Все про життя і особливості вошей

Грудень 2018

Відео: Як позбутися прищів: причини появи акне та як їх лікувати (Грудень 2018).

Anonim

въшки принадлежат към puhoedovyh на ред, смучат кръв от животни и хора са носители на опасни заболявания По това време, много въшки известни. Те принадлежат към отряда от пухкава, сучеща кръв от животни и хора, са носители на опасни болести. С голям брой паразити започва епидемия.

Описание на въшките

Насекомите имат 0,5,5 мм сплескано тяло. Крилата са намалени, защото въшките водят паразитен начин на живот. Сегментите на гърдите са свързани. Устата е снабдена с две стилизирани игли. Ако болката не пие кръв, пробисът се прибира в главата на капсулата. Слюнката причинява дразнене на кожата на жертвата. Отделът на хранопровода в процеса на смучене действа като помпа.

За косата, насекомите са прикрепени с крака с нокти. Очите липсват или имат появата на две пигментни петна. Ориентацията в пространството се дължи на миризма. Продължителността на живота е 38 дни. Жената е в състояние да постави няколко стотин яйца, от които една седмица по-късно се появяват потомството.

Често срещани видове

Колко вида има там? При бозайници има повече от 500 разновидности. Само двама души живеят на човек - публичен и човешки. Те могат лесно да бъдат разграничени един от друг по външен вид и местообитание.

За въшките трябва да знаете, че лицата на главата и опашката не са видове, а морфотипове. Те се различават в местообитанието си: дрехите - върху дрехите, главата в космите.Ако те са изкуствено засадени заедно, те могат да се кръстят.

Всички сортове въшки имат подобен тип възпроизвеждане, течащи или върху или близо до тялото на госта. Храната на паразитите е изключително кръв. Всяко лице може да хапе няколко пъти на ден.

Всички сортове въшки имат подобен тип възпроизвеждане

Убийства

Ушите са трудно различими с главата въшки. Те имат подобна телесна структура и размер. Разликата е цвят и местообитание.

Паразидите на отделението живеят на дрехи. Те не могат да живеят в косата. Често жертвите на насекоми са тези, които рядко променят дрехите или гардероба си. Паразитите от тази група хапят безконечните части на тялото. Насекомите се страхуват да преработват дрехите си с въшки, чисто тяло, врящи дрехи.

Гардероби паразити живеят върху дрехите

Можете да намерите подробна, отколкото опасно въшки и как да се отървете от тях може да се прочете на съответния член на нашия уебсайт.

Глава мишка

Има и главни въшки. Те се намират дори сред онези хора, които са добре подредени в дома. Често се заразяват със скалпа, рядко брада, мустаци. Цвят - сиво-кафяво. След яденето цветът на телето става по-тъмен.

Основната разлика между лен и главата въшки е тяхното местообитание. Размерите на ларвите на образеца на главата варират от 0, 6 до 2 милиметра. Дължината на възрастни паразити е 2-4 милиметра.

Възпроизвеждането на главите е постоянно, независимо от сезона. Оптималната температура за живот е от 30 до 33 градуса. Обвивката на въшките при температури под 0 или над 45 градуса. Без коса индивидът не може да съществува.

За косата, насекомите се прикрепват с крака с нокти

Pubic louse

Какво представляват пубисните въшки? Това е най-малкото разнообразие. По дължина, паразитите достигат не повече от 2 милиметра, ларвите - само 0, 5 милиметра.

Въушите живеят в слабините изключително в скалпа, но понякога могат да се заселят в подмишниците, миглите и веждите. Индивидът се отличава с огромни лапи. Предаването е главно чрез сексуален контакт. Pubic louse е венерически паразит.

Как да се отървем от пубиските въшки (видео)

Ектопаразитното хранене

Колко и какво правят тези паразити? Струва си да се отбележи, че въшките не бързат и не ловуват жертвата. Те просто грабват косата и се прикрепват към нея, а след това идва празника. Човешките въшки не могат да сучат кръвта от морско свинче, свине, заек и други животни. Представената храна за тях е отрова.

За да разберете всичко за въшките дойде едва през 19 век, въпреки факта, че паразитите са стари, точно като човешката раса. През този период хората най-накрая научили, че паразитите не сучат, а по-скоро захапват жертвата. Устната апаратура е пиърсинг-смучене, но не е толкова лесно да я видиш.

Женските въшки на едно място могат да пият милиграм кръв, мъжките ядат 3 пъти по-малко. Парразитът може да яде както през деня, така и през нощта, ако нищо не го възпрепятства. Някои въшки живеят малко заради лакомия. Под натиск, попадащ в кръвта им, стените на стомаха избухват и насекомите умират.

