Життєвий цикл розвитку іксодових кліщів

Грудень 2018

Відео: Життєвий цикл папороті (Грудень 2018).

Anonim

кърлежи (Ixodidae) са високо специализирани паразити по гръбначните животни, включително бозайници, птици и дори някои земноводни. Животният цикъл на кърлежите се състои от 4 морфологични фази, две от които се разделят чрез мотивиране.

Първата фаза е пасивна и преминава по време на ембрионалното развитие в яйцеклетката. Три последваща фаза конюгат с активността на паразита - фаза на ларви, нимфи ​​и възрастни (възрастни). Въпреки че повечето от живота си, кърлежи, извършена извън тялото домакин във външната среда, кръвосмучещи е съществено условие за преминаване към следващия етап от жизнения цикъл на паразита.

долу е показана диаграма Ixodes отметка на жизнения цикъл

Забележка

На определен етап от развитието на организма от кърлеж може да падне инфекциозни агенти, понякога, представляваща сериозна опасност за хората и животните. Малко по-късно тази точка ще бъде разгледана по-подробно.

Характеристики кърлежи възпроизводство и развитие

Женската кърлежи изложени на контра gonotrophic хармонията. Това означава, че след всяко насищане на кръвта в женското тяло започва необратима трансформация, свързана с подготовката за размножаване.

Интересно е да се

Успешното завършване gonotrophic цикъл е възможно само в добре хранени жени и пълно насищане на кръвта е възможно само в оплодени женските.

Живият цикъл на кърлежите се формира от строго организиран набор от физиологични последователности. Жената има тенденция към единна биологична цел - да яде яйца. За да направи това, тя трябва да се свърже с мъжката и възможно най-пълноценно да бъде наситена с кръв по време на паразитизъм на подходящ гост.

При природните популации делът на осеменяемите жени не е повече от 50-65% от общия брой на активните женски сексуално зрели индивиди.

При благоприятни климатични условия по време на периода на чифтосване на червеите броят на женските се опложда. Високата плътност на населението също допринася за увеличаване на броя на осеменяемите индивиди.

Както женските, така и женските, които са оплодени и не са оплодени, атакуват животни. Не е необичайно да се появят чифтосване в местата на изсмукване до тялото на гостоприемника.

Мъжките от повечето видове червени акари умират след една или две чифтове. Мъжките момичета при благоприятни условия продължават да живеят до една година или повече.

В процеса на чифтосване, който продължава от няколко часа до няколко дни, женски паразит не се ограничава само в мобилността - тя продължава да ловува и яде. Мъжките се прикрепят към женската с помощта на две двойки крайници, като по този начин силно ограничават себе си и не могат да паразитират по време на чифтосване.

Забележка:

Женските и мъжките кърлежи от иксодид се намират помежду си поради специални химични вещества - феромони. Най-голямата феромонна активност при жената се наблюдава по време на насищане с кръв. Мъжете улавят мириса на феромоните на голямо разстояние и безмилостно намират женски дори при неблагоприятни метеорологични условия.

Оплодената жена растат няколко пъти по размер.След насищането тя изчезва от гостоприемника и в неговия организъм започва биологичен механизъм за подготовка за овулацията. В зависимост от времето на годината и температурата на околната среда процесът на полагане отнема от две седмици до три месеца.

Под снимките показва женски кърлежи по време на яйцеснасяне

При влизането си препълнени жени започват г. diapause се забавя, докато следващата дейност.

Интересно е да

Женските кърлежи принадлежат на абсолютния рекорд на плодородието сред всички членестоногите кръвосмучещи. Максималното удовлетворено лице може да отложи до 20 хиляди яйца.

кърлежи снасят яйца в горния слой на отпадъци на дълбочина от не повече от 3-5 см. След края на кокошките женските оцелее в продължение на няколко дни. В края на този период те умират поради промени в храносмилателната система и необратимо разпадане на вътрешните органи.

ембрионалното развитие на паразита

Няколко дни след яйце вътре всяко яйце започва бързо деленето на клетките и формирането на бъдещия организъм. В началото на ембрионалното развитие вътре в яйцето се образува ембрионални диска, което от своя страна се превърне в основа за бъдещето на паразита. В жизнения цикъл на Ixodes кърлежите това е единственият непаразитен етап на развитие.

Съвет

женските могат да предават патогени опасни болести към тяхното потомство дори на етапа на яйца вътре собственото си тяло. Дори неоткритите яйца носят потенциална опасност за хората и животните.

Например, кози яденето на кората и клоните на храсти, могат да станат носители на патогени на кърлежи енцефалит след поглъщане базалните части от растения с фрагментите определят.

Продължителността на ембрионалното развитие на кърлежи до голяма степен зависи от външните климатични фактори:

  • Средната дневна температура на околната среда;
  • относителна влажност;
  • дължина на дневната светлина.

В някои случаи процесът на формиране на бъдещи паразити на този етап от жизнения цикъл може да се забави и да се разтегне в продължение на няколко месеца.

Отличителна черта на покойния релефа - в ембрионалния Дискът не се активира механизма на интензивно делене на клетките, а яйцата отиват в зимен сън. В този случай, излюпването на ларвите се случи до края на следващия сезон, след като стабилна положителна средна температура на въздуха и достатъчно топла постеля.

В последните етапи на развитие на ембриона се прави в ларва, подобна на структурата на лицата на възрастни, но с три двойки крака (в възрастен от 4).

периода след ембрионалното развитие на кърлежи

В първите няколко дни след излюпването, младите паразити не показват агресия, и прекарват цялото си време в нелегалност, тъй като в този период е в заключителния етап на формиране на защитни покрития и първото издание на отпадните продукти от вътрешностите.

