Як відбувається розмноження лісових кліщів

Грудень 2018

Відео: Папоротник адиантум – уход в домашних условиях: пересадка, размножение, приметы; венерин волос (Грудень 2018).

Anonim

кърлежи (семейство Ixodidae) - една малка група от паяци. Това семейство е едно от най-изследваните, защото включва най-големите паразити на хора и домашни животни. Семейството в световен мащаб наброява повече от 600 вида, с около 60 в съвременната Русия.

Всички червени акари са временни паразити . Часът те се наричат, защото те са по тялото на гостоприемника не е през целия живот, но само по време на мощност (мощност на кръв е от решаващо значение за процеса на възпроизвеждане на акари, като допълнителна храна не е типично за тях).

Засиленият интерес към тези семейства се дължи главно на факта, че неговите представители носят опасни заболявания като енцефалит, тиф, туларемия. От епидемиологична гледна точка най-голям интерес представляват тайга кърлежи (лат. Ixodes persulcatus) и кърлежи по кучетата (лат. Ixodes Ricinus), които са широко разпространени в Русия и са носители на енцефалит от кърлежи.

За това как възниква възпроизвеждането на тези кърлежи, ще продължим и ще говорим …

възпроизводството на маса и разпространението на кърлежи

Въпреки факта, че кучето и тайгата отбележете често срещано явление в нашата територия, за да се срещнем с тях не може навсякъде. Те живеят в широколистни и иглолистни гори с буйна трева и храстова растителност.Освен това, колкото по-горещ е районът, толкова по-влажни райони акарите предпочитат и обратно.

Типични местообитания на кърлежите са добре осветените, заслепени влажни горски ръбове, пътеки и паркове на паркове, растителност близо до водни тела. Ако кърлежът намери благоприятни условия за своя живот, той започва да се размножава активно.

Активните кърлежи с цифри са описани за кърлежи, когато голяма, благоприятна област е съсредоточена върху голям брой възрастни и техните ларви. Не е необходимо да се обяснява, че когато човек засегне такива биотопи, контактът с акари е почти неизбежен.

Центровете за масово размножаване на акари в северната част на Русия да възникнат в границите на различни природни местообитания (крос-кънтри), а обезлесяването паразити мигрират към пасището, където активно се хранят селскостопанските животни. В природата, размножаването на акари е задържано от ниската плътност на жертвите, на пасищата на собствениците е повече от достатъчно.

масово размножаване явление е опасно и от факта, че когато достигнат определена гъстота на населението, е налице масово разселване на паразити върху съседните територии, в които с течение на времето, както се случват броят на огнища. Ако такава популация включва акари, които носят болест, например енцефалит, тогава болестта мигрира с нейните "господари" още повече. Тя може да застраши висока честота сред хората и дори епидемия.

Изберете място със значителен вероятност за такава епидемия е възможно, но това е изключително трудно да се предскаже, тъй като възпроизвеждането на акари се влияе от много фактори (вж. По-долу), включително метеорологичните условия, които са много различни в различните години.

Характеристики на жизнения цикъл

Под жизнен цикъл включва целия период на развитие и живота на тялото - в този случай, от яйце до зрели индивиди възрастни. Животът на енцефалитните кърлежи е доста сложен, характеризиращ се с промяна на гостоприемници и продължава повече от 1 година. Състои се от яйце, ларва, нимфа и възрастен (imago).

Да започнем описанието на живота и възпроизвеждането на кърлежи от срещата на половете. Мъжките и женските обикновено се срещат в природата, много по-рядко - върху организма-гостоприемник. Последният е по-малко типичен, тъй като шансовете за паразитиране на 2 акари на един организъм са относително малки.

След като мъжът е намерен, женското е оплодено. Механизмът на прехвърляне на семена е интересен. Не се случва колония или котиция. Мъж оставя върху подложка някаква чанта с сперматозоиди (spermatophore), която защитава сперматозоидите от действието на външни фактори. Жената обхожда капсулата и я хваща със специални клапи, разположени в близост до гениталните пори, като пинсети. Ето как се извършва оплождането.

Да се ​​отбележи

Мъжките и женските ixodid кърлежи са лесни за разграничаване една от друга, дори и на мирянина. Ако погледнете отметката отгоре, можете да видите, че тялото му е покрито с лъскав плътен хитинен щит, изпълняващ защитна функция. При мъжете този щит покрива целия гръб и тялото не може да се разтяга прекомерно, когато се хранят. При жените скутелулът е по-малък и покрива само половината от гърба, поради което тялото му може да расте няколко пъти по размер.

