Інкубаційний період розвитку головних вошей

Грудень 2018

Відео: Where good ideas come from | Steven Johnson (Грудень 2018).

Anonim

Ръководителят въшки - паразити са много високо специализирани не само в характера на властта, но на мястото им на съществуване. Те могат да живеят само на скалпа на човек и най-близките му роднини - някои видове маймуни. Съответно, жизнения цикъл и биологични функции, включително инкубационния период за главата въшки е до голяма степен адаптирани и зависят от начина на живот на лицето.

Забележка

Трябва незабавно да определите условията. Инкубационният период на заболяването обикновено се разбира като времето между инфекцията с него и първите клинични прояви. За да се зарази човешкото въшки на главата, това определение не се вписва - паразити започват да хапят човек веднага след инфекция, но поради малкия им брой пациенти не може да го чувствам или не придават значение на индивидуален дискомфорт.

Инкубационният период на въшките в биологията е времето на развитие на въшките. С оглед на факта, че въшки яйца наречени нита, ентомолог на инкубационния период за въшки и гниди - всъщност една и съща. Предвид факта, че много читатели смятат, че това заболяване на въшки, в описанието на инкубационния период, въшки и т.н., ние ще го разгледа и биологично, и, така да се каже, в националния смисъл.

Инкубационният период на въшки: колко бързо те започват да досаждам след инфекция

След първите ухапване от заразени въшки се случи в първите часове след като е бил депозиран на паразитите на скалпа на човека - насекомите не могат да живеят без храна в продължение на повече от няколко дни.Въпреки това, ухапвания са едно или две лица, които са успели да пълзи към един здрав човек, не усеща особено остро и често привлича внимание. Защото в този момент да се говори за каквито и да било прояви на въшки по-рано.

Тези симптоми са прояви на въшки по главата започват да се усети след три до четири седмици. През това време са имали време да се оттегли и да растат нимфи ​​от първо поколение, които вече масово започват да хапят човешка глава на кожата.

При благоприятни условия, след три седмици на главата има вече от второ поколение на въшки, и поради големия брой от тях вече причинява силен сърбеж и добре дефинирана дискомфорт.

Съвет

педикулоза - набор от симптоми, характерни за хора с тежко заразяване на въшки. В медицинската практика, педикулоза счита за заболяване и се проявява под формата на различни симптоми, причинени от дейността на въшки: сърбеж, пустули, поява на петна и алергични обриви.

По този начин, в настоящия случай, този инкубационен период, въшки може да се счита равна на три седмици. По време на този период на главата има всички признаци на въшки: нита, дразнене, сърбеж, както и възможността за заразяване на други хора.

Интересно е да се

В зависимост от условията на човешкия живот, инкубационен период на въшките може да варира. Например, при зимни условия или северните ширини, където главата на лицето е постоянно затворена капачка, а в стаята е достатъчно силен о проверка точка топъл, въшките се развива по-бързо - понякога в 16 дни идва пълен цикъл на размножаване. В средата на географски ширини, когато главата на човек често е отворен, паразитите се развиват нормално по-дълго.

Възпроизвеждането въшки: подробности за нита и нимфи ​​

въшка главата - насекомо с непълна метаморфоза.Ларва, излюпена от яйцето, прилича на възрастен на вид, но много по-малък и неспособен да се възпроизведе. Той се храни с едни и същи неща, които храносмилателните насекоми се хранят - човешката кръв - три пъти намотават и се превръщат в възрастни насекоми.

Забележка

Не бива да се бъркат понятията "ницове" и "яйчени въшки". Нишката е образуването на яйце и пашкул от лепкава субстанция, което осигурява задържането на структурата на косата. Можете да кажете, че това е един вид пашкул.

Такава ларва, която обикновено е подобна на възрастно насекомо, се нарича нимфа. Сцената на нимфата също е характерна за други насекоми, например за хлебарки, скакалци и дървеници.

