Про тайгового кліща і небезпека його укусів для людини

Грудень 2018

Відео: Інформування військовослужбовців щодо небезпеки укусів отруйних змій (Грудень 2018).

Anonim

тайгата кърлеж е един от най-известните и добре известни членове на семейството на кърлежи. Разполагайки с обширна зона за разпространение и висока степен на екологична пластичност, този вид може да заема едно от водещите места в северните екосистеми на нашата страна.

Тайгата се разпространява на територията, простираща се от Тихия океан до европейската част на бившия СССР. Районът се простира от Камчатка и Курилските острови, през цялата южна част на сибирската тайга до района на Ленинград. В Азия, този вид се среща в южните райони, уреден около Алтай, допълнително пространство е прекъснат и от кърлежи се намира вече в горите на Тяншан.

Основното местообитание на паразита е тайгата (различните й варианти) - оттук името на вида. Въпреки това, такава голяма площ на разпространение обхваща и други природни области: у дома, за да видите широколистни иглолистни и широколистни гори, понякога кърлеж се намира на територията на гората. Основният ограничаващ фактор при разпространението на вида е влажността, която постепенно намалява към юг.

Повишеният интерес на учените към този вид се дължи на факта, че ухапване на тайгата е носител на патогени на опасни заболявания при хора и животни. На първо място е енцефалит, породен от кърлежи - остра вирусна инфекциозна болест, която засяга нервната система.

И не само тайга кърлежи енцефалит механично прехвърляне на патогена, но също така за дълго време запазва вируса в тялото си, като по този начин запази своята жизнеспособност. Затова контактът с тайга акари е винаги опасен за хората.

тайга кърлежи и други кърлежи

Преди да обсъдим интересни функции на биологията на кърлежа тайгата, че е полезно да имате идея за системно позицията си (за да се вземат под внимание систематиката). С прости думи това е положението на вида в системата на целия жив свят.

Интересно е да

В двоичен номенклатура Линей, всеки вид име се състои от две думи: 1 - името на рода, групи видове, а втората - само на вида. Вид на слезе в семейството, семейството на групи или заповеди, те на свой ред - в класове и др Познаването на общите характеристики на даден таксон (клас семейна единица), може да се определи кой от тях да се прилагат една или друга форма .. , Съответно, учените не трябва да запомните описанието на всеки вид, в частност, е достатъчно да се знае на общите характеристики, които значително опростява задачата за изучаване.

Латинското наименование на тайгата е Ixodes persulcatus (популярно наречено гора или европейски). Видът е описан през 1930 г. от германския акаролог (специалист по акарите) Schulze. Копие е намерено от изследовател в Далечния изток, в Долината на Амур.

Активен живот на този вид започна с времето, когато е бил изяснен водеща роля в предаването на патогени на кърлежи енцефалит. След това данните на биологията и разпространението на кърлежи тайгата са били използвани изключително паразитология, акад EN Павловски, за да оправдае своята теория за естествения-фокусна характер на вирусни (предава чрез крайния майстор превозвач) на човешки заболявания.Още през осемдесетте години на 20-ти век са известни повече от 3000 публикации, свързани с аспекти на живота на тайгата акари.

Ixodes persulcatus принадлежи към семейството на кърлежи (Ixodidae), чиито представители са временни ekzoparazitami хора и животни. Семейството е включено в отделението на ixodids, подклас от Parasitiformes (Parasitiformes) от класа Arachnids.

Ixodes род е представена в световната фауна на над 200 вида, както и на територията на бившия Съветски съюз има около 20 вида. В рода се състои от няколко тясно свързани видове, които много изследователи са били объркани с ухапване на тайгата: I. pavlovskiy, И. kashmiricus, И. nipponensis, И. kazakstani. Следва да се отбележи, че това обстоятелство не може да засегне данните за разпространението и изобилието на видовете.

Този момент е много важен и изисква специално внимание, тъй като не всички подобни видове носят енцефалит, а тяхното разпространение може да бъде локално по своя характер. За да се разграничи тайга кърлежи от всеки друг ixodid, е необходимо да се познават особеностите на неговата структура (морфология). Ще обсъдим това допълнително.

