Чи можуть блохи у кішки бути небезпечні для людини

Грудень 2018

Відео: Authors, Lawyers, Politicians, Statesmen, U.S. Representatives from Congress (1950s Interviews) (Грудень 2018).

Anonim

Котки често са носители на бълхи и паразити, тези животни са доставени много неприятно, тъй като техните ухапвания са доста болезнени. Бълхите в котка са опасни за хората или не? Могат ли да живеят на тялото му? И каква защита срещу тези вредители се използва най-добре? Преди да отговорите на гласните въпроси, е необходимо да изясним кои са котешките бълхи.

Какви са тези паразити

Котките са едни от видовете бълхи, които се срещат в природата. Както става ясно от заглавието, такива насекоми паразитират върху телата на животните, и особено те са привлечени от котки. Те се хранят с кръв, а благодарение на мощните скокове могат да стигнат до значителни разстояния. И затова мнозина смятат, че бълхите при котките се предават на хората. Това наистина ли е така?

, ако тези паразити са опасни за хората,

Въпреки, че най-предпочитаните домакините за тези паразити са само една котка, това не означава, че хората ги пренебрегват. Обикновено, тези насекоми могат да носят много сериозни заболявания, като антракс, коремен тиф, салмонелоза, червей инфестации, енцефалит . Но всъщност случаите на предаване на такива заболявания, които се предават точно от бълхи с котка, се записват рядко. Но винаги има рискове.

Заплахата се крие и в вероятността от развитие на силна алергична реакция.Преди всичко, заслужава да се отбележи, че котките ухапват доста тежко и болезнено. В допълнение, контактът на мундщука с кожата може да предизвика развитие на симптоми като зачервяване, зачервяване, сърбеж и т.н. И ако ухапванията са многобройни, това ще доведе до голям дискомфорт. В случай на склонност към алергии, отокът на Quincke може да се развие, или дори анафилактичен шок.

Как да се заразите?

Бълхите могат да се предават директно от котката, както от бездомните, така и от дома, което е вашият домашен любимец. Не забравяйте, че паразитите имат способността да се движат на доста големи разстояния, така че да не са необходими близки преки контакти за инфекция.

Тъй като котешки бълхи имат развити крака, те могат да скачат върху човешкото тяло на земята, преминавайки животно или, например, със заразени домашни отпадъци. Като цяло рисковете са доста високи.

Решаване на проблеми

Ако бълхите от котки все още атакуват човек, значи си заслужава да предприемете незабавни действия. Ето какво трябва да направите:

  1. Незабавно се къпете и силно измийте главата си, за да унищожите паразитите, които са се преместили от котката в тялото ви. Ако голям брой паразити са проникнали в косата, може да се използва инсектицид. Няма специализирани лекарства, предназначени за борба с човешките бълхи, но можете да използвате спрей или шампоан против въшки, със сигурност ще помогнете да унищожите вредителите, които се разглеждат.
  2. Ако се открият бълхи върху тялото на котката, тогава животното трябва да бъде лекувано с помощта на специално средство за защита. Най-популярните шампоани ( "Deliks", "Advantix", "Демос-Lux", "Rolf Club", "Адвокат"), спрейове ( "Front Line", "Bolfo", "Барове", "Deliks", "Hartz") и капки ("Beaphar", "Bayer Advocate", "Frontline" и други).Също така има яки, но те са по-скоро превантивна мярка, тъй като в повечето случаи просто отблъскват насекоми.
  3. Ако в даден апартамент има бълхи от котки, то трябва да бъде напълно обработено. Използвайте всички ефективни средства, предназначени за борба с паразитите, например "Reid", "Combat", "Get", "Raptor", "Lambda Zone" и т.н. Нанесете избрания лекарството трябва да бъде върху всички повърхности, в които паразити могат да обитават или скриване: подове, пукнатини в пода, пространството под цокли, мека мебел и играчки. При работа, обърнете специално внимание на безопасността. Лекарствата със силни активни съставки могат да причинят нежелани реакции или отравяния, така че предварително да изолират деца и домашни любимци.

Как да защитим

Има ли универсално средство за защита срещу бълхи? Разбира се, можете да използвате репелент, но със сигурност за обикновения човек няма да бъде в състояние да го прилагат последователно, а именно, всеки път, когато излиза от вкъщи, а дори и в собствената си апартамент (ако има домашни любимци отидете на разходка).

, за да се предпазите от следните превантивни мерки паразити:

  • Всеки път, идващ от улицата, внимателно инспектира дрехите си наведнъж, за да намери и унищожи паразитите.
  • Проверявайте редовно вашата котка. Погледнете цялата коса, като я избутате, така че кожата да е видима.
  • По време на разходките можете да поставите на вашия домашен любимец специална яка, която предпазва от паразити.
  • Желателно е собственикът на котки периодично да извършва превантивно лечение, като използва специализирано противовъзпалително лекарство. Подобни процедури са желателно да се повтарят веднъж месечно или дори по-често, ако домашните любимци редовно излизат отвън и контактуват с бездомни животни.
  • Опитайте се да не се свържете с домашни животни, т.е. не с домашни любимци или кучета, които се намират на улицата. И ако имате домашен любимец, не трябва да се допуска да влизате в евентуалните източници на инфекция.

Можем да заключим, че бълхите от котки оказват отрицателно въздействие върху хората. За да избегнете нежелани последствия, трябва да сте бдителни и да обръщате повече внимание на вашите домашни любимци.