Надання першої допомоги при укусі кліща у людини

Лютого 2019

Відео: Допомога при укусах комах,кліщів,павуків,бджіл (Лютого 2019).

Anonim

са задължителни най-всеобхватните мерки за оказване на първа помощ след ухапване от кърлеж в райони с тежка кърлежи енцефалит епидемиологична обстановка, това е, където и да е вярата Вероятността за инфекция с вируса на енцефалита, причинена от кърлежи, е най-голяма. Това е преди всичко Сибир - Иркутск, Томск и Красноярския край и Алтай и Далечния Изток. Също така, постоянна циркулация на вируса и инфекция огнища от случаите са регистрирани в регионите Калининград и Ленинград, Балтийските републики, Беларус, Украйна, Transcarpathian регион. Тук, в допълнение към най-прости стъпки, за да се отстранят от кърлеж също се изисква лечение в болница за специални анализи.

След това, ние ще говорим за това, защо изобщо да започне предоставянето на помощ на пострадалия и на кои точки трябва да се обърне специално внимание …

Защо е толкова важно да има време да се пострадалия на първа помощ след ухапване от кърлеж?

Когато кърлежи ухапване се изисква първа помощ за бързо отстраняване на паразита и да се предотврати възможно алергична реакция към ухапване му. , по-малката възможност от заразяване с опасната инфекция, дори и ако кърлежа наистина е заразен рано кърлежа се отстранява от тялото.

Има дори възможност, която вече е свирепо в кожата ще бъде в състояние да тегли от кърлежи, преди да се предостави на първата част от заразените тяхната слюнка.Но дори и ако паразитът вече е влязла в слюнката тъкан, вероятността от инфекция ще бъде по-висока, толкова по-слюнката има в човешкото тяло. Просто казано, колкото по-дълго кръвта изсмуква кръвта, толкова по-голям е рискът, че след такава захапка в човешкото тяло ще започне да се развива инфекция.

Втората причина за спешна помощ за жертвата може да е алергия. По принцип ухапването на кърлежите се случва рядко и почти никога не застрашава животозастрашаващи условия. Въпреки това съществува риск от сериозно изтичане и първа помощ е предназначена да сведе до минимум това.

За съжаление, почти е невъзможно да се унищожат инфекциозни агенти, които вече са попаднали в тялото с ухапване от кърлежи (ако вече имат). С определена степен на вероятност можем да незабавно да се премахне инфекцията Borrelia, ако вземем ефективен антибиотик, но на практика, особено лаймска болест е по-безопасно и по-лесно да се лекува, ако се диагностицира в ранните етапи на неговото появата на първите симптоми, а не за хеджиране срещу него антибиотици, често са в състояние да причини сериозни странични ефекти.

Ето защо е необходимо да се разбере добре, че в реална ситуация тя няма да работи със 100% надеждност, за да предпази жертвата от инфекция само като й окаже първа помощ.

Съвкупността от предоставянето на такава помощ е относително проста.

Стъпка 1. Отстранете отметката

Това е основното нещо, което трябва да направите, когато намерите смучене. Няма смисъл да се предприемат каквито и да било други мерки, ако кърлежът продължава да суче кръв.

И самото премахване на паразита е доста специфична процедура. Алгоритъмът за премахване на кърлежите е:

 1. Вземете главата на паразита колкото е възможно по-близо до кожата.Е, ако човек или помощник има дълги нокти - те могат да бъдат хванати точно под подутото тяло на кърлеж. В идеалния случай, той използва специално устройство - например, Tick Twister, но е трудно да се намери за продажба, както и, когато е необходимо, това обикновено не е под ръка. Можете също така да използвате пинсети (също така не винаги може да се намери в джоба ви, докато ходите в природата) или обикновена нишка. Последният се привързва към затягащия възел, скача върху акарата, така че ципата да захване главата и да се затегне;

 2. Бавно и внимателно преместете акар от страна на страна, леко отпивайки нагоре от кожата. Резки движения, са недопустими, тъй като е възможно да се дръпне случайно тялото кърлеж е от главата и отстраняване на главата от кожата след това става много по-сложно. Също така е полезно да опитате да въртите паразита, но това може да се направи само ако вече е излята кръв и тялото му може да бъде извлечено;
 3. След като кърлеж може да бъде премахната от раната, е необходимо да се постави на една салфетка (той вече не е опасно), намери добре затварящ се контейнер (бутилка, кутия кибрит, опаковка) и сложи там;
 4. Ако премахнете отметката в раната остава на главата или на устата на паразита, а след това (при липса на възможност за бързо отидеш на лекар), следва да се вземат на иглата, загрейте в огъня и се опитайте да премахнете остатъците от кожата. Ако това не стане, тогава раната след няколко дни с голяма вероятност за грях.

