Фараонові мурахи і боротьба з ними

Лютого 2019

Відео: Боротьба із мурахами.... (Лютого 2019).

Anonim

мравки Фараона (често погрешно наричани още "мравки Фараона") - единственият вид на тропически мравки, които са успели да се разшири обхватът им далеч на север и на юг, поради колонизацията на човешко присъствие. Днес фараон мравка е в състояние да се превърне в истински космополит, разпространение в почти всички континенти на света и се превръща в главоболие за милиони апартаменти и къщи.

Историческата родина на фараонската мравка се смята за Индия. Поради своята здравина, малък размер, както и някои аспекти на живота, че е това, което насекомото е бил в състояние да овладеят живот кораби морски лица, а след това - с пристанищен град. И само един червен завоеватели започват триумфалното шествие дълбоко във всяка държава, в която случайно проникване.

Интересно е да

Името на фараона мравки са получили заради това, което за първи път е уловен в египетските пирамиди в XVIII век. Почти веднага след като насекомите са описани от Линей, който реши, че Египет е тяхната родина и наричат ​​себе си Фараона мравки.

Днес повечето изследователи са склонни да вярват, че истинската родина на фараона мравки е на територията на Индия.

Външен вид на фараона мравки

Фараона мравки - много фини представители на техните семейства. Работно мравки имат дължина от около 1, 5-2 mm, матка тяло - 4 mm, мъжки - около 3 мм.

В типичния цвят на фараона мравки имам повече име червено - цвета на тялото работник мравка светлокафява на почти жълто.Снимката показва активната мравка при силно увеличение.

Царицата на фараона мравка е по-тъмна и наподобява обичайните роднини от черна градина. Снимката показва като кралица, заобиколен от работа лица:

Трябва да се отбележи, че всички мравки Фараона на корема има ясни жълти ивици, но поради малкия размер, те не са особено забележими сред работещите лица.

яйцата и ларвите на този вид рядко хващат окото: мравките предпочитат да оборудва колонията на места, където е трудно да се получи един мъж. мравка яйца имат диаметър от около 0, 3 mm, ларвите достигне дължина от 1-1, 5 mm, и подобни по вид на самите яйца: както се вижда на снимката, те са бели, полупрозрачни и фиксирани:

Това е размера на тялото и цвета на фараона мравки се различават от други видове. В допълнение, в условията на нашата страна, този вид не може да съществува извън дома на човек, и следователно с други роднини на едно място практически не се случи. Така че, ако мравките се срещнаха в апартамента и дори цяла тълпа - вероятно това са "индийски египетски гости".

Характеристики на биологията на жълтите нашественици

Основната характеристика на фараонската мравка е нейната термофилна природа. Засяга тропически произход: този тип могат да съществуват при температура под 20 ° С, въпреки че в къщи и апартаменти мравка безопасно изпитват периодично намаляване на температурата до 10-12 ° С

Този вид не може да живее извън границите на отопляеми помещения на територията на цялата бивша ОНД. През зимата, дори и доста меки по руски стандарти в южните райони, те просто замръзват.

Интересно е

В руската зима никой вид мравки не може да живее активно на повърхността на почвата.Домашните видове в продължение на шест месеца подреждат зимуване, затварят в мравуняците, малко се движат и рядко ядат. Някои дори взимат лигавиците в подземията, осигурявайки им деликатеси. Мравките на фараона нямат зимуване в биологичния цикъл и трябва да се държат топло през цялата година и близо до храната.

Както всички мравки, фараоните са мраморни: те могат да ядат всякакви трохи, продукти от растителен и животински произход, разлагаща се органична материя, други насекоми.

Ахил от този вид има много интересна структура. Въпреки че е малък, цялото гнездо може да бъде поставено на няколко квадратни сантиметра под пода или сред книгите. Когато поникнат от мравка тя може начинаещи част до създаването на допълнителни слотове в отделни места жилища, но това свързване "клони" се поддържа, както и мравки от различни гнезда не се бият помежду си.

Това е интересно

Първите мравки в Европа се появиха в пристанищата на Лондон и се настаниха под мантел в богатите къщи.

Но основната особеност, която притежават мравките-фараоните, е толерантността на цариците един към друг. В една колония няколко десетки или дори стотици женски за разплод могат да живеят заедно. Разбира се, унищожаването на едно гнездо от такъв супер-заместител малко влияе върху жизнената дейност на другите.

