. Както развиващите се, така и празните ниц изглеждат почти идентични.

С достатъчно дълги инфекции с въшки и липса на лечение на косата, голям брой празни черупки от гърди се натрупват при хората. Поради това може да се окаже, че ницките в космите са много по-многобройни от самите въшки. Сухите ницове в същото време се държат на косата, докато косата сама и изчезват от главата само с косопад.

Интересно е

Достоверното прикрепване на космите към косата е ключът към оцеляването им. Следователно, тайната, на която се състои яйцевидната обвивка, е много издръжлива и устойчива на различни условия на околната среда.Намаляване на силата може да оцет, сок от червена боровинка, някои естествени и синтетични киселини (някои методи за отстраняване на гнила от косата са разгледани по-долу).

Nits винаги имат лек, почти бял цвят. Това помага да ги изследвате добре на тъмна коса.

В гардеробните въшки, гърдите се поставят в гънки на дрехи, между шевовете, в джобовете и също така здраво се прилепват към тъканта. Намирането им тук е много по-сложно, отколкото на косата.

Следващите снимки са представени на яйцата на въшки по дрехите:

нита за развитие

Всяка женска въшка почти веднага след последния сменяне на перата, и придобиването на полова зрялост и комбиниран с мъжки след тежка храна започва да снася яйца.

Женски отглежда средно 5 до 10 яйца на ден. В този случай, насекомото се прилепва към косата и започва да се изплъзва. В яйцеклетката по това време яйцето се спуска към ануса и преминава през жлезите, отделяйки лепкава тайна, обгръщайки го.

Веднага след напускане на яйцето, яйцето докосва косата и тайната обгръща самата коса. Част от тайните дренажи от върха на ниц, където се образува капакът. След няколко минути лепкавото вещество се втвърдява и нишката е здраво прикрепена към косата.

Ето няколко снимки на нита на косата с голямо увеличение на

Във всички въшки обикновено малко по-лесно, като яйцето пада на повърхността на тъканта и се придържа към нея.

Nits се развиват от 5 до 8 дни в зависимост от температурата. Оптималната температура за инкубиране на яйцата е 33 ° С. При температури под 22 ° С и над 40 ° C тяхното развитие спира. При температури до 0 ° C, яйцата остават жизнеспособни в продължение на няколко месеца, като температурата се повишава до 45 ° C, те умират.

На снимката по-долу можете да видите външния вид на нитовете от лицето на миглите:

са развитие въшки яйце може да се забави до шест месеца, ако дрехите, в които са депозирани, лицето, често отнема, и те са постоянно хладно (през цялото това време дрехите остават потенциално опасни, като източник на евентуална инфекция с ленени въшки). С постоянното носене на замърсено облекло се развиват върхове по същото време като главата въшки.

Самата ларва не може веднага да излезе от яйцето, защото е много здраво седнало в него. Тя просто бута капака и започва да диша. Част от въздуха влиза в белите й дробове, някои поглъща и преминава през храносмилателния тракт, освобождавайки се през ануса. В резултат на това налягането в долната част на капсулата се увеличава, което изтласква ларвата от яйцето. Целият процес обикновено трае само няколко минути, след което насекомото напуска черупката.

Снимката по-долу показва как изглеждат ниците непосредствено след излизането на ларвите:

Къде да търсим nits?

Nits не се намират по цялата дължина на косата. Като правило, женската лепи яйце на разстояние 2-3 сантиметра от корена.

Жените рядко полагат яйцата си на косми, които вече имат гърчове. Това може да се случи само при много голям брой въшки на главата.

Ние повишаване на нивото на грамотност

Имам четиригодишен дъщеря изведнъж стана постоянно чесане главата ми, аз дори помислих, че е алергия, но тя не можеше да разбере какво е то. И крастата не намаля. Бебето ми непрекъснато почесваше главата си, почти цяла вечер, докато не заспи.

