Чи можуть блохи передаватися від кішок людині?

Грудень 2018

Відео: Паразиты живущие под кожей. Оводы. Глисты. (Грудень 2018).

Anonim

Всеки знае, че обикновено бълхите живеят върху телата на котки и кучета. Но дали такива паразити се предават от животни на хора? И те са опасни за хората?

Накратко за бълхите

Бълхите са насекоми без кръв, които се подлагат на кръв, преминават през пълен цикъл на трансформация. Така че, първо, една възрастен жена буквално изстрелва яйца (този начин на полагане повишава вероятността за оцеляване). Около две седмици по-късно ларвите се излюпват от яйцата, които се натрошават три пъти и след това се кокалят. От пашкула се появява възрастен.

Има много видове бълхи, които се комбинират в 15 семейства. Но някои сортове са особено често срещани и дори имат медицинско и икономическо значение. По този начин, бълхи котка, куче, плъх, човек, заек, пиле са добре познати и изследвани.

Тялото на бълхите има кафяв цвят, сплескана странично, а корема е много по-широк от останалите. От трите двойки крайници, последните са най-мощните и дълги, с помощта на които паразитите скачат и се движат на значителни разстояния.

Само паразити се хранят с кръвта на гостоприемника си и мундщукът е напълно приспособен към такава диета. Тя се отнася до тип пиърсинг - смучене и ви позволява първо да пробие кожата и след това да изсмучете кръвта. А ухапването на такива паразити е доста болезнено. И ларвите ядат малко по-различно, ядат биологични емисии (например, секретирани от мастните жлези тайни), кератинизирани частици на епидермиса.

Могат ли бълхите да се пренасят от котки до хора?

Много се чудят дали бълхите се предават на хората от котките? Въпреки факта, че всеки вид има тясна специализация, той не е строг. И това означава, че ако насекомото не намери основния и предпочитан домакин, то може да се храни и с кръвта на друг. Ето защо котешките бълхи могат да хапят като други животни (най-често атакуват кучета, което е свързано с близостта на местообитания и подобен начин на живот) и хората.

Има ли бълхи на живо?

Ухапвания могат да бъдат ухапани от хора, това вече е разбираемо. Но дали такива паразити могат да живеят през цялото време? Не, и това се дължи преди всичко на факта, че на повърхността му няма покривка от вълна, която се предлага в повечето животни.

Вълна, не характерни за човека, бълхи трябва:

  • В - На първо място, да се създадат благоприятни условия, това е, за да се поддържа постоянна температура и да се предотврати замръзване (защото тя напълно топло).
  • На второ място, това е някаква защита. Инсето има плоско тяло, което ви позволява да се движите бързо и лесно между космите. И на лапите има парчета, които не позволяват на паразитите да се плъзгат. В вълната е много удобно да се скрие, така че самите животни често не са в състояние да открива и още повече, че за отстраняване на бълхи, и те спокойно да продължат да живеят удобно и да се храни редовно.

В какви случаи може да настъпи инфекция?

Обикновено котешките бълхи се хранят с кръвта на котките и това е достатъчно за тях. Нещо повече, това е такава храна, която позволява да се развие и подкрепи напълно жизненоважната дейност. Така че, като правило, паразитите предпочитат котките. Но в някои случаи те могат да се разпространяват сред хората.Например, ако има много паразити в тялото на животното, тогава някои може да се чувстват неудобно и да започнат да търсят нови собственици. И ако има човек наблизо, бълха може и да го ухапе.

Освен това, насекомите често се преместват в нови хостове, след като се опитват да ги изтеглят. Това означава, че ако собственикът ще се справи с котката, тогава някои хора могат да напуснат тялото си и да оцелеят, а след това се разпространяват през стаята и започват да атакуват жителите.

Бълхите са опасни ли са?

Има ли котки бълхи опасни за хората? Да, съществува заплаха. Така че, ако животното е болно, теоретично патогените на болестта могат да попаднат в кръвта от кръвта, когато тя ухапе в човешката кръв. Вероятността се увеличава, ако паразитът ухапе една заразена котка, а след това веднага се предаде на човек и го захапа. В допълнение, "атаката" на бълхите може да предизвика сериозна алергична реакция, особено ако има много паразити.

Къде мога да намеря паразити?

Като правило, бълхите живеят върху телата на бозайниците, но те могат да се движат доста на значителни разстояния. И все пак, особено често, насекомите се намират в животинските местообитания, например в дупки (когато става въпрос за представители на дивата фауна), в мазета (това се отнася за бездомни животни). Ако се зарази домашен домашен любимец, паразитите могат да бъдат намерени на носилка или на мека мебел. Като цяло те бързо се разпространяват в космоса, така че да могат да бъдат намерени на най-неочакваните места.

Как да се предпазите?

Сега е ясно, че бълхите се предават от котки до хора и това се случва доста често. Но можете да се предпазите от инфекция, ако спазвате определени правила:

  1. Не сте в тесен контакт с бездомни животни.Така че не улучете бездомни котки и не се приближавайте до тях на близки разстояния, бълхи могат бързо да ви скочат.
  2. Ако имате домашен любимец, редовно инспектирайте тялото му. Но дори и такива инспекции няма да бъдат достатъчни. Ако домашният любимец излезе навън, периодично го третирайте със специализирани лекарства или например използвайте бълха яка.
  3. Ако са намерени паразитите на животното, тогава човекът трябва да обработва не само него, но и жилището.
  4. Ако сте принудени да честа или постоянна контакт с животни (това се отнася до ветеринарните лекари, развъдници служители), е в - на първо място, редовно инспектира тялото си, в - на втория, като превантивна мярка, използвайте специализирани инсектициди, които убиват вредители.

Паразитите се предават от котки на хора и хапят хора, но можете да се опитате да се предпазите от атаките си.