Дивовижні види бурозубок: звичайна, крихітна, гігантська і інші

Грудень 2018

Відео: Світ тварин [2005] (Грудень 2018).

Anonim

Бурозубка є одним з видів землерийок. Її дуже часто плутають з мишею, але землерийка бурозубка, на відміну від даного гризуна, має вузьку і витягнуту мордочку. Ця тварина не є шкідливим, а навіть допомагає людині проводити боротьбу з комахами. Існує багато видів таких тварин, серед яких може бути названа бурозубка звичайна. Про неї та інших поширених різновидах землерийок ви дізнаєтеся прямо зараз.

Зовнішній вигляд

Вчені нарахували приблизно 130 видів бурозубок. Об'єднує їх наявність характерною витягнутої морди і довгого хвоста. Розмір тіла дорослої особини здатний скласти 5 - 10 см, а хвоста - від 3, 5 до 7, 5 см. Важить такий звір від 2, 5 грамів і до 15 максимально. Тіло його вкрите шерстю темного забарвлення. Велика частина видів отримала від природи дрібну шубку буро-сірого цвета.Также звірок володіє світлим черевцем. Тварина отримала свою назву завдяки пофарбованим в буро-червоний колір верхівок зубів. У міру дорослішаючи відтінок зубів стирається до більш світлого, і бурозубка може в цей час бути названа белозубка. Зубна формула бурозубки: різці 3/2, ікла 1/0, предкоренние 3/1, корінні 3/3.

Ще звірок має від природи чорні маленькі очі і не може похвалитися хорошим зором. Шукати їжу йому допомагає розвинений нюх або особлива ехолокація. Через те, що ці найдавніші ссавці пахнуть мускусом, багато хижаків, піймавши їх, не хочуть їсти і відпускають.

Види гризунів

Відомо більше сотні видів гризунів, що належать до сімейства бурозубок. Щоб уміти розрізняти їх, зупинимося на деяких більш детально.

Звичайна

Така бурозубка найбільш поширена і на території нашої країни. Довжина її тіла становить 6 - 9 см. Володіє темної шерсткою, невеликими очима і вухами. Віддає перевагу селитися в листяних лісах і там, де ростуть різні типи дерев.

Активну діяльність розвиває в нічні години. Поїдає деякі види комах, личинки, жаб, дощових черв'яків, насіння. Здатна красти яйця метелики-монашки і парного шовкопряда. Якщо голодна, чи не погребує і падлом. Щорічно самка приносить 3 виводка. У кожному посліді буває до 10 малюків. Тривалість життя звичайного вигляду не перевищує 1, 5 років.

Бурозубка-крихта (американська)

Мала бурозубка, батьківщиною якої прийнято вважати Північну Америку, отримала назву Sorex hoyi від прізвища американського лікаря-натураліста Філіпа Хоя. Ще також реально побачити в США і Канаді, де вибирає для проживання лісу у дерев листяних і хвойних порід. Довжина дорослої особини не перевищує 5 см. Важить карликова миша не більше 2, 5 грамів.

Її шерстка забарвлена ​​в червоно-коричневий або сіро-коричневий колір. У зимовий період хутрі властиво освітлюватися.

Активний такий гризун цілу добу і весь рік.

Харчується черв'яками, комахами, а також безхребетними. Його ворогами в природних умовах є змії, птахи, а серед домашніх тварин - кішки. До розмноження представниці виду приступають в перші місяці літа. Вагітність триває 18 днів. За рік бурозубка крихта здатна дати 1 приплід, в якому буває 3 - 8 малюків.

Крихітна

Крихітна бурозубка зустрічається на території, розташованої від країн Скандинавії до самого Далекого Сходу, також і на острові Сахалін. Проживає вона і в Росії. У північних регіонах звірок селиться до кордону, яка з'єднує лесотундру з тундрою. Він є на сторінках Червоної книги Мурманської області. Крихітна бурозубка має довжину тіла близько до 5 см. Маса дорослої особини не перевищує 4 грами. Має досить широку голову з характерним хоботком.

У такого виду гризунів найбільш короткий хвіст, якщо порівнювати з іншими представниками сімейства землерийок. Шерстка забарвлена ​​в бурий або темно-коричневий, живіт миша має світло-сірий. Проживає в лісах, де ростуть різні дерева. Селиться біля боліт, в тундрі, степах і напівпустелях. Вживає в їжу комах, їх личинок, павуків до 80 разів на день! За рік дає кілька приплодів, в кожному з яких народжується до 8 малюків.

Мала

Можна зустріти таку миша невеликого розміру, але з довгим хвостом в Росії і на території багатьох країн Європи. Вона виростає до 6 см, важить при цьому не більше 5 грам. Забарвлення хутра буває від бурого до рудого, черево набагато світліше, хоботок є досить довгим. Проживає в сирих місцях, лісах, але не особливо затінених. Їсть комах, черв'яків, павуків. Активна цілодобово. Розмножується 3 літніх місяці. Приносить кілька виводків, в кожному буває 4 - 12 дитинчат.