Фараонови мравки в апартамента

Фараоновите мравки в апартамента се чувстват още по-комфортно, отколкото истинските собственици. Те могат да основат гнездата си почти навсякъде, постоянно да поставят нови пътища към източниците на храна и да разширяват своите населени места.

Фараоните са ограничени в разпространението им в помещения само с наличните хранителни запаси.Те лесно проникват в съседните апартаменти и могат идеално да живеят и да се възпроизвеждат под паркета на хола и да се хранят - от изхвърлянето на боклука.

В този случай гнездата на фараоновите мравки могат да бъдат разположени почти навсякъде. То може да бъде оформена кухина, цокли или под мебели, пукнатини в подове, купища неща в гардероба, гънките на дрехите, кутии за дискове - там, където работната температура на околната среда и което не е често човек изглежда.

Най-видимите в апартамента са хранещите мравки, които се движат по павирани и маркирани пътеки в търсене или по време на транспортиране на храна. Забелязвайки ги, не се опитвайте веднага да ги унищожите. Много по-разумно е да следваме тяхното движение и да изчислим изместването на гнездото. Там ще бъде по-лесно да унищожи вредителите.

Как да се отървем от фараоните мравки

Да се ​​отървем от фараон мравки в апартамент е много трудно. Техният огромен метрополис може да се намира в няколко апартамента и къщи. Източниците в помещенията, мръсотията в боклука могат да служат като източници на провизии за тях, а през лятото - органични от улицата. Това се дължи на това насекомо не е особено засегната от унищожаването на един или повече слотове: колонизаторите на оцелелите бързо да се научат на освободените територии и възстановяване, за да ги броя.

Най-простият случай е, когато мъртвият току-що започва да се развива и насекомите все още не са успели да организират детските гнезда. Ако откриете такава колония и празен вакуум, борбата с мравките може да се счита за завършена.

Ако мравките живеят в къщата дълго време, най-добре е да ги възложите на специалисти от специални услуги по дезинсекция.В този случай борбата срещу насекомите трябва да се извършва съвместно от всички наематели на къщата. Съседите, които не подкрепят инициативата, ще дадат възможност на мравките да оцелеят в апартаментите си.

независимо отърви от фараона мравки може да бъде с помощта на няколко типа:

  • Аерозоли - те усърдно напръскват всички повърхности в жилището и особено - на мястото на най-честата движение на насекоми. Ако аерозолът проникне в гнездото, мравките със сигурност ще умрат. Ако гнездото е разположено извън зоната на пръскане, само онези работни мравки, които са паднали под пръскането, ще изчезнат.
  • Геловете са ефективни примамки, съдържащи мощни инсектициди. Красотата на тях е, че мравките носят фуражири капчици желират в слота, където те ще правят другите си братя и матката, както добре. Действието на геловете се простира във времето, но със систематичната работа дава много добър резултат.
  • Прах за насекоми и пастели. Тези средства просто падат на краката на мравките и когато насекомите се опитват да ги изчистят - те са отровени. Разбира се, краката на отровата могат да проникнат в колонията от вредители.
  • Доказани народни средства - боракс, борна киселина, мая, царевично брашно. Тези вещества са отровни за мравките и с тяхна помощ можете да направите ефективна стръв отрова.

Други инструменти - репеленти трева, лепкави капани - или отблъскване мравки за известно време, без да ги унищожава или унищожава само форейджърите, без това да повлияе на самата колония. Резултатът от използването им почти не е там.

Избор на средства на фараона мравки не трябва да се разглежда ултразвук и магнитен резонанс репеленти - те не се страхуват от мравки, и да се отърве от тези устройства не се помогне на тези насекоми.Подробности за тези инструменти можете да намерите в отделна статия на нашия уебсайт.

Най-добрата защита срещу фараона мравки ще бъде надеждно предотвратяване на появата им в апартамента: чистота, липса на боклук и хранителни отпадъци се съхраняват открито, инсектициди процедури начини насекоми проникване в къщата. Има случаи, когато със съответна профилактика собствениците на апартамента успяха да я предпазят от мравките по време на пълно замърсяване на цялата многоетажна къща.

Видео за бележка: фараон мравки в продължение на години мъчители наематели на апартаменти на висока сграда