Які види вошей бувають у людини

Грудень 2018

Відео: Як виглядають воші? (Грудень 2018).

Anonim

видове въшки, общо казано, са многобройни - само при бозайници, има повече от 500 вида на тези насекоми. Така на паразитират мъж само две различни видове въшки - човешки въшка (Pediculus humanus) и срамната въшка (Pthirus пубис). Те лесно се различават един от друг както външно, така и от техните местообитания и паразити.

Често неправилно се счита, че няма два вида въшки в човек, а три: например, главата и въшките също са диференцирани. , обаче, не са отделни вида, но само една форма (учените ги наричат ​​morphotypes) на човешкия въшки, уникални видове въшки. Те са пригодени да живеят в различни условия: Главоболие - в косата на главата, и дрешникът (бельо) - върху дрехи - и във време на паразитизъм при хората е трябвало да изработи тези различия в начина на живот, че човешкото тяло е почти никога не се срещат и не се размножават. Лабораторните изследвания са показали също, че до пълното отделяне от тях на различните видове все още не е постигнато, и когато има заедно (възможно само в изкуствени условия) те могат да се кръстосват и произвеждат плодородна потомство.

Снимката по-долу показва различни видове въшки при хората - човешки и срамни:

И в следващата снимка - разнообразие от въшки при хората. Първо - въшки, а вторият - Висящите:

Съвет

без значение колко многобройни са въшки в природата като цяло, те са специфични видове, които са пригодени да живеят само в една форма на животното-гостоприемник.По този начин, човешки въшки не могат да живеят върху тялото на другите бозайници, с изключение на няколко вида маймуни и куче въшки живеят само на кучета - и така нататък.

Това означава, че човек може да се зарази с въшки само от друго лице, но не от животни. В тази връзка, въшките се различават значително от бълхите. Последните имат подобни размери, но могат да паразитират на голям брой видове животни-гостоприемници.

Всички разновидности на въшки при хора са подобни на тези, които завършат своето размножаване цикъл се осъществява в домакин на тялото или в непосредствена близост до него - косата или облеклото. Всички видове въшки, които са в човека, се хранят изключително с кръв, и за разлика от други паразити ухапвания всяка отделна жертва няколко пъти на ден - разходите хранения на всеки няколко дни, повечето от насекомите кръвосмучещи (например, легло микробите), или дори седмици.

Head Louse

Главата е най-разпространеният паразит и често се среща дори при хора, живеещи в нормални санитарни условия. Това насекомо инфектира само скалпа, само в изключително редки случаи, придвижващи се от мъже до мустаци и брада.

По принцип този вид въшки е различен от тоалетката с малко по-тъмен цвят на тялото - е сиво-кафяв. След хранене, цветът на тялото на насекомото става по-тъмен от преди, поради капчица кръв в стомаха. На снимките по-долу са показани няколко насекоми от тази форма:

Основната разлика между главата въшки и бельо е разликата в техните местообитания.

Размерът на главата за възрастни е около 2-4 мм. Ушите на въшки имат размери около 0, 6-2 mm. Яйцата на главите въшки се наричат ​​ницки и здраво прикрепени към женските, които ги поставят на космите на разстояние около 2-3 см от повърхността на скалпа.

Главните въшки се размножават постоянно, независимо от сезона. Те се чувстват страхотно при температура от 30-33 ° C и продължават да се размножават в температурния диапазон от 23 ° C до 40 ° C. Ухапване на въшки, когато температурата спадне под 0 ° С или се повиши над 45 ° С.

Този вид въшки не могат да живеят без косми по главата. На снимката по-долу - въшки пълзи по кичурите коса:

Съответно, най-лесният и най-надеждният начин да се въвеждат в главата му въшки ще прическа "плешив". В други случаи трябва да използвате шампоани, спрейове или кремове, съдържащи инсектициди, или специални твърди и дебели хребети от въшки и грудки.

cootie

cootie (друго име - пране въшка) изглежда много подобна на главата и има подобна структура на тялото с удължена част на корема, и подобни размери. Тя се различава от главната въшка с цвета на тялото - тя обикновено е бяла или светло сива с жълтеникав оттенък и, разбира се, местообитания.