Към бележката

По същия начин трябва да премахнете акарите от кожата на кучето или котката. Във ветеринарната практика болестите, които се носят от кърлежи, са много важни, въпреки че се различават от тези при хората. По принцип правилата за защита на животните са същите като при хората.

По-долу на снимката е показан така наречения гора кърлежи, просто извлича от кожата:

Ако не се паникьосвайте и не направи голям шум, дори и без специални инструменти за нокти нормална дължина е възможно да премахнете отметката от кожата, за да не го свалям. Въпреки това, той е още по-ефективен и по-безопасен при ходене в природата, спиране на 20-30 минути, вдигане на панталоните и проверка на краката под тях. Така че ще бъде възможно да се открие само прилепването към кожата на червеите и да се отстранят, преди да започнат да се суче кръв.

Етап 2. третира ухапване

е необходимо Тази стъпка до известна степен смекчи реакцията на кожата да захапе и кърлежи слюнка компоненти и частично дезинфекция на раната. Ефективността и значимостта на такова лечение обаче не трябва да се надценяват - локалното лечение на ухапване от кърлежи не е надеждна превенция на инфекциозната инфекция. Понякога обаче това предотвратява появата на блистер в мястото на ухапване и предпазва увредените тъкани и въздействието на допълнителни инфекциозни агенти от околната среда.

за обеззаразяване рани я след промиване с вода и сапун се третира с антисептици (алкохол, йод алкохолен разтвор, Miramistin) или природни препарати - жълтениче сок, например. Поради малкия диаметър на дупката, раната от ухапването бързо се стяга, практически не кърви и е защитена от вторична инфекция.

С цел да се намалят неприятните симптоми на ухапване обикновено се смазват с мехлем противовъзпалително компоненти (хидрокортизон, Адвантан, pimafukort, flutsinar).

Съвет

Ако кожата около раната или всяка друга част на тялото, след ухапване на атака изглежда прогресивно и бързо разпространение засегнати обрив нужно да правите нищо антихистамин - Suprastin, лоратадин, СебастинЗ, или други.Тази точка е особено важно, тъй като веднага след ухапване от кърлеж е реакции на свръхчувствителност са най-опасните на пациента, въпреки тяхната относителна рядкост.

Ако обривът е много богат и става подобен на уртикария, трябва незабавно да се обади на бърза помощ, без да се чака за по-нататъшно влошаване на засегнатата държава (това може да се случи бързо).

В тази стъпка, всъщност, първа помощ свършва. Всички други инструменти и методи са достъпни само в специализирани лечебни заведения и спешна помощ, не се прилагат - те може да се извърши през следващите 3-4 дни след ухапване от кърлеж. Но те също са полезни, за да знам, защото инициативата в прилагането им все още трябва да докаже, че е жертва.

Етап 3. осъществява допълнително предпазване от кърлежи енцефалит вирус

предотвратяване аварийно на кърлежи енцефалит се прилага на засегнатите лекарства специфичен имуноглобулин, който се свързва с вирусни частици и ги инактивират, предотвратява разпространението в организма и с голяма вероятност потиска заболяването.

Важно е, че инжектирането на имуноглобулин може да се предотврати развитието на кърлежи енцефалит само след ухапването, се сравни с тези на protivoentsefalitnoy ваксина (последната е длъжна да го въведете преди да падне на патогена в тялото). превенция Аварийно изпълнява задачите си в рамките на 4 дни след ухапването, но това е по-добре да отида за още по време на първите два дни.

Интересно е да се

Ефективността на такива профилактика на кърлежи енцефалит (особено извършва правилно и по време) е много висока.В зависимост от региона, 93-95% от хората, които получават имуноглобулинова инжекция при ухапване от кърлежи, не развиват енцефалит. Това не означава, че ефективността на средствата има същото количество - в края на краищата, не всеки кърлеж е носител на вируса и дори не всяка хапка на заразен кърлеж води до развитието на заболяването. Plus агент въведена често твърде късно, и често са в ендемични за един щам на вируса, използван имуноглобулини срещу други щамове (например, австрийски препарат се използва в Сибир). Независимо от това, показателят за сигурност все още остава достатъчно висок и ни позволява да считаме този метод за най-надеждна защита на лицето, което страда от развитието на опасно заболяване.