Важно е, че на всеки етап от развитието на въшки е сравнително кратък и следователно условията на живота на тези насекоми са малки, и скоростта на възпроизвеждане - е достатъчно голям. При паразитолозите обичайно се нарича инсект, освободен само от яйцеклетката, ларва, а вече и лавровина - нимфа.

Време умножение и инкубационен период въшки

Време на въшки във всеки етап са различни:

  1. нита период на зреене е от 5 до 8 дни, в зависимост от температурата. Оптимални условия за ниц, осигуряващи минимален период на инкубация на ниц - средна влажност на въздуха и температура около 31 ° С. При температури над 40 ° С и под 22 ° С развитието на яйцата спира и ларвите не се излюпват.

  2. Ларвата от първата възраст се развива от един ден при температура от 30 ° C до десет дни при температура от 10 ° С.
  3. Нимфа на първата възраст се развива 5 дни.
  4. Нимфата от втората възраст се развива в продължение на осем дни и се превръща в възрастен - възрастен насекомо.
  5. Възрастните насекоми започват да се размножават след първото хранене след оплождането.Обикновено в рамките на 1-2 дни след превръщането на нимфата в възрастно насекомо, женските и мъжките партньори, след което женските поставят 3-4 яйца всеки ден.

Температурата се влияе от това колко време въшките от яйцата излюпват. При 25-26 ° С, въшките излюпват за 7-8 дни и при 32-33 ° С в продължение на 5-6 дни.

Колко бързо се излюпват въшките, не зависи от това колко често главата се измива или косата става влажна.

Времето на общия репродуктивен цикъл на насекомите зависи от това колко змии се узряват. Минималното време за развитие от яйце до яйцеклетка е 16 дни, максимумът може да бъде удължен до два месеца.

На заметку

Главните въшки нямат почти никакви периоди на гладна стачка. Те постоянно живеят на скалпа, никога не напускат човешкото тяло. Следователно, практически няма такива фактори като наличието или отсъствието на храна в живота на тези паразити.

Максималната продължителност на живота на главата за възрастни е 46 дни. През това време женската успява да отложи до 140 яйца.

Ами други видове?

Инкубационният период на въшките от други видове се различава малко от този на главните въшки.

Така, в костюм за дрехи, принадлежащ към един и същи вид, но адаптиран към живота на дрехите, нимфите се излюпват след 5-8 дни. А средното време за развитие е 3-4 седмици - като главата въшки.

Забележка

Понякога изразът "излюпени зъби" по принцип е погрешен. Вишките излюпват нимфи, а самите нишки се депонират от женската. Ето защо, вместо "nits люк" трябва да се каже "ларви се излюпват от ницките".

Инкубационният период на полови въшки е около 6 дни, а времето за развитие на ларвите е около 18 дни. Тяхната разлика от главните въшки е, че зрелището на кучетата живее не повече от 30 дни, а една жена може да положи най-много 50 яйца.

При пубиски въшки ларвите на ниц не излюпват при температури под 22 ° С.

Методи на борба с ниц

Унищожаването и загубата на ниц е напълно възможно и дори необходимо на всеки етап от тяхното развитие. Това обикновено се извършва със специални шампоани с ефективни инсектициди - Pedilin, Parasidosis, Nittifor, Pedex, Chigia. По-рано дори керосинът е бил използван срещу въшки, но, разбира се, той е значително по-нисък от съвременните шампоани за неговата ефективност и удобство при употреба.

Важно е дори и след като си срязвате главата, трябва да измиете косата си с шампоан и да я държите под пластмасова торбичка, тъй като самите ниши и въшки могат да останат на кожата и близо до космите. И когато използвате шампоан, който няма способността да убива яйцевидни яйца - трябва да изплакнете главата си отново след 5-6 дни.

И, разбира се, винаги и навсякъде трябва да следвате правилата на хигиената: не се изтривайте с кърпата на друг, не използвайте гребен на друг. Известно е, че главните въшки могат да оцелеят във водата в продължение на два дни, така че дори и къпането на обществени места може да бъде изпълнено.

Бъдете внимателни!

Полезно видео: за развитието на въшки и методи за борба с тях