Интересно е да

На този етап на развитие (т.е. веднага след излюпването си от яйцата) в ларвите на кърлежи в продължение на няколко дни, не се появява сложни поведенчески реакции по отношение на появата на множество. През този период паразитите са в процес на разработване и в по-голямата част от случаите те не се придържат към жертвата дори при пряк контакт.

След завършване на процеса на развитие и пълна метаморфоза, младите ларви започват активно да търсят домакини за хранене.Най-често срещаните жертви на ларвите на червените акари са малките северни бозайници или гнездящи птици. Ларвите проникват в жилищата си и смучат неподвижните животни по време на сън или почивка.

Ларвите се хранят с кръв веднъж - като правило, в продължение на няколко часа (в редки случаи няколко дни). След насищането младите паразити се отдръпват от домакина и започват да се подготвят за мотивация - този процес отнема от няколко седмици до няколко месеца, в зависимост от природните и климатичните фактори.

По време на момичетата ларвите се трансформират, изхвърлят външната обвивка (кутикула) и изграждат четвъртата двойка крайници.

При завършване на трансформацията кърлежите преминават в нимфалната фаза на жизнения цикъл. Нимфите във форма и структура са много близки до възрастните, но нямат пълни полови органи, затова не могат да се възпроизвеждат.

Основни биологични задачи на нимфалната фаза на развитие при кърлежи с ixodid:

  1. Комплект телесно тегло;
  2. Образуване на основите на репродуктивната система;
  3. Образуване на основи на по-развити крайници и нова кожичка.

Паразитната фаза на нимфите трае малко повече от един ден. Храни за паразитите през този период обикновено са малки животни (зайци, таралежи, лисици, катерици) или малки добитък.

Когато нимфата е наситена, акарата оставя плячката, след което се активира механизмът за заглушаване. Този процес може да отнеме доста дълъг период от време, а в някои случаи на този етап е възможно да напуснете за зимата.

Определящите фактори за скоростта на преместване са температурата и влажността на въздуха, както и дължината на деня.

В края на процеса на наторяване паразитите претърпяват значителни вътрешни трансформации и стават възрастни (imago).

целия период на пост-ембрионално развитие се от една до три години, в зависимост от природен областта и климатичните условия на района.

Опасността от междинните форми на паразита за хората и животните

Паразитни система prokormitel-кърлеж не представлява сериозна опасност за хората, стига да не включва компоненти на трета страна са биологични (вируси, бактерии).

За съжаление, кърлежи често стават носители опасни за човешки и животински организми могат да причинят смъртоносни инфекциозни заболявания.

Съвет

Най-опасни за хората са агентите на кърлежи енцефалит и борелиоза. Тези инфекциозни заболявания влияят върху нервната система на хората (и не само него), а понякога и да доведе до необратими последици, включително инвалидност и смърт.

Най-голямата опасност за големи топлокръвни животни и хора акари са в последните етапи от неговия жизнен цикъл (имаго). Междинните ixodids същия етап обикновено се удовлетворява от малки животни, които чакат в дупките или слотовете.

Налице е също така вероятността от излагането на човека на опасни инфекции, пренасяни от кърлежи, без пряко отбележете ухапвания. Този метод на инфекция се нарича храносмилане. Това се случва най-често, когато се използва продукти от сурово мляко, получени от животни, в чиито тела са проникнали инфекциозни агенти.

Разпространението на инфекции, пренасяни от кърлежи в естествените местообитания, е фокусна. Основната огнища подкрепа фактор в разпространението на патогени борелиоза и енцефалит са жизнеспособни популации на малки гризачи.Voles, земеровки и други малки топлокръвни предавателни патогени хранят с всички етапи на акари, и те на свой ред предава инфекцията на други малки гризачи.

По този начин стабилността на природен цел на енцефалит и борелиоза патогени продължава в продължение на десетилетия.

В тези екосистеми, рискът от изпадане в жертва на кърлеж е носител на патогени, повишена десетократно.

Продължителността на живота на паразита и високите периоди опасност за хората

Развитието на кърлежа на всички етапи от жизнения цикъл зависи от благоприятните климатични условия, както и наличието на хранителни ресурси. За всяка фаза на развитие на паразита се изисква интервал от поне една година. Общата продължителност на живота на ixodids е 3-4 години.

По време на всяка фаза на развитие е силно повлиян от успешното наситеността на паразита. Колкото по-бързо от кърлежи намери домакин и се наситиха, толкова по-бързо той ще направи смяна на обвивката и да преминете към следващата стъпка (и по-кратък живот му като цяло).

За възрастни е характерна диапаузата на поведението. Ето защо най-голямата опасност за хората и животните е представена през пролетта и есента.

За нимфи ​​етап от поведенчески diapause не са задължителни, така че тази опасна форма на живот през цялата година, с изключение на зимата diapause.

Като правило, ларвите не представляват пряка заплаха за хората, тъй като тя не разполага с достатъчно развити части на устата и краката за успешен улов на едри бозайници.

Съвет

паша на животните може да безсимптомно носят опасни заболявания, причинени от кърлежи ухапване. В същото вирусите в телата им, може да се предава на хората - например, при консумация на мляко или сирене.

Козите и овцете могат да поглъщат заразени ларви, разположени в радикалните слоеве на растителното покритие. В резултат топлокръвното животно се превръща в естествен резервоар за опасни микроорганизми. По този начин дори стадийът на непаризиране на ларвите може да бъде опасен за хората.

интересно видео: акари снасят яйца, след като е ухапан от

За тик жизнен цикъл и местообитанието