Такава профилактика се осъществява в повечето държавни поликлиники и болници, намиращи се в райони с висока епидемиологична опасност от кърлежи с енцефалит. Но в действителност, държи тя може да се дължи на различни трудности: различни институции в различна степен са снабдени с лекарства в определени периоди се дължи на притока на засегнати имуноглобулин резерви бързо се изчерпват, а на някои места, просто защото на лошата организация на лекар много трудно да влязат в. Също така, днес е рязко намаляване на производството на имуноглобулини в чужбина, където енцефалит от кърлежи честота е намалял значително, а самото лекарство постоянно става все по-скъпо.

В същото време, самостоятелно купуване на имуноглобулин и направете си инжекция е невъзможно - наркотици на това действие се прилагат само за медицински институции и са обект на строго счетоводство.

Следователно, на тази стъпка, трябва да се появи в най-кратки срокове в обществено лечебно заведение и да се опитате да инжектирате имуноглобулин.Това не е много евтино поради високата цена на самия наркотик.

Имуноглобулинът се изисква само веднъж. След всяка хапка трябва да повторите тези инжекции, въпреки че имуноглобулините остават активни в организма в продължение на няколко месеца.

Съвет

можете да намерите и препоръки за приемане Jodantipyrin чрез ухапване от кърлеж - като антивирусно и профилактично средство, обаче, валидността на прилагането му е неясна. Лекарството не е преминало пълно клинично изпитване и ефективността му не е потвърдена. Във всеки случай, това може да отнеме само в съответствие с инструкциите за употреба, противопоказания и като се има предвид всички възможни странични ефекти.

Ако в града, където жертвата, има специална лаборатория, в която да се проведе проучване на кърлежа, рационалното първото преминаване отстранен от тялото на паразита за анализ, и то само ако проучването потвърдено заразяване му, енцефалит вирус вече е извършена профилактика аварийно, Такова изследване се извършва много бързо - ако кърлежа да премине върху анализа на сутринта, тя е обикновено в следобедните часове ще има резултати.

Важно е, че кърлежа беше жив - тялото фрагменти за наличието на антигени, не могат да изследват всяка лаборатория, както и самото изследване е по-дълъг и по-сложен.

В някои лаборатории, отбележете анализ е безплатно де юре, но де факто, си струва парите - за щастие, сравнително евтин, в рамките на 300 рубли. Анализът на паразита на Borrelia е в рамките на 500 рубли. Почти всички клиники на кърлежи се вземат за анализ денонощно.

Етап 4. За да се извърши аварийно профилактика борелиоза

По подобен начин предотвратяване на кърлеж енцефалит, Лаймска болест аварийно профилактика включва прилагане към тялото на засегнатите лекарства, които могат да подтискат активността и разпространението на патогена.Това са предимно антибиотици на групи пеницилин и тетрациклин.

, обаче, необходимостта от подобни действия не е толкова лесно, както в случая на енцефалит от кърлежи. Факт е, че дори и след появата на ясни диагностични функции борелиоза е сравнително лесно да се лекува, както и вероятността за инфекция от тях чрез ухапване от кърлеж, е много малък. Но специфичната му профилактика изисква използването на антибиотици, които понякога могат да причинят нежелани странични ефекти.

Просто казано, както превенцията, така и лечението на борелиозата се извършват по еднакъв начин и са приблизително еднакво ефективни. Въпреки това, дори и без превенция на кърлежи Лаймска болест се развива само около 2% от хората, ухапани - това хвърля съмнение относно необходимостта от предотвратяване на борелиоза с всяко ухапване от кърлеж.

Съвет

Трябва да се има предвид, че вероятността от инфекция на Лаймска болест е свързана с продължителността на кръвосмучещи кърлежи. Смята се, че бактериите инфектират хората, ако кръвопреливането трае повече от 36 часа. В повечето случаи паразитът се отстранява от тялото много по-рано.

Картината по-долу показва кърлеж napivshiysya кръв:

стандарти за защита на борелиоза в Обединеното кралство и Съединените щати, е въвеждането на еднократна доза на доксициклин или амоксицилин засегнати, върху тялото на кърлежа, което е повече от един ден. Възрастните често предписват тетрациклини, децата - пеницилини. Ако паразитът бъде отстранен по-рано, аварийната превенция не се извършва и лечението се предписва само когато се появят симптоми на заболяването.

