Матка домашнього мурашки

Грудень 2018

Відео: Мир муравьев, ищем матку. #2 (Грудень 2018).

Anonim

Целият живот на колонията от домашни мравки се върти около матката. Тя не получава храна, не предпазва мравка, не отнема боклука. Но тя е мрачната кралица на домашните мравки, която полага яйца и осигурява постоянното попълване на семейството с нови членове.

От благосъстоянието си зависи способността на колонията да оцелява и разпространява целия вид. Следователно, матката на домашна мравка е основната единица на този вид.

добави в списък с желания

Научно наименование на домашна мравка - фараонова мравка. В бъдеще този термин ще използваме понякога.

Интересното е, че връзката на матката с други членове на колонията при фараоновите мравки е малко по-различна от тази на други видове. Може би затова домашните мравки успяха да се разпространят по целия свят по-бързо и по-пълно от другите роднини.

Матка дома мравка: снимки, описание, структура на тялото

Матка размер на домакинството мравка около два пъти по-голям, работещи хора и достига дължина от 4-4, 5 мм. Цветът на тялото й е тъмно кафяв, с добре маркирани червени превръзки на гърба на корема. На снимката по-долу тези петна от насекоми са ясно видими:

Като цяло кралицата на домашната мравка не изглежда просто като копие на работещо лице. Коремът й е много по-голям по отношение на основното тяло и като цяло е по-масивен и по-малко мобилен.

Най-характерната разлика между матката и работната мравка е увеличеният гръден кош (вторият сегмент на тялото зад главата).При работещите индивиди гърдите са много малки и не надвишават размера на самата глава.

Матката, която вече е установила колонията, няма крила. В мравуняка млади жени, готови да оплождане, крилат и слабо се различават от мъжете. В същото време, техните леки дълги крила не са особено необходими: фараоните мравки не летят.

Снимката по-долу показва няколко крилати жени:

Съвет

всички работещи лица в дома гнездо на мравки - женските не са в състояние да се размножават. Следователно, въпросът "как изглежда женската мравка" едва ли има смисъл.

С други видове мравки се нарича женската утроба от момента, когато напускат колонията и основава своя собствена. В местна мравуняк разделят на матката не създава, а това - сложността на борбата с тези вредители.

На снимката по-долу - на царица мравка дома, заобиколен от работа лица:

Малко биология: как да живеят и какво да ядат матката

По-голямата част от мравки в мравуняк веднъж годишно от какавидите има голям брой способен размножаване жени и мъже, които по време на т. нар. полет. Оплодените женски след това не се връщат в родината си колония, и пълзят из квартала и се опитват да намерят място, в което ще бъде в състояние да положи първите си яйца да расте и да работят лица.

Веднага след края на лятото женската отхапе крилата си, получаване на допълнителни хранителни вещества за организиране на ново селище.

В домашните мравки този процес изглежда различен. На тях мъжките се намират в колония в малка сума постоянно. Работещите мравки ги хранят, но по принцип се отнасят към тях "не много уважително", почти като обикновени банки за семена.

Интересно е да

В колонията от мравки вкъщи само 10-15% от хората търсят храна и да оставите мравуняка. Останалите работници са заети с грижа за женските животни и потомството им. Така че тези насекоми, че понякога, които виждате, например, в кухнята - това е само една малка част от огромния им брой, който се развива някъде близо до дома …

са в състояние да се размножават жени се появяват в колонията, когато достигне определено го размер. Те са оплодени от мъжките и да остане жив и да се размножават тук. Тъй като колония мравки къща могат да живеят няколкостотин кралици. враждебни една към друга, те не показват.

Интересно е да

Експерти смятат, когато малък брой мравки в кралица колония поръсете яйцата със специални феромони, които блокират сексуалното развитие на мравки. Такива преработени яйца изходни мравки работник. Когато колонията стане твърде голям, матката просто не е достатъчно, феромони, и сурови яйца се развиват нормално. Така че природата е предоставил развитие на работната сила в началото на мравуняка и възможността за растеж - когато достигне определен размер.

Когато мравките да се претъпкан в един мравуняк, някои от тях се премести в съседна удобни места. Със се формира тази нова мравка: между "Майка страната" и "колона" е подкрепена от силна връзка, на матката може да се мести от един слот в друга, мравките общуват храна.

Така supermuraveynik образува в голям брой автономни области. Унищожи че е изключително трудно: необходимо е да намерите всички гнезда и да убие всички кралици в тях.

На снимката по-долу показва домашни мравка царица мравки за яйца:

Ant кралица живее до 12-15 години, отлага за живота му повече от 500 000 яйца.Работещите мравки я хранят с храна или повръщане.

Големият брой заплодени овце в колонията, мравки-работници не са особено уважение към всеки от тях, дори и този, който основана колонията: те надмине кралиците от гнездото до гнездото си, и дори може да убие тези, които определя твърде малко яйца , Това обяснява високата ефективност на възпроизвеждането на домашни мравки.

репродукция и вътрешните селище мравки: матката играят роля в живота на

За по-голямата част, в много прагматичен и домакинство мравуняк матката действа като един вид яйце конвейер. Съотношението на работници мравки към него може да се оприличи отношението на земеделския производител, за да му крава: я обичам, се грижи за нея, но в случай на смърт - винаги има няколко млади резерв, а не при бедствия ще се случи.

Колонии фараона мравки могат да се делят, за да образуват ново селище. В този случай няколко царици и няколкостотин работнически мравки се преместват на отделно, обикновено вече подготвено място за нова колония.

Представителите на една колония не показват враждебност към своите съседи. Въпреки това, такъв набор от колонии трябва да се различава от дифузен мравуняк, разпределен върху огромни области на мравка.

Интересно е да

Най-голямата проучена днес фараона мравуняк имаха 340,000 работни лица. Обичайната популация на мравуняк е 10-15 хиляди души. Минимално достатъчна, за да дистрес след редица колония възстановени, - няколко десетки мравки.

Днес, феномена на матката съществуване на мравките и разпределянето им на касти привлича голям брой учени от етолозите, изучаващи поведението на еволюционистите.Смята се, че такава йерархия в мравка колония им даде възможност да се превърне в най-напредналите, големи и устойчиви на природни бедствия насекоми група на планетата.

В мравуняка на дейност и много общи черти с дейността на разумно същество, но в същото време да държи матката аналогия с някои органи в човешкото тяло не може. Мравунякът е организъм от специален вид, а матката в него е основната причина и основен репродуктивен компонент. А спецификата на позицията на матката в домашните мравки им позволява да станат най-често срещаните видове мравки на планетата.

Anthill отвътре: ускорено в 900 пъти стрелба