Чорна щур - фото і опис

Грудень 2018

Відео: Райское место (81 серия) (Грудень 2018).

Anonim

Чорна щур

розмноження щурів

життя гризунів

У XIV столітті частково з вини чорних щурів загинула третина населення Європи. Звірятко розніс смертельну інфекцію - чуму. Зараз гризун все рідше з'являється серед людей, поступаючись місцем більш крупному сородичу - Пасюк. Але він залишається небезпечним шкідників, тому що знищує запаси їжі, псує дерева і переносить серйозні захворювання.

Як виглядає

Чорна щур має невеликий розмір. Довжина її тіла не перевищує 22 сантиметрів, а вага коливається в межах від 130 до 400 грам. Хвіст шкідника довше за тіло і виростає до 29 см. Його густо покриває жорстка шерсть. Забарвлення однаковий і зверху, і знизу.

Цікаво!

Цей вид щурів є найдрібнішим і моторним.

Мордочка гризуна витягнута з чорними очима. Вушка округлі, за розміром більше, ніж у пасюка, але менше мишачих. Вони тонкі, пофарбовані в рожевий колір і злегка покриті шерстю.

Колір чорної пацюки буває двох видів:

  1. Темний, близький до чорного. Остьові волосся з металевим блиском. Черевце попелясте або сіре.
  2. Забарвлення, як у пасюка, але трохи світліше. Животик білий або світло-жовтий.

Лапки тварини короткі. Задні кінцівки більше передніх. Пальчики чіпкі і мають гострі кігтики. Завдяки їм щур віртуозно переміщається по будь-яких поверхнях.

Фото чорної пацюки демонструють, як сильно вона відрізняється від пасюка.

Чорна щур

Де живе

Гризуни не прив'язується до одного місця проживання. Чорна щур забирається в кораблі, потяги і літаки. Вона переходить по тонких проводах, дереться по стінах і просовує цікаву мордочку в будь-яку щілину.

Найпоширеніші види:

  1. Цейлонська. Мешкає на острові Шрі-Ланка.
  2. Азіатська. Поширена в Азії, Афганістані, Індії.
  3. Маврикійська. Живе на острові Маврикій.
  4. Океанічна. Розселилася по всьому світу завдяки людині.

Чорна щур, на відміну від сірого побратима, не прив'язана до джерела води. Тому вона любить селитися на горищах або верхніх поверхах багатоповерхівок.

Цікаво!

Коли в селах, будували хати і покривали їх соломою, щури влаштовували там гнізда. За це їх прозвали покрівельними.

Воліють проживати в приморських теплих містах і портах, заселяючи верхні поверхи адміністративних будівель.

У місцях, де мешкає чорний щур, повинні бути відповідні умови для швидкого збільшення популяції:

  • теплий клімат;
  • наявність їжі;
  • доступ до води;
  • відсутність природних ворогів.

У природі чорну щура можна зустріти в лісі. Хитрий проноза не риє нір, але може зайняти чужу, якщо колишні господарі її покинули. Тварина воліє створювати кулясті гнізда з трави, гілок і листя на кущах або невеликих деревах.

Ссавець відмінно переміщається по деревах і може оселитися в дуплі. А ось плавати чорної щура не подобається. Тому по воді вона переміщається в рідкісних випадках.

Чорні та сірі щурі рідко зустрічаються один з одним. Але другі більші, агресивні і плодовиті. Вони витісняють родича з території. Тому популяція звірка зменшується.

розмноження

розмноження щурів

Чорні щури менш плодовиті, ніж інші види гризунів. У природі вони не розмножуються в зимовий час і дають три посліду на рік. Чисельність щурят, в середньому, дорівнює шести. У рідкісних випадках самка приносить 11 дитинчат.

Особи, які живуть в теплих будинках, розмножуються весь рік. Самка народжує від трьох до п'яти разів за 12 місяців. Чисельність і виживання щурят трохи більше, ніж у звірків, що мешкають в лісі.

Малюки народжуються безпорадними:

  • їх вушка і оченята закриті;
  • вусики відсутні;
  • хвіст короткий і товстий;
  • функція терморегуляції не розвинена.

Мати вилизує малюків і вигодовує їх грудним молоком.

Цікаво!

Самка, відчуваючи наближення пологів, будує гніздо і робить біля нього запас їжі.

Через два тижні дитинчата відкривають очі. Їх тіло обростає шерстю. Біля носика з'являються тонкі вусики. Самостійність крисята починають проявляти на двадцятий день. Через тридцять днів виводок чорної пацюки стає самостійним.