външната структура на ухапване на тайгата и адаптиране към паразитизъм

тайгата кърлеж се отнася до вида на членестоноги, така че има типичната структура на всички членестоноги. Въпреки това, основната отличителна черта на всички представители на арахнидите (и акарите, между другото) е, че тяхното тяло не е разделено на много сегменти.

Съвет

Всички членестоноги първоначално метамерни структура, което означава, тялото се състои от голям брой идентични сегменти, които се извършват на чифт крайници. В хода на еволюцията броят на сегментите намалява, се разграничават отделите, където сегментите изпълняват други функции и съответно се различават по структура.В арахини, по-специално кърлежи, много сегменти са се разраснали заедно и тялото е загубило своята основна форма. Това е важно от гледна точка на биологията като множество сегменти, покрити с твърда черупка, на, ще намали способността за разтягане обхваща и кърлежи не биха могли да поемат необходимото количество храна.

тайгата кърлеж тяло се състои от две части: на capitulum (предната част на тялото, представено на устата на) и idiosomal (останалата част на тялото). С помощта на мундщук, имащ пробиоцис, кърлежите се прикрепят към гостоприемника и се хранят. По принцип гнатозомата е доста сложна.

Просто казано, кърлежът е вид еластична торбичка, чиято форма може да бъде от елипсовидна до кръгла. На външен вид, добре нахранени и гладен кърлежи е значително по-различни:

Тяло гладен тик повален dorsoventrally че засилва неговата маневреност сред боклук листо или собственик на капака на косата. Ixodes persulcatus отгоре покрити с дебела хитинова обвивка, която, въпреки еластичността членестоноги добре защитен от врагове.

На бележката

Тялото на ixodid кърлежи е наистина много еластично, което е изключително необходимо за тяхното хранене. Все пак е почти невъзможно да смажеш кърлеж с ръце, ако все още не е прикрепен към тялото. Ако ухапването все още се извършва, е строго забранено да се смачква ухапваната акарида.

Размерите на гладните индивиди могат да надвишават 10 мм, а пияната кръв - 20 мм. Капаните също се различават по цвят, в зависимост от това кога паразитът се храни. Например, една гладна жена има кафяв цвят, има блестящ червеникав щит. С кръвотечение, тялото става по-светло и става сивкаво.

В бележката

Цветът на покривалото е доста променлив и зависи не само от степента на насищане, но и от естествената среда и субстрата, в който живее червеят. Ето защо не се опитвайте да определяте типа кърлежи само на цвят, тъй като тази характеристика се различава значително.

Апаратът за устната кухина (гнатозома) се намира в предния край на тялото, насочен напред и е изравнен с гръбната част. С тялото е гъвкаво свързано, което осигурява по-добро прикрепване и маневреност. Използвайки мундщук, клечката се прикрепя към хоста и изсмуква кръвта.

Гнатозомата се състои от няколко функционални отдела, включително proboscis, стягащи кокили (модифицирани chelicera), както и pedipalps, които изпълняват тактилна функция.

В основата на пробиоса има капсула, където страничните шевове на устната апаратура са затворени. Четирите сегментирани палпи са прикрепени към страните на основата, които изпълняват тактилна функция. От вентралната страна има израстък, т. Нар. Хипостома. Той има формата на удължен валяк с ореол на куки.

Helicercas са разположени над хипостома и са затворени в специални случаи. Когато бяха ухапани, те прерязаха кожусите на домакините като ножове. След това се инжектира с хипостома, чиито куки са здраво закрепени в тъканите на жертвата.

На снимките по-долу показва структурата на части на устата тайгата кърлежи:

Съвет

На ужилване в раната администрирани анестетици, така че не се чувствате как кърлежа се придържа към вас. В допълнение към това, в слюнката на Тайга кърлежи съдържат антикоагуланти, които предотвратяват кръвосъсирването. За артишока обикновено може да се яде не закалена кръв, слюнката от паразита се разпределя много.За човек, че не е опасно загуба на кръв и на факта, че заедно със слюнката в патогени тяло падане, което е носител на ухапване на тайгата.