Характеристики на възпроизвеждането

Възпроизвеждането на въшки има някои характеристики. Паразитите са двудомни, но има и хермафродити. Мъжете са много по-малки от женските. В женския, задният край на тялото е разклонен, мъжкият има закръглен край.На първия чифт крака има голям нокът.

Женската въшки в едно заседание може да пие милиграма кръв, мъжките ядат 3 пъти по-малко от

на мъжките полови органи са представени:

 • 2 двойки секуларни тестисите;
 • от копулиращото тяло;
 • Семена за тръби;
 • с еякулационния канал;
 • с аксесоарите.

Гениталните пори се намират зад ануса.

Жената има репродуктивни органи:

 • влагалището;
 • 5 пет-тубуларни яйчници;
 • лепкави жлези;
 • 2 къси овкудачета;
 • некапелена яйцеклетка.

Смъртта отнема от 20 до 70 минути. Копилира женската след последния молт. Образуването на яйца минава в яйчните туби. Оплождането е вътрешно. Преди началото на полагането, женската започва да се движи активно, но след като намери подходящо място, тя спира и поставя яйце.

Етапи на развитие

Развитието на всички видове въшки е почти същото - много бързо. Вече след 16 дни от яйцето, поставено от женската, ще се появи нова въшка, способна да понася яйца самостоятелно. Ако външните условия са неблагоприятни, периодът на развитие може да се увеличи до един месец.

Нитус - първият етап от развитието на въшките

Паразитите живеят до 42 дни. През това време женската може да отложи до 140 яйца. От пубиските въшки могат да се окажат 50 яйца, роклята може да даде живот на 300 души. По правило животът на паразита се извършва на едно място, но има случаи на изместване (например от главата на един човек на друг).

Какви са етапите на развитие

Въплисите са паразити, които имат непълна трансформация. Стандартният етап на ларвите отсъства. Разграничават се следните етапи:

 • nits;
 • нимфа от първата възраст;
 • нимфа на втората възраст;
 • Нимфа на третата възраст;
 • възрастен индивид.

След всяка мацка от една възраст, нимфата влиза в другата. За промяна на капака на хитина е необходимо преместване. Процесът на накисване трае само 5 минути, а за 45 минути се образува нов капак. След последната мура, ларвата става възрастна жена и на втория ден започва да се омъжи и да снася яйца, голяма част от които водят до появата на епидемия.

Педикулоза (видео)

Опасност за хората

Опасността от въшки за даден човек е, че те могат да се уредят дори и на хора от изолирани семейства. Дори спазването на правилата за хигиена не спестява от паразити.

Епидемията може да започне по всяко време на годината както при деца, така и при възрастни. Но традиционно епидемията на инфекцията се наблюдава през есента. За децата въшките са най-опасни, тъй като детето не е образувало имунитет. В същото време учениците бързо заразяват възрастни.

Основният симптом на появата на въшки е сърбеж на скалпа. Причината е слюнката, която попада под кожата. В резултат на това човек става раздразнителен, има проблеми със концентрацията, има загуба на апетит. Често човекът гребе главата си и се появяват корички. Поради разресване, косата може да падне и рискът от инфекция в раната също се увеличава.

Епидемията от паразити е опасна и фактът, че въшките носят много опасни болести. В раната са продуктите на жизнената активност на насекомите. Навлизането на изпражненията в човешкото тяло води до алергии, гнойно възпаление, дерматит, екзема. Често въшките стават носители на стафилококови инфекции.

Основният симптом на появата на въшки е сърбеж на скалпа

Може също да се интересувате от статията, която разглежда начините за откриване и характеристиките на лечението на педикулозата.

Колко дълго е животът

Максималният живот на една въшка е около 30 дни. Жената може да полага до 10 яйца на ден. След закъснение от 8 дни се появява нимфа. След 11 дни можете да изчакате появата на възрастен.

Паразитът не може да живее отвъд главата. Той ще се простира толкова, колкото може да направи без храна. Инсектът е силно специализиран, това означава, че животът може да се носи само на тялото на госта.

Така че, извън главата въшките съществуват:

 • при температура под 10 градуса - до 10 дни;
 • е по-малко от 2 дни, ако паразитите гладуват.

Една въшка може да яде до 4 пъти на ден.

Как да карам въшки (видео)

Въушите са един от главните врагове на човек. Те се размножават бързо и се приемат по брой. Паразитите са носители на опасни заболявания и трудно се отстраняват поради малкия си размер. Ако обаче знаем слабите страни на ектопаразитите, борбата ще бъде успешна.