С други думи, не е препоръчително да пиете антибиотици веднага след ухапване от кърлежи. Правейки това има смисъл, ако след проверка на паразита в него открих патогените на лаймска болест, или когато има вече недвусмислени симптоми на заболяването.

Какво не трябва да се прави чрез предоставяне на първа помощ на ухапване от кърлежа

За една наистина ефективна грижа е важно не само да се знае какво трябва да се вземат по време на нападението на кърлежа мерки, но също така и да се разбере какво не трябва да правите, не се навреди на жертвата. Понякога неподходящите действия при предоставянето на първа помощ дори могат да увеличат риска от възникване на болести, предавани от кърлежи.

Например не е възможно:

 1. Опитайте се да премахнете кърмата, като капка масло или алкохол върху него. Не винаги е възможно да се принуди паразита чрез такива методи. Във всеки случай, тези мерки са доста издръжливи и ухапване от кърлеж е важно да го махна възможно най-скоро, за да се сведе до минимум риска от предаване на значителни суми от инфекциозни агенти;
 2. Закалете кърлежите с цигара, мач, запалка. Има риск от умъртвяване на паразит, преди да се отдели;
 3. Откъснете кърлежите, хващайки ги с пръсти над торса. Той е изпълнен с не само отделянето на главата на паразита, но смачкването с освобождаването на голям брой на заразените слюнка в раната. Отстранете кърлежа е необходимо, леко хващане ноктите си в главата му, под корема - най-малко, за да го смаже в този случай не е толкова просто;
 4. Оставете кърлежите в кожата (някои планове следващия ден или дори няколко дни по-късно и да ги покажете на лекаря). Колкото по-дълго паразитът изсмуква кръвта, толкова по-голям е рискът от инфекция от него, така че премахнете кърлежите възможно най-скоро.

По принцип, както във всяка ситуация, чрез ухапване от кърлеж, не може да се паникьосвайте и не правят нищо, защото можете да се правят грешки, които след това реагират на нежелани последици.

Полезно е да се има предвид, че в други области на ловците и риболовците ухапан десетки кърлежи на дневна база, и няма сериозни последствия от това не се случи.Вероятността от заразяване след ухапване от всеки индивид не е толкова голяма, така че лечение на акари нападнали трябва да е лесно, но да се направи всичко възможно, за да се намали риска от инфекция.

Какво да направите после?

Когато вече сте получили първа помощ, трябва да наблюдавате внимателно състоянието на жертвата в продължение на няколко месеца.

лаймска болест се характеризира с факта, че навременното диагностициране и ранно лечение, тя възстанови достатъчно бързо, и затова е важно да не пропуснете началото на първата проява на симптомите им. Енцефалит от кърлежи е вирусно заболяване, изисква много по-сложно лечение, но тук навременна диагноза, играе изключително важна роля за успеха на лечението.

Инкубационният период за инфекция на кърлежи енцефалит продължава от 4 до 16 дни, а по време на инфекция от Borrelia Лаймска - 1-2 седмици (но понякога много по-дълго, до няколко месеца). При деца, продължителността на инкубационния период на тези болести е малко по-ниска отколкото при възрастни - отговорни за мониторинг на състоянието на детето, родителите са тук.

Така че след ухапването от кърлеж и за най-малко 1-2 месеца е необходимо да се обърне специално внимание на следните симптоми в засегнатия

 1. топлина, треска - са характерни и за двете заболявания;
 2. Болка в главата, нарушена координация на движенията, честото виене на свят, замъглено съзнание - признаци на енцефалит и борелиоза ни най-малко;
 3. Появата на еритема мигранс - типичен зачервяване на мястото на ухапване, за които има се отделя от него, "пръстенът". Това е основният и очевиден симптом на лаймската болест;
 4. Кашлица и хрема, твърд врат.

Ако някой от тези симптоми се появяват в рамките на няколко дни или седмици след ухапване от кърлеж, трябва незабавно да се консултирате с лекар и да го информира за ухапване от факт.Дори ако такива признаци се появяват няколко месеца след захарта, препоръчително е лекарят да говори за атаката на паразита, тъй като понякога това помага за правилното провеждане на диференциална диагностика. Тук е наложително да се консултирайте с лекар възможно най-скоро, тъй като тези симптоми показват началото на острата фаза на болестта, както и на ефективността на медицинските дейности, засегнати безопасността зависи до голяма степен.

Нюанси на първа помощ за ухапване от червеи

Ясен пример за премахване на заклещена кърлежи с конец