Тялото на паразита е покрито с плътни хитинисти. Неразтворими твърди участъци от щитове - са разположени във всички кърлежи.

Долният щит на мъжкия е здрав, покриващ цялото тяло. Ларвата, нимфата и женската са къси, покриващи само предната част на гръбната (гръбната) повърхност. Коремни ухапвания се случват само при мъже и те заемат почти цялата коремна повърхност на тялото.

в снимката по-долу показва мъжки, женски и нимфите тайгата кърлежи:

На вентралната страна прикрепен към тялото 4 чифта крака, с сегментирани структура. Много специализиран ресурс отговаря на идентификацията на кърлежи насекомо, което е грешка: насекоми винаги 6 ходене краката, и кърлежи - 8

Eye в тайгата, отбележете там. търсене Производството се извършва с помощта на пипала на части на устата, четина разположени около тялото (trihobotry) и специални химически сетивни органи, намиращи се на краката си. А кърлежите, които нямат зрение, разчитат на химио-, термо- и механорецептори, се справят добре с проблема за намиране на плячка.

Съвет

За да се разграничи тайгата кърлежи от другите, ще бъде много проблематично смучене на кръв кърлежи мирянин, защото тя би трябвало да знае всички подробности за структурата на паразита. Ето защо човекът на улицата е по-добре да обърне внимание на природата на района, в който червеят отговаря на акарата и дали то съответства на местообитанието на паразита. Ако отговорът е "да", тогава в тази ситуация е най-добре да поставите тялото на кърлежи в 70% разтвор на алкохол и да се обърнете към специалисти.

Цикъл на живот

Цикълът на живот на тайга кърлежи преминава съгласно принципа, общ за всички кърлежи (вж.възпроизвеждане на кърлежи). Отогенството продължава 3 години. През този период Ixodes persulcatus преминава през 4 етапа на развитие: яйцето, ларвата, нимфата и екземпляра за възрастни (imago). Преходът между тези етапи е мотивиран.

Храненето е много важно за пълното развитие на кърлежите. За развитието на яйцата женската трябва да бъде напълно подхранвана. Линиите също са само хора, които не се нуждаят от храна.

За тайгата кърлежи се характеризира с промяна на собственици. Ларвите и нимфите се хранят с малки гризачи и птици, което води до земен начин на живот. Възрастните индивиди (imago) предпочитат едрите бозайници, по-специално - хората.

Спецификациите за хранене на тайга кърлежи

Храната е определящият фактор за развитието и състоянието на населението на тайгата. Паразитът улавя плячката си в типичен самостоятелно местообитание, с изключение на случаите, в които яйцата са били незабавно депозирани на ларвите домакин и не е необходимо да се търсят плячка.

Важно е да се отбележи, че акарата не търси активно домакин, но отнема позиция на изчакване.

Важно е да знаете

Ixodid акарите никога не попадат на човек от дървета и храсти. Taiga mite - жител на изключително тревно ниво. Животното е прикрепено към края на острието, като дърпа първата двойка крайници напред. Първо, тя ви позволява бързо да се прикрепите към вълната или дрехите на бъдещия собственик. На второ място, органите на химическото усещане, разположени на първата двойка крайници, позволяват точното определяне на подхода и посоката на движението на жертвата.

След като се качи на тялото на госта, кърлежите не се засмукват незабавно, но за известно време избира място за привързаност. Често те са труднодостъпни места за пениране, с по-тънка кожа и висока степен на кръвоснабдяване.Животните имат издраскване, уши, област около очите. При хората - уши, ингвинална област, аксиларни кухини.

След като се разхождате в природата, първо трябва да проверите тялото си за наличие на кърлежи в тези райони. Както вече споменахме по-горе, няма да усетите ухапване. Кръстосвачката безболезнено ще отреже кожата и ще вкара хипостома, коронована с денички. Зъбите имат структура, подобна на риба куки, така че се опитват да принудят да дръпне кърлежа от тялото - е безсмислено и опасно.