Козметиката е адаптирана към живота само върху дрехи, които постоянно или много често се намират в човешкото тяло. Да живее на косъм или в дрехи, които човек поставя много рядко, тя не може. Поради това най-често жертвите на въшки са варвари, бежанци и антисоциални личности, които не променят гардероба и рядко се перат дрехи.

в снимката по-долу показва този вид въшки - натрупването на паразити, които видяхте на плата:

тяло въшка хапе човек го под дрехите и в повечето случаи - в обезкосмените участъци на тялото.

Тези паразити снасят яйцата си (нита) на дрехи, тъй като техният контрол обикновено е по-ясно, отколкото премахването на главата въшки: тя трябва или да се вари или лечение на опасни за въшки означава самите неща, а тялото се почистват внимателно, просто изплакнете оставащи върху нея насекоми.

Отидете на бележката

Всички въшки могат да издържат на дълъг гмуркане под водата. При промиване на скалпа и косата в областта на слабините не са се промива въшки прилепени към косата, и освен това, остават непокътнати нита. Само отделни хора могат да бъдат измити, които са били на кожата.

Пухкавица

От всички разновидности на въшки в човешка кушетка - най-малката. Образците за възрастни достигат дължина не по-голяма от 2 мм, а ларвите от първата възраст - само около 0, 5 мм. Без микроскоп, тези насекоми са подобни на малки кафяви точки, леко сплескани.

Pubic въшки да засегнат почти изцяло окосмената част на тялото, в слабините, но в редки случаи може да отнеме до жилище и в подмишниците, а в някои случаи (особено когато инфекцията през водата) - на веждите и миглите

под микроскоп, ясно видима разлика срамната форма въшки тялото на човека въшки глава (глава и висящи) - паразит значително по-кратък и има относително масивна размера на тялото на стъпалото. На снимката по-долу можете да видите и двата вида въшки при висока степен на увеличение:

Полово въшки са най-често се предава по полов път, и по този начин да ги заразява се смята за един вид полово предавана паразитоза. В някои случаи обаче епидемичните въшки се предават на вода или при използване на обикновено облекло.

Интересно е да

Експерти твърдят, че през последните години спада, че са заразени срамните въшки и намаляване на броя на паразити като цяло. Смята се, че една от причините за това - модата за бръснат пубиса, поради което насекомите губят само подходящите условия за тяхното съществуване.

Възели при други животни

При други животни видовете въшки са много по-различни по размер и форма на тялото.

Например:

  • Зайче лоза, която е покрита с косми и много плътно тяло. Той паразитира няколко вида зайци и зайци.
  • Свинска въшка, достатъчно голяма и с дължина на тялото около 5 мм. Тя седи зад ушите, върху гънките, корема и краката на домашни свине и диви свине.
  • Женска мишка, принадлежаща към група от холтури. В допълнение към кръвта на гостоприемника, той също може да яде парчета кожа и секреции на кожните жлези на животното.
  • Слоновите въшки, адаптирани към липсата на коса от собственика, тъй като имат разширяващ се край на пробосциса, поради което той се държи здраво по кожата, когато е ухапан.

Снимката по-долу показва някои от тези видове въшки. Всички видове, които живеят на животни, не са опасни за хората:

В допълнение към самите въшки, вещици на животни също са много добре известни. Те наброяват повече от 3000 вида и водят начин на живот, подобен на въшките. Основната им разлика от истинските въшки е способността да се яде не само кръв, но и различни производни на кожата на гостоприемника. Още по-многобройни птици в птиците, но те се отличават от въшките още повече.

Като се има предвид какъв вид въшки са, не можем да си спомним известната книжка.

Това не е типична въшка, но се отнася до подсемейството на сеноидите и се храни с различни органични останки: от различни хранителни стоки до книжни връзки. Това не е опасно за човек.

Интересни видеоклипове: подробности за въшки и методи за справяне с тях

Пъпкови въши под микроскоп