Чи кусаються таргани і чим загрожують укуси

Грудень 2018

Відео: Отруйні павуки покусали дівчину (Грудень 2018).

Anonim

Фактът, че хлебарките се появяват на земята много преди появата на човека и дори на динозаврите отдавна са известни. Хлебарка е нежелан съсед на човек. Всеки мисли за хапване на хлебарка?

От други живи същества, те се отличават със своята всеядна и уникална способност да оцелеят дори в най-неблагоприятните ситуации. Хлебарите могат да живеят повече от месец без храна, перфектно да управляват без глава за една седмица и буквално да се издигнат от мъртвите, ако се появи водоизточник. В зората на човешката цивилизация те се заселват в домовете на първите хора и така остават в квартала досега. Най-неприятното е, че хлебарката не идва само в леглото, но носи със себе си цяла многобройна фамилия.

В много ориенталски и африкански култури, насекомите се консумират с удоволствие, дори в Англия има кафене, където се сервират деликатеси от тези насекоми. Така че хората са се научили да ги ядат, но са ли в състояние да ни навредят, например, хапване? Ако е така, какво заплашва това лице?

Структура на мундщука

Мундщукът на насекомо е пригоден да захранва храна. Горните челюсти са мандибули, те са назъбени плочи. Долната челюст се състои от chitinous lobed сегменти. В допълнение към устата, същите мощни плочи притежават стомаха на едно насекомо, така че "дъвче" какво не му е установено устата.

Хлебарите са гнойни насекоми.С назъбени плочи той разбива парче от продукта и го смила с долните и горните челюсти, като мелнички. Инсектът наистина е всеяден. Най-любимото ястие от неговата диета - гниещи остатъци. Но условията на блокадата, когато никой не разпръсна трохи и не оставя боклук с всякакви екстри, те могат да си позволят да се насладите на една книга задължителен, хартия, лепило, кожени обувки, сапун и дори синтетика. И те се интересуват от човешкото тяло?

Мога хапят хлебарки

Разбира се, едно насекомо не ужилване като пчела смучене на устата като комар или бъг, размерът на челюстите му не са същите като тези на отровни паяци, чието ухапване са повече от осезаема, за да всички останали хлебарки не са хищници. Но въпреки това мощните им драскащи челюсти се замислят.

Всъщност тези насекоми, дори и най-големите, не могат да хапят многослойния пай, който е кожата на възрастен. Затова те нямат размер на мандибулите и сила на натиск, но могат да повредят деликатната кожа на детето. Защо много от нас никога не са изпитвали ухапването на хлебарка дори и в нежна възраст? Да, защото хапеше хлебарки хората само в най-неблагоприятните за колонията ситуации.

Когато хлебарки могат да хапе човек

Агресията се появява при насекоми, когато обстоятелствата в живота ги карат в ъгъла. Има няколко ситуации, при които насекомите започват да хапят лице единствено, за да оцелеят.

  1. "И тя отива без вода, а не там, а не буйна. "Кой би помислил, че тези аскети, готови да стоят на гладуване за един месец, не могат да живеят без вода. Ако няма капка, домашните насекоми през нощта атакуват хора, спящи.Целта им е да сгъват кожата около устните, където се натрупват остатъците от слюнката или ъглите на окото, по-близо до слъзните жлези. Домашните хлебарки изстъргват кератинизираните частици, събирайки скъпи капки влага. почти незабележимо за възрастен хлебарка ухапване от, въпреки че и двете нужда от сън, за да не се чувствате, че сте пълзи насекоми, но при деца лезии се появяват.
  2. Когато сте гладни, като хлебарка. Каквито и да са записи, семейството хлебарка е достигнало, без храна гладът все още надделява. И тогава източникът на храна може да бъде човек. Разбира се, че е трудно да си представим ситуация, в която насекомото нямаше нищо за ядене, но такива случаи са известни от практиката на болници и старчески домове - хлебарки нападнаха немощни и гризат кожата на лицето и ръцете.
  3. Пренаселеност. Когато населението им започне да расте, природата ги възпира с помощта на вирусни епидемии. Но има случаи, когато природните ограничения се провалят и колонията на хлебарки се размножава в неограничени количества. Ако това се случи в затворено пространство, те са принудени да атакуват хората, за да оцелеят. Има случаи, при които по време на дълги морски моряци моряците са били принудени да спят с ръкавици, насекомите опипват кожата около пръстите си.

Какво ухапват

Прушаците като сурови и топло места, в многофамилни сгради се движат през канализационни тръби. На лапите им се намират различни микроби, включително патогени на инфекциозни заболявания. Разбивайки целостта на кожата, насекомите могат да заразят раната, което ще доведе до възпаление. На мястото, където хлебарките хапят, може да има подуване, ще има болезненост. С течение на времето раната може да стане неприятна и да доведе до много страдания.В тропиците, където живеят големи видове от тези насекоми, ухапванията им водят до образуване на мехури, ерозии на кожата и различни дерматити.

Говейки кожата на човек, той влиза в раната:

  • Слюнката му.
  • Остатъци от хитин по време на молване.
  • Отделения.

Всички тези вещества са алергени, макар и не толкова мощни, колкото насекоми, които са смучещи кръвта. Анафилактичният шок няма да причини, но уртикария, алергичен сърбеж или хрема може да се появи. Това важи особено за малките деца. И все пак обикновените прусаци, които обичат да живеят с нас, много рядко ухапват хората.