Коли починається і закінчується сезон активності кліщів

Грудень 2018

Відео: Саакашвілі, Ляшко, Тимошенко – #@)₴?$0 з Майклом Щуром #17 (2 сезон) with english subtitles (Грудень 2018).

Anonim

въпреки разнообразието на семейства, най-голямата опасност за хората и животните са само iksodo S (Ixodidae) кърлежи. Подобно на всички членестоноги, животът на тези паразити са циклични и зависи от много външни фактори, особено в климата.

В нашата страна сезон тик дейност започва в началото на пролетта и приключва в края на есента, но най-вероятно да се превърне в жертва на сметките на паразита за конкретни периоди, през които се увеличава кърлеж дейност значително - повече от това по-долу и да поговорим …

Съвет

кърлежи са trehhozyainny тип развитие, и въпреки че повечето от живота си те прекарват от тялото на жертвата, всеки от етапа им живот се нуждае от паразитизъм за последващото преминаване към новата форма. Познаването на поведението на кърлежи по време на дейностите по преработка на храни в различните месеци на годината, хората могат да се предпазят от нежелана контакт с паразита и по този начин се избягват сериозна потенциална опасност от неговото ухапване.

Етапи на кърлежи: на какъв етап тези паразити са най-активни и опасни за хората

Клещи за развитието му имат няколко форми на живот. Първият етап от развитието на паразита е яйце.Женските яйца се натрупват в изгнили гори или в мъртва трева, след което умират. Една жена може да отложи до няколко хиляди яйца.

Яйцата се развиват за период от 30-40 дни и не представляват опасност за хората и животните. Въпреки това, вече на този етап от женската към яйцата могат да се предават патогени на инфекциозни заболявания.

При благоприятни температурни режими от яйца се получава ускорено люпене на ларви. Ларвите са пълноправни паразити, а за по-нататъшното развитие трябва непременно да намерят захранващо устройство. Но на този етап ларвите на кърлежите практически не са опасни за хората, защото се хранят с кръвта на малки гризачи или птици.

В повечето случаи, ларвите не намерят храна по време на първия сезон и си отиват през зимата, потопен в изгнили листа или да дойдат на гнездата на птиците. Зимните ларви на акарите пролетят "се събуждат" и атакуват пилетата, излюпени в местата за гнездене, или се хранят с кръвта на дребните бозайници.

Паразитът се храни за 2-3 дни, след което напуска домакина и започва прехода към следващата форма на живот. В зависимост от благоприятните климатични условия преходът към следващия етап може да се забави. Пикът на паразитната активност на ларвите пада върху есента.

След олющване, ларвите стават нимфи. Нимфите от горски акари са в много отношения подобни на възрастни индивиди - във форма и размер.

Нимфите, хиберниращи в мъртви бозайници, преминават през целия цикъл на разработка много по-бързо, тъй като не търсят храна. Лицата, които са в хибернация в горските отпадъци, когато са установени положителни дневни температури, се активират и се избират на повърхността, за да търсят жертвата. В кърлежи нимфи ​​средната зона са активни от ранна пролет до късна есен, но най-голям риск от тази форма на паразита е от средата на пролетта до началото на лятото.

На този етап от развитието паразитът изисква по-големи топлокръвни животни да се паразират и жертвите му са зайци, язовец, лисици и някои домашни животни. В някои случаи едно лице също става жертва.

Съвет

Нимфите кърлежи са опасни не по-малко от един човек, отколкото възрастните, така че могат да бъдат носители на болести като кърлежи енцефалит, Лаймска борелиоза, туларемия и няколко други.

След насищането, паразитите напускат тялото на гостоприемника и се изкачват в приюти за сериозно преструктуриране на тялото и преход към стадия на възрастни - imago. Този процес може да отнеме много време и скоростта му зависи от температурата на околната среда и качеството на предишното снабдяване.

Така целият цикъл на развитие на ixodid кърлежи може да отнеме от една година до четири до пет години и е придружен от постоянна промяна на хостове. Най-голямата опасност за човека е крайният етап на развитие на паразита - възрастен.

Сезонни промени в активността на кърлежите

Дейността на ixodid кърлежи има изразена зависимост от сезона (сезонност). diapause - в централните и по-северните райони на Русия, където сезонните климатични вариации най-забележими в биологичните ритми на паразита изразени конкретни периоди на забавяне дейност.

Има два типа диапауза:

  • Морфогенни;
  • Поведенчески.

Морфогенетичната диапауза се свързва със загуба на активност на първичните стадии на кърлежи.По-често, това се изразява в забавянето на процеса на люпене от яйцата на ларвите и забавянето на момичетата в наситени с кръв нимфи. Това поведение позволява на членестоногите да синхронизират жизнения си ритъм със сезонни промени в температурата и влажността.

По време на морфогенетичната диапауза акарите са неактивни и не толкова опасни за хората, колкото и в други периоди.