След оплождането жените започват активно да търсят плячка за храна. Акариите се характеризират с така наречената "гонотрофна хармония", когато хранителният процес е тясно свързан с узряването на яйцата.По прости думи, почти всички хранителни вещества, извлечени от кръвта, ще отидат в развитието на яйцата.

Съответно всяка oviposition се предшества от кръвотечение. Поради това жените са много нерационални - богатата им храна е ключът към успешното развъждане. Мъжете ядат по-рядко и в много по-малки количества. При някои видове червеи мъжките не ядат изобщо, а след прехвърлянето на семената те умират.

Интересно е

При някои видове ixodids мъжете не търсят сами себе си. По време на сексуалния процес те пробиват кориците на женската и се хранят със съдържанието на червата, без да причиняват значителни щети на нея. Това също има слаб ефект върху овипозата.

Жените са смучени в кръвта достатъчно дълго, средно около 10 дни. Меките капаци осигуряват възможност за консумиране на големи количества кръв. Да се ​​хранят мъжете понякога достатъчно и 20 минути.

Женска кърлеж започва да яйце в седмица или месец, след като е свършила яденето (степента на зреене на яйцата зависи от външни фактори). Полагането трае около един месец, а акарата оставя яйцата в малки групи, докато узрява.

Кърлежите са много плодовити - в тях могат да се намерят до 2000 яйца. Броят на яйцата зависи от това колко жената е добре подхранвана, а факторът на безпокойството играе важна роля. За женските кърлежи допълнително хранене е характерно, когато първата не е достатъчна. Понякога червеите се хранят директно по време на периода на снасяне на яйцата, което естествено ги прави по-дълъг.

Съединителите се намират върху почвата в естествената среда или (много по-рядко) върху тялото на гостоприемника, което увеличава шансовете за хранене на бъдещи ларви.

В рамките на един месец след полагането, ларвите се излюпват от яйцата. Те са малки, наподобяващи на възрастни кърлежи, но съществуват редица разлики. Ларвите имат 3 двойки ходещи крака (както и при насекомите) и няма генитално отваряне.

Някакво време, след като напуснат яйцето, ларвите седят на зидарията, чакайки външните им капаци да се втвърдят. След това се отдалечават в търсене на жертва.

Агрегацията на ларвите върху съединителите е известна дори след втвърдяването на покриващите - гладни индивиди не се разпръскват, но изчакват бъдещата плячка на повърхността на растенията или почвата. След това домакинът не е прикрепен нито една ларва, а няколко. Това отслабва имунния отговор на организма на жертвата и насърчава по-доброто насищане на ларвите.

Ларвите се хранят за 2-4 дни, след което са отделени от домакина или от известно време са на него, като го използват като подслон. После отново падат в естествената среда, където се превръщат в нимфи.

Нимфите на кърлежите са подобни на imago (възрастни индивиди), имат 4 двойки ходещи крака, овално тяло с плътни капаци, но все още няма генитално отваряне.

Moult в жизнения цикъл на тези паразити може да се счита за вид диапауза, при която акарите не се хранят и не се движат, в тях протичат комплексни биохимични процеси. Дори след преливане на йододи, те не са способни на активен живот от известно време, защото промените в тялото продължават.

Moult е необходим за всички членестоноги, тъй като гъстият хитинов външен скелет предотвратява растежа и развитието. Това е в този малък период от време, докато старите капаци излизат, а новите все още не се втвърдяват и тялото расте. Цялото оставащо време се изразходва за подготовка за този процес.

вид поетапно развитие позволява в крайна сметка започват да се хранят с по-голяма плячка и задръжте други екологични ниши - това е важен еволюционен механизъм за намаляване на трофична Stazione и вътревидови конкуренция, така че - да увеличи шансовете за населението на активното възпроизвеждане.

Възрастните хора не растат, появата им остава непроменена.

Интересно е да се

формата на тялото и размер за възрастни кърлежи, както и насекоми, са неизменни и специфичен характер, който може да се определи на тялото. Добър пример са калинките, размерът на тялото и броят на точките, по които остават постоянни и служат за идентифициране на видовете.

Нимфите се хранят с домакините около седмица, след което ги оставят. След известно време те или отиват на зимуване, или се превръщат в възрастен. Ларвите, нимфите и възрастните могат да зимуват.

Има случаи на зимуване на кърлежи в ушите и други части на тялото на копитни животни. Но повече кърлежи спят зимен сън в естествените им местообитания: засадят дендритите, в почвата, под скали и старо дърво, под кората на мъртви дървета, в дупки на бозайници и птици гнезда. Понякога акарите остават във фермите, в стопанските сгради, където те се принасят от домашни животни.

Като цяло диапаузата в кърлежите на ixodid не е задължителна, т.е. не е задължителна. При достатъчно високи температури акарите не могат да попаднат в състояние на покой и да продължат развитието си през зимата на закрито.