Продължителността на силата на паразита зависи от пола и етап на жизнения цикъл - обикновено варира от един час до няколко дни. Въпреки това, поради значително увеличение на размера на отметка на тялото, вие ще го забележите, много преди той напълно препълнени.

на епидемиологично риска от

ixodids са биологични носители на патогени на заболявания при хора и животни, като например вируси, Rickettsia, Anaplasma, спирохети и т.н. Въпреки това, тайгата кърлежи -. Най-важните сред тях, тъй като е носител на пролетно-летния кърлежи енцефалит по - опасен вирус, трансмисивна, естествена фокусна болест, засягаща нервната система.

Да видим какво означават всички тези термини при характеризирането на болестта. Има група от болести, наречени природни фокални. Това означава, че вирус или бактерия, или просто (не е важно) е локализиран в природата в подкрепа на тялото (огнище). Възпроизвеждането на патогена в този естествен резервоар не се случи, просто патогена продължава в него. Такива асоциации могат да съществуват в продължение на стотици години и да не навредят на никого. Ако, обаче, податливи организъм се появява в района, в който патогена може да расте и да се възпроизвеждат, а след това избухва епидемия. Щом податливият организъм изчезне от посочената територия, фокусът на болестта изчезва, но самите патогени не изчезват.

Как е предаването на патогени от донора на получателя? С помощта на превозвачи, които често са артроподи. Такива заболявания включват малария, лейшманиаза, сънна болест и други. Така че болестите, които се предават на хората чрез такива носители, се наричат ​​пропускателни.

Енцефалитът, породен от кърлежи, чийто вирус се носи от тайгата, не е изключение. Смята се, че естественият резервоар на енцефалит са малки гризачи. Кърлежите заедно с кръвта им попадат в телата си и вирусът на болестта. След това, заедно със слюнката, вирусът се въвежда в човешкото тяло, където започва да се размножава. След това човек се разболява.

И тук в тялото на кърлеж вирусни умножава не само своята "жизнеспособност" се поддържа необходимото ниво, за да тялото на крайния хост.

Ясно е, че не всяка тайга кърлежи е носител на енцефалит, но човешкият контакт с този паразит носи голяма опасност.

Съвет

кърлежи енцефалит - много опасно заболяване, се характеризира с лезии на мозъка вещество, неврологични усложнения и често води до смърт. Не са разработени методи за специфично лечение на енцефалит, поради което превенцията е най-добрата защита. Вашата безопасност зависи от вашето внимание.

Болести, пренасяни от кърлежи на тайгата

Медицински стойност тайга кърлеж крие във факта, че в допълнение към енцефалит той страда като

  • Кемерово треска.Треската на Кемерово е широко разпространена в Сибир, причинена от реовируси. Естествените водоеми са птици. Първоначално заболяването може да премине асимптоматично, в по-късните стадии на тялото се появяват обриви под формата на флуиди, пълни с течност, има признаци на миокардит, менингоенцефалит. Опасността е, че вирусът продължава да съществува безкрайно в населението на червата;
  • Борелиозата, пренасяна от бъбреци (Лаймска болест) е заболяване, причинено от спирохет. Инкубационният период трае около месец. Първият признак на инфекция е, че мястото на ухапване след подуване на кърлежите набъбва и става червено и не се лекува. Това означава, че трябва да предприемете спешни мерки. Ако заболяването започне, могат да възникнат сериозни проблеми от сърдечно-съдовата система, нервната система, кожата и ставите;

  • Туларемията е бактериално заболяване, предавано на човек не само чрез ухапване от кърлежи. Характеризира се с увреждане на лимфната система. Носители на причинителя на заболяването са малки гризачи.

В заключение трябва да се отбележи, че дори при спазване на превантивните мерки, не винаги е възможно да се избегне контакт с акарата. Затворените дрехи и репеленти не гарантират 100% сигурност. Ако живеете на места, които са част от хабитатите на тайгата, най-доброто решение е ваксинацията.

Интересен видеоклип: как се прави ухапване от кърлеж (макро)

Какво да правим с ухапване от кърлежи