Каштанова мінуюча міль: способи боротьби та заходи профілактики

Лютого 2019

Відео: На тернопільські каштани вже чатує мінуюча міль (Лютого 2019).

Anonim

конски кестен листо миньор силно вреди на градската засаждане първи път подкопава бенката е била открита в Македония, но след това областта на разпространението му започва да се развива бързо, и завладя почти цялата европейска част на континента. Някои учени - ентомолози казват, че родното място на това насекомо в Северна Америка, други казват, че къртицата идва от Китай. Всъщност неговият произход все още е неизвестен.

конски кестен лист Miner има няколко аспекта:

  • Imago - възрастен, до един сантиметър разпереността, могат да достигнат дължина 7 mm. Крилата са червеникаво-кафяв цвят, разпръснати с бели линии. Гърдите са кафяви, коремът е сив, краката са черни и бели.
  • Яйцата са много малки - с дължина 0, 3 мм, светло зелено.
  • Проследяване на възраст имат шест нива варират в дължина от 0 до 8 мм и 5, 5 mm в цвят - от светло зелено, полупрозрачен до бледожълт; в първата възраст кожата е гладка, след това тя е покрита с редки четина.
  • какавидата е тъмно кафяво на цвят, покрити с къси руси влакна, и тя има нещо като нокти, който е в състояние да се придържат към листа, на която той се намира, или пашкул, понякога се нарича като моя. Оттук и името на насекомото.

Експерти казват, че обикновено това нашествие се провежда на две години в един ред, а след това в рамките на няколко години, тя не се вижда

Вредата от молец кестен листо добив

са добив молец снася яйцата по листата на дърветата, а след това от тях се излюпили гъсеници и да започне да ядат сок от растения.Тъй като те растат те ровя тунели в листата и се хранят вече тъкани гора.

по листата на дърветата, които изумяват кафяви вредители, има кафяви петна, докато възрастните излизат от пашкула (мини), нарушава кожа листа. От пролетта до есента могат да се появят няколко вида, които значително отслабват дървото. В най-лошия случай тя губи листата му, тъй като растението е най-засегнати стотици ларви.

В района на Москва е забелязал много птици през лятото 2014 г., така че може да се очаква увреждане на дървета в следващата година

До края на лятото умират или се разболяват целия кестен булевард.

Биологични методи за борба с кестен листа добив молец

в Известно е, че молец и ларвите могат да се хранят с различни представители на местната флора.

  • Птици - най-активните борци с кестен листа добив молец, е: chickadees, врабчета, скорци.
  • Ларвите и възрастните се хранят с дървесни буболечки и бръмбари от различни видове.
  • На места с големи концентрации на кестен листа добив освобождаване молец Trichogramma-ездач, които могат да снасят яйца в ларвите на тялото на насекоми, след което те умират.

Еколозите все още не са в състояние да предвиди какво ще се превърне натрупването на вредни насекоми, така че последният метод се използва с повишено внимание.

През есента е необходимо да се съберат паднали листа от повредени дървета и да ги изгорите. По този начин можете да се отървете от появата на гъсеници през следващата година

Химични методи за контрол на вредителите

За съжаление, химични методи с кестени листо добив молец за борба трудно на първо място, защото на засаждане на кестен обикновено се намират там, където има много хора. Пръскането на огромни дървета с токсични вещества е неудобно и опасно за другите.

Има нов метод: в купчинките се правят дупки и там се поставят инсектициди, които правят растенията отровни за молци в продължение на няколко години. Има обаче опасност отровата да попадне в нектара и да отрови пчелите и други полезни насекоми, когато събират нектара.

В градовете, където има вече кестен път, е необходимо в началото на пролетта, за да се справят с стволовете на дървета с инсектициди

Кацане градските видове токсични за листо-добив молец

В допълнение към див кестен, често срещащи се в центрове в града, има и други видове, които не привличат молец от кестен, които са изключително токсични за него. Експертите съветват при изграждането на нови площади да използват само такива дървета или да извършват развъдни работи и да изнесат нови видове, върху които вредителят не може да живее и да яде.

В допълнение към див кестен, често срещащи се в центрове в града, има и други видове, които не привличат див кестен листо миньор, тъй като за нея много токсичен

Кестен мол. Как вредителя (видео)

Превантивни мерки

В градовете, където вече има кестен път, е необходимо да се справят с началото на пролетта стволовете на дървета с инсектициди. И направете го по-добре и по-безопасно в инжекциите в стволовете, пробийте дупки в тях и поставете химикали там. В този случай насекомите просто не могат да поставят яйца и да повреждат растенията. Не е излишно да разберете какво е картофеният молк.

През есента е необходимо да се съберат паднали листа от повредени дървета и да ги изгорите. Можете да научите за ползите и опасностите от восъчните молци.

Еколозите все още не са в състояние да предвиди какво ще се превърне натрупването на вредни насекоми, така че последният метод се използват с повишено внимание

Така че можете да се отървете от появата на гъсеници през следващата година.

Кестенът миньорска молва е лошо за градско засаждане. Експертите твърдят, че обикновено нахлуването му се случва две години подред, а след това в продължение на няколко години не се вижда. В района на Москва много хора са видели през лятото на 2014 г., така че следващата година да очаквате щети на дърветата. Препоръчваме Ви да научите за козметичните средства срещу комари.

През есента на всички сухи листа са били събрани и изгорени, а през пролетта, не забравяйте да извършва обработката на кестенови дървета с инсектициди, макар да е възможно да се справи с вредители, без големи загуби. На градинарите се препоръчва да обърнат специално внимание на здравето на дърветата, така че да няма съпътстващи заболявания. Това ще бъде полезно и статия за това как да се бори с молец с помощта на кестеново дърво.