Амерікансканскій тарган: життя в природі і розведення

Січень 2019
Anonim

Американският хлебар е насекомо, което е донесено в Америка от тропиците на Африка. В Америка той се появи в момент, когато търговията с морето процъфтяваше. Африканските насекоми пътували на кораби, а когато станали многобройни, те се заселвали на американския континент. Между другото, хлебарки в Европа бяха донесени и в големи количества на търговски кораби. Бързо достатъчно тропическо насекомо, адаптирано към променените климатични условия и адаптирано към новата среда. Всъщност, африканските насекоми стават предшественици на "американците".

Външен вид

Американското хлебарче се отличава с доста дълго удължено тяло. Възрастните индивиди достигат размери от 4 до 5 см. При възрастни, възрастни насекоми, тялото е червеникаво. Често има червени и кафяви индивиди. Възрастният хлебар има начало на самолет. Няма нимфи. С възрастта сегментацията на тялото става по-забележима, особено в коремната област. Африканските индивиди са малко по-тъмни и по-дебели, но доста близки до американските. Американското хлебарче може да е тъмно на цвят, но никога не е напълно черно. Цветът му е по-близо до червеникаво-кафяво. Черният цвят е характерен за други видове.

Отличителни черти:

  • Устната апаратура е оборудвана с хитинови израстъци. Ето защо, насекомото лесно може да се натрупа чрез тъкан, кожа или картон.Често хлебарите ядат кърпа или кожа, когато няма други източници на храна.
  • Удълженото тяло. Обикновено насекомите имат доста дебел и широк корем. При този вид багажникът е удължен, сегментацията е ясно видима.
  • Друга отличителна черта: крилата. Крилата са добре видими, големи, окото. При възрастни мъже крилата се простират отвъд корема. Въпреки това, насекомите не летят много добре. Те могат да бъдат във въздуха за по-малко от минута и обикновено използват крила за планиране, а не за пълен полет.
  • В края на багажника можете да наблюдавате сегментирани процеси, те се наричат ​​"орци". Има мъже и жени. Мъжките имат генитална пластина, която е много подобна на орките, но е по-малка по размер.
  • Антените са дълги, сегментирани. Това е основният орган на докосването. С помощта на антените насекомото не само определя пътя към храната, но също така открива звукови вибрации и определя естеството на повърхността, по която се промъква.
  • Очите се намират от всяка страна. Те са големи, разнообразни. Поради специфичната структура и местоположението на очите хлебарката може да види във всички посоки.

Интересно е, че този хлебарка се смята за най-бързият. Изчислено е, че за секунда може да се движи около 70 см.

Възпроизвеждането и развитието

Възпроизвеждането е не по-малко интересно. Хлебарката е способна да се възпроизвежда безсмислено, използвайки партеногенезата. Ако няма мъжки един до друг, в тялото на женската, специални яйца зрели, които могат да се развият без торене. Благодарение на тази функция насекомото се е разпространило толкова широко. За да се образува цяла колония, една жива жена е достатъчна.

Възпроизвеждането се извършва през цялата година и не е свързано с определен сезон. Колкото повече храна и по-добра е околната среда, толкова по-активен е процесът на възпроизвеждане. Преди чифтосване се извършва ухажване. Първо, жената освобождава феромоните във въздуха, повдигайки крилата си. По този начин тя привлича мъжете и ясно показва, че е готова за размножаване. Мъжът, който е наблизо, хваща феромони и започва брачния танц. Той обикаля около женската, разтваря и сгъва крилата си. След това се извършва торене.

Женските люкове нанасят капсула с оплодени яйца за 20 до 30 часа и след това се смилат в земята или в подходящ субстрат. В условията на един апартамент, женската поставя яйцата на уединено място, прикрепяйки ги към повърхността с помощта на особено вискозна секреция.

Хабитат

Американските хлебарки са широко разпространени, главно в страните от Южна и Северна Америка. Също така този вид се заселва в цяла Африка, бутайки предшественика си. Учените са забелязали, че в момента насекомите активно се заселват в Европа. Въпреки това, в Русия видовете не се установяват по две причини. Първо, големи размери. При условия на достатъчно силен зимен студ насекомите с голям размер умират. На второ място, има много потомци, за които няма достатъчно храна в условията на Централна и Северна Русия. По същата причина, хлебарката рядко се появява в апартаменти, където е трудно да се хранят потомството. Но ако се появи в къща, където има достатъчно храна на открито, тя ще се умножи с невероятна скорост.

Американските хлебарки в градска среда могат да бъдат намерени в промишлени сгради с отопление, в колектори, във вентилационни шахти, в заводи за производство на хранителни продукти.Всяка година този вид се приближава до човека и се учи да живее в градска среда, като яде хранителни отпадъци.

Често тези насекоми могат да бъдат намерени на кораби, в самолети. Те пътуват основно заедно с хранителни продукти, опаковани в картон.

Особености на живота

Насекомите живеят заедно, опитват се да създадат най-голямата възможна колония. В дивата природа средната колония наброява около 10 000 души. Ако хлебарки се настаняват в сгради, изберете големи, широки сгради с добро отопление. Благоприятната температура за бързо възпроизвеждане е в диапазона 20-35 ° С. Също така, хлебарки като висока влажност.

Друго важно условие за просперитет: наличието на достатъчно храна. Хлебарите ядат почти всичко. Те предпочитат месни продукти, риба, растения, зърнени култури и зърнени храни, смесени фуражи. Ако няма подходяща храна, те могат да ядат сапун, кърпа, кожа, хартия. Това е да се яде всеки органичен.

За голяма колония, наличието на храна е от съществено значение. Но за малки гнезда в апартаментите, влагата и наличието на водни източници излиза на преден план. Ако напълно изолирате хлебарки от вода, те загиват максимално в рамките на една седмица.

Развъждане

Любителите на насекоми често размножават американските хлебарки. Те са доста големи, но непретенциозни насекоми и интересен обект за наблюдение. Например, само този вид се грижи за потомството след появата на ларвите от яйцата. При други видове това поведение не се наблюдава. Не по-малко интересно е чифтосването на мъжки и женски преди чифтосване. Външно, хлебарът изглежда доста впечатляващ, който задоволява любителите на насекомите.

Този вид също се отглежда за храна, гущери и земноводни. Насекомите се възпроизвеждат много бързо. Една колония може да осигури цял терариум със гущери.

Единственото нещо, което трябва да се страхува от любителите на насекоми, е алергия. Феромоните, които отделят женско по време на чифтосване, се считат за мощни алергени и могат да навредят на чувствителните хора.