Тарган у вусі: симптоми і способи вилучення паразита

Лютого 2019

Відео: Паук в ухе (Лютого 2019).

Anonim

Инсектът, пълзящ в ухото - звучи като нещо много рядко и страшно. Може ли хлебарка да проникне в ухото? И какво да направя в тази ситуация? Хлебарчето в ухото не е толкова рядко, колкото изглежда на пръв поглед. Отоларинголозите често се сблъскват с подобни случаи. Най-често това се случва през нощта, в открит терен. В ухото могат да получат не само хлебарки. Комарите, молци, бъгове - всички те могат да намерят ухото на спящия човек отличен подслон.

Хлебарът е особено трудно да се отстрани от ухото. Ако малките насекоми могат да се измъкнат сами и да не причиняват силна болка, хлебарката може да се превърне в истински проблем. Поради големия размер и продълговата форма на тялото, тя не може да излезе, тъй като хлебарките не знаят как да се върнат. И хитиновите растения и твърдите крила могат да повредят меките тъкани и тимпаничната мембрана. Ако подозирате, че няма проблем, не трябва да чакате да потърсите медицинска помощ.

Най-често срещаните хлебарки се промъкват в ушите на хората, които прекарват нощта в дивата природа. В рисковата зона са и тези, които живеят в къща с насекоми. Ако в апартамента има много насекоми, разумно е веднага да се справите с унищожаването им. В противен случай можете да намерите хлебарка на най-неочакваните места.

Симптомите на чуждо тяло

Лекарите разделят всички чужди тела в ухото на две категории: живи и неживи. За пациента основната разлика е, че неживото тяло не е толкова опасно.Тя практически не се движи и е малко вероятно да повреди тъканите на ушите. Но насекомите, в опит да избягат, могат да заразят инфекция и да навредят на слуховия канал.

Какво чувства един човек, ако хлебарът все още пълзи в ухото му? В момента на движение на насекомото може да се почувства остра болка. В допълнение, има забележимо намаляване на слуха, има и външен шум. Ако тъпанската мембрана е повредена, слуха може да изчезне напълно. Колкото по-нататък насекомото прави пътя си, толкова по-силно става шумът в ухото. Ако хлебарът е много близо до тъпанчето, шумът може да звучи като силен удар.

Има много неприятни усещания. И не само физическо, но емоционално. Обаче в никакъв случай не трябва да се опитвате да извлечете насекомите с импровизирани средства. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е веднага да отидете на лекар. Важно е да не се паникьосвате, да действате ясно и бързо веднага след като отидете в болницата. Хлебарката в ушната мида е неприятна и болезнена, но не и фатална. Сериозни наранявания, които едно насекомо не може да причини. Дори ако хлебарът поврежда тъпанчето, с правилното лечение слуха ще се възстанови напълно.

Основните симптоми на живите на чуждо тяло:

 • остър, остра болка, която понякога може да бъде заменен от болките ми
 • усещане за натиск в ушите
 • Усещането на вода в ушите
 • загуба на слуха
 • , шумове
 • гъделичкане в ухото
 • Vertigo - възниква най-често при хора с лошо вестибуларния апарат
 • повръщане и гадене - може да се появи като физически отговор на стимулация на средното ухо, и като психологически
 • крампи - се наблюдават в редки случаи, при хора с хронични заболявания на ендокринната, нервната система или при пациенти с дисфункция на вестибуларния апарат
 • В случай на продължително отсъствие на лечение - възпаление и некроза на засегнатите тъкани
 • може да се развие кървене - кръв от ухото изглежда страшно, но най-вероятно, кървенето означава, че хлебарка надраска деликатни епидермис в ушния канал.

Според медицинската статистика повече от 90% от жертвите навремеват за медицинска помощ. Най-вероятно това се дължи на факта, че е много трудно да се толерира неприятни симптоми. Важно е да знаете, че хлебарките са носители на различни инфекциозни заболявания. Влизайки в ушите, те могат да причинят инфекциозен възпалителен процес, който ще бъде лекуван доста дълго време и трудно.

От особено ужасно - някои видове хлебарки и други насекоми могат да се опитат да поставят яйца в ушния канал. Най-често се случва с туристите в тропиците. Това обаче е изключително рядко. Обикновено хлебарът просто се опитва да се измъкне и причинява осезаем дискомфорт.

Ако се обаждате за помощ навреме, няма какво да се страхувате. Един квалифициран отоларинголог може точно да извлече насекомото, да прецени нивото на увреждане и при необходимост да предпише допълнително лечение.

Медицинска диагноза

Инсектът в ухото е лесно диагностициран. Когато прави диагноза, лекарят ще се ръководи от оплакванията на пациента и резултатите от изследването. На практика това е невъзможно да се обърка този проблем с други ОНТ заболявания. Но въпреки това, ако диагнозата се прави независимо, има вероятност за грешка.

Веднага след поставянето на диагнозата отоларингологът ще извади насекомите. На първо място, хлебарката се убива, като се влива масло или алкохол. Това помага за облекчаване на болката и спиране на движението на насекомото. Ако хлебарът пълзи достатъчно далеч, лекарят ще се нуждае от специални устройства за разширяване на ушния канал и цялата процедура може да отнеме повече време.Отстранете хлебарката с пинцети и след това, ако има повреда, дезинфекцирайте ухото.

С какво може да се обърка?

