Зовнішній вигляд бліх і відмінності від вошей і гнид

Authors, Lawyers, Politicians, Statesmen, U.S. Representatives from Congress (1950s Interviews) (Відео July 2018).

Бълхите са малки насекоми, които са опасни за кожата и косата на животни и хора. Обичайната храна за тях е кръвта на зайци, плъхове, кучета или котки. В допълнение, паразитите представляват сериозна опасност за хората. Не знаейки как изглеждат бълхите, не можете веднага да идентифицирате вредителите и да започнете борба.

Външен вид бълхи

основната характеристика, с която можете да определите едно насекомо, е присъствието на полиран теле с някакъв тесен фактура, сплескана от двете страни. Също така трябва да обърнете внимание на четините и странните шипове, разположени по цялата повърхност на тялото. Местоположението им се дължи на възможността за бързо движение и задържане на козината на животното.

Гръдната област и главата са покрити с т.нар. Kentidia, които приличат на назъбени хребети. Характерна черта е дългите задни крака, благодарение на тази структура бълхите скачат на дълги разстояния.

Фактът! С къса дължина на тялото, скокът от бълхи надвишава размера му с коефициент 100.

Характеристики на структурата на насекомите

Един възрастен може да достигне дължина 5 mm. Само жената, която е наситена, може да надвишава 9 mm. Малкият индивид често има черен цвят, който, докато расте, става кафяв или червеникав.

Важно! Главата на насекомото има специални антени, които в стресова ситуация са скрити в специални антени.По време на лова, антените помагат да се открие най-уязвимата част от тялото в човек или животно.

Разлики между видовете бълхи

Бълхи плъхове

Най-разпространените бълхи са котешки, кучешки и човешки. Списъкът може да бъде посочен достатъчно дълго, защото почти всеки вид бозайник има свой собствен бълха паразит. Най-опасната е бълха плъхове, която е активен носител на чумата. Кучетата бълхи са по-малко активни и мобилни, те най-често паразитизират тези животни. Въпреки това, паразитите са доста непретенциозни. Куче насекоми без неудобство може да използва кръвта на коша или хората.

Външни разлики между бълхи и въшки

Външен вид въшки

Дължина на бълхи не надвишава 2-3 мм, както и размерът на въшките, които са опасни за хората, е около 0, 5 до 5 мм. Продължителността на живота им е около 36-40 дни. От човек на човек, те преминават през използването на заразени неща или в близък контакт.

Видовете въшки от раждането до смъртта седи в човешката линия на косата, отнемайки гърдите. Nits са въшките, опаковани в специално лепило. Всички ниц имат едно яйце, разположено на отделна коса при хората.

Поради факта, че въшки пусне специална тайна, нита се придържат твърдо към косата на хората, така че те са трудно да се премахне дори и с помощта на ноктите.

Nits могат да бъдат по-забележими от въшки, защото имат светъл цвят и е по-вероятно да се появят в очите им. Ако една силна инфекция на главата, нита може да бъде сумата, която един възрастен или косата на детето, дори и след измиване тя ще изглежда така, сякаш те са били поръсени с храни. Подвижните въшки почти винаги прекарват върху кожата, опитвайки се да не падат на очите.

На пръв поглед гнидите наподобяват обикновения пърхот, който се различава от бълхите. Но при по-внимателно изследване може да се отбележи, че те са продълговати капсули. Размерът на nits е малък, само 0, 6-0, 9 милиметра.

Как да се направи разграничение бълхи въшки

Външен вид нита

Въпреки факта, че и двата вида насекоми могат да се хранят с кръвта на животни и хора, те имат няколко разлики:

 • Бълхи са по-големи от въшки.
 • Ушите не са подходящи за скачане или летене. Те могат да се движат само с помощта на лапите си с добра скорост, до 15 сантиметра в минута.
 • Ушите са паразити за хората, а бълхите са за домашни любимци.
 • Цветът на черупките е сив и братята им са кафяво-черни.
 • въшките нямат очи, бълхите имат примитивни очи.

Разликите в насекомите също ще бъдат в етапа на развитие на ларви и яйца. Ушите не преминават през стадия на какавидите.

Видове паразити

Единственият тип насекоми, които не живеят в главата на човек, ще бъдат ленени въшки. За разлика от други насекоми, ленените паразити се крият само в дрехите на един човек и ухапват хора, които са в пряк контакт с нея. Понякога ленени шевове могат да се срещнат на възглавница или в одеяло, но това са изолирани случаи. Защото ако се върнат при господаря си в рамките на 24 часа, те ще умрат.

Спалните въшки имат различни дължини, за разлика от бълхите, в зависимост от възрастта и етапа на развитие. Тяхната дължина варира от 0, 4 до 3 милиметра. Леглата въшки изглеждат грозни. Те имат удължен продълговати корем и малка глава. След пълнене с кръв става червено.Видовете въшки са различни от бълхите в малкия си размер, прозрачно покритие и ниска мобилност. Спалните шевове са в състояние да хапят по всяко време, най-важното в случая е постоянното откриване на редица жертви.

Каква е опасността от насекоми

Loading ...

Домашни паразити и бълхи са носители на опасни за хората болести. Най-неприятните заболявания включват проявления:

 • Тифус;
 • Различни видове хепатит;
 • Бруцелоза;
 • Салмонелоза;
 • Trypanosomiasis;
 • Енцефалит.