В градината отидох на медицинската сестра, но тя се засмя и каза, ако всички деца всеки ден редовно преглежда групи от топлина, така че децата и главата изпотяване.Но тя каза, че ще види дъщеря ми. И след 30 минути, когато ми се обадиха, ми казаха да вдигна дъщеря си с думите: "Тя има пълна глава на глупости!" Звучеше доста зловещо. Освен това до този момент съм срещнал среди само сред хората, а не сред насекоми.

Но се оказа, че яйцата са яйца от въшки.

Алина, Кемерово

В дебели, къдрави и леки коси, ницките са по-трудни за намиране, отколкото в тъмната и права коса. Като правило, за да търсите ниц, е желателно да използвате специални гребени от въшки. Те позволяват пениране и няколко сребриста структура след разресване на няколко направления коса.

Nits могат да бъдат намерени на почти всички части на човешкото тяло. В главата вишка ги оставя на главата, pubic - в областта на пубиса и в слабините. Значително по-малко половите кучета се възпроизвеждат в подмишниците и само в изключителни случаи - на веждите, миглите и брадата.

Само от разстояние, за да видиш гърдите на косата, е трудно. В очите те се втурват само със силна инфекция и голяма част от тях на главата и обикновено тази картина се допълва от впечатлението за обща космат коса и коса.

Снимката показва как изглеждат ниц на косъм с голям брой въшки:

Нишки от въшки се намират в шевовете на дрехите. Въпреки това, да ги изведете оттам е безнадеждно. И да ги намерите тук е много трудно. Много по-лесно е да се намерят възрастни насекоми, които хапят тялото отстрани и назад - със сигурност не са публични, а не глави.

Предава ли се от човек на човек?

Нигетите на косата не могат да се движат и следователно не се предават между хората. Само в изключителни случаи, при близки контакти, те могат да получат с изпуснатата коса на главата на здрав човек.

Понякога гърдите се предават на здравия човек на гребени, невидими фиби и косми (те падат върху тези предмети, които падат на косата).

Дори да знаете как изглеждат ниците, е много трудно да ги забележите на гребена, така че е по-добре да не използвате продуктите за грижа за косата на други хора за надеждна защита от тях.

Трудно ли е да се бориш с ницове?

Nits са значително по-устойчиви на въздействието на различни външни фактори, отколкото ларви или възрастни въшки. Повечето педикулоцидни лекарства не им позволяват да бъдат убивани и само ограничен брой лекарства с овоцидна активност (обикновено на базата на инсектициди от органофосфат) могат да убиват яйцата.

  • Известно е, че оцет и сок от червени боровинки насърчават омекотяването и във високи концентрации - дори и унищожаването на нитичната мембрана. Въпреки това, те са способни да причинят изгаряния на скалпа и затова днес за такива цели обикновено не се използват.
  • Относително надеждни, ницуците се унищожават, като се третират косите с малки порции оцет в силни разреждания и се пени по-нататък с въшки от въшки. Въпреки това, поради малкия размер на пълно премахване, няма да възникнат ницове.
  • Най-ефективно е унищожаването на самите въшки, като източници на нит. След като бъдат отстранени със специални шампоани или кремове, само оцелелите гърди остават на главата. След 5-7 дни от всички ниши се излюпват ларви, които се убиват чрез повторно третиране със същите средства.
  • Понякога е много по-лесно, по-ефективно и по-бързо да се отървеш от ницки, като просто издърпате заразената коса.
  • Нигетите на въшки са разрушени доста лесно. Заразените неща за това трябва да се свалят във вряща вода за повече от 5-10 минути и да се изсушат.В шевовете на облеклото след това ще има яйца, но те ще бъдат убити и няма да има опасност. След няколко промивания, всички те ще бъдат измити.

Основното нещо, което трябва да запомните, когато намерите косми за косата или дрехите си - те са само последица от възпроизвеждането на въшки. Ето защо борбата трябва да бъде насочена към унищожаване главно на въшки, а заедно с тях ще изчезнат.

Редки снимки: раждането на въшки от нишка

Интересно видео: как да се отървете от въшки