Статевої зрілості звірята досягають в 3-5 тижнів. Але в цьому віці вони ще продовжують розвиватися. Лише через рік ссавці досягають свого максимального розміру.

живлення

Чорні щури в їжі розбірливі. Вони насторожено ставляться до незнайомих продуктів, що ускладнює боротьбу з ними. Людині доводиться йти на хитрощі, щоб перехитрити пройду і згодувати йому отруту для щурів.

На замітку!

Якщо один з сімейства отримає шкоду від нового продукту, інші хвостаті стануть обходити приманку.

У природі щури чорні можуть поласувати черв'яками або молюсками. Гризуни лазять по деревах і руйнують пташині гнізда в пошуках яєць. У домашніх господарствах шкідник завдає шкоди курник і перепелиним фермам. Тому будь-який фермер знає, як боротися з щурами в курнику чи пташнику.

Основний раціон включає:

  • насіння;
  • злаки;
  • фрукти;
  • горіхи.

Щур не гидує ласувати залишками людської їжі, якщо вона не завдасть її організму шкоди. У день тварина з'їдає 15 г їжі. Брак води чорний щур переносить погано. Це пояснює її прагнення жити в портових містах і на кораблях. Добова норма рідини досягає 20 мл.

Ссавець має імунітет до деяких щурячою отрут. Звірка не зможе вбити крисид або Фосфід цинку.

Спосіб життя

життя гризунів

Активною щур чорна стає в нічний час доби. Людина визначає наявність шкідника в житло по шереху, писку щури і скребущим звуків.

Тривалість життя щури залежить від місця проживання:

  • в природі шкідники живуть 1-2 роки;
  • в неволі звірок здатний дожити до чотирьох років.

Гризуни не збиваються у великі зграї. Вони вважають за краще селитися маленькими групами - п'ять-сім особин. Кожен клан має ієрархію. У групі виділяють:

  • домінанта;
  • субдомінанта;
  • підлеглого самця.

Ссавці здатні проживати в будь-яких куточках. Вони будують гнізда в перекриттях будинку, ліфтових шахтах, горищах. Особин, які не належать до зграї, звірята проганяють зі своєї території.

Цікаво!

Люди знаходили щурів в морозильних камерах. Там гризуни споруджували гнізда з сухожиль тварин.

Щури Чорна не такі агресивні, як пацюки, які б'ються всередині групи. При небезпеки ці щури можуть напасти навіть на людину. Чорний вид віддає перевагу втеча. Але якщо його зловити або загнати в кут, він постарається захиститися і нападе.

поширення

Раніше щур чорна жила лише в Північній Африці і в субтропічних зонах Євразії. За допомогою людини гризун поширився по всьому світу. Зараз ареал проживання звірка скорочується. Але в регіонах з теплим кліматом тварина продовжує активно розмножуватися.

Поширення шкідника відбувається наступним чином:

  1. Через вантажі, які перевозять люди наземним, водним та повітряним транспортом.
  2. Самостійно по дорогах і залізничних коліях.

У день крихітні лапки пробігають кілька кілометрів. Щур швидко знаходить комфортне для життя місце і обзаводиться зграєю.

вороги

Тварина не є хижаком. На нього полюють інші звірі: сови, кішки, змії. Пасюк теж впливають на зменшення популяції чорних щурів. Господарі приватних будинків спеціально заводять кішку, щоб вона допомагала боротися з шкідником.

Цікаво!

У селах на послід кошенят від крисоловкі нерідко шикується черга. Кішка навчає малюків полюванні на гризунів.

Люди користуються не тільки послугами котів. Тер'єри - це порода собак, виведена для полювання і знищення щурів.

шкода людині

Ссавці шкодять сільськогосподарським угіддям, знищуючи зерно і посіви. Тваринки гризуть насіння, листя і молоді стебла. У садах вони сгризают кору дерев.

Жителям квартир малюки чорного кольору теж приносять багато клопоту. Вони прогризають дерев'яні перекриття, псують дроти, знищують продукти харчування. Боротися з щурами в квартирі заняття трудомістка й витратна.

Під час перевезення продуктів шкідник прогризає тару і забруднює їжу екскрементами. Як і інші види гризунів, чорні щури переносять безліч небезпечних інфекцій.

Опис чорної пацюки підказує людині, як боротися з хитрим загарбником. Шкідник розумний і обережний. Він не стане підходити до підозрілих предметів і не спокуситься приманкою, що не вселяє довіри. Доводиться постійно вигадувати нові методи боротьби з гризуном.