За лице без медицинско образование всички симптоми на заболяванията на ушите могат да бъдат подобни. Важно е да знаете, че някои неприятни усещания, които възникват при прихващане на хлебарка в ухото, се срещат и при други заболявания. За да не бъдете объркани, не се диагностицирайте.

Симптомите на наличието на чуждо тяло могат да бъдат характерни за следните болести:

 1. отит. Особено средното и вътрешното ухо, когато възпалението не може да се види преди медицинския преглед.
 2. Сулфичен корк. Може да причини болка и загуба на слух, както и усещане за външен шум.
 3. Неживо чуждестранно тяло.

За правилна диагноза трябва да се свържете с специалист.

Самоизвличане

Но ако не мога бързо да стигна до болницата? На първо място, трябва да решите симптомите. Ако почувствате болка, пукнатина в ухото, кървене или подуване, трябва да помолите някого да провери слуховия канал. Така че насекомото е видимо и сте сигурни, че е в него. Какво трябва да направя? Как да извадя хлебарката?

Първо, трябва да се успокоите. Паниката може да доведе до решения с обрив. Също така, силно се препоръчва да не избирате ухото си, особено нестерилните предмети. Можете да избутате хлеба и да усложнявате извличането му. По-добре е да помолите някой от сателитите да направи всички необходими манипулации. Почти е невъзможно да се получи насекомо от само себе си.

Отделно е необходимо да се каже, че не можете да получите хлебарка с пинсети, пръчици или други инструменти.Освен това ще бъдат дадени безопасни методи. Ако те не работят, пак ще трябва да отидете на лекар. И независимото използване на импровизирани средства може да доведе до травми.

Втората стъпка е да определим как се намира насекомото и колко далече хлебарът се изкачи в ушния канал. Най-добре е да използвате лупа или лупа, а също и да запалите фенерчето. Когато хлебарът се пропълзи, самопомощта ви е забранена. Може да повредите тъпанчето. Когато стане ясно, че насекомото все още не е успяло да се задълбочи, е възможно да се пристъпи към следващата стъпка.

Жертвата трябва да се чувства удобно. Седни, главата надолу или легнете на здраво ухо. Необходимо е да регулирате светлината така, че асистентът да види какво прави. След това трябва да опитате най-лесния начин. Ухото се накланя на земята и леко потрепва зад лобчето. Ухото ще започне да се движи и насекомите ще паднат. Възможно е това да не помогне. След това трябва да определите местоположението на хлебарката. ако се движи по-надълбоко, насочете се към тъпанчето, тогава ще трябва да предприемете допълнителни мерки. И ако главата е насочена навън, е необходимо да заемете удобна поза, да не правите остри движения и да чакате, докато насекомото излезе сама. Този метод се основава на факта, че хлебарките не знаят как да се върнат назад.

Друг метод е извличането на насекоми. Това ще работи, ако хлебарът е малък и не пълзи много дълбоко. Пипетата се пълни с топла вода и се изсипва в ухото. Необходимо е да изчакате, докато ушния канал се напълни напълно с вода, след което наклонете главата и излейте водата. Сериозното противопоказание за такава процедура е подозрение за увреждане на тимпаничната мембрана.Ако има кървене или тежка загуба на слуха, не можете да запълнете нищо в ухото си.

Подобен метод е изливането на минерално масло. Използва се за убиване на насекомо. Пълненето на маслото ще помогне да се предотврати движението на хлебарки и свързаните с тях наранявания. В края на краищата, ако хлебарка пълзи, той ще бъде избран с цялата си сила и може да повреди меките тъкани.

Важен момент - ако хлебарът е мъртъв или тялото му е повредено, то тогава ще е необходимо не само да се консултирате с лекар, но и да изпълните процедура на всмукване. За да направите това, използвайте специално устройство, което ви позволява безопасно да се отървете от съдържанието на ушния канал.

Процес на възстановяване

Какво да направите след премахването? Хлебарът се изкачи в ухото му, той беше здраво влачет, какво следва? И тогава трябва внимателно да следите състоянието си. Когато се самоизвличате, трябва да сте сигурни, че насекомото е непокътнато. Всички лапи и крила на място, нищо не остана в ухото. Но за всеки случай, препоръчително е да се запишете в отоларинголог.

Струва си да знаете, че след отстраняването може да се появят неприятни усещания, физически и психически. Те включват гадене, замаяност, усещане за натиск в ухото. Особено често тези симптоми се наблюдават след аспирация или изплакване. След медицински процедури е необходимо да се въздържате от активна почивка, внезапни движения и всякакво сериозно физическо натоварване.

В рамките на 3 до 5 дни след отстраняването, трябва да следите дали възпалението е възникнало. Черепът може да носи инфекция, която се развива постепенно. Ако подозирате, че е налице инфекция, трябва да посетите Лора. Симптомите на инфекцията могат да бъдат: повишена температура, зачервяване, болка в болката, замайване, подуване и увреждане на слуха.

Мерки за предотвратяване

Какво трябва да направя, за да избегна този неприятен проблем? Първо, за изтичане на хлебарки. Колкото повече от тях в къщата или апартамента, толкова по-голяма е вероятността един ден да открие насекомите върху себе си. Контролът на вредителите ще отнеме много малко време. Освен това съвременните инструменти ви позволяват да се отървете от вредители за дълго време. На второ място, опитайте да не пренощувате в помещения, където хлебарки се пълзят свободно.

За да пазите хлебарката в ухото си, докато прекарвате нощта в природата, трябва да поставите качулка или гъста капачка, да инсталирате херметически палатки и да проверите за насекоми.