При якій температурі гинуть воші і гниди

Грудень 2018

Відео: Почему дохнут бройлера (Грудень 2018).

Anonim

нита и въшки - много неприятни паразити, които доставят тежък дискомфорт и принуждават притеснение и срам. Ако решите да използвате безопасен метод на борба, тогава разберете при каква температура въшки и ниц умират. За щастие има много различни методи и средства за борба с такива насекоми, с помощта на които те бързо умират.

Кратко описание на структурата и жизнения цикъл на насекоми

Преди да разберете на какво температура въшките са убити, е необходимо да се запознаят с тези насекоми. Вишмата принадлежи към отрязването на изядените от пуф и подорда на малките задължителни ектопаразити. Те се хранят с такива насекоми с кръв и живеят в тялото на своя домакин. И има няколко сорта, и всеки специализира в един вид бозайник. Затова се различават котки, хора, кучета, плъхове, пилета и други въшки.

Тялото на насекоми възрастен е плоска, тя е разделена на малка глава, малки гърди и широк корема, в която се помещава храносмилателните органи. Когато - че такива паразити имат крила, но в процеса на еволюцията и преход към паразитизъм те са напълно изгубен, тъй като става ненужно. На устата за смучене кръвта след предварителното пиърсинг кожата: тя е представена от две игли - низане и хобот (ръба е покрита с малки куки, позволява да се запази кожата на гостоприемника), който се извежда навън преди хранене, и след това се поставят в капсула глава. Слюнката съдържа антикоагулантни компоненти и предотвратява преждевременно съсирване на кръвта и причинява сериозно сърбеж и други прояви след ухапване. Очите почти липсват, а за овладяването антените отговарят.

Ушите живеят приблизително 35 - 40 дни при нормални условия. Жените полагат яйца - ниц и за цял живот броят им може да достигне няколкостотин (всяка нова партида се появява след следващото хранене). Те са фиксирани върху вълна или косми с помощта на специална лепкава маса. Развитието на яйцевидния стадий при температура от 35 - 37 ° C продължава няколко дни, като намалението или увеличаването се забавя, а при значителни колебания се убиват гнездата. От яйцата излюпват ларвите, които след това отиват на сцената на нимфата, оцеляват няколко реда и растат до зряла възраст.

Неприятни температурни условия

Дори и при отсъствие на храна, ницове и въшки могат да оцелеят в продължение на десет дни. Но що се отнася до условията на живот, те са много по-важни, затова тези паразити обикновено могат да се чувстват, развиват и възпроизвеждат само в определени диапазони. Така че оптималните стойности са тези, които съответстват на телесната температура на домакина или са близо до стаята. И това е около 20 - 35 ° C. Такива условия се считат за най-благоприятни, но паразитите могат да живеят при по-ниска или, алтернативно, висока температура. Валидните стойности са в диапазона от 5 ° C под нулата до плюс четиридесет.

Когато се достигнат критични маркери, жизнената активност обикновено трае няколко дни, след което започва забавянето на всички жизненоважни процеси, което постепенно води до смърт. Ако колоната на термометъра излезе извън обхвата, но разликата е незначителна, тогава насекомите обикновено умират за няколко часа.Но с увеличение до 50 - 55 ° C или с намаление до -13 ° C, смъртта обикновено идва след няколко минути.

Заслужава да се отбележи, че яйца на паразити, на нитовете имат неблагоприятни температурни условия са по-стабилни, тъй като всички срещащи се в телата им процес се забави, и черупката е доста твърд и траен. Така те умират при температура под -20 ° C и повече плюс шестдесет. И това много усложнява унищожението.

Методи температура експозиция

Така че, сега ли, че при каква температура въшки и гниди са убити, но как да се използва този показател за борба с паразити под внимание?

Замразяване

Ако се установи, въшките и нитовете на добитък, можете да се опитате да се създаде неблагоприятни условия за тях в Домакините местообитания, че е в стабилно. Но, естествено, всички жители трябва да бъдат предварително подготвени, за да унищожат паразитите по тялото си, след което да ги преместят в друго временно жилище. През зимата трябва да отворите всички врати, така че температурата да спадне до минимална стойност. И за да се постигне ефекта на излагане на студ трябва да се извършва най-малко в продължение на няколко дни, тъй като условията ще се променят постепенно, и ако не донесе борбата до края, на нитовете и въшките могат да оцелеят и скоро ще бъде активиран. "Freeze" на къщата или повече апартамента е много по-трудно , И дори ако широко отворени всички врати и прозорци в студа, смъртта на паразитите ще дойдат само след няколко дни и при температура под -5 ° C (и да я получите в една стая не е лесно, а понякога и невъзможно).

По този начин е много по-лесно да се обработват заразените неща. През зимата можете просто да излизате навън или да ги организирате на улицата и да изчакате няколко дни. И дрехите могат да бъдат поставени във фризера (преди това го сложите в плътен пакет, с нитовете и въшки не са успели да избягат и да се разпространи и в хладилника или разликата да се измъкнем).

Варене

Ако на дрехите се намират нишки и въшки, можете просто да ги наваряте за няколко минути. Между другото, този метод беше използван по-рано, защото другите просто не бяха на разположение.

Използването на сушилнята

Често въшките и нитовете са открити в косата и скалпа, както и тази част от тялото може да бъде добър топъл сешоар. Но потокът на въздуха трябва да бъде възможно най-горещ (но не и да гори), така че и яйцата, и възрастните, ще умрат. Изсушете главата си толкова дълго, колкото можете. Но след такава процедура, вероятно някои ницове и въшки вероятно ще оцелеят, затова трябва да се вземат допълнителни мерки. Те могат да бъдат по-прости, защото активността на паразитите значително ще намалее и те ще станат по-малко мобилни. Можете просто да си миете косата и да се къпят, а след това добре да косите си косата. И за да постигнете най-добри резултати, повторете тези стъпки няколко пъти.

Желязо

Дрехите след дълбокото измиване могат да се изгладят добре, определено ще позволят да се унищожат оцелелите хора.

Парно

Ефектът на горещата пара е еднакво ефективен метод за влияние на температурата. За обработка по този начин може да се използва всяко устройство, генериращо гореща пара. Например, можете просто да изгладите дрехите с функцията за пара. Също така подходящ парагенератор или параход. Парна машина може да се използва за лечение на стая, в която са намерени паразити.

Препоръки

Някои съвети:

  • Колкото по-дълъг е температурният ефект, толкова по-голям е шансът за пълно унищожаване на всички насекоми и яйца, поставени от тях.
  • От създаването на понякога неблагоприятни условия трудно или невъзможно, методите, описани по-горе могат да бъдат комбинирани с други средства за борба, като шампоани или спрейове, съдържащи инсектициди.
  • Отнасяйте се върху всички повърхности, върху които могат да бъдат разположени вредители: мебели, подове, неща и т.н. Важно е също така напълно да се излекува заразеното лице.