Середня

Середня бурозубка може потрапити на очі людині на території від східної Європи до Монголії, Кореї, Далекого Сходу. Середня бурозубка має довжину тіла не більше 7, 5 см і вага близько 7, 5 см. Верх тіла забарвлений в бурий колір, здатний переходити в рудий. Вживає в їжу комах, личинок, павуків, земляних черв'яків, жуків. Взимку для неї важливо знаходити насіння модрини. Середня бурозубка розмножується в теплу пору, в кожному приплоді може з'явитися 2 - 11 малюків.

Гігантська

Гігантська бурозубка зустрічається виключно в Приморському краї. Її можна знайти на сторінках Червоної Книги Росії. Довжина тіла цього найбільшого гризуна в сімействі досягає 7 - 10 см, важить такий звір близько 14 грамів.

Шерсть має характерний сіро-бурий окрас, на мордочці є довгі вуса. Гігантська бурозубка харчується в основному дощовими хробаками, які складають 95% її раціону. Ще любить їсти невеликих гризунів, а також вживає в їжу змій, жаб, плоди культур. За рік приносить 1 потомство. Даних про кількість дитинчат немає. Миша здатна дожити до 1, 5 років.

равнозубость

равнозубость бурозубка володіє однотонним забарвленням шерстки і п'ятим верхнім зубом. Проживає в тайговій місцевості, на території від Скандинавії до Тихого океану, зустрічається і в Білорусії. Такий гризун поміщений в Червону Книгу Карелії і Московської області через загрозу зникнення. Виростає до 9 см, важить не більше 6, 5 грамів. Равнозубость бурозубка харчується комахами і личинками, а взимку - насінням листяних культур і їли. Розмножуватися починає в кінці весни, приносить кілька приплодів по 2 - 10 малюків. Термін життя становить до 1, 5 років.

Плоскочерепная (бура)

Забарвлення шерсті дорослої особини варіюється від темного на спині до світлого на боках і сіро-білого в області черевця. Зустрічається на території від Уралу до Тихого океану. Проживає в тайзі, тундрі, горах. Раціон схожий на інші види - комахи, личинки, дощові черв'яки. Розмножується в теплий період року. Приносить за раз до 8 - 10 малюків.

Арктична (тундряная)

Арктична бурозубка, вона ж тундряная, має розмір тіла 48 - 75 мм, важить не більше 9 грам. У північних частинах ареалу зустрічаються особини з двокольорового забарвленням, в південних забарвлення наближається до однотонного. Навколишнє середовище тундрового виду охоплює Північно-Східну Європу, Азію на південь до Китаю і Монголії, Північну Америку, Росії аж до Чукотки. Може прекрасно почувати себе в арктичній тундрі, лісотундрі, рівнинній, гірської тайзі, лісостепу і степу. Харчується дрібними безхребетними, зокрема жуками. Зрідка їсть дощових черв'яків. Розмножується влітку. Щорічно дає до 4 виводків по 5 - 11 малюків.

Поширення і розмноження

Як вже було розписано вище за видами, бурозубки живуть у багатьох країнах світу. Равнозубость найчастіше зустрічаються на північному сході і заході області. Ще таких тварин можна побачити на річкових берегах. У хвойних лісах зустрічаються представниці середнього виду.

Крихітні бурозубки проживають тільки в тайгових лісах нашої країни, а малі мешкають в лісах, на пустирях і навіть в населених пунктах.

кутори звичайна є частим мешканцем заболочених місцевостей на берегах річок і озер .

Бурозубки створюють гнізда кулястого типу з листя і стебел культур. Протягом року у них буває 2 - 3 потомства, в яких народжується від 2 до 10 малюків. Активно починають розмножуватися влітку, вагітність триває 18 - 28 днів. З'являються на світло голими і сліпими. Самостійним молодняк стає через 3 - 4 тижні.

Користь і шкода

Бурозубки приносять користь, оскільки, завдяки швидкому обміну речовин, здатні харчуватися до 80 разів на добу і знищити багато шкідливих комах. Влітку без їжі тварини не можуть прожити довше 11 годин. У добу вони здатні вжити кількість їжі, яка перевищує їх вагу в 6 разів. За день доросла землерийка з'їдає мінімум 15 грамів комах.

На жаль, шкода від життєдіяльності милого звірка переважає над користю. Своїм довгим хоботом гризун підкопує грунт, гризе коренеплоди, пошкоджує кореневу систему томатів і перців. Вживають в їжу і насіння рослин. Тому боротьба з ними на ділянці часто стає важливою для городників.