Важно е да знаете

Предаването на инфекциозни агенти от акари на хора може да се случи не само по време на физически контакт или ухапване. Случаи на инфекция с кърлежи с енцефалит от сурови млечни продукти, получени от заразени кози, овце, крави. На свой ред, инфекцията на добитъка е възможна както с кърлежи, така и когато заразен паразит навлиза в тялото през храносмилателната система. По този начин съществува възможност за инфекция дори при диапауза.

Диапаузата на поведение е присъща при възрастни iksodidam и се изразява в намаляване на агресията и загуба на активност по време на търсене на храна. Този вид диапауза се свързва със сезонни промени в температурата на околната среда и продължителността на деня на светлината.

Има случаи, при които няколко природни и климатични фактора са насложени едно върху друго и причиняват дългосрочна поведенческа диапауза в горските акари. При тези условия, сезонът на акари намалява бързо и възрастните хора гладуват през зимата.

По време на диапауза акарите не представляват сериозна опасност за хората, тъй като те са в състояние на ниска активност и не ловуват.

В бележката

По време на диапаузата, особено през зимния период, устойчивостта към неблагоприятни ефекти от температурата и влажността нараства многократно при кърлежи с ixodid.

В началото на пролетта, след като снегът се топи, настъпва пикът на физиологичната активност на възрастните. През този период домашните животни - ловни кучета, както и малките говеда - страдат най-много от ухапвания от кърлежи.

Опасността от заразяване с инфекциозни заболявания чрез контакт с акари често се увеличава в първите дни на пролетния ден. Това се дължи на факта, че удължената диапауза се заменя с повишена активност на акарите, когато се установи положителна средна дневна температура. Дългогодишната зимна въздържаност от храна изисква огромна загуба на жизненост, така че през пролетта паразитите включват механизъм на активиране и повишена агресия.

Механизмът на реактивиране в ixodids, стартиран в началото на пролетта, ги принуждава да ловуват, дори когато снежната покривка не е напълно спусната. Жертвите на кърлежи през този период са домашни пасища, които излязоха в търсене на растителност, която се появи под снега.

Вторият връх на активността на акарите се наблюдава в началото на есента, когато средната дневна температура и влажност са най-благоприятни, за да прекарват по-голямата част от времето в охраняван режим. Най-големият брой ухапвания от кърлежи е фиксиран в края на лятото и достига връх в началото на есента, когато дните са все още достатъчно топло, но няма изтощаваща топлина и липса на влага.

В средата на лятото, особено в сушилните сезони, паразитите са по-малко агресивни, тъй като в горните тревисти стени има твърде ниска влажност и силно излагане на слънчева светлина. Ловните индивиди често са принудени да се спускат в по-ниските тревни площи, където микроклимата е по-благоприятен. При тези условия ловният вид лов е неефективен и повечето паразити са принудени да намалят дейността си в търсене на жертва.

Фактори, влияещи върху паразитната активност

Най-оптималните условия за растежа и развитието на кърлежите от вида Ixodid са осигурени от тропическия климат. Тропичната влага и благоприятната температура допринасят за бързия преход от една форма на живот към друга. В страни с топъл климат жизненият цикъл на паразита може да се случи в рамките на една година или по-малко.

На територията на Русия, в умерените и северните ширини, червените йодиди се развиват за по-дълъг период от време.

Интересно е да се

Физически и климатични фактори като отрицателна температура или ниска влажност, не само възпрепятстват развитието на акари, но също така значително да увеличи живота на паразита, понякога значително.

Важна роля в сезонната активност на горските червеи играят не само температурата и влажността, но и съотношението на продължителността на деня и нощта в дневните цикли. Фотопериодичните реакции са присъщи на огромното мнозинство от кърлежи с ixodid. Промяната в съотношението на дължината на деня и нощта предизвиква отговор при паразити, включително промени в репродуктивната активност (период на чифтосване) и поведенческа диапауза.

В северните ширини, с повишени светлата част на денонощието през лятото, кърлежи показват съвсем различни поведенчески реакции от индивиди от същия вид, но често в южните ширини. Поради това не се наблюдава намаляване на агресивността през летните месеци, а най-големият връх на активността на енцефалитни акари в северните райони на Русия пада през юни-юли.

Като правило във всяка местност има популации от кърлежи, перфектно адаптирани към специфични природни и климатични фактори и формират установените поведенчески характеристики.

Активността на кърлежите в различни климатични зони

Същите видове акари показват напълно различни форми на поведение в зони с различен климат.

Така че, в централната част на Русия, в район с умерен климат, е ясно изразена в два скока сезонна дейност на кърлежи през пролетта и есента периоди. При възрастни индивидите пиковете на активността се заменят с диапауза на поведението - лятото и зимата.

В Москва започва пролетно вълнение на агресивно поведение в началото на април и продължава до средата на юни. Най-високата честота на атаки от кърлежи на хора се записва в първите дни на май и продължава две седмици. В средата на юни сезонът на акарите преминава през фаза на спокойствие поради лятната поведенческа диапауза и се завръща в средата на август.

