Зовнішній вигляд і небезпека чорної молі

В най-чистата кухня може да се появи черен мол. В най-чистата кухня може да се появи черен мол. Като правило, той се появява в купчинките, съхранявани дълго време. Вредителят възпроизвежда бързо, затова е трудно да го изгони. Но ако използвате специални инструменти, можете да се справите със задачата.

Описание на насекомо

Черната молец е разбивач. Ако обаче виждате летящо насекомо на закрито, това е мъж. Той не представлява голяма заплаха. Жената по това време поставя яйца от сребрист цвят. Те са опасни за продуктите.

За да започне борбата с насекоми, трябва да разберете къде живее. Често черен мол предпочита тъмни и топло места, където няма чист въздух. Най-опасни са гъсеници. Те поглъщат всичко наоколо. Различните хранителни продукти страдат от гъсеницата, но най-често сушени плодове, овесена каша.

Женската снася яйца и има сребърен цвят

вреди

Ако апартаментът се появи ненаситна вредителите, проверете мюсли, зърнени храни, сушени плодове, овесени ядки, подправки. Яйцата на насекоми приличат на мрежа. Ларвите имат черна глава, размерът им е около 1 сантиметър.

След като откриете засегнатите консумативи, незабавно ги изхвърлете. Те не могат да бъдат спасени, а молецът веднага ще се разпространи върху всички продукти, дори и за съхранените в затворен контейнер. Черният мол не може да проникне само в метални или стъклени контейнери.

Начини на борба

Черната молец често започва в храната:

 • в гърба;
 • брашно;
 • сушени гъби;
 • в ядките.

Различни хранителни продукти страдат от гъсеница, но най-често сушени плодове, овесени ядки

Първоначално трябва да извършите одит на запасите. След това продуктите трябва да бъдат преместени в затворени буркани или пластмасови торби, но те трябва да бъдат добре обвързани.

Ако разпоредбите са силно замърсени, изхвърлянията трябва да се изхвърлят. Това е опасно да се яде такава храна. Ако черната молец само започна да удря бисквитите, отървете се от източника на инфекция.

Може да се интересувате и от статия, в която говорим за предпочитания и начини за откриване на ларвите на молец.

Как да се справяме с молва в продукти

Изберете бучки от мрежата. Суха храна в микровълнова фурна или във фурна. Просто изсипете кората на тава за печене, сушете с отворена врата за 20 минути. След това поставете продукта в затворен контейнер.

Популярни методи за борба с молци (видео)

Следващият етап е дезинфекцията на рафтовете в апартамента. Пригответе разтвор от сапун и лекувайте повърхностите с него. След това повторете операцията, но с чиста вода. Всички пукнатини трябва да бъдат избърсвани с разтвор на оцет. Преди да напълните шкафовете, оставете ги да изсъхнат за няколко часа.

Химическа война

Химическите препарати ще помогнат за борбата с насекомите в апартамента. Следните продукти се продават в магазини:

 • секции на антимон;
 • плочи;
 • Спрейове;
 • таблетки;
 • брикети.

Най-евтиният вариант е таблетки, чинии, брикети. Камфор и нафталин са включени в състава. Представените лекарства се поставят на горните рафтове на шкафовете. Парите на веществата падат надолу и предотвратяват умножаването на молци. Продължителността на действието е около 6 месеца. Методът се счита за ефективен, но не е безопасен за хората.Преди да използвате таблета, трябва да я обвиете с марля.

Ако апартаментът се появи ненаситна вредителите, проверете мюсли, зърнени храни, сушени плодове, овесени ядки, подправки

за борба с употребата на секции е много проста. Но трябва да прочетете инструкциите. Трябва да се използва един участък с размери 15 квадратни метра. Пазете го от деца и храна.

Първо премахнете лепенката. След това поставете секцията в горния ъгъл на шкафа. Аромата може да бъде избрана - лайка, лавандула, мандарина. Продължителността на една секция е 6 месеца. След това устройството трябва просто да бъде сменено. За да избегнете риска от отравяне, трябва стриктно да спазвате инструкциите.

Народни средства за защита

Черната молец не може да понесе етерични масла. Тя не обича остри миризми, така че можете да използвате етерично масло от лавандула за борбата. Просто накиснете парче марля с нея и след това го поставете в килера. Можете просто да закачите изсушени клони от лавандула в килера.

В допълнение към лавандула, черната молец не толерира аромати:

 • тютюн;
 • чесън;
 • керосин;
 • Оранжево;
 • Сапун от ягоди.

Черно мол не прехвърля етерично масло от лавандула

парцал може да произвежда чанти и ги напълни с тези вещества. Тогава торбите се поставят върху рафтовете в килера. Чесънът може просто да се постави в буркани със зърнени храни.

Превантивни мерки

 • , които трябва да имате на продуктите в метални или стъклени съдове с плътно затворени капаци на вредни молец ларви не се появи в залата. На рафтовете можете да уредите орехови листа, чесън, портокалова кора.
 • В кухнята се препоръчва да се организират различни капани.Те се продават в магазините. Триъгълен кутии съдържат лепило отвътре. Принцип на действие - феромони, които привличат паразити. Те поставят клопка директно върху рафтовете в килера. Дори ако всички вредители са си отишли, капанът се препоръчва да си тръгне.
 • Да не се държи в апартамента твърде много зърнени култури. Ако сте закупили нещо в магазина, сложи го на няколко часа във фризера. Можете просто да се съхранява зърната във фризера.
 • Също така трябва да извърши основно почистване на шкафовете на всеки 30 дни.

, трябва да запази продуктите в метални или стъклени съдове с плътно затворени капаци

Какво друго лечение трябва да бъде

 • Черно мол не могат да стоят на чист въздух, така че стаята трябва да бъде излъчен често, за да вреден молец ларви не се появи в залата.
 • Тъй като паразит може да седи в мебелите или килими трябва внимателно да се извършват на тяхната обработка.
 • Не забравяйте пода.
 • Вакуум тъмните ъгли, процепи.
 • Ларвите може да се намира във вътрешността на абажури или прозорец ъглите.

Друг добър начин да се отървем от насекоми - излагане на ултравиолетови лъчи. Също мол не може да устои вибрациите и шума, така че трябва да се разклаща и прати заразените елементи. Тежко поражение и да позволи на слънчевите лъчи - черен мол умира под тяхното влияние в рамките на час.

на вредителя не понася много високи или много ниски температури. Ето защо, ларвите може да се отоплява или замразена. При ниска температура на яйцата умират по време на деня.

Как да се отървем от моловете (видео)

Бенките могат да се появят дори в чиста стая. Тя носи много неудобства, например, развалят продуктите. Основната заплаха идва от ларвите и женските.Мъжете просто летят около стаята, не яят яйца. Често гъсеници от насекоми се развалят подправки, сушени плодове, круши. Ако възникнат проблеми, развалените продукти трябва да бъдат елиминирани. Също така е необходимо да дезинфекцирате рафтовете и ъглите. Можете да използвате химически методи на борба - таблетки и секции. Те са просто разположени на рафтовете. От народни средства, е по-добре да се използват билки и масла с остър мирис. Те дават добър ефект.