Важливе питання: як виглядають воші і гниди

Грудень 2018

Відео: Paul Bloom: The origins of pleasure (Грудень 2018).

Anonim

Паразитната болест, причинена от въшки, се нарича педикулоза. За съжаление, много хора не знаят как изглеждат въшките, така че не могат веднага да запишат присъствието си. Много е важно да знаете този въпрос.

Много хора са засегнати от педикулоза, независимо от възрастта и пола. Особено тези, които постоянно се намират на обществени места и взаимодействат с огромен брой други хора. По принцип това са деца, защото те могат да комуникират тясно със своите връстници и да обменят лични неща, без да разбират какво е зад всичко това.

въшки сте човек, който може да бъде 3 версии:

 • Висящи
 • Човешки главоболие
 • или срамната ploschitsa

Основните места на въшки заразяване са детските градини и училищата. Доста е лесно да вземете въшки в обществени сауни, бани и спално бельо, които предлагаме във влакове и хотели. Повечето хора получават глави въшки.

Как изглеждат човешките въшки на главите им

Много пациенти дори не знаят как изглеждат nits и въшки. Следователно заболяването не се определя веднага. Особено те се движат достатъчно бързо и имат скорост от около 23 см в минута. Трудно е да ги видим в косата ни.

Дължината на насекомите достига 3 мм, те се движат на 6 крака, а цветът им е белезникав или сивкав. Този цвят им помага да се маскират успешно на фона на скалпа и в руса коса.Яйцата, които лежат, се наричат ​​ницове. Ниц да помисли върху главата на човек е съвсем проста. Човешки глави паразити ги прикрепят към косата в големи количества. Оцветяването на ниц има жълто-бял оттенък. Nits са залепени за косата със специално вещество толкова твърдо, че да се отървеш от тях е доста трудно.

Параметрите на ниц са доста малки - 1, 5 мм. Обикновено гърдите и въшките са на главата в косата, но понякога се появяват върху миглите и веждите. Човешката въшка може да живее около три седмици в косата. Ако е извън главата, той умира в един ден, и гнида след две седмици, защото тя няма достъп до източник на храна - кръв.

Ако nits са подобни на пърхот, тогава възрастен главата не може да се каже. Тя има пробисцис, който пие кръв. На всеки от шестте крака има малък нокът под формата на кука, която се прилепва към косата й. Всички тези адаптации помагат да направят въшките на косата ви всичко, от което се нуждаят за живота си.

Pediculus humanus и жизнените функции на организма

Разработване на хората за коса, тези насекоми имат определени етапи на развитие:

 • нита - яйцата зрели индивиди
 • Ларвите
 • нимфи ​​
 • насекоми възрастни - възрастни от

Изберете специална субстанция, женската придава филизи на косата. Постепенно се развиват в ларви. Нарастването на ниц става след двадесет дни.

Времето за развитие на цикъла от nits до възрастни паразити зависи от температурата на средата, в която те растат. Оптималният температурен режим е 35 ° C. Една възрастна жена може да отложи голям брой гени, така че те да се размножават бързо.

Хранене на въшки

Възрастните въшки трябва да ядат само човешка кръв.Като ухапва своята плячка, излъчва специален ензим, който предотвратява бързото съсирване на кръвта. Това причинява силен сърбеж, а след това и зачервяване на целия скалп в главата. Появата на сърбеж се появява няколко седмици след заразяването с паразити. Ситуацията се влошава, ако човек започне неконтролируемо да се оправи с ухапвания, защото вероятността от заразяване в тях е висока.

Хабитат и ниц

Вече сме разбрали как изглеждат въшките и гърдите в главата ти, сега трябва да разберете откъде идват. Причините за педикулозата са, както следва:

 1. Не се наблюдава елементарна хигиена. Не можете да използвате продукти за лична хигиена на непознати. Тогава те са лични, за да могат да бъдат използвани само от един човек. В този случай става въпрос за гребени.
 2. Често срещан контакт с голям брой хора. Хората, които са в големи клъстери на други хора, са изложени на повишен риск от развитие на болестта.
 3. Ниски санитарни и икономически показатели в някои страни по света, например Индия или много африкански страни.
 4. Затворете контакт с заразен човек. Това се отнася главно за децата. Както всички знаят, малките деца не нарисуват линия между излишното пространство и външния свят, така че те са изложени на риск.