По правило, средата на октомври в Москва и съседните територии настъпва в началото на зимната поведенческа диапауза на кърлежите, а краят идва в началото на април.

В южните райони на Русия (в района на Волга, в Кубан) се наблюдава спад на паразитната активност в началото на пролетта и приключва в края на есента. Лятната диапауза в горещите райони е по-продължителна.

В онези климат, където дъждовете са рядкост и често сухо лято, кърлежи през повечето време трябва да бъде близо до корените на растенията на нивото на земята - където високо ниво на влажност. През тези периоди броят на атаките на паразити върху хора и животни е значително намален. Сезоните на активност на кърлежи в подобни климатични зони траят от март до май и от септември до ноември.

ширини Сървър - Ленинград региона, в Карелия, Урал, Сибир, а също и в райони с по-студен климат година diapause акари кратък срок, и от време на време отсъстват (което може да зависи от времето).

В Санкт Петербург максималните регистрирани атаки на човек се случват през първата и последната седмица на лятото. А в Арктика активността на паразитните индивиди достига най-високата си точка през юни-юли.

По време на периоди на висока активност на кърлежи е необходимо да се държите най-предпазливо. За да намалите вероятността да станете жертва на паразит, трябва да се облечете правилно, когато излизате в природата, и да предприемете допълнителни предпазни мерки предварително.

Рискът от заразяване с кърлежи енцефалит и Лаймска болест, в зависимост от времето на година

Кърлежите са специфични носители на много вирусни природни фокусни заболявания опасни за хора и домашни любимци.

Най-опасни са енцефалитът и борелиозата, носени от кърлежи. Причиняващите агенти на тези заболявания могат да бъдат намерени в тялото на кърлежите на всички етапи от неговото развитие, от яйцето до пълнолетното.

Най-често тайгата акари е носител на опасни заболявания - степента на инфекцията им достига 10-15% от общото население.

инфекция на човешки кърлежи енцефалит може да възникне по два начина:

  • вектор пренасяни - чрез директен контакт, ухапване или смаже заразяване;
  • Хранителни - когато се консумира мляко от болни животни или млечни продукти, които не са преминали топлинна обработка.

Съвет

Овце и кози могат да бъдат носители на болестта, без симптоми на енцефалит от кърлежи и да бъдат източник на опасност за хората.

Вероятността за енцефалит при хора е в пряка зависимост от броя на паразити население на територията на пребиваване, тяхната степен на агресивност, както и големината на естествен фокус на патогени.

През летните диапауси вероятността да станете жертва на заразена кърлеж е значително по-ниска. Въпреки това, пасищните животни често поглъщат ларви от червеи заедно с тревна растителност и самите те стават носители на опасно заболяване.

На територията на Русия, Сибир, Далечния изток и Карелия са сред епидемичните региони на енцефалит, пренасян от кърлежи. В центъра на Русия, включително в района на Москва, появата на тази болест е ниска. По-долу е карта на разпространението на кърлежи енцефалит:

Други, не по-малко опасна болест предавана от кърлежи - това борелиоза (лаймска болест). Разпространението на тази болест обхваща цялата територия на Руската федерация, от Калининград до Сахалин. Борелиозата е регистрирана във всички региони на страната с честота от два до четири случая на сто хиляди жители.

Вероятността от болест на кърлежите с борелиоза зависи пряко от естествените и климатичните фактори и от населението на кърлежите на терена.

Важно е да се знае

на предаване на лаймска борелиоза човек може да се появи не само когато те хапят, но също така и смаже паразита по време на изваждането му от животните (през наранена кожа).

Най-опасните периоди епидемичните съвпадат с периоди на сезонна дейност на кърлежи и имат изрични изрази състезания от април до юни и от август до октомври.

В най-горещите периоди кърлежи извършват ежедневен миграция между редиците от трева, така че през нощта има повишена вероятност за да стане жертва на паразита . Всички ixodid акари са активни 24 часа извън диапазона.

Също така е основен фактор, който увеличава броя на огнища борелиоза патогени е броят на малки гръбначни животни в местообитанието на паразита.В някои климатични зони поддържането на естествените резервоари на Borrelia се осигурява единствено от мишките на воле и шир. С намаляването на броя на тези гризачи, броят на записаните болести чрез кърлежи с борелиоза сред местното население е значително намален.

Сезонът на повишената опасност от инфекция с кърлежи, като правило, зависи пряко от дейността на паразита. И макар че човекът е случайна съставна част на паразитната система на кърлежи, е важно винаги да се запомнят превантивните мерки за безопасност, особено в периодите, когато сезонната активност на паразита достига своя максимум.

Как да се предпазите от ухапвания от кърлежи: тестване на репеленти

Полезно видео за сезона на кърлежите: тези паразити хапят далеч не само през пролетта …