За повечето Ixodids жизненият цикъл е три години. Общата схема изглежда така:

  • imago през пролетта (април-май) активно атакува гръбначни. Този период се характеризира с най-голяма динамика на тайга и кучешки акари, така че когато ходите в природата, трябва да бъдете особено внимателни.В края на лятото, като правило, възрастните не се хранят с животни. Ларвите се появяват през втората половина на лятото. Независимо дали те са пълни или не, има оттегляне за зимата;
  • През втората година ларвите се развиват и се превръщат в нимфи. Гладните и отегчени нимфи ​​отиват на зимата;
  • През третата година вече нимфите активно се хранят и в края на лятото се превръщат в възрастни индивиди. Еврейските жертви на изображения не се търсят и незабавно попадат в диапауза.

Сега става ясно защо опасността от контакт с акари нараства през пролетта. В райони със сухо, горещо време цикълът може да се осъществи сравнително бързо, за 1-2 години - тогава динамиката е висока не само през пролетта, но и през есента.

В лабораторията са проведени проучвания за продължителността на възпроизвеждането на кърлежи с ixodid като цяло. Резултатът е данните от стомана, вариращи в широк диапазон: от 200 до 2000 дни (скоростта на възпроизвеждане в природата съответства на средата на този диапазон).

По този начин, на жизнения цикъл на кърлежите се характеризира не само за дълъг живот, diapause и molts, но и промяна на собствениците, както и смяната на паразитизъм с свободно живеещите начин на живот. Ще говорим за разнообразието на собствениците още.

Животни, на които се размножават горските акари

Акарите на кучета и тайги използват широка гама домакини. И топлокръвните и хладнокръвните животни могат да станат жертви. Това са големи домашни и диви артидоктали, коне, овце, диви свине. По-малки животни: кучета, котки, язовец, зайци и други.

следната картина показва пример на паразитизъм на голям брой акари върху тялото на лоса:

Най-голям обхват на паразитизъм наблюдава на малки гризачи, включително техните дупки: сънливеца, полевки, дървени мишки.Такива насекоми, като таралеж и къртица, също кърмят, не отнемат вниманието им. Сред влечугите се наблюдава паразитизъм при гущери и змии. Любимата плячка на нимфите са птици, водещи до заседнал живот.

Развитието на кърлежи с енцефалит продължава според вида на трима гостоприемници. Това означава, че през целия жизнен цикъл кегът се храни с три различни, по систематичен начин, животни.

Ларвите избират по-малък хост. Масово те могат да бъдат намерени на мишки, катерици, таралежи. Ларвите също се характеризират с хранене на влечуги, а понякога и на земноводни, които нимфата вече избягват. Нимфите избират по-голям домакин - например куче, котка, различни птици. Тайга кърлежи предпочита млад тетрес.

Към бележката

Нимфите в кърлежите също изпълняват функция за презаселване. За това използват различни животни. Прилепнали към вълната си, червеите могат да се движат на дълги разстояния. Те също така мигрират с летящи птици, така че нимфите могат да бъдат намерени в хабитати, които не са характерни за тях. Това явление получи името на зоохори.

Фактори, които влияят върху разпространението на акари

Скоростта на възпроизвеждане на кърлежи е силно повлияна от външни фактори.

Тук са най-важните от тях:

  • Температура. Един от най-важните фактори, влияещи върху интензивността на възпроизвеждане на кърлежи, е температурата. Кърлежите са доста студени, много от които обитават северните ширини, но е особено опасно за тях да имат тежка студ през зимния сезон. Колкото по-големи са кърлежите, толкова по-устойчиви са на въздействието на ниските температури. При -10 ° C, ларвите, нимфите и възрастните оцеляват повече от 7 дни, но това не е ограничението. При по-тежки студове са включени механизми за поведенческа защита - акарите се крият под сняг, в приюти, утрини, селскостопански сгради, ферми.Действието на високи температури също оказва неблагоприятно влияние върху акарите - при прегряване, метаболитни процеси се нарушават, активност и желание за намаляване на хранителните стойности. Трябва да се има предвид, че на повърхността на тялото на домакина температурата обикновено е по-висока, отколкото в природната среда. Температурният максимум не надвишава + 50 ° C;

