Все, що потрібно знати про бліх

Грудень 2018

Відео: НУБ ПОСТРОИЛ ЛОВУШКУ ДЛЯ ПРО ИЗ ЛАВЫ В МАЙНКРАФТ! ИСПЫТАНИЯ С ПОЛОВИНОЙ СЕРДЕЧКА MINECRAFT Мультик (Грудень 2018).

Anonim

с бълхи хора изпълнени в периода на първобитното общество в света има около 1000 вида бълхи. За щастие на хората и домашните любимци факти са, че по-голямата част от тях живеят в дивата природа, а не в домове. Но размерът на бълхи видове, които са се заселили в човешкото жилище е достатъчно, за да причини много неприятности.

От бълхи хора изпълнени в периода на първобитното общество, както в природата, много от техните видове го живеят в пещери.

Общи видове

Всички насекоми, принадлежащи към реда на кръвосмучещи, се хранят с кръвта на жертвите. Много видове бълхи за дълъг период от време се приближиха към човека и го и животните му бере като източник на храна. Най-забележителният и потенциално опасна тези бълхи, , които са в къщата:

 • човека легла;
 • куче;
 • котка;
 • плъх;
 • птица;
 • пясък или море.

пясъка бълхи - общ вид на кръв смучене

Извън бълха

отбор бълха има много видове насекоми, но всички те са много сходни, и на външен вид, и физиологично малко от различават един от друг. Всички те са кръвосмучещи паразити, както и поради структурата на телата им, напълно адаптирани към тихо преминете към жертвите и да пият кръв свободно. В този случай, кръвта е тяхната основна храна, така че яжте си мъже, заедно с жените.

Размерът на паразитите не надвишава 5 мм. Човешките бълхи са малко по-големи от птичи и котешки. Средният размер на бълхите е 1-5 mm. В редки случаи уголемените бълхи могат да се увеличат до 1 см дължина.

Нашите читатели препоръчват!

За да се отървете от бълхите, нашите читатели съветват репелера за отхвърляне на вредители. Работата на устройството се базира на технологията на електромагнитните импулси и ултразвукови вълни! Абсолютно безопасен, екологичен агент за хора и домашни любимци.

Прочетете повече тук …

Структурата на всякакви бълхи е адаптирана за една кръвоснабдяване. Тялото на насекомото се сплесква отстрани и е много гладко - това е изключително важно за създание, което трябва да се движи бързо и неусетно в косата и косата на жертвата. Има щитове и изобилие от подложки по тялото. Те са предназначени да задържат козината на животното и да се движат в избраната посока.

Изграждане на бълхи, пригодени за един - снабдяването с кръв

Задни "краката" на този вид паразити е много по-дълго, отколкото на предната, затова те имат характерен външен вид. Дългите задни крака им придават специална бъркотия, която е включена в думите. Благодарение на тази структура средната бълха може да скочи стотици хиляди пъти своите размери - от 20 см до 3 метра. На главата и гръдната част на насекомото има кленоди - гребени, с които е прикрепена към жертвата.

Цветовете на бълхите са тъмни. Възрастните паразити могат да бъдат черни, червени, жълтеникаво-кафяви на цвят. Всички те изглеждат като черните точки с просто око.

Колко паразити живеят

Колко бълхи живеят? Паразитите живеят достатъчно дълго - средно 3 месеца.Въпреки това, някои същества от описаните видове живеят до една година и половина или две, ако се вземат предвид всички етапи на развитие.

Те могат да бъдат в изтръпване при неблагоприятни условия. В този случай те живеят по-дълго. Тези насекоми също са неприятни - при липса на живи организми кръстосаните смучещи насекоми в заразеното място могат дълго да чакат за тях. Ето защо напускането на дома не е метод на дезинфекция.

Когато живеят

топлокръвните животински паразити се използват само като източник на хранене. На тях, като правило, те не живеят, а само за кратко пристигат в тялото, за да ядат. След насищане, бълхите се крият в уединени места. Всички видове тези кръвопийци предпочитат да се скрият в къщи в пукнатини, под первази, в килими. Кучета, котки, заешки паразити живеят в отпадъци.

МОЛЯ ЗАБЕЛЕЖКА!

За бързо изхвърляне на бълхи има само три ефективни варианта:

 • Извикване на услугата дезинсекция (скъпо);
 • Закупуване на електронно устройство за размяна (1390 рубли);
 • Химикали (съмнителен ефект).

  Прочетете повече тук …

  Размножаване на паразити

  Всяка бълха оставя до 500 яйца за своя живот. Живият цикъл на бълха включва етапите на ларва и възрастни насекоми.

  Размножаване на бълхи

  Развитието от яйце в зрял индивид при благоприятни условия се случва в рамките на 20-50 дни. В този случай температурата на въздуха, оптимална за развитие - 18, 0-27, 5 градуса и влажност на въздуха - не по-малко от 60%. Ако въздухът стане по-сух, процесът на развитие спира и ларвата очаква благоприятно време. Водата унищожава ларвите. При неблагоприятни условия, ларвите остават дълго време в пашкула и размножаването на бълхи се прекратява.