Тъй като има 3 вида човешки въшки, те могат да бъдат намерени на следните места:

 • Главите на главата са разположени на главата и косата й. Нигетите се намират на самите косми на известно разстояние от повърхността на главата. Самите въшки попадат в контакт с кожата за хранителни цели. След това ухапвания остават на скалпа и може да възникнат дразнене и силно сърбеж.
 • Пъпчивите въшки са в дрехи, в местата на контакт с човешкото тяло.Това се дължи на необходимостта от хранене. Такива места могат да бъдат якето яка, ризи, рогчета, ръкави в областта на лактите, панталони на мястото на коляното пъти.
 • Пухкавите въшки се срещат в космите в областта на стомаха, гениталиите, ануса. Също така може да се появи в зоната на аксиларни кухини, на гърдите, ако има гъста козина.

Методи за контрол на педикулозата и лечението

Ако откриете въшки и глави на главата или тялото си, незабавно трябва да се обадите на Вашия лекар или да се поглезите. Но също така е желателно да се направи или да се извършва под наблюдението на експерта. Ако членовете на вашето семейство са подложени на педикулоза, те трябва да бъдат лекувани с вас. По-добре е да правите това едновременно с цялото семейство, за да избегнете повторното поява на болестта.

Начини за правилно лечение на педикулозата:

 1. Внимателно разтегнете всички дрехи, носени по време на инфекция и заболяване, при температура от 55 ° C и по-висока. След това изпийте прането напълно, за да се освободите от живи паразити.
 2. Получете лекарства от въшки и гърди в аптеката, след като се консултирате с лекар - трихилог, от когото можете да третирате главата от въшки и глупости.
 3. Ако след изтичане на дванадесет часа след третирането, косата е оцеляла върху косата, тогава е необходимо главата да се изглади с малък гребен. В същото време се отстраняват не само мъртвите, но и живите паразити.
 4. Ако лечението не е повлияло на въшките и те остават активни, трябва да се консултирате с специалист, за да Ви посъветва друго средство за защита.
 5. След десет дни лекарството трябва да се използва отново.
 6. Ако след 20 дни всички паразити са изчезнали, лечението е успешно.

Една въшка е достатъчно малко същество, което е трудно да се види с просто око.Ако знаете как изглеждат въшки и нишки, тогава в бъдеще няма да ги объркате за други домашни паразити. Необходимо е да сте грамотни и да вземете вашето здраве на сериозно.

По-рано, определението за признаци на педикулоза и своевременно лечение ще ви помогне да отделите по-малко пари и енергия, за да се борите с нея. Какво ще стане, ако лечението не е ефективно и въшките не се вземат у дома? Трябва да отидете в болницата и да обясните ситуацията си на специалист. Може би наркотикът, който използвате, не е фатален за паразитите. И най-важното е, че може би не ти харесва. Лекарят ще разбере причините за появата на болестта и продължителността на лечението. Разбира се, лечението може да се забави, но е по-добре да страдате, отколкото да оставяте някакъв образец в косата си.

Отлично познаване на признаци на въшки и гниди:

 • цвета на човешката въшка
 • като въшка прилича
 • те могат да се появяват на миглите

Ранното откриване на признаци на въшки и навременно му лечение ще ви помогне да харчат по-малко пари и сили за борба с него. Ще помогне за намаляване на размножаването на вредители.

Какво да направите, ако лечението не е ефективно и въшките не се отдръпват у дома, трябва да отидете в болницата и да обясните ситуацията на специалист. Той ще разбере причините и продължителността на лечението. Разбира се, лечението може да се забави, но е по-добре да страдате, отколкото да оставяте някакъв екземпляр в косата си.