  • Влага - играе много важна регулаторна роля в развитието и възпроизвеждането на кърлежи. Кърлежите избягват директната слънчева светлина точно поради опасността от загуба на влага от тялото. Всички артроподи, въпреки плътните хитинови покрития, много бързо губят вода от тялото. Такъв силен външен скелет не ги предпазва от дехидратация. Прекомерната загуба на влага предотвратява слоя липиди (восък). Колкото по-горещ и по-сух е климатът, в който живее определена група, толкова по-развит е този слой. Меките корици на кърлежите на ixodid много бързо преминават вода, което значително се отразява на състоянието на тялото им и, следователно, на по-нататъшното възпроизвеждане. През годините на суша броят на червеите е рязко намален, а годините с тежки валежи се характеризират с огнища на масово възпроизводство;
  • Антропогенен фактор. Хората, които нарушават естествените местообитания на кърлежите, променят хранителните вериги и унищожават обичайните станции. Акарите трябва да мигрират и да се адаптират към новите условия;
  • Храна. Добре нахранените индивиди по-успешно зимуват, носят повече яйца. Ларвите, които не се нуждаят от храна, са по-склонни да нахлуват в нимфи, а нимфите да ги представят. Фертилитетът зависи пряко от това как се образуват благоприятни условия през определената година в определената територия.

На снимката по-долу показва napivshayasya кръв женски кърлеж:

Съвет

Смята се, че изгарянето на растителност в типичен местата за размножаване и развитие кърлеж може значително намаляване на броя им, но това не е съвсем наред (ефектът е обикновено само временно ).Но щетите за биоценозата като цяло ще бъдат значителни. Обработването на тези области с акарициди също не винаги дава желания резултат.

Могат ли кърлежите да се развият върху куче и други домашни любимци?

Както е отбелязано по-горе, червеите често използват домашни любимци като хранителен предмет. Кучетата не са изключение - може би, много от вас са срещнали акари по свилката или ушите на кучето след разходка.

Какво да направите, ако не забележите кърлежите във времето и кучето го донесе в апартамента? Ще се възпроизведе ли паразит директно на кучето в една стая?

Така, нимфа или инфо ще бъде на вашия домашен любимец само по време на хранене, след което те ще изчезнат. Да не забележите, че паразитът ще бъде труден. Една опасност е, че на кучето могат да се поставят яйца. Но този проблем може лесно да бъде решен, ако вашият домашен любимец се грижи правилно - редовната проверка на характерните точки на привързване (издраскване, уши, очи) ще спести ненужни последствия.

Ако виждате кърлежи в домашния си любимец - не се паникьосвайте. Необходимо е внимателно да се отстрани тялото на паразита с пинсети, без да се натиска и след това да се лекува раната. В края на процедурата трябва да измиете добре ръцете си със сапун и вода. Ако се страхувате сами да извадите паразита - вземете домашния любимец на ветеринарния лекар.

В рамките на няколко дни след отстраняването на кърлежите, наблюдавайте кучето - има ли зачервяване и абсцеси близо до мястото за прикачване. Но обикновено кучета толерират този паразитизъм безболезнено и няма да има значителна вреда на здравето на вашия домашен любимец.

Възпроизвеждането на кърлежи в апартамент: вероятност, риск, предотвратяване

Преминаването на пълен жизнен цикъл в един апартамент е изключително малко вероятно, почти невъзможно. С човешки и домашни животни тези представители на паякообразни се срещат само когато има нужда от храна и по време на търсене на подходящи места за зимуване. Полагането на яйца и олющване предпочитат в природни условия.

Все още нека си представим възможния вариант на хода на този жизнен цикъл в един апартамент.

Така че, възрастни акари, заедно с вас или вашите домашни любимци, влиза в апартамента. Също така, акари може да се появи в къщата самостоятелно, например от близката трева през пролетта, през отворена врата.

За да яйца, женската трябва да бъде напълно подхранвана. След това яйцата могат да се развият нормално, ако влажността е достатъчно висока. Появяват се още усложнения - ларвите ще излязат от яйцата, които отново се нуждаят от храна. Веднъж наситени, акарите трябва да напуснат за зимата, а след това всичко трябва да се повтори с нимфата, преди да се превърне в възрастен.

Оказва се, че, за разлика от бълхи и дървеници, които процъфтяват в жилищен район, кърлежи, като сложен тригодишен цикъл с промяната на собственици, лишени от възможности за развитие в ограниченото пространство на един апартамент или частна къща.

Най-вероятният и опасен контакт с акарите в природата, по време на тяхното масово възпроизвеждане.

В заключение, отбелязваме, че такъв труден начин на възпроизводство засяга състоянието на популациите от кърлежи от ихдоида като цяло. Постоянните промени в популациите и домакините водят до голяма смъртност сред яйцата, ларвите и нимфите. Въпреки това, в природата всичко се компенсира. Подобно на всички паразити, акарите са много плодовити и достатъчно млади хора оцеляват на възрастните, за да поддържат населението на правилното ниво.

Интересен видеоклип: как червеите полагат яйцата си след ухапване

Животният цикъл на развитие на кърлежи от иксодид