  Чудя се как бълхите се умножават. От нанесеното яйце излиза ларва. Има белезникав външен вид и не се храни с кръв. Независимо от броя на ларвите, всички те не живеят на животни, а на пода или зад первази на тайни места. Ларвите на бълхи котки и кучета могат да живеят в тревата, което ги предпазва от удари вредните лъчи на слънцето.

  Фактите казват, че в стадия на ларвите бълхите прекарват няколко седмици - два или четири, в зависимост от условията на околната среда. После идва купата - ларвата създава пашкул от мрежата. В него може да бъде от няколко дни до няколко месеца. Всичко отново зависи от това колко са подходящи условията за живот на паразита. Един възрастен не може да остави пашкула дълго време, ако няма жертви наоколо. Тези факти обясняват дългия живот на някои хора, продължили година и половина. Следователно става ясно: колко да живееш бълха зависи от благоприятните условия. Колкото по-лошо са те, толкова по-дълго живее бълха, обаче, на сцената на ларвите или какавидите. Това е възпроизвеждането на паразити.

  видове от бълхи (видео)

  Характеристики Мощност

  Всякакви бълхи не инжектирайте обезболяващи, защото те са много бързо, за разлика от грешки. Следователно ухапвания от бълхи се усещат веднага.

  Описаният вид безкрил не се различава от лоялността към собствениците. Паразитите лесно ги променят, въпреки имената им. Ето защо кучето скача паразити са доста лесни за да премине котки и хапят тях и котка да живеят на зайци, се отървем от бълхи, които могат да бъдат няколко начина.

  Все пак те го правят в екстремни случаи. На човек, кучешки и котешки неканен гости почти никога не минават.

  Увреждането на скачащи паразити

  Бълхите, които се движат от едно същество в друго, се превръщат в резултат от предаването на много болести. В слюнката им по време на проучването бяха открити 200 патогени с различни заболявания. Най-опасното заболяване, което теоретично може да издържи на бълха, е чумата. Всички, тъй като естествените носители в природата на причинителя на чумата са плъхове и други гризачи. Преминавайки от плъхове към други топлокръвни животни, които често се появяват, горепосочените насекоми с кръв могат да заразят други.

  бълхи са носители на много заболявания,

  Също така, тези насекоми могат да носят салмонела, антракс, енцефалит, туларемия, яйца, червеи и други червеи. Но много по-често причиняват алергична реакция към ухапвания от бълхи, които често се случват при деца.

  Други видове

  Има и други видове ненаситени насекоми, които са вредни. Те принадлежат към различни видове и имат различни навици, но по принцип те са подобни - хранене с кръв.

  Морски бълхи

  Това интересни видове, посочени в този член, принадлежат към семейството на насекоми Talitridae , към която принадлежи и посредствени скачам котешки паразити. Аз също ги наричам амфиподи. Те живеят по водата на плажовете. По правило те не съществуват в северните ширини - те живеят главно в Югоизточна Азия, Южна Америка и се намират в Африка.

  Тези паразити са изключително малки - тялото им е с дължина от 1, 0-1, 9 mm. Чрез появата им в микроскоп тези малки същества приличат на ракообразни със сегментирано тяло и дълги "крака". Морските бълхи се активират на тъмно. В огромен брой колонии на бълхи издава неприятен вой.

  Морски бълхи приличат сегментирани ракообразни с малко тяло и дълги крака ""

  Тези паразити не само се хранят с кръв. Женските бълхи се имплантират в тялото на жертвата и се прикрепят към съдовете, за да се гарантира развитието на яйцата. Самото женско след умирането на яйцата, което освен това провокира развитието на опасно и тежко възпаление на човек - саркопсилоза.

  Земя или пясъчни бълхи

  Те живеят в земя и пясък в страните от Азия, Африка, Южна Америка. Често те се намират в земните етажи на хижите на местните жители. Тази бълха принадлежи към рода Tunga penetrans. Според вида на храната и начина на живот, тя прилича на морска бълха. По същия начин, женската прониква в кожата на жертвата и яйцата се излюпват там и по същия начин ги изстрелва от раната. Пясъчните паразити причиняват помътняване.

  Интересно да знаеш

  Човечеството живее с бълхите на хилядолетието. В продължение на векове почти нямаше бягство от бълхи, тъй като много от тях живееха в човешки жилища. Интересни факти - в Средновековието благородните хора закопчали заешката козина на кожата, за да привличат бълхи. Когато се събраха, кожицата с бълхи беше изгорена.

  Котешка бълха под микроскоп (видео)

  Размерът на бълхите винаги е накарал майсторите да докажат своя талант. Това е напълно казано в историята на Лесков "Левичарят", където главният герой разтърси бълхите. Сега има редица майстори, които наистина могат да направят това - на изложбите можете да видите малки метални пъпки с подкови с подкови.

  Бълхите са неприятни паразити, които трябва да бъдат разрешени. Но за да направите това успешно, трябва да знаете всичко за тях.